Nga Francesca Mannocchi

Hikmatullah ka kufje në veshë. Vështrimi i tij humbet në zbrazëti. Ai është nervoz, largohet papritmas nga dhoma, pastaj kthehet dhe përqafon vëllain e tij, Murtaza.

Ai përpiqet të telefonojë një numër në telefonin e tij, dikush përgjigjet. Ai i jep celularin Murtazës, është babai i tyre që flet.

Hikmatullah është një 16 vjeçar, vëllai i tij është vetëm 10 vjeç. Një vit më parë, ata u larguan nga Afganistani së bashku. Nëna e tyre ishte vrarë. Babai i tyre ishte shumë i sëmurë për të udhëtuar me ta, prandaj dhe mbeti në fshatin e tyre të thellë mes maleve. Në zhargonin burokratik ata janë dy të mitur të pashoqëruar, fëmijë që kanë mbërritur në Evropë pa prindër, pa një të afërm të rritur, pasi kanë kaluar të gjithë kufijtë.

Hikmatullah është i shqetësuar, Murtaza qan.

Ata sapo kanë zbuluar se Hikmatullah do të mbetet në ishullin e nxehtë të Samos ndërsa Murtaza do të largohet në një traget 3 të mëngjesit për në Athinë, për të shkuar në një qendër të mbrojtur në kryeqytetin grek.

Ai nuk mund të jetojë. Është në interesin e fëmijës ta largojë atë nga ishulli, thonë institucionet këtu. Askush nuk shpjegon se si është në interesin e tij ta ndash atë nga pjesa e fundit e familjes që ai ka ende.

Hikmatullah dhe Murtaza duhet të jetojnë në nivelin dytë të bllokut të kontejnerëve për fëmijë që kanë mbetur të vetëm. Tetë vende për kontenierët, ndërsa disa kontejnerë mund të mbajnë nga 25 fëmijë secila.

Ata janë dy nga mijëra fëmijë në ishullin Samos, një nga katër ishujt grekë, së bashku me Kosin, Lesbos dhe Kios mbi të cilin 20,000 njerëz janë kapluar për shkak të marrëveshjes së nënshkruar midis BE dhe Turqisë në 2016.

Në mars të tre viteve më parë, në përpjekje për të zvogëluar fluksin e njerëzve që vijnë nga brigjet turke në ishujt grekë, Bashkimi Evropian nënshkroi një marrëveshje me Ankaranë: Migrantët dhe azilkërkuesit që mbërrijnë në ishuj janë të ndaluar të lënë regjistrimin dhe identifikimin nëpër qendra për të kaluar kufijtë.

Ata duhet të regjistrohen, pastaj të intervistohen për të vlerësuar shkallën e tyre të cënueshmërisë dhe përshtatshmërisë së mundshme për mbrojtje ndërkombëtare. Në rast të refuzimit, mund të bëhet ankim.

Në refuzimin e dytë, kushdo që konsiderohet i papërshtatshëm duhet të dërgohet përsëri në Turqi, nën kushtet e marrëveshjes. Por Turqia pranon vetëm riatdhesimin e migrantëve që janë në ishuj, dhe jo ata që e bëjnë atë në kontinent.

Kjo do të thotë që autoritetet greke nuk mund të lehtësojnë presionin në ishuj duke dërguar aplikantë në Athinë, sepse nëse ata janë hedhur poshtë, ata nuk mund të dërgohen pas.

Marrja e një përgjigjie për një kërkesë për azil mund të marrë lehtësisht një vit, edhe dy, në rast të një ankese. Dhe nëse njerëzit që presin një përgjigje nuk mund të lënë ishujt,megjithëse është zvogëluar, nuk ndalet, ishujt janë të destinuar të shpërthejnë. Si tani.

Është efekti trokitës i mbylljes së kufijve: Për ti kthyer ishujt në zona të izoluara. Në kohën e shkrimit, në tre vitet e fundit ka pasur 2.367 riatdhesime në Turqi. Kjo nuk është asgjë në krahasim me ardhjet.

