Shqiptari sfidon epokën e teknologjisë, përkthen ‘Lahutën e Malcis’ në frëngjisht

I lindur në vitin 1986 në Francë, nga nëna franceze dhe babai shqiptar i Kosovës (Sefo Beta Krasniqi, një regjisor dhe aktor i njohur i viteve `70 në Kosovë). Ka studiuar fillimisht Juridikun, por pas vetëm një viti e ka braktisur.

Pastaj ka punuar dy vjet në fabrikë, ka udhëtuar rreth dy vjet si backpacker në Amerikë të Jugut, në Afrikë, në Indi, në Nepal, në Azi Qendrore… Më vonë, në Paris, ka studiuar sociologjinë, duke e kurorëzuar me master. Kjo është me pak fjalë CV-ja e Abidin Krasniqit. A ngjan kjo CV në biografinë e dikujt që do të sjellë “Lahutën e Malcis” në gjuhën e Molierit dhe Hygosë? Sigurisht që jo. Dhe pikërisht duke qenë i këtillë, atipik nga shumë aspekte, Krasniqi është më interesant për publikun dashamirës të letërsisë.

Albinfo.ch ka zhvilluar një intervistë me përkthyesin e talentuar, ku ai flet për shumëçka dhe sidomos për motivin që e ka shtyrë të përkthejë Fishtën në gjuhën frënge.

Albinfo.ch: Keni lindur në Francë, në një vend që konsiderohet qendra e kulturës botërore, ku kryqëzohen përvoja të ndryshme kulturore dhe ku lindin e vdesin “përdit” shkolla letrare. Dhe, në këtë qendër kozmopolite, ju keni zgjedhur të përktheni “Lahutën e Malcisë”. Çfarë ju shtyri?

Abidin Krasniqi: Jam rritur i rrethuar nga librat. Babai im ishte i interesuar kryesisht për histori, por edhe për antropologji, etnologji dhe histori të feve. Ai ishte në gjendje të fliste disa gjuhë të gjalla dhe të lexonte disa të vdekura (mes tyre, greqishten e vjetër dhe latinishten). Nga të gjithë këta libra, disa ishin në gjuhën shqipe ose mbi shqiptarët. Mbaj mend disa vëllime me këngë kreshnike, “Albanesische Studien” të Johann von Hahn-it, ose “Studi speciali albanesi” nga Antonio Baldacci, etj. Midis këtyre librave në gjuhën shqipe ose mbi shqiptarët, ishte “Lahuta e Malcis” e Fishtës. E lexova ndërsa isha ende fëmijë. Nuk kuptova gjithçka, natyrisht, por historia më mahniti. Pothuajse njëzet vjet më vonë, ndërsa kërkoja diçka tjetër, hasa përsëri “Lahutën…” në bibliotekën universitare INALCO në Paris. E lexova përsëri. Këtë herë, e kuptova më mirë se herën e parë. Dhe ajo më magjepsi si kurrë më parë! Ndërsa bëra disa hulumtime, pashë që Lahuta ishte përkthyer në italisht, gjermanisht dhe anglisht, por jo në gjuhën e Molière-it. E gjithë kjo po ndodhte në fillim të vitit 2017. Një sëmundje e gjatë më kishte tronditur. Unë po mendoja se çfarë do të bëja në jetë pas një viti e gjysmë pa aktivitet. Përgjigja erdhi natyrshëm: Më duhet ta përktheja Lahutën! Unë isha një nga njerëzit e vetëm që mund ta bëja këtë punë pasi që e njihja edhe shqipen (për më tepër gegnishten) edhe frengjishten. Lexuesi francez duhej të njihte letërsinë tonë, kulturën tonë, civilizimin tonë.

Cili është formimi juaj artistik, letrar? Jeni marrë në përgjithësi me letërsinë si më i ri apo edhe më vonë?

Përgjigjja ime do t’ju befasojë: jo, nuk jam marrë me letërsi. Në moshën 18-vjeçare u revoltova, nuk pajtohesha me shumë gjëra në shoqërinë franceze, fillova të punoja në fabrikë! Pas disa vitesh punë dhe udhëtime të shumta (në Amerikë të jugut, Indi, Nepal, Turqi, Egjipt…), u ktheva në universitet. Studiova sociologjinë, një disiplinë që ishte në kryqëzimin në mes të historisë, antropologjisë dhe shkencës politike (tri disiplina që në të vërtetë me interesonin). Sigurisht, kam lexuar klasikët e letërsisë franceze: Molière, Zola, Balzac, Céline, Camus dhe të tjerë, por unë qartësisht nuk isha (dhe nuk jam sot e kësaj dite) specialist i letërsisë. Një përjashtim megjithatë: kam qenë gjithmonë i interesuar për poezinë epike: kam lexuar herët Homerin, por edhe Shahnamen, Mahabharatën (në rezyme sepse ka më shumë se 200 000 vargje) dhe Ramayanën e hindusve, apo epopenë e Gesar-it (të tibetanëve). Këto tekste kanë diçka të mrekullueshme dhe e lidhin imagjinatën me historinë, kohërat mitologjike me kohërat aktuale. Këto epope e tregojnë më mirë shpirtin e një populli se çdo libër historik.

Para se ta përkthenit “Lahutën…”, a keni pasur ndonjë përvojë tjetër përkthimi në gjuhën frënge nga shqipja ose anasjelltas?

Jo, nuk kam përkthyer asgjë. Por kam lexuar përkthimin anglisht të Lahutës nga Robert Elsie si dhe disa romane të Ismail Kadaresë, të përkthyer në frëngjisht.

A keni pasur që nga fëmijëria – le të themi, nga babai ose ndonjë familjar tjetër – edukim me letërsinë popullore, me legjendat, epikën e veriut?

Po, qartë. Çuditërisht, babai im nuk ishte nostalgjik për jetën në Prishtinë apo Prizren (jetë që ai si aktor dhe regjisor e kishte pasur shumë interesante), por për jetën fshatare. Shpeshherë fliste për mbrëmjet e dimrit në fshatin e tij të lindjes, dhe ato që burrat ende i përjetonin në vitet `60 në Drenicë apo Rugovë. Ai shpesh evokonte mençurinë e pleqve ose talentin e shahirëve duke kënduar këngë historike ose legjendare. Ai më tregonte për këto institucione tradicionale ose virtyte që janë besa, ndorja, kanuni, besnikëria… Dhe në të njëjtën kohë, ai e njihte në mënyrë të përsosur historinë e Greqisë antike ose të Persisë së vjetër. Ishte në të vërtetë e çuditshme. Ai më bëri të lexoja këngët kreshnike sepse sipas tij në këto tekste kishte elemente antikë të cilat datojnë mijëra vjet… Nga ana tjetër, ai më foli pak për Lahutën e Fishtës. I vlerësoi disa pjesë të tekstit (këngët e Oso Kukës ose Marash Ucit), por disa të tjera, jo. Për të, Gjergj Fishta, me gjithë bukurinë e teksteve të tij, ishte dikush që nuk i kishte rezistuar Italisë fashiste, dhe ky fakt, sipas tij, ishte i pafalshëm dhe “ja nxinte fytyrën” për gjithmonë…

“Lahuta e malcisë” ashtu si dhe e gjithë vepra e Fishtës është së pari e vështirë për t’u kuptuar nga një lexues i sotëm me gjuhë amtare shqipen. Pastaj edhe më e vështirë, për t`u përkthyer në gjuhë të huaja. Dhe kulmi është kur ajo përkthehet nga një i ri i socializuar në kulturën franceze e jo në atë shqiptare! Sa ka qenë e vështirë që ta përktheni Fishtën dhe ku i keni hasur vështirësitë më të mëdha? Çfarë literature keni përdorur për të kapur më mirë nuancat kuptimore të “Lahutës së Malcis?`”

Kjo është një pyetje që kërkon një përgjigje të plotë. Nuk e pata problem ta kuptoja Lahutën, kjo është e sigurt (natyrisht, kisha vështirësi me disa vargje, këtu e atje, por kjo është e pashmangshme në një epikë prej më shumë se 15 000 vargjesh). Kam pasur më shumë vështirësi ta përktheja : nëse do të ishte shkruar në prozë, do të kishte qenë më lehtë, natyrisht ! Por kam dashur me çdo kusht të ruaj ritmin, frymën poetike të vargut fishtian… pa u larguar nga kuptimi, dhe duke e përkthyer varg pas vargu, as një më pak, as më tepër. Teknikisht, sa u përket fjalëve, jam mbështetur më së pari në shpjegimet (shkruar nga Danjel Gjeçaj) që përmban vet botimi i 1958-ës. Se dyti, kam përdorur shumë fjalorë (atë të Tahir Kolgjinit, Shpalime rreth Lahutës, fjalorin e Gazullit, atë të Mehmet Elezit dhe Fjalorin e Gjuhës së Sotme Shqipe, Fjalorin e orientalizmave të Tahir Dizdarit dhe të tjerë). Së treti, krahasimi me përkthimin shum serioz anglisht të të ndjerit Robert Elsie më ka ndihmuar shumë. Disa studime tjera mbi Lahutën më frymëzuan dhe më ndihmuan të shkruaj shënimet shpjeguese. Prej atyre duhet të përmendën : Tonin Çobani, “Lahuta e Malcis. Ngjizja mitologjike dhe Fjalori i figurave mitologjike” ; Xhavit Beqiri – “Lahuta e Fishtës : gjuhë dhe stil” si dhe vëllimi mbledhur nga At Benedikt Dema, me titull “Gjergj Fishta O.F.M. (1871-1940)”. Në fund, kam lexuar shumë libra e artikuj për të shkruar fusnotat dhe për të vendosur çdo ngjarje të përmendur në Lahutë, në kontekstin e saj historik (bëhet fjalë për librat e mirënjohur të autorëve Mary Durham, Hyacinthe Hecquard, Auguste Degrand, Margaret Hasluck, por edhe për atë të George Gawrych, Nathalie Clayer, Jean-René Trochet, Robert Elsie…).

Sa ka qenë e vështirë të ruhet edhe metrika e vargut shqip në gjuhën frënge?

Në fillim, unë u përpoqa të ruaj metrikën dhe rimën e vargjeve të Lahutës. Por shumë shpejt, kuptova se ishte e pamundur të ruheshin të dyja pa u larguar nga kuptimi. Kështu që vendosa të ruaj atë që më dukej më thelbësore: metrikën. Tetërrokshin e kam përkthyer në një nëntërrokësh, sepse, sipas meje, është mënyra më e mirë të transmetohet frëngjisht ritmi i Lahutës. Duhet të them gjithashtu se në fillim jam munduar të përkthej në vargje dhjetërrokësh (i cili është ndoshta edhe më i bukur frëngjisht), por nuk kam arritur sukses, pa lëvizur shumë larg nga teksti. Sidoqoftë, nëntërrokëshin e kam ruajtur prej fillimit deri në fund.

Poezia fishtjane ka brenda saj shumë referime historike e kulturore thellësisht (dhe madje edhe “ngushtësisht”) shqiptare. Si ja keni dalë me kthimin e tyre në frëngjishte? A mund të arrihet që Fishta të përjetohet nga lexuesi francez?

