“Ky paska ken’ fati jonë…me shpresë t’Zotit do t’des si burrë”, letra e deputetit të Shkodrës pak ditë

“Me 9 shtator më ka vd.ekë vajza Agimja, fëmija i vetëm, e ju mendoni se tue pasë kyt rast në shpi do merresha me Lëvizjen? Paçi hijen tuej!”, kjo është përgjigjja e Riza Danit, kur hetuesi Stavri Xhara e akuzoi si organizator të kryengritjes së Postribës.

Riza Dani ishte arrestuar me urdhër të diktatorit Enver Hoxha për shkak se kishte kundërshtuar vendimet e marra që binin në kundërshtim të plotë me parimet demokratike për të cilat Riza Dani e shumë patriotë të tjerë shqiptarë patën luftuar. Pikërisht për këtë arsye, Riza Dani u arrestua, u troturua dhe më pas u dënua me va.rje në litar.

Dhjetë letra cigareje të shkruara në ditët para se të va.rej në litar, do të mbeteshin testamenti i Riza Danit lënë së mbesës, Feti. Nuk kishte fëmijë sepse vajza e tij e vetme ndërroi jetë në moshën 9-vjeçare më 9 shtator 1946, pikërisht atë ditë kur ishte organizuar kryengritja e Postribës, e për këtë kryengritje, ai do të akuzohej si organizator e do të dënohej me va.rje në litar.

Letra është shkruar përgjatë disa ditëve dhe janë ditët e fundit para ek.zekutimi. Ka dhimbje e fisnikëri në fjalët e tij. Luftja dhe amaneti i fundit për vendin ku duhet të var.rosej, pranë së bijës, Agime, por edhe amaneti për bashkëshorten e tij, Bulen, që tashmë kishte mbetur fillikat pas vd.ekjes së bijës e ek.zekutimit të bashkëshortit. Letra i drejtohet mbesës, Feti e cila është kujdesur për t’i çuar ushqim e veshje, përgjatë gjithë kohës kur ai ishte në burg. Një ndër fjalitë më domethënëse të kësaj letre është: Me shpresë të Zotit do të vd.es si burrë.

Letra

E dashur mbesa ime, Feti!

Çështja është tepër serioze, gjyqi ndaj nesh u krye me dyer të mbyllura, pa avokat e pa publik. Prokurori këtu më akuzon si organizator i organizatës së deputetëve. Kam marrë pjesë në mbledhjet e saja, kam bërë mbledhje me të arratisurit.

Hetuesi nuk ka ba proces, as akuzat e deputetëve në ballafaqim me to nuk puqen. Prej grupit të deputetëve të dënuar veç Bejës, Sazanit, Majunit dhe S Kokalarit, unë nuk njoh askënd tjetër.

Janë gënjeshtra të turpshme të formulueme me magji të një sistemi mesjetar to.rturash, i cili m’ash aplikue edhe mue. Sidoqoftë moralisht jam i fortë e i kam mohuar të gjitha në gjyq. Ç’vendim jep ky, nuk e di.

Me shpresë të zotit do të vd.es si burrë. T’falem shumë Feti për kujdesin e për gjellët që më ke prue. Bulen amanet nipave. Ta konsiderojnë si më parë si njeriun e tyne.

7 tetor.

Feti, këto jepja doktor Omerit. Kopjen ruaje për histori.

Doktor!

Me pesë të këtij muaji dola në gjyqin e naltë ushtarak me dyer të mbyllura e pa avokat.

Në Shkodër akuzohem se kam marrë pjesë në një mbledhje që asht mbajt në shpinë e Cen Serreqit. Këtu prokurori më akuzon për kryengritjen e Postribës. Më akuzon se me anë të amerikanëve kam marrë 150 stërlina për të financue kryengritjen që duhet të koincidojë me akt-akuzën.

Tashti dëgjoje Axhën! Për mue kanë kërkue dënimin me vd.ekje, e ke marrë vesh besoj. Ku.fomën time merreni dhe çojeni në Shkodër. Më va.rrosni pranë Agimes, ose t’em vëllai nëse asht zanë vendi pranë sime bije. Kshtu paska kene fati jonë. Amanet Bulen, amanet të gjithëve, sidomos Vaçes.

