“200 fëmijët shqiptarë të zhdukur në Angli”/ Këshilli Bashkiak i qytetit britanik: Qeveria duhet të bëjë më shumë

Qeveria duhet të bëjë më shumë për t’i dhënë fund përdorimit të hoteleve për azilkërkuesit fëmijë, ka thënë Këshilli Bashkiak i Brighton & Hove. Zëvendës udhëheqësja e këshillit Hannah Allbrooke tha për BBC se politika ishte me të vërtetë e rrezikshme dhe jo e përshtatshme.

Komentet e saj pasojnë një raport që fëmijët po rrëmbeheshin nga një hotel në Brighton, një pretendim që qeveria e mohoi. Duke folur për Politics South East, Allbrooke tha se hotelet ishin me të vërtetë të rrezikshme dhe nuk janë vendet e përshtatshme për të pasur azilkërkues të rinj. Por ajo tha se kishte 1,600 fëmijë që kishin kaluar nëpër hotele vetëm në Hove, një numër “i pamundur” për t’u futur në sistemin lokal të kujdesit.

“Do të na pushtonte,” tha ajo.

Në janar, këshilli i shkroi Ministrit të Emigracionit Robert Jenrick dhe i tha atij se Zyra e Brendshme kishte dështuar në detyrën e saj të kujdesit ndaj fëmijëve azilkërkues. Rreth 200 fëmijë, kryesisht djem adoleshentë shqiptarë, mbeten të zhdukur nga hotelet ku strehohen azilkërkuesit. Allbrooke tha se kur azilkërkuesit mbërrijnë në këtë vend, ka shumë trauma dhe ajo që ata kanë nevojë është mbështetje dhe kujdes.

Këto hotele nuk po e ofrojnë atë. Mjerisht ka autoritete lokale, duke përfshirë disa në juglindje, të cilët nuk i marrin në kujdes fëmijët azilkërkues dhe kjo është ajo që do të thotë se ka një numër të madh fëmijësh ende në hotele,” tha ajo.