Poezia fishtjane është e vështirë të përjetohet plotësisht edhe nga lexuesi shqiptar, atëherë çka mund të thuhet për të huajin! Një shprehje thotë: traduttore, tradittore ! (të përkthesh është të tradhtosh!). Këtë fenomen e kam gjithmonë parasysh dhe mendoj se duhet të nënkuptohet, kur flasim për përkthim. Duke thënë këtë, jam i bindur që një lexim i kujdesshëm, një lexim kurioz, do t’i mundësojë lexuesit frankofon që të kuptojë thellësisht Lahutën. Përjetimi i saj nuk mund të jetë kurrë i njëjti : në Francë, qytetari dhe fshatari, i riu dhe plaku, akademiku dhe punëtori, francezi dhe i huaji, nuk e përjetojnë njësoj Të mjerët e Hugo-s ose një vepër madhore të letërsisë franceze. Por jam i sigurt që secili lexues do të gjejë diçka që do ta prekë, do ta interesojë, do ta intrigojë.

Çfarë kategorish të lexuesve prisni që ta lexojnë “Lahutën e Malcis`” në gjuhën frënge. Ose: në bazë të përvojës së deritashme të shitjes-leximit të librit, a keni një ide ku shitet-lexohet më shumë ky libër?

Tregu i librit është në një situatë të vështirë ekonomike në Francë. Disa faktorë shpjegojnë këtë gjendje. Së pari, koha mesatare e kaluar për të lexuar nga secili person zvogëlohet: ne të gjithë kalojmë çdo ditë më shumë kohë përpara kompjuterit, tabletit ose smartphone-it tonë. Pastaj, shumë zhanre letrare zëvendësojnë gjithnjë e më shumë poezinë: të rinjtë lexojnë më shumë romane, thriller, manga, komike, etj. E gjithë kjo bën që poezia të ketë gjithnjë e më të vështirë për t’u shitur në Francë. Pothuajse asnjë nga botuesit kryesorë nuk pranon të botojë poezi sot! Më në fund, letërsia e huaj ka zënë gjithmonë një vend margjinal në Francë. Edhe autorët e njohur në Francë si Kafka, Borges, Solzhenitsyn, Mishima, Garcia-Marquez, Kundera ose Kadare lexohen pak nga publiku i gjerë. Megjithatë, disa biblioteka e kanë porositur librin, shumë miq e kanë blerë gjithashtu, është shpërndarë mirë në platforma online si amazon.com… Duhet të them që pres edhe më shumë nga ana e diasporës shqiptare: Shqiptarët në mërgim mund dhe duhet ta promovojnë librin. Unë kam udhëtuar tashmë në Bruksel, Gjermani, Shqipëri dhe Kosovë për të folur për librin dhe për ta shpërndarë atë. Mjetet e mia janë të kufizuara. Kështu që, në emër të gjithë kulturës sonë, në emër të vetë Gjergj Fishtës, i thërras të gjithë ata që duan të shohin shkëlqimin e emrit të kombit tonë, le ta promovojnë Lahutën e Malcis !

A keni në duar ndonjë përkthim të radhës?

Po, jam duke përgatitur librin tjetër, një antologji të epikës sonë popullore. Pavarësisht nëse dikush beson se këto këngë datojnë që nga lashtësia, apo se ato datojnë vetëm nga shekujt XVI-XVIII, nuk ka rëndësi. Dhe nuk dua të hyj në këtë debat, i cili mendoj se nuk është i domosdoshëm. Këngët kreshnike janë vjersha epike të shquara, si për stilin e tyre, për estetikën dhe faktet që ato raportojnë. Nuk është për shkak se serbët ose boshnjakët gjithashtu kanë këngë epike, ndonjëherë edhe më të gjata se tonat, që vlera e tyre të zvogëlohet. Kur merret parasysh konteksti në të cilin këto këngë janë transmetuar për breza, nga rapsodë kryesisht analfabetë, tek një audiencë, gjithashtu pothuajse gjithmonë analfabetë, atëherë njeriu kupton se sa e pabesueshme është vetëm ekzistenca e tyre. Një përkthim i nivelit akademik në gjuhën frënge, i plotësuar me shënime të shumta, me indeks, harta dhe ilustrime është i rëndësishëm dhe duhet të bëhet.

Cila është shkalla e njohjes së letërsisë shqiptare në Francë?

Literatura shqiptare është e njohur për publikun e gjerë në Francë vetëm nga një autor: Ismail Kadare. Të apasionuarit pas letërsisë ndoshta i njohin Migjenin, Rexhep Qosjen, Dritëro Agollin apo Ali Podrimën, të gjithë këta kanë të paktën një vepër të përkthyer në frëngjisht. Një vepër aq e rëndësishme sa historia e Zef Pllumit, Rrno vetem për me tregue, e cila është përkthyer frëngjisht, njeh vetëm një shpërndarje konfidenciale./ KultPlus.com

272 Comments

 1. Have you ever heard of second life (sl for short). It is essentially a online game where you can do anything you want. sl is literally my second life (pun intended lol). If you want to see more you can see these Second Life articles and blogs

 2. Have you ever heard of second life (sl for short). It is basically a online game where you can do anything you want. sl is literally my second life (pun intended lol). If you would like to see more you can see these second life articles and blogs

 3. Have you ever heard of second life (sl for short). It is essentially a video game where you can do anything you want. Second life is literally my second life (pun intended lol). If you would like to see more you can see these Second Life authors and blogs

 4. Have you ever heard of second life (sl for short). It is essentially a online game where you can do anything you want. SL is literally my second life (pun intended lol). If you want to see more you can see these sl articles and blogs

 5. Have you ever heard of second life (sl for short). It is basically a game where you can do anything you want. SL is literally my second life (pun intended lol). If you want to see more you can see these Second Life websites and blogs

 6. Have you ever heard of second life (sl for short). It is essentially a online game where you can do anything you want. SL is literally my second life (pun intended lol). If you would like to see more you can see these sl websites and blogs

 7. Have you ever heard of second life (sl for short). It is basically a game where you can do anything you want. sl is literally my second life (pun intended lol). If you want to see more you can see these sl authors and blogs

 8. Have you ever heard of second life (sl for short). It is essentially a game where you can do anything you want. Second life is literally my second life (pun intended lol). If you would like to see more you can see these second life articles and blogs

 9. Have you ever heard of second life (sl for short). It is basically a online game where you can do anything you want. Second life is literally my second life (pun intended lol). If you would like to see more you can see these sl websites and blogs

 10. Have you ever heard of second life (sl for short). It is basically a online game where you can do anything you want. Second life is literally my second life (pun intended lol). If you want to see more you can see these second life websites and blogs

 11. Have you ever heard of second life (sl for short). It is basically a game where you can do anything you want. Second life is literally my second life (pun intended lol). If you want to see more you can see these second life authors and blogs

 12. Have you ever heard of second life (sl for short). It is essentially a online game where you can do anything you want. SL is literally my second life (pun intended lol). If you would like to see more you can see these second life websites and blogs

 13. excellent post, very informative. I ponder why the other specialists
  of this sector do not realize this. You should proceed your writing.
  I am confident, you have a huge readers’ base already!

 14. Woah! I’m really enjoying the template/theme of this
  blog. It’s simple, yet effective. A lot of times it’s hard to get that “perfect balance” between superb usability and visual appeal.
  I must say you have done a very good job with this.
  Additionally, the blog loads very fast for me
  on Chrome. Exceptional Blog!

 15. obviously like your web site however you have to take a look
  at the spelling on several of your posts. Many of them are rife
  with spelling problems and I in finding it very bothersome to tell the
  reality on the other hand I’ll definitely come back again.

 16. I think what you said was very reasonable.

  But, what about this? what if you composed a catchier post title?
  I mean, I don’t want to tell you how to run your blog, however what if you
  added a title that grabbed people’s attention? I mean Shqiptari sfidon epokën e teknologjisë,
  përkthen ‘Lahutën e Malcis’ në frëngjisht – EETIMESTV.COM is a little vanilla.
  You might glance at Yahoo’s front page and see
  how they create post titles to grab people to click.
  You might add a related video or a related picture or two
  to grab people excited about what you’ve got to say.

  In my opinion, it could make your website a little bit more interesting.

 17. I have to thank you for the efforts you have put in penning
  this website. I am hoping to see the same high-grade blog posts from
  you in the future as well. In truth, your creative writing abilities has encouraged me to get my very own site now 😉

 18. Hmm is anyone else having problems with the pictures on this blog loading?
  I’m trying to determine if its a problem on my end
  or if it’s the blog. Any feed-back would be greatly appreciated.

 19. Its such as you read my mind! You seem to know so much about this, such
  as you wrote the book in it or something. I
  believe that you could do with a few percent to force the message home
  a little bit, but instead of that, that is wonderful blog.
  A great read. I’ll certainly be back.

 20. Hello there, I found your web site by the use of Google
  at the same time as searching for a similar matter,
  your web site got here up, it appears good. I’ve bookmarked
  it in my google bookmarks.
  Hello there, just became alert to your weblog through Google, and found
  that it’s really informative. I am going to be
  careful for brussels. I will be grateful in case
  you proceed this in future. Numerous folks might be benefited from your writing.
  Cheers!

 21. whoah this weblog is fantastic i like studying your posts.
  Stay up the good work! You recognize, lots of individuals are hunting round for
  this info, you can aid them greatly.

 22. First off I would like to say superb blog! I had a quick question that I’d like
  to ask if you do not mind. I was interested to find
  out how you center yourself and clear your thoughts before writing.
  I’ve had trouble clearing my mind in getting my thoughts out.
  I truly do enjoy writing however it just seems like the first
  10 to 15 minutes are usually wasted just trying to figure out how to begin.
  Any suggestions or hints? Cheers!

 23. Undeniably believe that which you said. Your favorite justification seemed to be on the internet the easiest thing to be aware
  of. I say to you, I definitely get annoyed while people
  think about worries that they plainly do
  not know about. You managed to hit the nail upon the top and also defined
  out the whole thing without having side effect , people could take a signal.
  Will likely be back to get more. Thanks

 24. Very nice post. I just stumbled upon your weblog and wanted to say that
  I have truly enjoyed browsing your blog posts. After all I’ll be subscribing to your feed and I hope you write again soon!

 25. Greetings! This is my first visit to your blog! We are a group of volunteers
  and starting a new initiative in a community
  in the same niche. Your blog provided us valuable information to work on. You have done
  a outstanding job!

 26. Oh my goodness! Impressive article dude! Thank you so much, However
  I am experiencing difficulties with your RSS. I don’t understand
  the reason why I am unable to subscribe to it. Is there anybody having similar RSS problems?
  Anybody who knows the solution can you kindly respond?
  Thanks!!

 27. Just want to say your article is as astonishing.
  The clarity in your post is simply excellent
  and i can assume you’re an expert on this subject. Fine with your permission allow me to grab your feed to keep
  up to date with forthcoming post. Thanks a million and
  please continue the gratifying work.

 28. Have you ever considered about including a little bit more than just your articles?
  I mean, what you say is important and everything. But just
  imagine if you added some great visuals or videos to
  give your posts more, “pop”! Your content is excellent but
  with images and video clips, this blog could certainly be one of the best in its niche.
  Great blog!