Tashti që po ju shkruaj nga dita 7 tetor kam vujt shumë. Tri ditë pa bukë e ujë, 20 ditë çimento për shtroje e mloje, përveç shiltes teme. Shilten kërkoje e merre që ta mbash kujtim. Feti! Thuaja doktor Omerit këto që po t’i shkruaj.

Akuzat i kam mohue të gjitha si shpifje të turpshme.

Në rast hallallëkut, më va.rrosni pranë Agimes.

Me mall axha jot

Rizai

Riza Dani lindi në Shkodër në një familje patriotike. Përfundoi shkollën “Ruzhdien” në qytet dhe më pas vazhdoi studimet në Universitetin e Stambollit. Ra shpejt në kontakt me mjediset patriotike shqiptare dhe që, në rini, iu përkushtua lëvizjes kombëtare, përkrah të vëllait, Dan Hasani. Riza Dani zotëronte 4 gjuhë: gjermanisht, turqisht, italisht e sllavisht dhe në vitet 1908-1912 ishte pjesëtar i klubit “Gjuha Shqiptare” me miqtë e familjes: Atë Gjergj Fishta, Gurakuqi e Dom Ndre Mjeda. Ishte nismëtar i grupit të ngritjes së flamurit në Shkodër në fillimet e vitit 1913 dhe drejtonte gazetën politiko-shoqërore “Shkodra”. Vazhdoi aktivitetin patriotik deri në kohën e luftës antifashiste kur u angazhua në Frontin Demokratik Nacionalçlirimtar për çlirimin e vendit nga okupatori. Më pas u emërua kryetar i Frontit për qarkun e Shkodrës e më vonë kryetar i Komitetit të Shkodrës. Në zgjedhjet e 2 dhjetorit 1946, zgjidhet nga populli i Shkodrës si deputet. Pikërisht në këtë kohë ai nisi të shohë se cili ishte regjimi që po vendosej në Shqipëri dhe menjëherë nisi organizimin për ta ndalur si një regjim që ishte në kundërshtim të plotë me parimet demokratike e me idealet për të cilat kishte luftuar ai, miqtë, shokët e tij dhe shumë shqiptarë të tjerë. Në një artikull të shkruar nga nipi i tij, Kujtim Dani, theksohet se:

“Riza Dani, në situatat e reja që po kalonte vendi, po e kuptonte që prej gj.akut të derdhur, Shqipëria ishte çliruar nga okupatori i huaj, por mjerisht do të robërohej nga një sistem sllavo-komunist utopik që po aplikohej. Kuptoi se duhej ngritur zëri nga të gjithë në protesta e veprime opozitare. Grupi i deputetëve demokratë: Gjergj Kokoshi, Riza Dani, Kolë Prela, Ibrahim Sheh Karbunara e tjerë ranë në kontakt me grupet intelektuale e organizatat opozitare të krijuara nga mesi i vitit 1945 në Shkodër e qytete të tjera. Këto do të organizoheshin për të kërkuar në zgjedhjet e ardhshme një sistem demokratik perëndimor, që kishte në themel pluralizmin politik, lirinë e individit, lirinë e fjalës e shtypit. Lëvizjet opozitare u zgjeruan e u formatuan në grupime me veprime politike. Uran Butka, në librin “Kryengritjet e para kundra komunizmit”, shkruan se në një mbledhje më 6 korrik 1946 në Shkodër, Riza Dani foli për nevojën e organizimit të një kryengritjeje të përgjithshme. Në mbledhjen e 9-të të asamblesë, Riza Dani pat kundërshtuar projekt-statusin e paraqitur sijokombëtar e i ngarkuar me frymë ideologjike komuniste. Më 7 mars 1946, pas vërejtjes që bëri Riza Dani, Nako Spiroja pasi kishte marrë udhëzime e urdhra nga eprorët, diskuton gjatë e përqendrohet vetëm në fjalën e deputetit të Shkodrës, që e quan si pararojë të reaksionit. Por, Dani iu përgjigj se, “kam qenë kundra turkut, kundra Toptanit, kundra rebelëve, kundra Zogut, kundra italianëve para e pas 7 prillit. Kam qëndruar larg çdo reaksioni e interesi privat. Jo për hatrin e Nako Spiros, por pse kështu e ka kërkuar interesi i atdheut”.

