Zbulimet tregojnë se koronavirusi nuk është vetëm një sëmundje e shkaktuar nga vdekja e qelizave të infektuara nga virusi, por ndoshta është gjithashtu pasojë e këtyre qelizave anormale që mbeten në mushkëri për një kohë të gjatë.

Ekipi i shkencëtarëve ka analizuar mostrat e indeve të mushkërive, zemrës, mëlçisë dhe veshkave të dyzet e një pacientëve të vdekur nga koronavirusi në Spitalin Universitar të Triestes. Sipas ekspertëve, një nga arsyet e të ashtuquajturit “covid i gjatë” është shkatërrimi i konsiderueshëm dhe i përhershëm i indeve të shëndetshme të mushkërive.

“Edhe nëse pacienti shërohet nga pasojat e koronavirusit, dëmi që bën sëmundja mund të jetë i madh” tha Mauro Giacca, profesor në King’s College të Londrës dhe një nga bashkautorit e studimit.

Rritja e provave nga e gjithë bota sugjeron që më pak pacientë që i kanë mbijetuar koronavirusit dhe që konsiderohen të shëruar nga infeksioni fillestar mund të përjetojnë një sërë simptomash më të përhershme.

Të tilla simptoma janë lodhja, gulçimi dhe e ashtuquajtura mjegull mendore (brain fog) një gjendje e panjohur mjekësore, por është një etiketë gjithnjë e më popullore për një grup simptomash që mbulojnë nivel të ulët energjie, nervozizëm, lodhje, vështirësi në përqendrim, dhimbje koke, harresë, mungesë motivimi, depresion, ankth dhe konfuzion. Kjo gjendje shpesh quhet “COVID i gjatë”