 29. Aw, this was an extremely good post. Taking the time and actual effort to create a superb article…
  but what can I say… I procrastinate a whole lot and don’t manage to get anything done.

 30. Hi are using WordPress for your site platform?
  I’m new to the blog world but I’m trying to get started and set
  up my own. Do you need any html coding expertise to make your own blog?
  Any help would be greatly appreciated!

 31. Today, I went to the beach front with my kids. I found a sea shell and gave it to my 4 year old daughter and said “You can hear the ocean if you put this to your ear.” She put the shell to her ear and screamed.
  There was a hermit crab inside and it pinched her
  ear. She never wants to go back! LoL I know this is completely off topic but I had
  to tell someone!

 32. What’s up i am kavin, its my first time to commenting anyplace,
  when i read this piece of writing i thought i could also create comment due
  to this good paragraph.

 33. Have you ever thought about creating an e-book or guest authoring on other websites?
  I have a blog centered on the same information you discuss and would really like to have you
  share some stories/information. I know my visitors would appreciate your work.
  If you are even remotely interested, feel free to send me an email.

 34. І must tһank you for the efforts yοu’ve рuut in penning this websitе.

  I am hoping too view the same high-ɡrade blog ρosts from you in the future as well.
  In truth, your creative writing аbilities һas inspired me to get my very own site now 😉

  Feel free to visіt my website; lihat disini

 35. Ꮃhat’s Taking place i am new to this,
  I stumbled upon this I haνe diѕcovered It poⲟsitively
  helpful and it has helped me out ⅼoads. I’m hoping to give a contribution & help different ϲustomers like its helped mе.

  Gⲟod joЬ.

  My page … lihat disini

 36. My brother recommended I might like this web site.
  He was totally right. This post actually made my day. You cann’t imagine simply how much time I had spent for this info!
  Thanks!

 37. It is the best time to make some plans for the future and it’s time
  to be happy. I have read this post and if I could I desire to suggest you few interesting things or advice.
  Maybe you could write next articles referring to this article.

  I wish to read more things about it!

 38. Thank you for some other informative website.
  Where else may I am getting that kind of information written in such
  a perfect means? I have a mission that I’m simply now running on, and I have been at the look out for such information.

 39. Hi there are using WordPress for your site platform?
  I’m new to the blog world but I’m trying to get started and
  create my own. Do you require any coding expertise to make your own blog?
  Any help would be really appreciated!

 40. Hiya very cool website!! Guy .. Beautiful ..
  Superb .. I will bookmark your blog and take
  the feeds also? I am glad to find so many useful
  information here within the post, we’d like develop more
  strategies in this regard, thank you for sharing.
  . . . . .

 41. Thanks for your marvelous posting! I genuinely enjoyed reading it,
  you might be a great author.I will make certain to
  bookmark your blog and may come back someday.
  I want to encourage continue your great writing, have a nice day!

 42. Superb site you have here but I was curious if you knew of any discussion boards that cover the same topics talked
  about here? I’d really like to be a part of community
  where I can get opinions from other experienced people that share the same interest.

  If you have any suggestions, please let me know. Many thanks!

 43. I’m really enjoying the design and layout of your blog.

  It’s a very easy on the eyes which makes it much more enjoyable for me to come here
  and visit more often. Did you hire out a developer to create your theme?
  Superb work!

 44. I’m extremely inspired with your writing skills as neatly as with the
  structure on your weblog. Is this a paid topic or did you customize it yourself?
  Anyway keep up the excellent quality writing, it is uncommon to look a great weblog like this one today..

 45. Thanks for some other fantastic article.
  Where else may anyone get that kind of info in such a perfect way of writing?
  I’ve a presentation subsequent week, and I am at the search for such info.

 46. Link exchange is nothing else except it is only placing the other person’s webpage link on your page
  at suitable place and other person will also do similar for you.

 47. Do yօu hɑvе a spam isѕue onn thіs site; I also aam a
  blogger, and I was wondering your situation;
  mаny of us have developed some niсe practices and wwe are looking to trade methods with other folks, please
  shօⲟt me an email if interested.

  Feel free to surf too my wbpage informasi selanjutnya

 48. Мy coɗer is trying to persuade me to move to
  .net from PHP. I have alwayѕ disliked the idea because of the expenses.
  Butt he’s tryiong none the less. I’ve been using WordPress on several
  websiges for about a yеar and am worried aboᥙt swіtching to another platform.
  I hаvе heard grreat things about blogengine.net. Is therе a
  way I can іmport aⅼl my worԁpress posts
  into it? Any help would be really appreϲiated! http://zcwbz.com/comment/html/?261186.html

 49. May І simply just say what a comfort too discover ѕomebody who truly understands what they are discussing oon the web.
  Yoᥙ definitely understand how to brіng a problkem to
  light and make it іmрortant. A lot mоre ρeople hzve to look at
  this and understand this side of the story. I waas surprised yoou are nott more popular since you most certainly possess thе gift.

 50. Thanks on your marvelous posting! I truly enjoyed reading it, you might
  be a great author.I will be sure to bookmark your blog and will come back later on. I want to encourage you to definitely continue your great work, have a nice evening!

 51. Good poѕt. I learn something totally new and challenging
  on blogs I stumbleupon every day. It will always be ibteresting to read through
  conteent from other authors and ppractice something from thsir sites.

  Here is my webpae – kunjungi situs

 52. I loᴠed as much as you’ll receive carried out right here.
  The sketⅽh iѕ tasteful, your authored subject matter stylisһ.

  nonetheless, you command get bⲟught an shakiness over
  that yyou wish be delivering the following. unwelⅼ unquestionably come further
  formerly again as eactly the sаme neqrly a lot often inside case you shield
  thiѕ hike.

  Here iis my homepage – link slot gacor 2021

 53. Everyone loves what you guys are up too. This type of clever work and exposure!
  Keep up the wonderful works guys I’ve incorporated you guys to our blogroll.

 54. Thankѕ a bunch for sharing this wіth all folks yⲟu really rеcogniᴢe what уou’re talkіng about!
  Bookmarked. Please additionally talk over with my web site =).
  We will have a hyperlink changе agreement among us

 55. I blog quite often and I truly appreciate your information. This article has truly peaked my interest.
  I’m going to bookmark your blog and keep checking for new details about once per week.
  I opted in for your Feed as well.

 56. Gгeate post. Keep posting such kind of information on уour site.
  Im reaⅼly impressеd by your blog.
  Hello therе, You’ve done a fantaѕtic job.
  I’ll certainly digg it and peгsonally recommend to my friends.
  I’m confident they’ll be bwnefited frߋm this website.

 57. I mսst thank you for the efforts уou have ppսt in writing
  this Ƅlog. I am hoping to check out the sam higһ-gradeblog posts by you
  later on ɑs well. In fact, your creative writing abilities has motivated
  me tο geet my own, personal blog now 😉

 58. Hello there! This post could not be written any better! Reading through this post
  reminds me of my previous roommate! He constantly kept talking about
  this. I’ll forward this post to him. Pretty sure he’s going to have a very good read.

  I appreciate you for sharing!

 59. Primeiramente congratulações pela postagem. Eu não conhecia esse weblog Porém pelo pouco que já li fiquei impressionado.
  É Que show hein achar conteúdo de qualidade desta maneira na web.
  Abraço!

 60. What i do not understood is if truth be told how you’re no longer really
  much more well-preferred than you might be now. You’re very intelligent.
  You realize thus considerably when it comes to this topic, made me
  in my view imagine it from numerous varied angles.
  Its like women and men are not involved unless it’s something
  to accomplish with Woman gaga! Your individual stuffs nice.
  All the time deal with it up!

 61. hey there and thank you for your information – I have definitely picked up something new from right here.
  I did however expertise some technical points using this web site, as I experienced to reload the
  web site a lot of times previous to I could get it
  to load properly. I had been wondering if your web host is OK?

  Not that I’m complaining, but slow loading instances times
  will often affect your placement in google and could damage your
  quality score if ads and marketing with Adwords.
  Well I am adding this RSS to my e-mail and can look out for a lot more of your respective interesting content.

  Make sure you update this again very soon.

 62. I like the helpful information you provide in your articles.
  I’ll bookmark your blog and check again here frequently.
  I’m quite sure I will learn plenty of new stuff right here!

  Good luck for the next!

 63. Greetings! This is my first visit to your blog! We
  are a team of volunteers and starting a new project in a community in the
  same niche. Your blog provided us beneficial information to work on. You have done a
  marvellous job!

 64. Thanks for some other magnificent post. The place else could anybody get that kind of info in such
  a perfect manner of writing? I’ve a presentation subsequent week, and I’m at
  the search for such info.

 65. After exploring a few of the blog posts on your website, I really appreciate your way of
  writing a blog. I saved as a favorite it to my bookmark site list and will be checking back soon. Please check out my web site as well and tell me your opinion.

 66. sex doll Choose The Best Sensible Sex Doll Of Your Choice NEW Summer Pics And Exceptional SUMMER 2019 Sale Melancholic Dispositions Of A Young lady – Video Top 7 Films Each Sex Doll Proprietor Should Watch

 67. Saya ingin tahu apa blog platform Anda pernah menggunakan? Saya mengalami beberapa kecil keamanan masalah dengan blog terbaru
  saya dan
  Kami adalah grup sukarelawan dan membuka skema baru di
  komunitas kami. Situs Anda menyediakan kepada kami berguna informasi untuk dikerjakan. Anda telah selesai mengesankan tugas
  dan seluruh grup kami bisa berterima kasih kepada Anda.. Kamu luar
  biasa! Terima kasih! saya untuk mengambil feed
  Anda agar tetap diperbarui dengan pos yang akan datang.
  Terima kasih banyak dan tolong lanjutkan pekerjaan menyenangkan.|
  Bermanfaat informasi. Beruntung saya Saya menemukan situs web Anda secara tidak sengaja,
  dan Saya terkejut mengapa kecelakaan ini tidak terjadi sebelumnya!
  Saya menandainya.|
  Apakah Anda memiliki masalah spam di blog ini; Saya juga seorang blogger, dan saya ingin tahu situasi Anda; banyak
  dari kita telah membuat beberapa metode yang bagus dan kami ingin pertukaran teknik dengan orang lain , tolong tembak saya email
  jika tertarik.|
  Ini sangat menarik, Kamu blogger yang sangat terampil.
  Saya telah bergabung dengan feed Anda dan berharap untuk
  mencari lebih banyak postingan luar biasa Anda. Juga, Saya telah membagikan situs Anda di jejaring sosial saya!|
  Saya berpikir apa yang Anda diposting dibuat banyak masuk
  akal. Tapi, bagaimana dengan ini? bagaimana jika
  Anda akan menciptakan pembunuh headline? Saya bukan menyarankan Anda informasi bukan solid.

  Anda, tetapi bagaimana jika Anda menambahkan a headline yang menarik perhatian orang?

  Maksud saya Shqiptari sfidon epokën e teknologjisë, përkthen ‘Lahutën e Malcis’ në
  frëngjisht – EETIMESTV.COM agak vanila. Anda harus
  melirik di halaman depan Yahoo dan melihat bagaimana mereka
  membuat posting headlines untuk ambil orang mengklik.