Dr. Pjetër Pepa në librin “Dosja e diktaturës” shkruan se Dani i di pasojat e fjalimit të ashpër, ndaj i thotë nipit të tij se, “dua një njeri që ta dijë se këtë fjalim e kam shkruar me gjakftohtësi dhe kryesisht i ndërgjegjshëm. Me një fjalë, dua të kem një dëshmitar që të dëshmojë në të ardhmen se shprehjet që kam përdor në Parlament, s’kanë qenë të rastit apo se kam qenë i nevrikosur, por sepse jam i ndërgjegjshëm për ato që të them e për atë që do të ngjasë”. Ai e kishte të qartë se e priste hakmarrja mesjetare sllavo-bolshevike, megjithatë vendosi të bënte çka kishte bindje. Më vonë, diktatori Enver Hoxha, në librin “Kur hidhen themelet” shënon për Riza Danin se, “ishte njeri me influencë në Shkodër, ishte demokrat, liberal, antizogist e antifashist” dhe se “Dani kërkonte të bënte edhe asamblenë tonë një kuvend ligjesh, ku secili të fliste sa t’i donte qejfi, pa asnjë kufizim e të gjitha ç’thonin Riza Dani me shokë të botoheshin në shtyp”. Kur kam lindur më 27 korrik 1946 në darkë, Rizaja po kthehej nga falja e Teravisë në xhami. I dalin para në oborr e i thonë: “Riza efendi, nusja e Xhevatit lindi djalë”. Ai i përgjigjet: Nusja me shëndet të mirë, djali me jetë gjatë, e më vjen keq se kanë me hekë keq”. Fjalë profetike për familjen Dani. Riza Dani me intelektualët e Shkodrës do të organizojnë një kryengritje të përgjithshme, ku marrin pjesë forca nga Kallmeti, Lezha, Mirdita e Puka, Zadrima e Nënshati, Postriba e Ura Shtrejtë, Dukagjini e Shoshi, Kopliku, Malësia e Madhe e Kelmendi. Në agim të 9 shtatorit, sulmohen kazermat e Shkodrës. Në mesin e shtatorit 1946, u arrestuan të gjithë meshkujt e familjes Dani. Nga gjyqet e diktaturës dënohen 3 vetë, 26 vjet burg (së bashku) e Rizai pushkatohet dhe sekuestrohen shtëpitë e fabrikat.

Deputeti Riza Dani arrestohet dhe nga 11 tetori i 1946-ës torturohet nga ‘hienat’ komuniste antinjerëzore deri në 23 dhjetor 1946, dita kur i hiqet “imuniteti”. Ja si e tregon një pjesë të vuajtjeve të deputetëve të Shkodrës, Kolë Prela e Riza Dani, bashkëvuajtësi i qelive e burgjeve, Sami Rrepishti: “Kolë Prela më tregoi se në nevojtoren ‘qeli’ pranë ishte Riza Dani, deputeti i Shkodrës, që herë pas here shpërthente me thirrje të nalta e shamje, që shuheshin menjëherë nga rojet e kuqe e shkopi i tyre mbi kurrizin e shtatëdhjetëvjeçarit demokrat”.

Më 11 tetor 1946 merret në pyetje Riza Dani nga hetuesi i Sigurimit të ushtrisë, Stavri Xhara para majorëve Vaskë Koleci e Zoi Themeli. Kjo ndodh mbasi ai kishte kalue tortura antinjerëzore, që vetëm ai ka ditur t’i përballojë. Mandati i hiqet në 23 dhjetor 1946, pra një deputet me mandat u nënshrohet hetimeve me metoda sllavo-mesjetare e qëndron me dinjitet e forcë morale lart, duke kundërshtuar me guxim të pavërtetat. Hetuesia e përcjell me shënimin: “Qëndrimi i tij para hetuesisë ka qenë armiqësor, nuk ka pranuar të firmosë asgjë”. Me qëndrim krenar e stoik e me ndjenjë të lartë përgjegjësie, deputeti Riza Dani deklaron: “Jam i ndërgjegjshëm për çka kam thanë e çka kam ba e veprue. Paçi hijen tuaj”. Gjyqi u bë me dyer të mbyllura, pa avokat. Nuk ka firmosë e nuk ka kërkue falje. Shpifja është argument i atij që s’ka arsye. 31 dhjetori 1947 si një re e zezë paralajmëron se është mbledhur Këshilli i Gjykatës së Lartë Ushtarake, i mbledhur për të gjykuar 19 të pandehurit. Në ato orë të vona të asaj nate të errët, komunikohet vetëm vendimi ogurzi: 7 pushkatim, 6 burgosje përjetë, të tjerët 20 e 15 vjet burgim. E gjithë kjo bëhet mbi bazën e një “Promemorie përcjellëse” që vinte nga hetuesia e mbushur me shpifje” shkruan Kujtim Dani, nipi i Riza Danit. /Nga Luljeta PROGNI/

