Shqipëria ribëhet me zyrë censure

Nga Artan Fuga

———————-
Nga parashtresa : Si të shkruash për gazetari duke anashkaluar censurën
———————-
Nuk ka asnjë diskutim. Me kalimin e ligjit gjoja kundër shpifjeve në Kuvend, Shqipëria është me një zyrë administrative censure për mediat që shfaqen në web. Jo vetëm portalet, sikundër thonë.

Fatkeqësisht kjo detyrë iu dha AMA -s, e cila duhet të ishte promotorri i nxitjes të një cilësie sa më të lartë të përmbajtjes të transmetuar në media. Cilësia kryesore do të kishte qenë pikërisht diversiteti i përmbajtjeve të transmetuara bazuar në lirinë e gazetarëve.

Ka një keqkuptim që i ka turbulluar mendjen jo pak qytetarëve: Të mërzitur nga media që shpesh herë, veç rolit të vet pozitiv, si çdo gjë në këtë botë, ka edhe veset e veta, qytetarë të ndryshëm duken si të kënaqur e sikur thonë : “Mirë ua bënë këtyre mediave sepse marrin nëpër gojë njerëzit!!!”

Kush e futi fyerjen publike në Shqipëri, politikanët në Kuvend apo gazetarët në media?

Mirëpo ligji në fjalë bën të kundërtën. Nuk realizon asfare atë që presin audiencat, pra pastrimin e mediave nga gjithçka jo etike.

Përse ?

Sepse sikurse u pa nga seanca parlamentare e mbajtur për këtë qëllim një pjesë e politikanëve në pushtet morën shembuj si i kishte sulmuar ata media. Sigurisht nuk ka punë media me familjarët e politikanëve, kur këta familjarë nuk abuzojnë me paranë publike, por janë në punë të tyre. Por, u duk qartë se halli ishte për të mbrojtur veten.

Ka raste kur media i ka rënë në qafë pa të drejtë edhe ndonjë qytetari të thjeshtë a ndonjë familjeje! Sa keq! Por, sa të rralla janë këto raste. Pse pak i bie në qafë qytetarit nëpunësi i korruptuar! Pse nuk flasin për të! Pse pak e neglizhon qytetarin deputeti që as i bie ndër mend të shkojë në takim me elektoratin pasi ka marrë votën! Pse pak e neglizhon pacientin mjeku ose infermieri i pandërgjegjshëm kur as bëhet merak për cilësinë e shërbimit.

Pra, është e qartë që për dëmet dhe mangësitë e medias nuk duhen harruar shërbimet e saj. Imagjinoni një çast sikur mos kishte asnjë televizion, asnjë gazetë, asnjë portal! Qeveritarët do të ishin tërësisht jashtë vëmendjes qytetare, do të bënin çfarë të donin ata që kërkojnë vetëm turbullirë dhe errësirë! Pse pak raste korrupsioni ka vendosur media në vëmendje të qytetarëve duke i detyruar qeveritarët të lëvizin?

Ligji në fjalë shpifjen dhe fyerjen e lë në dorë të gjykohet në rrugë administrative nga AMA, ndërkohë që kodi penal këto i quan vepra ose kundravajtje penale. Si mundet që një agjenci administrative si AMA që kontrollohet nga partitë politike sepse të zgjedhurit e tyre janë atje, të japi drejtësi në vend të gjykatave që kushtetuta konsideron se janë të vetmet që mund t’a bëjnë këtë?

Kuptohet që gjykimi në AMA bëhet pa avokat, pa tre shkallët e drejtësisë, pa gjykues me formim si gjyqtarë, pa pjesëmarrjen e publikut dhe nga njerëz që sot janë e nesër ikin në punë të tyre pa mbajtur asnjë përgjegjësi për ndëshkimet e dhëna.

Pyetja shtrohet : A nuk shkatërrohet kështu e drejta qytetare për gjykim të drejtë?

Kryeministri deklaroi se ai për fyerjet që mund t’i bëhen nuk do të kërkojë ndihmën e AMA-s por do të shkojë në gjykatë!!! Por pikërisht këtu është puna!!! Na krijohen gjykata mbi gjykata, gjykata të ndryshme ku secili shkon ku i teket!!! Kryeministri mund të shkojë në gjykatë, por media me të cilën ai ka probleme mund të shkojë në “gjykatën” e AMA-s. Imagjinoni se çfarë konfuzioni!!!

