Nga Jacob Bogage and Christopher Ingraham, The Washington Post

Të martën, Shërbimi Amerikan i Postës njoftoi një gjykatës federal në Distriktin e Kolumbisë se fletëvotimet e përmendura janë skanuar në të gjithë vendin por nuk kanë marrë asnjëherë skanime dalëse, të shënjuara që iu janë shpërndarë numëruesve të votave.

Çështja alarmoi zgjedhësit në 28 shtete, të cilët thanë se nuk do të pranojnë votat që mbërrijnë pas Ditës së Zgjedhjeve dhe iu drejtuan gjyqtarit të rrethit amerikan Emmet G. Sullivan, i cili urdhëroi agjensinë të kryejë spastrimin e votave në një duzinë qendrash deri në fillim të së martës pasdite.

Por Shërbimi Postar injoroi afatin e Sullivan, duke thënë se ai do t’i përmbahej orarit të inspektimit që kishte caktuar vetë.

Ndërkohë, gati 7% e fletëve të votimit nuk u dorëzuan në kohë tek zyrtarët e zgjedhjeve, sipas të dhënave që agjencia paraqiti të mërkurën në gjykatën federale.

Sullivan tha se ai do të kërkonte dëshmi rreth postës zgjedhore, e cila ka hapur procese gjyqësore në 19 shtete dhe grupe të të drejtave civile, përfshirë atë para Sullivan.

Sullivan urdhëroi Shërbimin Postar të kryejë spastrime të detyrueshme të mëngjesit dhe pasdites në objektet e përpunimit të Teksasit. Agjencia raportoi të mërkurën pasdite se 815 fletë votimi nuk ishin dorëzuar dhe i dorëzoi ato më vonë gjatë ditës.

Agjencia i tha gjykatës të mërkurën se rreth 300,000 fletëvotime u dorëzuan para zgjedhjeve. Zyrtarët postarë kishin inkurajuar zyrat postare që t’i dorëzonin fletët e votimit drejtpërdrejt te zyrtarët lokalë të zgjedhjeve në vend që t’i dërgonin ato në objektet rajonale, transmeton abcnews.al

Nëpunësit gjithashtu mblodhën fletët e votimit në mes të procesit për të shpejtuar dorëzimin e tyre, pa i skanuar ato. Shërbimi Postar, megjithatë, nuk ka thënë se sa e përhapur ishte kjo metodë ose se sa fletë votimi mund të jenë të pavlefshme.

Shtetet e lëkundura vazhdojnë të numërojnë fletët e votimit ndërsa fituesi i zgjedhjeve ende nuk dihet.

Presidenti Trump pretendoi se kishte fituar kundër kandidatit për President të Demokratëve Joe Biden më 4 nëntor, por shtetet kryesore janë ende duke numëruar votat.

“Në këtë pikë, ne nuk kemi asnjë mënyrë për të zbuluar nëse ato fletëvotime mund të ndikojnë ose jo,” tha Allison Zieve, avokate që përfaqëson NAACP.

Agjentët nga Shërbimi i Inspektimit Postar të SHBA-së, inspektuan të gjitha qendrat e përfshira në përpunimin e votave – megjithëse ato inspektime u kryen të martën pasdite, dhe jo paradite sipas afatit të vendosur nga gjykata.

“Ne do të vazhdojmë të përpunojmë dhe dorëzojmë fletëvotimet që janë futur në sistem “, shkroi Partenheimer.

Në 17 rrethe postare që kanë 151 vota elektorale, më shumë se 81,000 vota ishin të pavlefshme.

Por pjesa më e madhe e votave të humbura ishin në shtetet ku rezultati ishte dukshëm pozitiv: Në Kaliforni, një shtet i qartë blu, agjencia raportoi 48,120 fletë votimi të pavlefshme dhe 42,543 në San Diego. Në shtetin e kuq Utah, 31,616 fletë votimi ishin të pavlefshme.

Washington Post ka zbuluar skenarin më të keq, për vendndodhjet e fletëve të votimit, ku të gjitha fletët e votimit që ishin të pavlefshme në një shtet, janë në fakt vota të humbura përgjithmonë.

