Shfaqja e koronavirusit të ri në botë bashkë me emrin e tij COVID 19 futi në fjalorin tonë edhe fjalën karantinë.Po çfarë është karantina dhe si lindi ajo? Kryeministri Rama ka ndarë me ndjekësit e tij në facebook këtë shpjegim.

“Studiuesi persian i mjekësisë, Ibn Sina (980-1037), dyshoi se disa sëmundje përhapeshin nga mikroorganizmat! Për të parandaluar infektimin nga njeriu tek njeriu, ai shpiku metodën e izolimit të plotë të njerëzve për 40 ditë. Këtë metodë e quajti al Arba iniya Dyzeta.

Tregtarët nga Venediku kishin dëgjuar për metodën e tij të suksesshme dhe e sollën atë në Itali. E quajtën Quarantena Dyzeta në italisht. Kjo është edhe fillesa e fjalës “karantinë”. Kurani i Shenjtë thotë Kush shpëton një jetë njerëzore, është njësoj si të ketë shpëtuar të gjithë njerëzimin Ende sot, metoda e Ibn Sina-s shpëton jo mijëra, po ndoshta miliona jetë.

Emri i plotë i Ibn Sina-s ishte Abu Ali Al-Hussein Ibn Abdullah Ibn Sina. Në perëndim e njohin edhe me versionin latin të emrit të tij: Avicenna.