Teksti i letrës është marrë nga libri “Dosja e Diktaturës” me autor Pjetër Pepa.

1 Comments

 1. Have you ever heard of second life (sl for short). It is basically a online game where you can do anything you want. Second life is literally my second life (pun intended lol). If you would like to see more you can see these second life authors and blogs

 2. Have you ever heard of second life (sl for short). It is essentially a video game where you can do anything you want. Second life is literally my second life (pun intended lol). If you would like to see more you can see these sl authors and blogs

 3. Have you ever heard of second life (sl for short). It is basically a video game where you can do anything you want. sl is literally my second life (pun intended lol). If you want to see more you can see these Second Life websites and blogs

 4. Have you ever heard of second life (sl for short). It is essentially a video game where you can do anything you want. sl is literally my second life (pun intended lol). If you want to see more you can see these Second Life websites and blogs

 5. Have you ever heard of second life (sl for short). It is basically a online game where you can do anything you want. Second life is literally my second life (pun intended lol). If you would like to see more you can see these sl authors and blogs

 6. Have you ever heard of second life (sl for short). It is essentially a video game where you can do anything you want. sl is literally my second life (pun intended lol). If you would like to see more you can see these Second Life websites and blogs

 7. Have you ever heard of second life (sl for short). It is essentially a game where you can do anything you want. sl is literally my second life (pun intended lol). If you would like to see more you can see these Second Life articles and blogs

 8. Have you ever heard of second life (sl for short). It is basically a online game where you can do anything you want. sl is literally my second life (pun intended lol). If you want to see more you can see these Second Life websites and blogs

 9. Have you ever heard of second life (sl for short). It is essentially a game where you can do anything you want. Second life is literally my second life (pun intended lol). If you want to see more you can see these second life articles and blogs

 10. Have you ever heard of second life (sl for short). It is essentially a online game where you can do anything you want. sl is literally my second life (pun intended lol). If you would like to see more you can see these second life authors and blogs

 11. Hi! This is my 1st comment here so I just wanted to give a quick shout out and say I genuinely enjoy reading through your articles.
  Can you suggest any other blogs/websites/forums that deal with the same subjects?
  Thanks a ton!

 12. Hi there i am kavin, its my first time to commenting anywhere, when i read this article i thought i could also make
  comment due to this sensible post.

 13. Magnificent site. A lot of useful info here. I’m sending it to a few pals ans additionally sharing in delicious.
  And certainly, thanks on your sweat!

 14. Hey I know this is off topic but I was wondering if you knew of any widgets I could add to my blog that automatically
  tweet my newest twitter updates. I’ve been looking for a plug-in like this for quite some time and was hoping maybe you would have some experience with something like this.
  Please let me know if you run into anything. I truly enjoy reading your blog
  and I look forward to your new updates.

 15. Hey there would you mind sharing which blog platform you’re
  using? I’m going to start my own blog soon but I’m having a difficult time choosing between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal.
  The reason I ask is because your layout seems different then most blogs and I’m looking for something completely unique.
  P.S Sorry for being off-topic but I had to ask!

 16. I am not sure where you’re getting your information, but good topic.

  I needs to spend some time learning more or understanding more.
  Thanks for great information I was looking for this information for my mission.

