I drejtohen njëri-tjetrit me nofka”, Europool zbulon bisedat e bossëve të trafikut të drogës: Mes tyre shqiptarë dhe italianë, përdornin “kukulla” për të fshehur identitetin

Autoritetet e Europool-it kanë zbuluar materiale të grumbulluara nga bisedat e bossëve shqiptarë të drogës me ata italianë dhe hollandezë nëpërmjet sistemeve të koduara “SkyEcc dhe EncroChat”.

Mediat italiane bëjnë me dije se janë gjetur biseda mes krerëve të ndryshme të bandave ndërkombëtare të cilët përdorin nofka për t’ju drejtuar njëri-tjetrit, raporton Fax News. Mes mesazheve të publikuara, janë edhe ato të bossëve shqiptarë, italianë, belgë dhe hollandezë.

Artikulli i plotë:

Sekretet e kukullave të trafikut të drogës në njëqind milionë muhabet. Negociatat, kontaktet, takimet. Marrëdhëniet mes Shqipërisë dhe bosëve të drogës të Secondigliano-s, Holandës dhe gjysmës së Europës. Në ato biseda të shkëmbyera në sistemet e mesazheve të koduara “SkyEcc” dhe “EncroChat” ekziston një botë e tërë kriminale që tani mund të eksplorohet. Në mars të vitit 2021, ekspertët e IT të Europol-it, të angazhuar në koordinimin e hetimeve mes Francës, Belgjikës dhe Holandës, identifikuan një mundësi në rrjetin e koduar dhe hynë në platformën e mbrojtur, duke arritur kështu të hakojnë serverët dhe deshifrojnë bisedat.

Autoriteti gjyqësor francez ka dërguar materialin hetimor në Itali dhe bisedat po shqyrtohen nga grupe të ndryshme analistësh në emër të policisë anticamorra të Napolit dhe zyrave të tjera gjyqësore në Itali. Prokuroria Publike e Romës ka përdorur tashmë disa muhabete për hetimin e klaneve shqiptare dhe ka dërguar dokumentacione të tjera tek prokurorët e qendrës së biznesit.

Objektivi kryesor i hetuesve napolitan është Raffaele Imperiale, drejtori i trafikut ndërkombëtar të drogës me origjinë nga Castellammare, njeriu që u kap dy piktura të Van Gogh, të arrestuar në Dubai në gusht të 2021-ës. Imperiale menaxhonte biznesin e drogës për llogari të “Scissionists” të Scampia dhe në lidhje me “Mocromafia” holandeze.

Një pjesë e bisedave sekrete janë tashmë në procesverbalet e hetimeve të kryera nga prokurori Maurizio De Marco për interesat dhe marrëdhëniet e Imperiale dhe njerëzve më të besuar të tij. Por një pjesë e këtyre bisedave janë deshifruar deri më sot. Dhe prandaj horizonti i hetimeve duket, fjalë për fjalë, i pafund. Mjafton të thuhet se vetëm në “SkyEcc” kishin akses rreth 170 mijë përdorues.

Në karta ka degëzime të bandave shqiptare dhe karteleve kryesore ndërkombëtare. Emra profesionistësh të krimit, por edhe ndërmjetësve të padyshimtë, të bindur se po shkëmbejnë informacione për mesazhe që janë të pamundura për t’u përgjuar, të mbrojtur nga “nofka” të dedikuara dhe një “kod identifikimi alfanumerik”, në mënyrë të tillë që të mund të ruajnë gjeneralitetet e përdoruesit të vërtetë të llogarisë.

Për të gjurmuar “nofkën” tek bashkëbiseduesi i vërtetë i bisedës, a janë analizuar të dhënat personale që përmbajnë bisedat, si ditëlindjet, fotot e vendndodhjeve apo të njëjtat subjekte të përfshira në aktivitet? ilegale, apo edhe njohja e zërit duke dëgjuar mesazhe lokale. Materiali hetimor shqyrtohet nga disa grupe pune, por shkëmbimi i informacionit bëhet i domosdoshëm për të identifikuar lidhjet dhe për të vendosur rregull në këtë pasuri të pafund informacioni që mund të ndikojë, të paktën potencialisht, të gjitha zyrat e drejtësisë së Italisë dhe pyetja është tashmë në tryezën e prokurorit kombëtar antimafia, Giovanni Melillo.

Pastaj është thelbi i përdorshmërisë së bisedave në gjykatë: dy vendime të ndryshme të Gjykatës së Kasacionit kanë vendosur tashmë për këtë pikë, me rezultate të kundërta. Prandaj loja e vërtetë sapo fillon. Dhe nuk do të jetë e shkurtër. Por tani që ka rënë ekrani mbrojtës, “është si të kesh në dispozicion deklaratat e një ushtrie bashkëpunëtorësh të drejtësisë”, përmbledh një hetues. Për kukullat e trafikut të drogës dhe bashkëpunëtorët e tyre shpallen kohë të ndërlikuara.