Kulturat e lashta kishin një arsyetim të ëmbël

Shikoni dikë që ka një unazë në gishtin drejtues të dorës së djathtë, dhe mund të vini bast që nuk është martuar. Një unazë në gishtin e majtë të unazës, sidoqoftë, do të thotë që personi është i zënë. Zgjedhja e gishtit të unazës së dasmës duket arbitrare, por në të vërtetë ekziston një arsye historike pse u bë e njohur si “gishti i unazës”. Si dhe pse shumica e njerëzve e mbajnë unazën në dorën e majtë.

Historia e gishtit të unazës së martesës

Tradita e unazës së martesës e ka origjinën që nga Egjipti i lashtë, pasi arkeologët kanë gjetur prova në hieroglifikë që nuset duhej të mbanin një unazë, sipas BBC. Dhe kulturat e tjera të lashta mbanin gjithashtu unaza martese; njerëzit kanë vendosur unazat e martesës në gishtat e unazës së dorës së majtë, që nga koha e Grekëve dhe Romakëve të Lashtë.

Arsyeja përse gishti i katërt ishte i përzgjedhuri? Ka një shpjegim prekës. Në kohët e lashta, mendohej se ekziston një venë në këtë gisht në dorën e majtë, që shkon drejt e në zemër, shpjegon Bernadette Chapman, themeluese e Aleancës Britanike të Planifikuesve të Dasmave. Dhe zemra, sigurisht, mendohej se ishte zemra e emocioneve tona në atë kohë. Prandaj romakët e quanin këtë venë, vena amoris, latinisht për “vena e dashurisë.

Njohuritë tona për trupin e njeriut kanë evoluar shumë që nga ajo kohë, natyrisht. Më e rëndësishmja ne njerëzit nuk kemi asnjë lloj vene të tillë, për fat të keq. Përveç kësaj, ne e dimë tani që zemra është një organ për pompimin e gjakut por kjo nuk na ka ndaluar, që të vazhdojmë të flasim për të, në kontekste romantike, emocionale. Po kështu, ne ende mbajmë unaza martese në gishtat e katërt!

Variacione të traditës

Pavarësisht nga mbizotërimi i kësaj tradite të gishtit të unazës së martesës, veçanërisht në të gjithë kulturat perëndimore, jo të gjithë e ndjekin atë. “Disa kultura zgjedhin lirinë dhe individualitetin kur bëhet fjalë të vendosin vetë se në cilën dorë ta mbajnë,” shpjegon trajneria e biznesit Jennifer Claire Konstante. “Çiftet nga vendet evropiane, si Austri, Danimarkë dhe Gjermanië, në fakt i mbajnë unazat në dorën e djathtë.” Edhe në Indi, “sepse dora e majtë konsiderohet e papastër”.