Konfliktet në vendin e punës, fluksi i lartë, si dhe mungesa e kënaqësisë në punën që bën janë disa nga faktorët kryesorë që shkaktojnë ezaurimin mendor të punonjësve. Si mund të menaxhohet kjo situatë që kompania të performojë në kapacitetin maksimal, si dhe shëndeti mendor i punonjësve të mos cenohet?

Ina C. e donte vendin e saj të ri të punës dhe ishte shumë e motivuar për të punuar. Menaxherët e saj ishin të kënaqur me angazhimin, profesionalizmin dhe përkushtimin e lartë.

Ajo punoi me orë të tëra për t’u siguruar që stafi të menaxhohej siç duhet, se afatet ishin respektuar dhe se puna e ekipit ishte asgjë më pak se e jashtëzakonshme. Në dy muajt e parë, ajo organizoi e vetme një konferencë të madhe marketingu me të gjitha detajet e konferencës dhe plotësimin e saj në kapacitet. Ishte një arritje e jashtëzakonshme.

Megjithatë, në javët e fundit para ngjarjes, nivelet e stresit arritën nivele aq të larta sa ajo vuajti nga simptoma të rënda të ‘burnout’, të cilat përfshinin ndjenjën e rraskapitjes fizike dhe emocionale, gati deri në depresion dhe vuante nga problemet e gjumit.

Ajo u udhëzua të merrte pushim nga puna. Ajo nuk mori pjesë në konferencë dhe kishte nevojë për një rikuperim të gjatë përpara se të arrinte performancën e saj të mëparshme dhe nivelet e mirëqenies. Simptomat e saj të këtij ezaurimi kishin ardhur nga stresi për një kohë të gjatë dhe shterimi i burimeve të saj, me kalimin e kohës.

Rritja e stresit në vendin e punës është një shqetësim në rritje dhe u kushton si profesionistëve, edhe organizatave.

Marrëdhëniet me shëndetin dhe mirëqenien e korporatave janë një mënyrë për të reduktuar stresin në vendin e punës dhe një mundësi për të krijuar lidhje më të forta në një hapësirë ??bashkëpunimi për punonjësit, gjë që do të përmirësojë gjithashtu elasticitetin e organizatës suaj.

Ky artikull do të përshkruajë se si duket një tërheqje për shëndetin dhe mirëqenien e korporatës. Avantazhet e përdorimit të tyre për punonjësit tuaj dhe ndryshimi midis një tërheqjeje tradicionale të korporatës dhe një tërheqjeje për shëndetin dhe mirëqenien e korporatës.

Lidhja midis punës në distancë, sëmundjes mendore dhe angazhimit në ekip

Viti 2020 përshpejtoi përshtatjen ndaj punës në distancë, i cili sforcoi ndjeshëm bashkëpunimin në ekip. Puna në distancë ndikoi ndryshe në shëndetin mendor të punonjësve. Secili anëtar i ekipit kishte një sërë çështjesh të ndryshme për t’u marrë me të.

Ndërsa për disa, qëndrimi në shtëpi, së bashku me kujdesin për fëmijët, shkollimi dhe financat e paparashikueshme, ndikuan në shëndetin e tyre.

Të tjerët u ndikuan nga vetmia dhe mungesa e lidhjes të cilat rezultuan të jenë më stresuese për punonjësit beqarë dhe më të rinj të ekipit.

Shëndeti mendor është bërë një nga sfidat më të mëdha për punonjësit dhe punëdhënësit për të menaxhuar me dinamikën e punës në zhvillim të vazhdueshëm.

Një tërheqje për mirëqenien e shëndetit të punonjësve dhe korporatës jo vetëm që do të rigjallërojë angazhimin e ekipit; është gjithashtu mundësia për të krijuar shëndet më të mirë dhe kohë për të reflektuar mbi përdorimin e aftësive më të mira përballuese kur jeni nën stres të rëndë.

Erald Pashaj, ekspert punësimi, shprehet për “Monitor” se, udhëtimet e stafit (staff retreat) ndikojnë pozitivisht në përmirësimin e situatave ezauruese të shëndetit profesional të punonjësve, ndonëse shpeshherë, ngatërrohet me aktivitete argëtuese.

“Të pimë birra është tjetër aktivitet, të bëjmë ‘staff retreat’ është tjetër. Shpesh, kompanitë e ngatërrojnë atë. Ne duhet që të tërhiqemi ndonjëherë me stafin tonë, në mënyrë që ta rigjenerojmë për nesër. Fjala kyçe është NESËR. Pra, si ne nesër do të kemi një forcë më të angazhuar dhe më të motivuar për të punuar”, – pohon ai.

Cilat janë përfitimet e një tërheqje për shëndetin dhe mirëqenien e korporatës?

Ndërsa nivelet e stresit në vendin e punës vazhdojnë të rriten, shumë kompani e njohin rëndësinë dhe vlerën e vetëkujdesit të punonjësve. Ata ndërtojnë elasticitet, duke mbështetur ekipet dhe individët dhe duke marrë kohë për t’i edukuar dhe për t’i shpërblyer ata me pushime të qëllimshme për rikuperim.

Tërheqjet e shëndetit dhe mirëqenies së korporatave mbështesin punonjësit për të jetuar jetë të shëndetshme, gjë që ndihmon organizatat të bëhen më të forta, më të shkathëta dhe të bëjnë biznes më të mirë. Tërheqja do t’i lejojë punonjësit të përmirësojnë produktivitetin, efektivitetin dhe kreativitetin e tyre.

Tërheqjet kanë ndikim pozitiv në mungesën e punonjësve dhe nxisin kënaqësinë në punë, gjë që u mundëson organizatave të ruajnë talentin e tyre kryesor./monitor/