 17. Hmm it looks like your website ate my first comment (it was extremely long) so I guess I’ll just
  sum it up what I had written and say, I’m thoroughly enjoying your blog.
  I too am an aspiring blog blogger but I’m still new to the whole thing.
  Do you have any points for newbie blog writers?
  I’d certainly appreciate it.

 18. I do accept as true with all of the concepts you have offered on your post.
  They are very convincing and will definitely work.
  Nonetheless, the posts are too brief for novices.
  Could you please prolong them a little from next time? Thank you for the post.

 19. I’m more than happy to discover this great site.
  I want to to thank you for ones time for this wonderful read!!
  I definitely savored every little bit of it and I have you saved to fav to look at new stuff in your web site.

 20. Hi there this is kinda of off topic but I was
  wanting to know if blogs use WYSIWYG editors or if you have to manually code with
  HTML. I’m starting a blog soon but have no coding experience so I wanted to get advice from someone with experience.
  Any help would be enormously appreciated!

 21. Write more, thats all I have to say. Literally, it seems as though you relied on the video to make your point.
  You clearly know what youre talking about, why throw away your intelligence on just posting videos to
  your blog when you could be giving us something enlightening to read?

 22. Hello There. I found your blog using msn. This is an extremely well written article.
  I’ll make sure to bookmark it and come back to read more of your
  useful information. Thanks for the post. I will definitely comeback.

 23. Good way of telling, and fastidious article to take facts regarding my presentation subject matter, which i am going to present in institution of higher education.

 24. It’s a pity you don’t have a donate button! I’d without a doubt donate to this
  outstanding blog! I guess for now i’ll settle for
  book-marking and adding your RSS feed to my Google account.

  I look forward to new updates and will share this website with
  my Facebook group. Chat soon!

 25. Howdy! I know this is somewhat off topic but I was wondering if you knew where I could locate a captcha plugin for
  my comment form? I’m using the same blog platform as yours and I’m having problems finding one?

  Thanks a lot!

 26. Hello just wanted to give you a quick heads up.
  The words in your post seem to be running off the screen in Internet explorer.
  I’m not sure if this is a format issue or something to do with
  internet browser compatibility but I figured I’d post to let you know.
  The design look great though! Hope you get the issue resolved soon.
  Thanks

 27. Terrific article! That is the type of info that should be shared around the net.
  Disgrace on the search engines for not positioning this post upper!
  Come on over and consult with my website .
  Thank you =)

 28. Heya just wanted to give you a quick heads up and let you know a few of the images
  aren’t loading correctly. I’m not sure why but I think its a linking issue.
  I’ve tried it in two different browsers and
  both show the same outcome.

 29. Hey very cool site!! Guy .. Beautiful .. Wonderful ..

  I will bookmark your blog and take the feeds also? I’m happy to find
  numerous useful info here within the submit, we’d like develop extra
  strategies in this regard, thank you for sharing. . .
  . . .

 30. Does your website have a contact page? I’m having trouble locating it but, I’d like to send you an email.
  I’ve got some creative ideas for your blog you might
  be interested in hearing. Either way, great
  site and I look forward to seeing it grow over time.

 31. Hello outstanding blog! Does running a blog such as this require
  a massive amount work? I’ve very little understanding
  of coding however I was hoping to start my own blog in the
  near future. Anyhow, should you have any ideas or techniques
  for new blog owners please share. I understand this is off
  topic however I simply wanted to ask. Thanks a lot!

 32. Have you ever considered publishing an ebook or guest authoring on other sites?
  I have a blog based upon on the same information you discuss and would really like to have you share some
  stories/information. I know my visitors would value your work.
  If you’re even remotely interested, feel free to send me an e mail.

 33. Greetings from Ohio! I’m bored to death at work
  so I decided to check out your site on my iphone during lunch
  break. I really like the information you present here and can’t wait to take
  a look when I get home. I’m amazed at how quick your blog loaded on my phone ..

  I’m not even using WIFI, just 3G .. Anyhow, fantastic site!

 34. I’m really enjoying the design and layout of your site.
  It’s a very easy on the eyes which makes it much more pleasant for
  me to come here and visit more often. Did you hire out a designer to create your theme?
  Outstanding work!