Duket sikur jemi kthyer në Mesjetën europiane ku kishte shumë gjykata për të njejtën gjë, gjykatat e Kishës, gjykatat e fisnikëve, gjykatat e mbretit, gjykatat e byrgerëve të qytetit dhe nuk e merrte vesh njeri se ku do të gjykohej më parë. Por, kjo kohë ka kaluar tashmë bashkë me inkuizicionin!

Gjoja mbrohet qytetari, por media nuk merret ose merret fare rrallë me qytetarin. Cështja është të mbrohet pushtetari! Pushtetari nuk duhet fyer! Sigurisht! Por, qeveritari, nëpunësi, mund të quajë fyerje edhe kur media i thotë : Zotëri nuk je në krye të punëve! Qeveritari mund t’a konsiderojë shpifje. Shkon te AMA dhe i vendos një gjobë të mirë gazetarit!

Kush humbet në këtë rast? Gazetari, pushtetari apo edhe qytetari!?

Duke e gjykuar median nga një zyrë dhe jo nga një gjykatë, duke i dhënë kësaj agjencie publike që nuk është gjykatë të drejtën që ta detyrojë median t’a heqi një përmbajtje të caktuar, në këtë kuptim Shqipëria ribëhet me zyrë censure. Sikur ishte dikur kjo zyrë censure në Ministrinë e brendëshme të mbretit Zog, sikur ishte në komitetin qendror të partisë të punës, pra drejtoria e botimeve. Verjani emrin si të doni, zyra e censurës pavarësisht nga emri mbetet zyrë censure.

Më kujtohet një filozof që ka shkruar se shpesh, kur popujt nuk e tresin si duhet historinë e tyre, historia nuk është ndryshim i realitetit, por vetëm ndryshim i etiketave, i emrave me të cilat quhet i njejti realitet.

Jemi kthyer në fis!

43 Comments

 1. Have you ever heard of second life (sl for short). It is essentially a game where you can do anything you want. Second life is literally my second life (pun intended lol). If you would like to see more you can see these Second Life articles and blogs

 2. Have you ever heard of second life (sl for short). It is basically a game where you can do anything you want. SL is literally my second life (pun intended lol). If you would like to see more you can see these second life authors and blogs

 3. Have you ever heard of second life (sl for short). It is essentially a online game where you can do anything you want. sl is literally my second life (pun intended lol). If you want to see more you can see these sl authors and blogs

 4. Have you ever heard of second life (sl for short). It is basically a video game where you can do anything you want. SL is literally my second life (pun intended lol). If you would like to see more you can see these second life articles and blogs

 5. Have you ever heard of second life (sl for short). It is essentially a online game where you can do anything you want. SL is literally my second life (pun intended lol). If you want to see more you can see these Second Life authors and blogs

 6. Have you ever heard of second life (sl for short). It is basically a online game where you can do anything you want. Second life is literally my second life (pun intended lol). If you want to see more you can see these second life websites and blogs

 7. Have you ever heard of second life (sl for short). It is basically a game where you can do anything you want. Second life is literally my second life (pun intended lol). If you would like to see more you can see these Second Life websites and blogs

 8. Have you ever heard of second life (sl for short). It is essentially a online game where you can do anything you want. Second life is literally my second life (pun intended lol). If you would like to see more you can see these second life articles and blogs

 9. Have you ever heard of second life (sl for short). It is essentially a game where you can do anything you want. Second life is literally my second life (pun intended lol). If you want to see more you can see these second life websites and blogs

 10. Have you ever heard of second life (sl for short). It is essentially a online game where you can do anything you want. sl is literally my second life (pun intended lol). If you want to see more you can see these Second Life websites and blogs

 11. Witajcie noszę piękne imię Cyprian. Adwokat Rzeszów to pozytywne rozwiązanie dla Ciebie, jako doradca rozumiem coś o tym. W tej chwili moim miejscem zamieszkania jest wielokulturowe miasto Ruda Śląska. Upadłość konsumencka w Polsce- zrób dzisiaj i wyjdź z pętli długu.

 12. Witaj jestem znany pod imieniem Hipolit. Adwokat Rzeszów to mój konik w pracy. W tym momencie moim miejscem zamieszkania jest historyczne miasto Brzeziny. Adwokat Rzeszów w Polsce- wypróbuj czy możesz już doprowadzić do końca.

 13. Siemaneczko zwą mnie Ferdynand. Adwokat Rzeszów odmieni Twoje życie. W tym momencie moim miejscem zamieszkania jest lubiane miasto Wołów. Adwokat Rzeszów w Polsce- jak nie dać się omamić pośrednikom.