Marrin parasysh Georgia. Tre rrethe të Shërbimit Postar mbulojnë shtetin dhe të martën, agjencia raportoi 6,624 fletë votimi të pavlefshme në ato rrethe. Ky numër është më i ulët sesa diferenca e votave Trump-Biden (afërsisht 83,000 vota ) dhe numri i parashikuar i fletëve të votimit që mbeten për t’u numëruar në shtet (afërsisht 145,000).

Për më tepër, mbeten ende 6,624 vota për t’u numëruar. Ekziston mundësia që shumë prej atyre fletëvotimeve janë tërhequr nga sistemi nga vetë nëpunësit e Shërbimit Postar të Martën si pjesë e masave të marra për të përshpejtuar shpërndarjen në kohë të sa më shumë fletëvotimeve.

Për më tepër, tre rrethet postare që përfshijnë Georgian gjithashtu mbulojnë pjesë të Tenesi, Karolinës së Jugut dhe Floridas. Sidoqoftë, shifra prej 6,624 votash mbetet thjesht një numër pasi nuk ka gjasa që fletët e votimit që janë cilësuar si të pavlefshme të ndryshojnë trajektoren e zgjedhjeve në këtë shtet.

Ka një mënyrë tjetër për të menduar rreth kësaj: Gabimet në votime përbëjnë vetëm një pjesë të pasigurisë totale rreth zgjedhjeve presidenciale në Georgia. Në vend, ka afërsisht 20 herë më shumë vota që nuk janë numëruar sesa vota që janë deklaruar të pavlefshme.

Shtetet e tjera aktualisht të kontestuara kanë treguar një dinamikë të ngjashme. Megjithatë, ka dy faktorë shtesë që duhet të merren parasysh.

E para është që ndërsa numërohen votat, kufiri mes dy partive mund të ndryshojë në disa shtete. Në Karolinën e Veriut, për shembull, Trump ishte duke udhëhequr me afërsisht 77,000 vota që nga mesdita e të mërkurës. Kjo shifër është rreth tetë herë më e madhe se 9,155 fletëvotime të raportuara si të pavlefshme në qendrat postare të Karolinës së Veriut.

Sidoqoftë, ka ende mijëra fletëvotime që duhen numëruar ende në Karolinën e Veriut, sipas parashikimeve të Washington Post. Pikërisht këto fletëvotime mund të zvogëlojnë diferencën mes dy partive, duke llogaritur që janë përafërsisht 9,155 vota të pavlefshme.

Faktori i dytë është që të mërkurën në mëngjes, shërbimi postar raportoi që rreth 8000 fletë votimi nuk ishin skanuar në kohë të martën.

Në varësi të mënyrës se si ato fletëvotime shpërndahen midis postave të vendit, ekziston mundësia që këto vota mund t’i shtohen numrin total të votave të pavlefshme të një rrethi pasi të ketë përfunduar përpunimi përfundimtar. Por përsëri, ky numër është aq i ulët sa nuk ka gjasa të ndikojë votimin e përgjithshëm të votave në ndonjë shtet të caktuar.

Në përgjithësi, që nga e mërkura pasdite, të dhënat e disponueshme nga Shërbimi Postar Amerikan sugjerojnë që fletët e votimit të pavlefshme nuk do të jenë një faktor i rëndësishëm në votimet përfundimtare .

Çështjet e votave ka pllakosur agjencinë që kur DeJoy, një ish-ekzekutiv i logjistikës dhe një mbledhës fondesh republikan, ishte në krye të agjencinë këtë verë.

DeJoy, sipas ekspertëve postarë, krijoi një proces të ngadaltë por të qëndrueshëm në shërbimin postar që gjatë një periudhë prej 5 javësh vonoi më shumë se 7 për qind të dërgesave postare të vendit. Kjo shkaktoi një reagim të fortë nga ana e popullit dheu zhvilluan seanca dëgjimore në Kongres.

Sullivan ka qenë më agresiv se gjyqtarët në Pensilvani, New York dhe Uashington në mbikëqyrjen e sistemit të postës. Ai ka urdhëruar Shërbimin Postar të raportojë të dhëna ditore mbi rezultatet e votave dhe të japë shpjegime me shkrim çdo ditë për rrethet që kanë një performancë të ulët në pjesëmarrje.

Ai ka caktuar seanca dëgjimore ditore – disa prej të cilave kanë përfshirë dëshmi nga drejtuesit postarë – mbi performancën e agjencisë. s.ba/abcnews.al