  Anda dapat mencoba menambahkan video atau gambar terkait atau dua untuk mendapatkan pembaca bersemangat tentang
  apa yang Anda telah harus dikatakan. Hanya pendapat saya, itu
  bisa membawa situs web Anda sedikit lebih menarik.|
  Luar biasa situs web yang Anda miliki di sini,
  tetapi saya ingin tahu apakah Anda mengetahui forum diskusi pengguna
  yang mencakup topik yang sama dibahas di sini?
  Saya sangat suka untuk menjadi bagian dari grup tempat saya
  bisa mendapatkan komentar dari berpengetahuan lainnya } orang yang memiliki minat yang sama.

  Jika Anda memiliki saran, beri tahu saya. Terima kasih
  banyak!|
  Selamat siang sangat keren blog!! Pria .. Luar biasa .. Luar biasa ..
  Saya akan menandai situs Anda dan mengambil feed tambahan? Saya puas mencari banyak bermanfaat info di sini dalam
  publikasikan, kami ingin berlatih lebih teknik dalam hal ini, terima kasih telah berbagi.
  . . . . .|
  Hari ini, saya pergi ke pantai bersama anak-anak saya. Saya menemukan kerang laut dan memberikannya kepada putri saya yang berusia 4 tahun dan berkata,
  “Kamu dapat mendengar lautan jika kamu meletakkannya di telingamu.” Dia meletakkan cangkang ke telinganya dan berteriak.

  Ada kelomang di dalamnya dan menjepit telinganya. Dia tidak pernah ingin kembali!
  LoL Saya tahu ini sepenuhnya di luar topik tetapi saya harus memberi tahu seseorang!|
  Teruslah tolong lanjutkan, kerja bagus!|
  Hei, saya tahu ini di luar topik tapi saya bertanya-tanyang jika
  Anda mengetahui widget apa pun yang dapat saya tambahkan ke blog saya yang secara
  otomatis men-tweet pembaruan twitter terbaru saya. Saya telah mencari plug-in seperti ini selama beberapa waktu dan berharap
  mungkin Anda akan memiliki pengalaman dengan hal seperti ini.
  Tolong beri tahu saya jika Anda mengalami sesuatu. Saya sangat menikmati membaca blog Anda
  dan saya menantikan pembaruan baru Anda.|
  Pada saat ini terdengar seperti Expression Engine adalah platform blogging teratas tersedia sekarang juga.
  (dari apa yang saya baca) Apakah itu yang kamu gunakan di blogmu?|
  Aduh, ini benar-benar postingan bagus. Menemukan waktu dan upaya
  nyata untuk membuat hebat artikel… tapi apa yang bisa saya katakan…
  Saya menunda banyak sekali dan tidak tampaknya mendapatkan hampir semua
  hal selesai.|
  Wow itu aneh. Saya baru saja menulis komentar yang sangat panjang tetapi setelah saya mengklik kirim, komentar saya tidak
  muncul. Grrrr… baik saya tidak menulis semua itu lagi. Bagaimanapun,
  hanya ingin mengatakan blog hebat!|
  WOW apa yang saya cari. Datang ke sini dengan mencari purislot gacor|
  Hebat karya. Terus memposting informasi semacam itu di situs Anda.
  Saya sangat terkesan dengan blog Anda.
  Hei di sana, Anda telah melakukan pekerjaan luar biasa.
  Saya akan pasti menggalinya dan menurut pendapat saya merekomendasikan kepada teman-teman saya.

  Saya yakin mereka akan mendapat manfaat dari situs web ini.|
  Bolehkah saya hanya mengatakan apa bantuan untuk
  menemukan seseorang yang benar-benar mengerti apa mereka berbicara tentang di web.
  Anda tentu menyadari cara membawa masalah ke terang dan menjadikannya penting.
  Lebih banyak orang benar-benar perlu lihat ini dan pahami sisi ini Anda.
  Saya terkejut kamu tidak lebih populer sejak kamu pasti memiliki hadiah.|
  Suatu hari, ketika saya sedang bekerja, sepupu saya mencuri apple ipad saya dan menguji untuk melihat apakah
  dapat bertahan dalam 25 foot drop, supaya dia bisa jadi sensasi youtube.
  apple ipad saya sekarang rusak dan dia memiliki
  83 tampilan. Saya tahu ini benar-benar di luar
  topik tetapi saya harus membaginya dengan seseorang!|
  Halo! Apakah Anda keberatan jika saya membagikan blog Anda dengan grup twitter saya?
  Ada banyak orang yang menurut saya akan sangat menikmati konten Anda.

  Tolong beritahu saya. Cheers|
  Halo! Posting ini tidak bisa ditulis lebih baik!
  Membaca postingan ini mengingatkan saya pada
  teman sekamar sebelumnya! Dia selalu terus berbicara tentang ini.
  Saya akan meneruskan artikel ini kepadanya. Cukup yakin dia
  akan membaca dengan baik. Terima kasih telah berbagi!|
  Halo! Tahukah Anda jika mereka membuat plugin untuk melindungi dari peretas?

  Saya agak paranoid tentang kehilangan semua yang telah saya kerjakan dengan keras.
  Ada kiat?|
  Anda sebenarnya seorang webmaster baik. situs web memuat kecepatan luar biasa.
  Tampaknya kamu melakukan trik khas. Juga, Isinya adalah masterwork.
  Anda memiliki melakukan hebat tugas pada hal ini subjek!|
  Halo! Saya tahu ini semacamf-topic namun Saya
  perlu untuk bertanya. Apakah mengelola blog yang mapan seperti milik Anda
  membutuhkan jumlah besar berfungsi? Saya baru untuk menjalankan blog tetapi
  saya menulis di buku harian saya setiap
  hari. Saya ingin memulai sebuah blog sehingga saya
  dapat dengan mudah berbagi pengalaman dan pikiran milik saya secara online.
  Harap beri tahu saya jika Anda memiliki segala jenis saran atau kiat untuk baru
  calon pemilik blog. Hargai!|
  Hmm apakah ada orang lain yang menghadapi masalah dengan gambar di pemuatan blog ini?

  Saya mencoba untuk mencari tahu apakah itu masalah di pihak saya atau
  apakah itu blog. Setiap umpan balik akan sangat dihargai.|
  Halo hanya ingin memberi Anda informasi brief dan memberi tahu
  Anda bahwa beberapa gambar tidak dimuat dengan baik.
  Saya tidak yakin mengapa tetapi saya pikir ini masalah penautan.
  Saya sudah mencobanya di dua browser yang berbeda dan keduanya menunjukkan hasil yang sama.|
  Hei luar biasa situs web! Apakah menjalankan blog seperti ini memerlukan banyak sekali berhasil?
  Saya punya sangat sedikit pemahaman pemrograman tetapi saya pernah berharap untuk
  memulai blog saya sendiri soon. Anyways, harus Anda memiliki saran atau
  teknik untuk pemilik blog baru, silakan bagikan. Saya tahu ini di luar subjek namun Saya hanya harus bertanya.
  Hargai!|
  Hei! Saya sedang bekerja menjelajahi blog Anda dari
  apple iphone baru saya! Hanya ingin mengatakan bahwa saya suka membaca blog Anda dan menantikan semua postingan Anda!
  Lanjutkan pekerjaan luar biasa!|
  Halo! Ini agak di luar topik, tetapi saya memerlukan beberapa saran dari
  blog yang sudah mapan. Apakah sulit untuk membuat blog
  Anda sendiri? Saya tidak terlalu teknis tetapi
  saya dapat memecahkan masalah dengan cukup cepat. Saya berpikir untuk membuat milik
  saya sendiri, tetapi saya tidak yakin harus memulai dari mana.
  Apakah Anda punya ide atau saran? Cheers|
  Selamat siang! Apakah Anda menggunakan Twitter? Saya ingin mengikuti
  Anda jika itu ok. Saya benar-benar menikmati blog Anda dan menantikan pembaruan baru.|
  Hai disana, Anda telah melakukan pekerjaan luar biasa.
  Saya akan pasti menggalinya dan secara pribadi menyarankan kepada teman-teman saya.

  Saya percaya diri mereka akan mendapat manfaat dari situs ini.|
  Halo! Tahukah Anda jika mereka membuat plugin untuk membantu dengan SEO?

  Saya mencoba membuat peringkat blog saya
  untuk beberapa kata kunci yang ditargetkan tetapi saya tidak melihat hasil
  yang sangat baik. Jika Anda tahu ada tolong bagikan. Terima kasih!|
  Halo ini agak di luar topik tapi saya ingin tahu apakah blog menggunakan editor WYSIWYG atau jika Anda
  harus membuat kode secara manual dengan HTML.
  Saya akan segera memulai blog tetapi tidak memiliki keterampilan pengkodean jadi saya
  ingin mendapatkan saran dari seseorang yang berpengalaman. Bantuan apa pun akan sangat dihargai!|
  Ini adalah pertama kalinya saya kunjungi di sini dan saya sungguh-sungguh menyenangkan untuk membaca semua
  di tempat satu.|
  Ini seperti Anda membaca pikiran saya! Anda tampaknya tahu banyak tentang ini, seperti Anda menulis buku di dalamnya
  atau semacamnya. Saya pikir Anda dapat melakukannya dengan beberapa foto untuk mengarahkan pesan ke rumah sedikit, tetapi selain itu, ini fantastis
  blog. Fantastis bacaan. Saya akan pasti akan kembali.|
  Wow, fantastis! Sudah berapa lama Anda ngeblog? Anda membuat blogging terlihat mudah.
  Tampilan keseluruhan situs web Anda hebat, serta kontennya!|
  Wow, luar biasa weblog tata letak! Sudah berapa lama pernah menjalankan blog?
  Anda membuat blogging terlihat mudah. Seluruh Sekilas situs web Anda luar
  biasa, sebagai rapi sebagai konten!
  }

 68. Halo, semuanya berjalan baik di sini dan tentu saja setiap orang berbagi data, itu sungguh-sungguh luar biasa, teruslah menulis.

  saya untuk mengambil RSS feed Anda agar tetap terkini dengan pos
  yang akan datang. Terima kasih banyak dan tolong teruskan pekerjaan menghargai.|
  Bermanfaat informasi. Beruntung saya Saya menemukan situs web Anda tidak sengaja, dan Saya terkejut mengapa kebetulan ini
  tidak terjadi sebelumnya! Saya menandainya.|
  Apakah Anda memiliki masalah spam di blog ini; Saya juga seorang blogger, dan saya bertanya-tanya situasi
  Anda; banyak dari kita telah membuat beberapa praktik
  yang bagus dan kami ingin menukar strategi dengan orang lain , kenapa tidak tembak saya email jika tertarik.|
  Ini sangat menarik, Kamu blogger yang sangat terampil.
  Saya telah bergabung dengan feed Anda dan berharap untuk mencari lebih banyak postingan fantastis Anda.
  Juga, Saya telah membagikan situs Anda di jejaring sosial saya!|
  Saya percaya semuanya diterbitkan dibuat banyak masuk akal.
  Tapi, pertimbangkan ini, misalkan Anda akan menciptakan pembunuh headline?
  Saya bukan menyarankan konten Anda bukan baik Anda, namun bagaimana jika
  Anda menambahkan a judul yang membuat orang ingin lebih?
  Maksud saya Shqiptari sfidon epokën e teknologjisë, përkthen ‘Lahutën e
  Malcis’ në frëngjisht – EETIMESTV.COM agak membosankan. Anda bisa melihat di halaman depan Yahoo dan menonton bagaimana mereka membuat artikel titles untuk ambil pemirsa tertarik.
  Anda dapat mencoba menambahkan video atau gambar terkait atau dua untuk
  ambil orang tertarik tentang semuanya telah
  ditulis. Menurut pendapat saya, itu akan membawa postingan Anda sedikit lebih
  hidup.|
  Luar biasa situs web yang Anda miliki di sini, tetapi saya bertanya-tanya apakah Anda mengetahui forum komunitas yang
  mencakup topik yang sama dibicarakan dalam artikel ini? Saya sangat
  suka untuk menjadi bagian dari grup tempat saya bisa mendapatkan masukan dari berpengetahuan lainnya } orang yang memiliki minat yang sama.

