Industria e tekstileve dhe këpucëve në vend po përballet gjithnjë e më shumë me një sërë sfidash, që po përkeqësojnë ecurinë ekonomike të bizneseve.

Përfaqësuesit e sipërmarrjeve dhe shoqatave të biznesit nga vendi dhe rajoni, që për tri ditë, u mblodhën në Panairin e tretë Ndërkombëtar të Tekstilit në EXpo City, Tiranë, shprehen që situata është përkeqësuar kryesisht nga rritja e çmimit të energjisë, zhvlerësimi i euros në tregun vendas, mungesa e fuqisë punëtore, si dhe konkurrenca me vendet aziatike.

Z. Edvin Prençe, kryetari i shoqatës së ProExport Albania, shprehet se situata është e paqartë dhe se duhen marrë masa konkrete për përmirësimin e gjendjes së sektorit

“Sektori i manifakturës së veshjeve dhe këpucës tashmë është duke u përballur me shumë problematika, si ajo e energjisë elektrike, pasi tashmë është fiksuar çmimi 18.8 lekë dhe ende nuk e dimë si do jetë situata pas 1 janarit të viti 2023”.

Ai pohoi se një tjetër problem lidhet me luhatjet e theksuara në kursin e këmbimit, ku Euro po bie dhe Leku po forcohet vazhdimisht. Këto ndryshime të mëdha kanë sjellë rreth 5 mijë euro humbje për vetëm një biznes.

“Për bizneset që janë eksportuese siç është edhe sektori ynë, që zë më shumë se 40% të produkteve ‘Made in Albania’, patjetër që është jo vetëm një problem, pasi sjell rënie të fitimeve dhe likuiditetit në bizneset e sektorit. Humbja është me rreth 5000 euro nga bizneset vetëm për shkak të kursit të këmbimit, pasi Euro është gjithmonë në rënie.

Sektori ynë bën kontrata të gjata 1-5-vjeçare dhe nuk dihet se si do ndryshojë situata në të ardhmen” -tha ai.
Një tjetër element i sjellë në vëmendje nga përfaqësuesit e bizneseve është edhe konkurrenca e padrejtë me vendet aziatike, ku sipas tyre në këto vende, fuqia punëtore është më e lirë si dhe mbështetja dhe politikat fiskale janë më të drejta.

Si pasojë, produktet e ardhura nga këto vende blihen më lirë edhe më shumë se produktet “Made in Albania”
Z. Agim Shahini, kryetari i Aleancës Kosovare të Bizneseve, u shpreh se konkurrenca me vendet e treta aziatike po përkeqëson edhe më shumë situatën në industrinë e veshjeve, pasi ajo është shumë e ashpër dhe e padrejtë në kushtet ku gjendet sektori ynë sot.

“Sektori i tekstileve dhe lëkurës është specifik në të gjithë Ballkanin, me vështirësitë e veta si në Kosovë, edhe në Shqipëri. Një nga sfidat kryesore është përballja me konkurrencën e ashpër dhe jo të drejtë nga vendet aziatike, duke i bërë prodhuesit vendas jo të barabartë.

Në shumë vende, fuqia punëtore është më e lirë si dhe mbështetja dhe politikat fiskale janë më të drejta dhe më të lira. Dhe konsumatorët shqiptarë shpeshherë zgjedhin t’i blejnë produktet nga vendet e treta dhe jo ato që prodhohen nga vendet tona” u shpreh Shahini.

Përveç krizës së energjisë dhe shtrenjtimit të kostove të prodhimit, problematika kryesore që po ndihet jo vetëm në vend, por edhe në rajon, është mungesa e fuqisë punëtore.MONITOR