Nga Kastriot Dervishi

Çështja penale ndaj demonstratës së 14 janarit 1990, filloi po atë ditë. U kalua në formën e njohur nga procesi agjenturialo-operativ në atë hetimor gjyqësor. Më 14.1.1990, kryetari i Hetuesisë së Rrethit të Shkodrës, Kosta Karanxha, pas denoncimit nga ana e DPB Shkodër (dy të datës 13 janar), vendosi caktimin e grupit të hetuesve: Gjergj Rudi (përgjegjës), Brahim Lahi, Qemal Dragoshi. Ata konstatonin se më 11 dhe 14 janar 1990 elementët “vagabondë” me predispozicion armiqësor” ishin organizuar me synim “dobësimin e minimin e pushtetit popullor”

Arrestimet janë miratuar nga prokurori Ferhat Brati. Në hetuesi merr pjesë edhe prokurori Ilir Dymylja.Të pandehurit e çështjes së demonstratës, akuzoheshin se “duke e ditur se populli i Shkodrës, ashtu si mbarë populli shqiptar”, ishte “i lidhur në një unitet të pathyeshëm me partinë e shtetin socialist” ishin hedhur në veprime të tilla.

Përfundimisht, Dedë Kasneci, Rini Monajka, Nikolin Margjini, Gjergj Livadhi, Flamur Elbasani, Kolec Hublina, Tonin Dema dhe Nikolin Thana, u akuzuan për “pjesëmarrje në një organizatë kundërrevolucionare për kryerjen e krimeve kundër shtetit, në bashkëpunim me njëri tjetrin, kanë bërë agjitacion e propagandë, me qëllim për të dobësuar e minuar pushtetin popullor, vepra këto të parashikuara nga nenet 57 dhe 55 e 13 të Kodit Penal”

Klaudiu Daka dhe Aldo Perizi u akuzuan se kishin konsumuar nenet 55 e 13 të Kodit Penal. Aktakuza që u dërgua në gjykatë, u përpilua nga hetuesi Gjergj Rudi. Të dhënat ishin të ndryshme, shpesh kontradiktore me njëra tjetrën, por gjithsesi thelbi i ngjarjes qëndronte.

Sipas aktakuzës ishin ndryshimet në Europën Lindore ato që kishin frymëzuar “elementët armiq” në veprimtarinë e tyre në Shkodrës. Më 30.3.1990 mbaroi hetimi i tyre në Shkodër. Në gjykatë u dërguan 10 të pandehur, si dhe 33 dëshmitarë kundër tyre.

Grupi i hetuesve:

-Hetues Brahim Lahi: Viktor Zef Verishta (Martini), Flamur Elbasani, Nikolin Margjini, Gjergj Livadhi, Tonin Dema, Nikolin Thana,

-Hetues Qemal Dragoshi: Rudolf Verishta (Martini), Rini Monajka, Dedë Kasneci, Flamur Elbasani, Nikolin Margjini, Gjergj Livadhi, Tonin Dema, Nikolin Thana, Kolec Hublina, Klaudio Daka, Aldo Perizi.

-Hetues Gjergj Rudi: Rini Monajka, Dedë Kasneci, Flamur Elbasani, Nikolin Margjini, Tonin Dema, Kolec Hublina, Klaudio Daka, Aldo Perizi.