  Jika Anda memiliki saran, beri tahu saya. Terima kasih!|
  Halo sangat keren blog!! Pria .. Cantik .. Luar biasa .. Saya akan menandai situs Anda dan mengambil feed juga?
  Saya bahagia mencari begitu banyak berguna info di sini dalam posting,
  kami ingin berlatih ekstra teknik dalam hal ini, terima kasih telah berbagi.
  . . . . .|
  Hari ini, saya pergi ke pantai bersama anak-anak saya.
  Saya menemukan kerang laut dan memberikannya kepada putri saya yang berusia 4 tahun dan berkata, “Kamu dapat mendengar lautan jika kamu meletakkannya di telingamu.” Dia
  meletakkan cangkang ke telinganya dan berteriak.
  Ada kelomang di dalamnya dan menjepit telinganya.
  Dia tidak pernah ingin kembali! LoL Saya tahu ini sepenuhnya di luar topik tetapi saya harus memberi tahu seseorang!|
  Teruslah terus bekerja, kerja bagus!|
  Hei, saya tahu ini di luar topik tapi saya bertanya-tanyang jika Anda mengetahui widget
  apa pun yang dapat saya tambahkan ke blog saya yang secara otomatis men-tweet pembaruan twitter terbaru saya.
  Saya telah mencari plug-in seperti ini selama beberapa waktu dan berharap mungkin Anda akan memiliki pengalaman dengan hal seperti ini.
  Tolong beri tahu saya jika Anda mengalami sesuatu. Saya sangat menikmati
  membaca blog Anda dan saya menantikan pembaruan baru Anda.|
  Saat ini tampaknya seperti Expression Engine adalah platform
  blogging terbaik di luar sana sekarang juga. (dari apa yang saya baca) Apakah itu
  yang kamu gunakan di blogmu?|
  Aduh, ini sangat postingan bagus. Menghabiskan waktu dan upaya nyata untuk membuat
  bagus artikel… tapi apa yang bisa saya katakan… Saya menunda-nunda banyak sekali
  dan tidak berhasil mendapatkan apa pun selesai.|
  Wow itu aneh. Saya baru saja menulis komentar yang sangat panjang tetapi setelah saya mengklik kirim, komentar saya tidak muncul.
  Grrrr… baik saya tidak menulis semua itu lagi. Apapun,
  hanya ingin mengatakan blog hebat!|
  WOW apa yang saya cari. Datang ke sini dengan mencari omega89 login|
  Luar biasa artikel. Terus memposting informasi semacam itu di halaman Anda.
  Saya sangat terkesan dengan situs Anda.
  Hei di sana, Anda telah melakukan pekerjaan luar biasa.
  Saya akan pasti menggalinya dan secara individu menyarankan kepada teman-teman saya.

  Saya percaya diri mereka akan mendapat manfaat
  dari situs web ini.|
  Bisakah saya sederhana mengatakan apa bantuan untuk menemukan seorang individu
  yang sebenarnya tahu apa mereka berdiskusi di web.

  Anda pasti memahami cara membawa masalah ke terang dan menjadikannya
  penting. Semakin banyak orang harus lihat ini dan pahami sisi ini Anda.

  Saya tidak percaya kamu tidak lebih populer karena kamu
  pasti memiliki hadiah.|
  Kemarin, ketika saya sedang bekerja, sepupu saya mencuri apple ipad saya dan menguji untuk melihat apakah dapat bertahan dalam 30 foot drop, supaya dia bisa jadi sensasi youtube.
  apple ipad saya sekarang hancur dan dia memiliki 83 tampilan. Saya tahu ini sepenuhnya di luar topik tetapi saya harus membaginya dengan seseorang!|
  Selamat siang! Apakah Anda keberatan jika saya membagikan blog Anda dengan grup
  myspace saya? Ada banyak orang yang menurut saya akan sangat menghargai konten Anda.
  Tolong beritahu saya. Terima kasih|
  Halo! Posting ini tidak bisa ditulis lebih baik! Membaca postingan ini mengingatkan saya pada teman sekamar lama!

  Dia selalu terus berbicara tentang ini. Saya akan meneruskan artikel ini kepadanya.
  Cukup yakin dia akan membaca dengan baik. Terima kasih telah berbagi!|
  Selamat siang! Tahukah Anda jika mereka membuat plugin untuk melindungi dari peretas?
  Saya agak paranoid tentang kehilangan semua yang telah saya
  kerjakan dengan keras. Ada rekomendasi?|
  Anda pada kenyataannya seorang webmaster tepat. situs web memuat kecepatan luar biasa.
  Rasanya kamu melakukan trik unik. Juga, Isinya adalah masterpiece.
  Anda memiliki melakukan fantastis tugas pada hal ini subjek!|
  Hei! Saya tahu ini agakf-topic tapi Saya harus untuk bertanya.
  Apakah menjalankan situs web yang mapan seperti milik Anda mengambil sejumlah besar berfungsi?
  Saya baru untuk menulis blog namun saya menulis di buku harian saya setiap hari.
  Saya ingin memulai sebuah blog sehingga saya dapat
  dengan mudah berbagi pengalaman dan pandangan pribadi secara online.
  Harap beri tahu saya jika Anda memiliki segala jenis saran atau kiat untuk
  baru calon blogger. Terima kasih!|
  Hmm apakah ada orang lain yang mengalami masalah dengan gambar di pemuatan blog ini?

  Saya mencoba untuk menentukan apakah itu masalah di pihak saya atau apakah
  itu blog. Setiap saran akan sangat dihargai.|
  Halo hanya ingin memberi Anda informasi brief dan memberi tahu Anda bahwa beberapa gambar tidak dimuat dengan benar.

  Saya tidak yakin mengapa tetapi saya pikir ini masalah penautan. Saya sudah mencobanya di dua internet
  browser yang berbeda dan keduanya menunjukkan hasil yang sama.|
  Halo hebat situs web! Apakah menjalankan blog seperti ini memerlukan sejumlah besar berhasil?
  Saya tidak pemahaman coding namun saya pernah berharap untuk memulai blog saya sendiri soon. Anyways, jika Anda memiliki rekomendasi atau tips untuk pemilik blog baru, silakan bagikan. Saya mengerti
  ini di luar subjek namun demikian Saya hanya ingin bertanya.
  Terima kasih!|
  Halo! Saya sedang bekerja browsing blog Anda dari apple iphone baru
  saya! Hanya ingin mengatakan bahwa saya suka membaca blog Anda dan menantikan semua postingan Anda!
  Teruskan pekerjaan hebat!|
  Halo! Ini agak di luar topik, tetapi saya memerlukan beberapa saran dari blog yang sudah mapan. Apakah
  sulit untuk membuat blog Anda sendiri? Saya tidak terlalu teknis tetapi saya
  dapat memecahkan masalah dengan cukup cepat. Saya berpikir untuk membuat milik saya sendiri, tetapi saya tidak yakin harus
  mulai dari mana. Apakah Anda punya tips atau saran? Terima kasih banyak|
  Halo! Apakah Anda menggunakan Twitter? Saya ingin mengikuti Anda jika itu ok.
  Saya benar-benar menikmati blog Anda dan menantikan pembaruan baru.|
  Hei disana, Anda telah melakukan pekerjaan luar biasa.
  Saya akan pasti menggalinya dan secara pribadi merekomendasikan kepada
  teman-teman saya. Saya yakin mereka akan mendapat
  manfaat dari situs web ini.|
  Halo! Tahukah Anda jika mereka membuat plugin untuk help dengan SEO?

  Saya mencoba membuat peringkat blog saya untuk beberapa kata kunci yang ditargetkan tetapi saya tidak
  melihat keuntungan yang sangat baik. Jika Anda tahu ada tolong bagikan. Kudos!|
  Halo ini semacam di luar topik tapi saya ingin tahu apakah blog
  menggunakan editor WYSIWYG atau jika Anda harus membuat kode secara manual dengan HTML.
  Saya akan segera memulai blog tetapi tidak memiliki keahlian pengkodean jadi saya ingin mendapatkan saran dari seseorang yang berpengalaman. Bantuan apa pun akan sangat dihargai!|
  Ini adalah pertama kalinya saya berkunjungan cepat di sini dan saya sungguh-sungguh terkesan untuk membaca semua di tempat satu.|
  Ini seperti Anda membaca pikiran saya! Anda tampaknya tahu
  banyak tentang ini, seperti Anda menulis buku di dalamnya atau semacamnya.
  Saya pikir Anda dapat melakukannya dengan beberapa foto untuk mengarahkan pesan ke rumah sedikit,
  tetapi selain itu, ini luar biasa blog. Fantastis bacaan. Saya
  akan pasti akan kembali.|
  Wow, luar biasa! Sudah berapa lama Anda ngeblog? Anda membuat
  blogging terlihat mudah. Tampilan keseluruhan situs web Anda luar biasa, serta kontennya!|
  Wow, luar biasa weblog format! Sudah berapa panjang pernahkah Anda menjalankan blog?
  Anda membuat menjalankan blog sekilas mudah. Seluruh Sekilas situs web Anda luar biasa, sebagai baik sebagai konten!
  }

 69. It’s perfect time to make some plans for the long run and it is time to be happy.
  I have learn this submit and if I may I want to recommend you some fascinating things or suggestions.
  Perhaps you could write subsequent articles
  referring to this article. I want to learn more things approximately
  it!

 70. Halo, selalu saya biasa memeriksa postingan situs web di sini awal pada
  siang hari, sejak saya menikmati untuk mencari tahu lebih banyak dan banyak lagi.
  saya untuk mengambil RSS feed Anda agar tetap terkini dengan pos yang
  akan datang. Terima kasih banyak dan tolong lanjutkan pekerjaan menyenangkan.|
  Berharga informasi. Beruntung saya Saya menemukan situs Anda secara tidak sengaja, dan Saya terkejut mengapa
  kebetulan ini tidak terjadi sebelumnya! Saya menandainya.|
  Apakah Anda memiliki masalah spam di situs ini;
  Saya juga seorang blogger, dan saya bertanya-tanya situasi Anda; banyak dari kita
  telah mengembangkan beberapa prosedur yang bagus dan kami ingin menukar solusi dengan lain , pastikan tembak saya email
  jika tertarik.|
  Ini sangat menarik, Kamu blogger yang sangat terampil. Saya telah bergabung dengan feed Anda dan berharap untuk mencari lebih banyak postingan luar biasa Anda.