 35. Hi there, I do believe your web site could be having browser compatibility issues.
  Whenever I look at your blog in Safari, it looks fine
  however, when opening in Internet Explorer, it’s got some overlapping issues.
  I merely wanted to provide you with a quick heads up! Other than that, great site!

 36. The Casino film accurate story eveals that Sam and Ginger
  Rothstein’s true-life counterparts, Frank and Geraldine Rosenthal, had
  a daughter named Stephanie and a son name Steven.

  Also visit my site: Margarette

 37. I don’t even understand how I stopped up here, however I believed this submit was
  once great. I do not recognize who you might be however definitely you
  are going to a famous blogger should you are not already.
  Cheers!

 38. Hi there are using WordPress for your blog platform?

  I’m new to the blog world but I’m trying to get started and create my own. Do you
  need any html coding expertise to make your
  own blog? Any help would be really appreciated!

 39. Hmm is anyone else encountering problems with the pictures on this blog loading?
  I’m trying to determine if its a problem on my end or if it’s
  the blog. Any suggestions would be greatly appreciated.

 40. Hello there, I do think your site might be having web browser compatibility issues.
  Whenever I look at your web site in Safari, it looks fine but when opening in IE, it has some
  overlapping issues. I merely wanted to give you a quick
  heads up! Other than that, wonderful website!

 41. Howdy are using WordPress for your site platform?
  I’m new to the blog world but I’m trying to get started and create my own. Do you require any coding expertise to make your own blog?
  Any help would be really appreciated!

 42. Please let me know if you’re looking for a writer for your blog.
  You have some really good posts and I believe I would be a good
  asset. If you ever want to take some of the load off,
  I’d really like to write some articles for your blog in exchange for a link back to mine.

  Please blast me an email if interested. Cheers!

 43. It’s really a nice and helpful piece of information. I’m glad that you just shared this useful info with us.

  Please keep us up to date like this. Thank you for sharing.

 44. Superb website you have here but I was wanting to
  know if you knew of any discussion boards that cover the same topics discussed here?
  I’d really love to be a part of community where I can get comments from other knowledgeable individuals
  that share the same interest. If you have any recommendations, please
  let me know. Kudos!

 45. I am really impressed with your writing skills and also with the layout on your weblog.
  Is this a paid theme or did you customize it yourself?

  Either way keep up the excellent quality writing, it is rare to
  see a nice blog like this one today.

 46. Have you ever considered about adding a little bit more than just your articles?
  I mean, what you say is important and everything. However think
  about if you added some great graphics or video clips to
  give your posts more, “pop”! Your content is excellent but with pics and clips, this website could
  undeniably be one of the most beneficial in its niche.
  Wonderful blog!

 47. Excellent post. I was checking constantly this blog and I’m impressed!
  Very helpful information specifically the last part 🙂 I care for such information a
  lot. I was looking for this certain information for a very long time.

  Thank you and good luck.

 48. The use of hydrotherapy dates back to ancient Greek and Roman civilizations when the practice mostly focused oon bath-style opportunities
  for relaxing in either hot or cold water.

  Here is my blog … Concepcion

 49. I’m amazed, I must say. Seldom do I come across a blog that’s both educative
  and interesting, and let me tell you, you have hit the
  nail on the head. The issue is something which not enough people are speaking intelligently
  about. I’m very happy that I found this during my hunt for something relating to
  this.

 50. I simply could not leave ylur site prior to suggesting that I extremely enjoyed the standard info a person provide on your visitors?
  Is going to be again often to investigate cross-check new posts

  my bog post – Credit Loan

 51. Building off of these efforts, the Division of Education is announcing new actions to hold accountable colleges that have contributed to the student debt crisis.

  Here is my web page – Shay

 52. Asian healing massage is combines Thai bodywork aspects of
  assisted yoga, deep compressions, range of motion and stretching, point and energy pathway stimulation, and meditative mindfulness.

  My web page Stella

 53. I’m very pleased to uncover this website. I want to to thank
  you for your time for this particularly wonderful read!!
  I definitely enjoyed every bit of it and i also have you saved to fav to look
  at new things on your web site.

 54. The duo claimed their prize as tthe Nickel 95 Trust and indicate
  the moniker had specific meaning to them, eve though they declined to say why.

  My web page; Quinn