Në një muaj të vetëm këtë dimër, sipas UNHCR, 3,370 njerëz mbërritën me det në ishujt Grekë.

Nga rruga bregdetare në Vathi, kryeqyteti i Samos, Turqia është një milje larg. Nga pika më e lartë e ishullit, në stolat e gjelbërta të Belvedere, pamja është e bukur. Drejt Samos, manastireve antike dhe vendeve të trashëgimisë së UNESCO, tempullit të Herës, sitit arkeologjik të Pitagorionit, monumenteve Greke dhe Romake, shenjave turistike që ju kujtojnë në shumë gjuhë se ishulli ishte shtëpia e matematikanit Pitagora dhe filozofi Epicurus.

Përpara, pamja merr në brigjet turke, pyjet, shkëmbinjtë, nganjëherë anija Frontex që lëvizin nga njëra anë në tjetrën për të kontrolluar kufijtë e Evropës.

Dimrat në ishujt turistikë janë të gjithë njëlloj: Restauratorët janë të mirëmbajtur, karrige me bojë dhe dritare me ngjyra të ndezura të bardhë dhe blu, të gatshme për verën e ardhshme. Detarët riparojnë rrjetat e peshkimit sepse era është shumë e fortë, veçanërisht jo kur temperaturat bien nën zero çdo natë, shpesh bie shi dhe në majat e maleve shkëlqen bora.

Është herët në mëngjes, telefonat e tyre janë bashkangjitur me një gjenerator të energjisë në kalatë. Në këtë grup me fëmijë janë shtatë, por vetëm dy veshin këpucë dimërore. Të tjerët kanë pantofla, disa kanë çorape.

Në qytetet që janë ose bëhen zona kufitare, gjithmonë përcaktohet një gjeografi e tolerancës ose refuzimit. Është restoranti që ankohet: Ata kanë shkatërruar biznesin, ata duhet ti heqin ato. Ne nuk jemi hoteli i migrantëve, ne kemi hotele vetëm për turistët.

“Këtu jemi miqësorë për refugjatët. Ata të gjithë ankohen. Ata thonë që turizmi është ulur sepse ka migrantë, e vërteta është se turizmi shkon keq me dhjetë vjet sepse askush nuk e ka rregulluar sistemin e kanalizimit dhe ky qytet ngec. Dhe askush nuk shkon me pushime në një vend që bie erë tha ajo.

“Dukej romantike të zgjidhje të bëhesh kryetar bashkie. Banorët më fajësojnë për gjithçka, dhe unë i kuptoj ata, ne jemi pak dhe unë jam pika referuese politike. Për fat të keq, megjithatë, unë nuk kam fuqi mbi objektin. Si kryetar i bashkisë, unë mund të sjell ujë vetëm në banjot kimike dhe të nxjerr mbeturinat” tha kryetari i Bashkisë.

Ai ka kërkuar dy herë gjatë muajve të fundit për të vizituar objektin. Ai nuk ka ende një përgjigje.

“Nëse një fëmijë hyn në Evropë, një ditë pasi ne kemi për detyrë ti garantojmë atij një strehë dhe mundësinë arsimit“ tha ai.

“Në vend të kësaj, ne kemi qindra fëmijë të përjashtuar nga sistemi arsimor në ishull. Ajo që unë shoh rreth nesh është zhvlerësimi i vlerave etike që duhet të formojnë Bashkimin Evropian ashtu siç ishte imagjinuar. Në të njëjtën kohë, duhet të jemi i sinqertë: ne nuk e përballojmë presionin, spitalet dhe infrastrukturat tona nuk janë në gjendje të plotësojnë nevojat e të gjithëve. Kjo marrëveshje me Turqinë është thjesht e pabalancuar.

Burimi: m.espresso.repubblica