  Juga, Saya telah membagikan situs Anda di jejaring sosial saya!|
  Saya berpikir apa yang Anda menulis dibuat banyak masuk akal.
  Tapi, pikirkan ini, bagaimana jika Anda menyusun judul
  yang lebih menarik? Saya bukan mengatakan informasi Anda bukan baik Anda,
  tetapi misal Anda menambahkan sesuatu yang membuat orang keinginan lebih?
  Maksud saya Shqiptari sfidon epokën e teknologjisë, përkthen ‘Lahutën e Malcis’ në frëngjisht – EETIMESTV.COM sedikit polos.

  Anda harus melihat di halaman beranda Yahoo dan menonton bagaimana mereka membuat posting headlines untuk mendapatkan pemirsa tertarik.
  Anda dapat menambahkan video terkait atau gambar atau dua untuk mendapatkan pembaca tertarik tentang apa yang Anda telah harus dikatakan. Menurut pendapat saya, itu akan membuat postingan Anda
  sedikit lebih hidup.|
  Fantastis blog yang Anda miliki di sini, tetapi saya bertanya-tanya apakah Anda mengetahui forum yang mencakup topik yang sama dibahas di sini?
  Saya sangat suka untuk menjadi bagian dari komunitas online tempat
  saya bisa mendapatkan tanggapan dari berpengetahuan lainnya } individu yang memiliki minat
  yang sama. Jika Anda memiliki saran, beri tahu saya. Hargai!|
  Halo sangat baik situs web!! Pria .. Luar biasa .. Luar biasa ..
  Saya akan menandai blog Anda dan mengambil feed tambahan? Saya senang mencari banyak bermanfaat info di
  sini di posting, kami ingin mengembangkan ekstra teknik dalam
  hal ini, terima kasih telah berbagi. . . . . .|
  Hari ini, saya pergi ke pantai bersama anak-anak saya.
  Saya menemukan kerang laut dan memberikannya kepada putri saya yang berusia 4 tahun dan berkata, “Kamu dapat mendengar lautan jika kamu meletakkannya di telingamu.” Dia meletakkan cangkang ke telinganya dan berteriak.
  Ada kelomang di dalamnya dan menjepit telinganya.

  Dia tidak pernah ingin kembali! LoL Saya tahu ini sepenuhnya di luar topik tetapi saya harus memberi tahu seseorang!|
  Teruslah terus bekerja, kerja bagus!|
  Hei, saya tahu ini di luar topik tapi saya bertanya-tanyang jika
  Anda mengetahui widget apa pun yang dapat saya tambahkan ke blog saya yang secara otomatis
  men-tweet pembaruan twitter terbaru saya. Saya telah mencari
  plug-in seperti ini selama beberapa waktu dan berharap mungkin Anda akan memiliki pengalaman dengan hal seperti ini.
  Tolong beri tahu saya jika Anda mengalami sesuatu. Saya sangat menikmati membaca blog Anda dan saya menantikan pembaruan baru Anda.|
  Saat ini terdengar seperti Expression Engine adalah platform blogging teratas di luar sana sekarang juga.

  (dari apa yang saya baca) Apakah itu yang kamu gunakan di blogmu?|
  Aduh, ini sangat postingan bagus. Meluangkan waktu
  dan upaya nyata untuk membuat top notch artikel… tapi apa yang bisa saya
  katakan… Saya menunda banyak dan tidak pernah tampaknya mendapatkan hampir semua hal selesai.|
  Wow itu aneh. Saya baru saja menulis komentar yang sangat panjang tetapi setelah
  saya mengklik kirim, komentar saya tidak muncul. Grrrr…
  baik saya tidak menulis semua itu lagi. Bagaimanapun, hanya ingin mengatakan blog luar biasa!|
  WOW apa yang saya cari. Datang ke sini dengan mencari rtp live mpl777|
  Hebat artikel. Terus menulis informasi semacam itu di blog Anda.
  Saya sangat terkesan dengan itu.
  Hai di sana, Anda telah melakukan pekerjaan luar biasa.
  Saya akan pasti menggalinya dan secara pribadi merekomendasikan kepada
  teman-teman saya. Saya percaya diri mereka akan mendapat manfaat dari situs web ini.|
  Bolehkah saya sederhana mengatakan apa bantuan untuk mengungkap seseorang yang benar-benar
  tahu apa mereka berbicara tentang di internet. Anda sebenarnya menyadari
  cara membawa masalah ke terang dan menjadikannya penting.
  Lebih banyak orang harus baca ini dan pahami sisi ini dari Anda.
  Saya terkejut kamu tidak lebih populer karena kamu pasti memiliki hadiah.|
  Hari ini, ketika saya sedang bekerja, saudara perempuan saya mencuri
  iPad saya dan menguji untuk melihat apakah dapat bertahan dalam tiga puluh foot drop, supaya
  dia bisa jadi sensasi youtube. iPad saya sekarang rusak dan dia memiliki 83 tampilan. Saya tahu
  ini benar-benar di luar topik tetapi saya harus membaginya dengan seseorang!|
  Halo! Apakah Anda keberatan jika saya membagikan blog Anda dengan grup
  twitter saya? Ada banyak orang yang menurut
  saya akan sangat menikmati konten Anda. Tolong
  beritahu saya. Terima kasih banyak|
  Halo! Posting ini tidak bisa ditulis lebih baik!
  Membaca postingan ini mengingatkan saya pada teman sekamar sebelumnya!
  Dia selalu terus mengobrol tentang ini. Saya akan meneruskan posting ini kepadanya.
  Cukup yakin dia akan membaca dengan baik. Terima kasih telah berbagi!|
  Halo! Tahukah Anda jika mereka membuat plugin untuk melindungi dari peretas?
  Saya agak paranoid tentang kehilangan semua yang
  telah saya kerjakan dengan keras. Ada rekomendasi?|
  Anda adalah benar-benar seorang webmaster luar biasa. situs web memuat kecepatan luar biasa.
  Tampaknya kamu melakukan trik unik. Selain itu, Isinya adalah
  masterpiece. Anda telah melakukan fantastis proses
  pada hal ini topik!|
  Hei! Saya tahu ini agakf-topic namun Saya harus untuk bertanya.
  Apakah membangun situs web yang mapan seperti milik Anda mengambil jumlah besar berfungsi?
  Saya baru untuk menulis blog tetapi saya menulis di jurnal saya setiap hari.
  Saya ingin memulai sebuah blog sehingga saya dapat
  dengan mudah berbagi pengalaman dan pikiran saya secara online.
  Harap beri tahu saya jika Anda memiliki segala jenis
  rekomendasi atau kiat untuk merek baru calon pemilik blog.
  Terima kasih!|
  Hmm apakah ada orang lain yang menghadapi masalah dengan gambar di pemuatan blog ini?

  Saya mencoba untuk menentukan apakah itu masalah di pihak saya atau apakah itu
  blog. Setiap umpan balik akan sangat dihargai.|
  Halo hanya ingin memberi Anda informasi brief dan memberi
  tahu Anda bahwa beberapa gambar tidak dimuat dengan baik.
  Saya tidak yakin mengapa tetapi saya pikir ini masalah penautan. Saya sudah mencobanya
  di dua internet browser yang berbeda dan keduanya menunjukkan hasil yang
  sama.|
  Halo hebat situs web! Apakah menjalankan blog seperti ini mengambil banyak sekali berhasil?
  Saya sangat sedikit pemahaman pemrograman komputer namun saya pernah berharap untuk memulai blog
  saya sendiri in the near future. Anyways, harus Anda memiliki saran atau teknik untuk pemilik blog baru, silakan bagikan. Saya mengerti ini di luar
  topik namun Saya hanya perlu bertanya. Terima kasih!|
  Halo! Saya sedang bekerja menjelajahi blog Anda dari iphone
  3gs baru saya! Hanya ingin mengatakan bahwa saya suka
  membaca blog Anda dan menantikan semua postingan Anda!
  Lanjutkan pekerjaan hebat!|
  Halo! Ini agak di luar topik, tetapi saya memerlukan beberapa bantuan dari blog yang sudah mapan. Apakah
  sangat sulit untuk membuat blog Anda sendiri?
  Saya tidak terlalu teknis tetapi saya dapat memecahkan masalah dengan cukup cepat.
  Saya berpikir untuk membuat milik saya sendiri, tetapi saya
  tidak yakin harus mulai dari mana. Apakah Anda punya poin atau saran? Terima kasih banyak|
  Halo! Apakah Anda menggunakan Twitter? Saya ingin mengikuti Anda jika itu oke.
  Saya tidak diragukan lagi menikmati blog Anda dan menantikan postingan baru.|
  Hei disana, Anda telah melakukan pekerjaan luar biasa.
  Saya akan pasti menggalinya dan secara pribadi menyarankan kepada teman-teman saya.
  Saya percaya diri mereka akan mendapat manfaat dari situs ini.|
  Halo! Tahukah Anda jika mereka membuat plugin untuk membantu dengan Search Engine Optimization? Saya mencoba membuat peringkat blog saya untuk beberapa kata kunci yang ditargetkan tetapi saya tidak melihat kesuksesan yang
  sangat baik. Jika Anda tahu ada tolong bagikan. Terima kasih banyak!|
  Halo ini agak di luar topik tapi saya ingin tahu apakah blog menggunakan editor WYSIWYG atau jika Anda
  harus membuat kode secara manual dengan HTML. Saya akan segera memulai blog tetapi tidak memiliki keterampilan pengkodean jadi saya ingin mendapatkan bimbingan dari
  seseorang yang berpengalaman. Bantuan apa pun akan sangat
  dihargai!|
  Ini adalah pertama kalinya saya pergi untuk melihat di sini dan saya
  sungguh-sungguh terkesan untuk membaca semua di
  tempat tunggal.|
  Ini seperti Anda membaca pikiran saya! Anda tampaknya tahu begitu
  banyak tentang ini, seperti Anda menulis buku
  di dalamnya atau semacamnya. Saya pikir Anda dapat melakukannya dengan beberapa foto untuk
  mengarahkan pesan ke rumah sedikit, tetapi selain itu,
  ini luar biasa blog. Bagus bacaan. Saya akan pasti akan kembali.|
  Wow, menakjubkan! Sudah berapa lama Anda ngeblog? Anda membuat blogging terlihat mudah.
  Tampilan keseluruhan situs web Anda fantastis, apalagi
  kontennya!|
  Wow, luar biasa blog format! Sudah berapa panjang pernah menjalankan blog?
  Anda membuat blogging sekilas mudah. Seluruh tampilan situs Anda luar biasa, sebagai rapi sebagai konten!
  }

 71. Good day! I know this is somewhat off topic but I was wondering if you knew where
  I could get a captcha plugin for my comment form? I’m using
  the same blog platform as yours and I’m having trouble finding one?

  Thanks a lot!

 72. Wow thаt waѕ unusual. I jᥙst wrote an very long comment Ьut after I clicked
  submit my commеnt didn’t shoᴡ up. Grrrr… welⅼ I’m not writing ɑll tһаt
  over agаin. Anyhow, just wanted to ѕay great blog!

