Papa Françesku sot emëroi gruan e parë që mban detyra të larta në Sekretariatin e Shtetit të mbizotëruar nga Vatikani, një qendër diplomatike dhe administrative.

Ekspertja për të drejtën ndërkombëtare dhe të drejtat e njeriut, Francesca Di Giovanni (66) do të marrë pozicionin e saj të krijuar rishtazi në Zyrën e Marrëdhënieve të Shtetit, ku ajo do të jetë nënsekretare, ose një nga dy zëvendësministrat e jashtëm.

Kisha Katolike Romake lejon që vetëm priftërinjtë të shugurojnë priftërinj dhe gratë tradicionalisht kanë qenë në kufijtë e administratës.

Por organizatat e grave, përfshirë organizatën ombrellë të murgeshave katolike romake, i kanë bërë thirrje prej kohësh Papës që të emërojë më shumë gra në poste të larta në burokracinë e Vatikanit.

Ata citojnë faktin se më shumë se gjysma e 1.3 miliardëve katolikë janë gra dhe se ka tre herë më shumë gra fetare sesa burra.

Vatikani ka njoftuar se Di Giovanni do të jetë përgjegjës për marrëdhëniet shumëpalëshe në Sekretariatin e Shtetit, me të cilin ka punuar që nga viti 1993.

Vatikani, një shtet sovran i rrethuar nga Roma, ka marrëdhënie diplomatike me më shumë se 180 vende.

Me gjithë premtimin e Papës për të emëruar më shumë gra në poste të larta në Vatikan, Di Giovanni bashkohet me një grup prej vetëm disa.

Më me ndikim janë Barbara Jatta, kreu i Muzeve të Vatikanit dhe Christiane Murray, nënkryetare e zyrës së marrëdhënieve me publikun.

Vitin e kaluar, Papa emëroi katër këshilltarët e parë gra në Sinodin Episkop, një institucion i krijuar 50 vjet më parë për të përgatitur takime të rëndësishme të peshkopëve që zhvillohen çdo vjet për të diskutuar tema të ndryshme.