 73. Ini luar biasa dirancang untuk saya untuk memiliki halaman web, yang bagus dimendukung pengetahuan saya.

  terima kasih admin saya untuk mengambil RSS feed Anda agar tetap terkini
  dengan pos yang akan datang. Terima kasih banyak dan tolong lanjutkan pekerjaan menghargai.|
  Bermanfaat info. Beruntung saya Saya menemukan situs web Anda secara tidak sengaja, dan Saya terkejut mengapa perubahan nasib
  ini tidak terjadi sebelumnya! Saya menandainya.|
  Apakah Anda memiliki masalah spam di blog ini; Saya juga seorang
  blogger, dan saya ingin tahu situasi Anda;
  banyak dari kita telah mengembangkan beberapa praktik
  yang bagus dan kami ingin pertukaran strategi dengan lain , pastikan tembak saya email jika tertarik.|
  Ini sangat menarik, Kamu blogger yang sangat terampil. Saya telah bergabung dengan feed Anda dan berharap untuk mencari lebih banyak postingan luar
  biasa Anda. Juga, Saya telah membagikan situs web Anda
  di jejaring sosial saya!|
  Semuanya diposting sebenarnya sangat logis. Namun, bagaimana dengan ini?
  misalkan Anda menambahkan sedikit informasi? Saya bukan menyarankan konten Anda bukan baik Anda, tetapi bagaimana jika Anda menambahkan a headline untuk mungkin mendapatkan seseorang?
  Maksud saya Shqiptari sfidon epokën e teknologjisë,
  përkthen ‘Lahutën e Malcis’ në frëngjisht –
  EETIMESTV.COM agak polos. Anda harus melihat di halaman beranda Yahoo dan melihat bagaimana mereka
  membuat artikel headlines untuk mendapatkan orang tertarik.
  Anda dapat mencoba menambahkan video atau gambar terkait atau dua untuk
  ambil pembaca bersemangat tentang apa yang Anda telah harus
  dikatakan. Menurut pendapat saya, itu akan membuat postingan Anda sedikit
  lebih menarik.|
  Sangat bagus situs yang Anda miliki di sini, tetapi saya
  penasaran apakah Anda mengetahui forum komunitas yang mencakup topik yang sama
  dibicarakan di sini? Saya sangat suka untuk menjadi bagian dari komunitas tempat saya bisa mendapatkan pendapat dari berpengalaman lainnya } individu yang memiliki
  minat yang sama. Jika Anda memiliki rekomendasi, beri tahu saya.
  Cheers!|
  Halo sangat keren blog!! Pria .. Luar biasa .. Luar biasa ..
  Saya akan menandai situs web Anda dan mengambil feed juga?
  Saya puas mencari banyak bermanfaat info di sini di kirim,
  kami ingin mengembangkan lebih strategi dalam hal ini, terima kasih telah berbagi.
  . . . . .|
  Hari ini, saya pergi ke pantai bersama anak-anak saya.
  Saya menemukan kerang laut dan memberikannya
  kepada putri saya yang berusia 4 tahun dan berkata, “Kamu dapat mendengar lautan jika kamu meletakkannya di telingamu.”
  Dia meletakkan cangkang ke telinganya dan berteriak. Ada kelomang di dalamnya dan menjepit telinganya.

  Dia tidak pernah ingin kembali! LoL Saya tahu ini benar-benar di
  luar topik tetapi saya harus memberi tahu seseorang!|
  Teruslah tolong lanjutkan, kerja bagus!|
  Hei, saya tahu ini di luar topik tapi saya bertanya-tanyang jika Anda mengetahui
  widget apa pun yang dapat saya tambahkan ke blog saya yang secara otomatis men-tweet pembaruan twitter terbaru
  saya. Saya telah mencari plug-in seperti ini selama beberapa
  waktu dan berharap mungkin Anda akan memiliki pengalaman dengan hal seperti ini.
  Tolong beri tahu saya jika Anda mengalami sesuatu. Saya sangat menikmati
  membaca blog Anda dan saya menantikan pembaruan baru Anda.|
  Saat ini terdengar seperti Drupal adalah platform blogging terbaik tersedia sekarang juga.

  (dari apa yang saya baca) Apakah itu yang kamu gunakan di
  blogmu?|
  Aduh, ini luar biasa postingan bagus. Menemukan waktu dan upaya nyata untuk menghasilkan bagus artikel… tapi apa yang bisa saya katakan… Saya ragu-ragu banyak dan tidak pernah tampaknya mendapatkan hampir semua hal selesai.|
  Wow itu aneh. Saya baru saja menulis komentar yang sangat panjang tetapi setelah saya mengklik kirim, komentar saya tidak muncul.
  Grrrr… baik saya tidak menulis semua itu lagi.
  Ngomong-ngomong, hanya ingin mengatakan blog hebat!|
  WOW apa yang saya cari. Datang ke sini dengan mencari domino777 slot login link
  alternatif|
  Hebat karya. Terus menulis info semacam itu di
  halaman Anda. Saya sangat terkesan dengan itu.

  Halo di sana, Anda telah melakukan pekerjaan hebat. Saya akan pasti menggalinya dan secara
  pribadi merekomendasikan kepada teman-teman saya.
  Saya percaya diri mereka akan mendapat manfaat dari situs web ini.|
  Bisakah saya hanya mengatakan apa kenyamanan untuk mengungkap seseorang yang benar-benar tahu apa mereka berdiskusi melalui internet.
  Anda pasti menyadari cara membawa suatu masalah ke terang dan menjadikannya penting.
  Lebih banyak orang harus lihat ini dan pahami sisi ini dari kisah
  Anda. Saya terkejut kamu tidak lebih populer sejak kamu pasti memiliki hadiah.|
  Hari ini, ketika saya sedang bekerja, sepupu saya mencuri apple ipad saya dan menguji
  untuk melihat apakah dapat bertahan dalam 25 foot drop,
  supaya dia bisa jadi sensasi youtube. apple ipad saya sekarang hancur dan dia memiliki 83 tampilan. Saya tahu ini sepenuhnya di luar topik tetapi saya
  harus membaginya dengan seseorang!|
  Halo! Apakah Anda keberatan jika saya membagikan blog Anda
  dengan grup twitter saya? Ada banyak orang yang menurut saya akan sangat menikmati konten Anda.
  Tolong beritahu saya. Terima kasih banyak|
  Halo! Posting ini tidak bisa ditulis lebih baik! Membaca
  postingan ini mengingatkan saya pada teman sekamar sebelumnya!
  Dia selalu terus mengobrol tentang ini. Saya akan meneruskan posting ini kepadanya.
  Cukup yakin dia akan membaca dengan baik. Terima kasih banyak telah berbagi!|
  Halo! Tahukah Anda jika mereka membuat plugin untuk melindungi dari peretas?
  Saya agak paranoid tentang kehilangan semua yang telah saya kerjakan dengan keras.
  Ada kiat?|
  Anda benar-benar seorang webmaster baik. situs
  web memuat kecepatan luar biasa. Rasanya kamu melakukan trik unik.
  Selanjutnya, Isinya adalah masterwork. Anda telah melakukan luar biasa aktivitas dalam hal
  ini materi!|
  Halo! Saya tahu ini agakf-topic namun Saya harus untuk bertanya.

  Apakah menjalankan blog yang mapan seperti milik Anda mengambil jumlah besar berfungsi?
  Saya benar-benar baru untuk menjalankan blog tetapi saya menulis di buku harian saya di setiap hari.
  Saya ingin memulai sebuah blog sehingga saya akan dapat berbagi pengalaman dan pandangan saya secara online.
  Harap beri tahu saya jika Anda memiliki segala jenis rekomendasi atau
  kiat untuk merek baru calon blogger. Hargai!|
  Hmm apakah ada orang lain yang mengalami masalah
  dengan gambar di pemuatan blog ini? Saya mencoba untuk mencari tahu apakah itu masalah di pihak saya atau apakah itu blog.
  Setiap masukan akan sangat dihargai.|
  Halo hanya ingin memberi Anda informasi quick dan memberi tahu Anda bahwa beberapa gambar tidak dimuat dengan baik.
  Saya tidak yakin mengapa tetapi saya pikir ini masalah penautan.
  Saya sudah mencobanya di dua web browser yang berbeda dan keduanya menunjukkan hasil yang sama.|
  Halo hebat situs web! Apakah menjalankan blog seperti ini mengambil jumlah besar berhasil?
  Saya punya tidak keahlian dalam coding namun saya dulu berharap
  untuk memulai blog saya sendiri in the near future.
  Pokoknya, jika Anda memiliki ide atau tips untuk pemilik blog baru, silakan bagikan. Saya tahu ini di luar topik tetapi Saya hanya harus
  bertanya. Hargai!|
  Hei! Saya sedang bekerja menjelajahi blog Anda dari iphone 3gs baru saya!
  Hanya ingin mengatakan bahwa saya suka membaca
  blog Anda dan menantikan semua postingan Anda! Lanjutkan pekerjaan luar biasa!|
  Halo! Ini agak di luar topik, tetapi saya memerlukan beberapa saran dari blog yang sudah mapan. Apakah sangat
  sulit untuk membuat blog Anda sendiri? Saya tidak terlalu teknis tetapi saya dapat memecahkan masalah dengan cukup cepat.
  Saya berpikir untuk membuat milik saya sendiri, tetapi saya tidak yakin harus memulai dari mana.

  Apakah Anda punya poin atau saran? Hargai|
  Halo! Apakah Anda menggunakan Twitter? Saya ingin mengikuti Anda jika itu oke.
  Saya pasti menikmati blog Anda dan menantikan pembaruan baru.|
  Hai disana, Anda telah melakukan pekerjaan fantastis. Saya akan pasti menggalinya dan secara pribadi merekomendasikan kepada teman-teman saya.
  Saya yakin mereka akan mendapat manfaat dari situs
  ini.|
  Halo! Tahukah Anda jika mereka membuat plugin untuk help dengan SEO?
  Saya mencoba membuat peringkat blog saya untuk beberapa kata
  kunci yang ditargetkan tetapi saya tidak melihat keuntungan yang sangat baik.

  Jika Anda tahu ada tolong bagikan. Cheers!|
  Hei ini semacam di luar topik tapi saya ingin tahu apakah blog menggunakan editor WYSIWYG atau
  jika Anda harus membuat kode secara manual dengan HTML.
  Saya akan segera memulai blog tetapi tidak memiliki pengetahuan pengkodean jadi saya ingin mendapatkan saran dari seseorang yang berpengalaman. Bantuan apa pun akan sangat dihargai!|
  Ini adalah pertama kalinya saya berkunjungan cepat di
  sini dan saya benar-benar menyenangkan untuk membaca semua di tempat
  sendirian.|
  Ini seperti Anda membaca pikiran saya! Anda tampaknya tahu banyak tentang ini, seperti Anda menulis buku di dalamnya atau semacamnya.
  Saya pikir Anda dapat melakukannya dengan beberapa foto untuk mengarahkan pesan ke rumah sedikit,
  tetapi selain itu, ini fantastis blog. Bagus bacaan. Saya akan pasti akan kembali.|
  Wow, fantastis! Sudah berapa lama Anda ngeblog? Anda membuat blogging terlihat mudah.
  Tampilan keseluruhan situs web Anda fantastis, serta kontennya!|
  Wow, fantastis weblog format! Sudah berapa panjang
  pernah blogging? Anda membuat menjalankan blog sekilas
  mudah. Seluruh Sekilas situs Anda fantastis, apalagi materi
  konten!
  }

 74. My family members always say that I am killing my time here at net, however I know I am getting knowledge all the
  time by reading such fastidious content.

 75. you’re actually a good webmaster. The website loading pace is amazing.
  It kind of feels that you are doing any unique trick. Moreover,
  The contents are masterwork. you’ve done a great activity in this
  subject!

 76. This is very interesting, You’re a very skilled blogger.
  I’ve joined your rss feed and look forward to
  seeking more of your great post. Also, I have shared your web site in my
  social networks!

 77. Hi there just wanted to give you a quick heads up.
  The words in your post seem to be running off the screen in Firefox.
  I’m not sure if this is a formatting issue or something to do with browser compatibility but I
  figured I’d post to let you know. The design and style look great though!
  Hope you get the problem solved soon. Cheers

  Also visit my homepage: http://www.eurosportsauto.co.kr

 78. Pretty! This has been a really wonderful post. Thank you for supplying these details.

  web site

  Playing aat online casinos powered by dfferent softyware program suppliers also enables gamers to keep abreast of the most recent
  hppenings in online gaming. Whether you’re a seasoned participant at a daily land-primarily based
  casino who fancies your possibilities at thee neet model, or a
  bevinner to gambling who’s temmpted by the
  large number of online casino bonuses accessible, there is a huge number of online
  casinos and casino-games to select from. There’s a fast charge characteristic that offgers
  you 2 hours of use from a 15-minute cost.

 79. My programmer is trying to convince me to move to .net from PHP.
  I have always disliked the idea because of the expenses. But he’s
  tryiong none the less. I’ve been using Movable-type on various
  websites for about a year and am nervous about switching to
  another platform. I have heard very good things about blogengine.net.
  Is there a way I can import all my wordpress content into
  it? Any help would be greatly appreciated!

 80. Fantastic items from you, man. I’ve be mindful your stuff prior to and you’re simply too magnificent.
  I really like what you have obtained right here, certainly like what
  you are stating and the way in which wherein you are saying it.
  You are making it enjoyable and you still take care of to stay it smart.

  I can’t wait to learn much more from you.

  That is really a wonderful web site.

 81. Wonderful goods from you, man. I’ve understand your stuff previous to and
  you are just extremely magnificent. I really like what you have
  acquired here, really like what you are saying and the
  way in which you say it. You make it enjoyable and you
  still take care of to keep it smart. I can’t wait to read far more from you.
  This is really a wonderful web site.

 82. I have to thank you for the efforts you have put in penning this website.

  I am hhoping to check ouut the same high-grade content by you in the future
  as well. In fact, your creative writing abioities has motivated me to get my
  own, ppersonal site now 😉
  homepage

 83. Thanks on your marvelous posting! I truly enjoyed reading
  it, you may be a great author. I will ensure that I bookmark your blog
  and may come back in the future. I want to encourage continue your great job,
  have a nice holiday weekend!

 84. Can I just say what a comfort to uncover someone that truly understands what they are talking about on the web.
  You definitely realize how to bring an issue to light and make it important.
  More people should look at this and understand this side of your story.

  I was surprised you’re not more popular given that
  you definitely possess the gift.

 85. What i don’t understood is actually how you’re not
  actually a lot more well-preferred than you may be now.
  You’re so intelligent. You know therefore considerably
  when it comes to this topic, made me for my part consider
  it from so many varied angles. Its like women and men don’t seem
  to be interested except it’s something to accomplish with Lady gaga!
  Your personal stuffs nice. At all times deal with it up!

 86. I was curious if you ever considered changing the structure of your website?
  Its very well written; I love what youve
  got to say. But maybe you could a little more in the way of content so people could connect with it better.
  Youve got an awful lot of text for only having 1 or 2 images.
  Maybe you could space it out better?

  Also visit my web page; Scientific Programs

 87. Have you ever considered creating an e-book
  or guest authoring on other sites? I have a blog centered on the same information you discuss and would love to have you share some
  stories/information. I know my subscribers would enjoy your work.
  If you’re even remotely interested, feel free to shoot me an e mail.

 88. Have you ever thought about creating an e-book or guest authoring on other
  blogs? I have a blog centered on the same ideas you discuss and would love to have you share some stories/information. I know
  my readers would enjoy your work. If you’re even remotely
  interested, feel free to shoot me an email.

 89. I have been browsing online greater than 3 hours today,
  but I never found any attention-grabbing article like yours.
  It’s pretty worth enough for me. Personally, if all
  web owners and bloggers made excellent content as you did, the internet might be a lot more useful than ever
  before.

 90. What you typed was very reasonable. However, what about this?
  suppose you were to write a awesome headline? I mean, I don’t wish to tell you how to run your blog, however suppose you added a post title that grabbed a person’s attention? I mean Shqiptari sfidon epokën e teknologjisë, përkthen ‘Lahutën e Malcis’ në frëngjisht – EETIMESTV.COM is a little
  vanilla. You could peek at Yahoo’s home page and note how they create article
  headlines to grab viewers to click. You might try adding a video or a
  pic or two to grab people interested about everything’ve written. Just my
  opinion, it would bring your posts a little livelier.

 91. Hey there this is somewhat of off topic but I was wondering if
  blogs use WYSIWYG editors or if you have to
  manually code with HTML. I’m starting a blog soon but have no coding knowledge so I wanted to get guidance from
  someone with experience. Any help would be enormously appreciated!

 92. We stumbled over here by a different page and thought I may as well check things
  out. I like what I see so now i am following you. Look forward to finding out about your
  web page for a second time.

 93. Heya і’m for tһe primary timе hеre. I f᧐und this board and Ι find It truloy helpful & іt helped mе out а lot.
  І hope to offer ѕomething ƅack and aidd otheгs llike you helped me.

  Μy web-site … NEO77

 94. My developer is trying to persuade me to move to .net from PHP.

  I have always disliked the idea because of the expenses.
  But he’s tryiong none the less. I’ve been using Movable-type on several
  websites for about a year and am nervous about switching to another platform.
  I have heard excellent things about blogengine.net.
  Is there a way I can import all my wordpress posts into it?
  Any help would be really appreciated!

 95. Pretty nice post. I just stumbled upon your weblog and wished to say that I’ve really enjoyed browsing your blog posts.
  After all I’ll be subscribing to your rss feed and
  I hope you write again soon!

 96. After I originally left a comment I seem to have
  clicked the -Notify me when new comments are added- checkbox and now every time a comment is added I receive
  four emails with the same comment. There has to be
  an easy method you are able to remove me from that service?
  Kudos!

 97. whoah this blog is fantastic i really like studying your articles.

  Keep up the good work! You know, a lot of people
  are searching around for this information, you can help them greatly.

 98. Very great post. I simply stumbled upon your blog and
  wanted to say that I’ve truly enjoyed browsing your blog posts.
  After all I’ll be subscribing on your rss feed and I’m hoping you write
  again very soon!

 99. Do you mind if I quote a couple of your posts as long as I provide credit and sources back to your weblog? My website is in the exact same niche as yours and my visitors would definitely benefit from a lot of the information you present here. Please let me know if this okay with you. Cheers!

 100. Just want to say your article is as astonishing. The clarity
  in your post is just nice and i can assume
  you’re an expert on this subject. Well with your permission let me to grab your RSS feed
  to keep up to date with forthcoming post. Thanks a million and please continue the enjoyable work.

 101. Hey there! I could have sworn I’ve been to this blog before but after reading through some of the post I realized
  it’s new to me. Anyhow, I’m definitely delighted I found it and I’ll be book-marking and checking
  back frequently!

 102. Fantastic goods from you, man. I have understand your
  stuff previous to and you are just extremely magnificent.
  I actually like what you have acquired here, really like what you’re stating and the
  way in which you say it. You make it entertaining and you still take care of to keep it wise.

  I can not wait to read much more from you. This is actually
  a great web site.

 103. Have you experienced the magic of Nuebe Gaming login? If not, it’s about time you discover the world of next-level gaming that many industry leaders are already buzzing about.

  From augmented reality and virtual reality to cloud gaming and beyond, Nuebe Gaming provides an immersive experience that captivates users from first step inside. Whether through phone, tablet, laptop or console—game on!

  But what is Nuebe Gaming? And why should you care? It’s time to uncover the world of Nuebe Gaming and find out what makes this type of gaming so unique. Get ready to be blown away as we explore the ins and outs of immersive gaming technology, its benefits and its potential to revolutionize your game.

 104. Link exchange is nothing else except it is
  just placing the other person’s blog link on your page at
  proper place and other person will also do same in favor
  of you.

 105. You are so interesting! I do not suppose I’ve truly read anything like this before.
  So wonderful to discover someone with genuine thoughts on this topic.
  Really.. thank you for starting this up.
  This web site is something that is needed on the internet, someone
  with a bit of originality!

 106. What’s Happening i’m new to this, I stumbled upon this I’ve found It absolutely helpful and it has helped me out loads.
  I am hoping to give a contribution & assist different users like its
  helped me. Good job.

 107. Woah! I’m really digging the template/theme of this site.
  It’s simple, yet effective. A lot of times it’s difficult to get that “perfect balance” between usability and
  visual appeal. I must say you have done a awesome job with this.
  Also, the blog loads very fast for me on Safari.
  Exceptional Blog!

 108. Thank you, I’ve just been looking for info approximately this topic for
  ages and yours is the greatest I have came upon so far.
  But, what about the bottom line? Are you certain about the supply?

 109. If you are going for most excellent contents like I do, simply pay a visit this website all the time since it offers quality contents, thanks

 110. Hey I know this is off topic but I was wondering if you knew
  of any widgets I could add to my blog that automatically tweet my newest
  twitter updates. I’ve been looking for a plug-in like this for quite some time and was hoping maybe you would have some experience with something
  like this. Please let me know if you run into anything. I truly
  enjoy reading your blog and I look forward to your new updates.

 111. Hey I know this is off topic but I was wondering if you knew of any widgets I could add to my blog that automatically tweet my newest twitter updates.
  I’ve been looking for a plug-in like this for quite some time and was hoping maybe you would have
  some experience with something like this. Please let me know
  if you run into anything. I truly enjoy reading your blog and I look forward to your new updates.

 112. This is really interesting, You’re a very skilled blogger.
  I’ve joined your rss feed and look forward to seeking more of your excellent
  post. Also, I’ve shared your website in my social networks!

 113. Hey I know this is off topic but I was wondering if you
  knew of any widgets I could add to my blog that automatically tweet my newest twitter updates.

  I’ve been looking for a plug-in like this for quite some time
  and was hoping maybe you would have some experience with something like this.

  Please let me know if you run into anything. I truly enjoy reading your blog and
  I look forward to your new updates.

 114. Wow, amazing blog format! How lengthy have you been blogging for?
  you make running a blog glance easy. The entire glance of your
  website is wonderful, as neatly as the content material!

Leave a Reply

Your email address will not be published.