 14. Hej wołają na mnie Hieronim. padłość konsumencka to łaskawe rozwiązanie dla Twojego domowego budżetu. W chwili obecnej moim miejscem bytowania jest bogate miasto Murowana Goślina. Adwokat Rzeszów w Polsce- w jakim okresie bieżące przepisy mają przeznaczenie.

 15. Halo moje imię to Oskar. konsolidacja chwilowek przez internet- zadaj mi pytanie, odpowiem błyskawicznie. W tym momencie moim miejscem przebywania jest innowacyjne miasto Piotrków Trybunalski. konsolidacja chwilówek bez baz w Polsce nie w każdym przypadku oznacza pozbycie się zadłużenia.

 16. Ave noszę genialne imię Arkadiusz. konsolidacja chwilówek bez zdolności- wszystko co rozumieć powinieneń. W tej chwili moim miejscem zamieszkania jest estetyczne miasto Kalisz. konsolidacja chwilowek gdzie w Polsce- ile pieniędzy syndyk będzie mi obcinał.

 17. Ave moja godność to Józek. provident konsolidacja chwilowek nie musi być skomplikowany. W chwili obecnej moim miejscem bytowania jest przyjazne miasto Sanok. konsolidacja chwilówek przez internet w Polsce a posiadanie prywatnej inicjatywy gospodarczej.

 18. Halo moi rodzice dali mi na chrzcie imię Hilary. konsolidacja chwilówek dla zadłużonych- załatwię za Ciebie formalności. Aktualnie moim miejscem bytowania jest bogate miasto Bydgoszcz. konsolidacja chwilówek online bez bik w Polsce a pensja syndyka.

 19. Siemuchno jestem znany pod imieniem Jakub. konsolidacja chwilówek przez internet- nie musisz mieć majątku. Aktualnie moim miejscem bytowania jest stare miasto Sopot. konsolidacja chwilówek bez dochodu w Polsce- jak na przykład przygotować skuteczny wniosek o upadłość.

 20. Czołem nazywają mnie Erwin. konsolidacja chwilówek dla zadłużonych online- z mną masz rękojmię fachowego wniosku. W tym momencie moim miejscem przebywania jest prężnie rozwijające się miasto Serock. konsolidacja chwilówek online w Polsce – jakiego rodzaju sytuacje trafiają do rodzimych sądów.

 21. Dzień dobry nazywają mnie Witold. Poprzez konsolidacja chwilówek przez internet dopniesz miesięczny budżet. Na czas dzisiejszy moim miejscem zamieszkania jest zabytkowe miasto Marki. konsolidacja chwilowek online w Polsce- jakim sposobem nie dać się omamić pośrednikom.

 22. Siemanko nazywam się Tonisław. konsolidacja chwilówek online bez bik nie musi być zagmatwany. W tej chwili moim miejscem bytowania jest estetyczne miasto Iława. konsolidacja chwilowek dla zadluzonych w Polsce- kredytobiorcy pozbywają się kolosalnych długów.

 23. Hello jestem znany pod imieniem Alojz. Upadłość konsumencka- jest dostępna także dla Ciebie. W chwili obecnej moim miejscem bytowania jest imponujące miasto Będzin. konsolidacja chwilówekkonsolidacja chwilówek w Polsce-jak wiele kosztuje złożenie podania.

 24. Siemaneczko podobnie jak wybitny tyczkarz nazywam się Zenobiusz. konsolidacja chwilowek bez zdolnosci z mną otrzyma także osoba przekredytowana. Obecnie moim miejscem egzystencji jest ładne miasto Inowrocław. konsolidacja chwilówek bez zdolności kredytowej online w Polsce- doradztwo prawnika dla mało zarabiających.

 25. Elo jestem znany pod imieniem Czesio.Upadłośćkonsumencka- vademecum tematu wynajdziesz u mnie.W tym momencie moim miejscem bytowania jestharmonijne miasto Siemianowice. Adwokat Rzeszów w Polsce to wybawienie dla zanadto przekredytowanych.

 26. Hi moje pierwsze imię to Sławomir. Kredyty ze mną otrzymasz nawet mając nie dobrą historię w Biurze Informacji Kredytowej. Obecnie moim miejscem przebywania jest cudne miasto Wołów. Kredyty w Polsce – jakie to sprawy trafiają do rodzimych sądów.

 27. Witajcie podobnie jak wybitny piłkarz nazywam się Dariusz. Kredyty- to panaceum na życie bez komornika. Na czas dzisiejszy moim miejscem zamieszkiwania jest prężnie rozwijające się miasto Wyszków. Kredyt sanok w Polsce- jak zredagować skuteczny wniosek o pożyczkę.

 28. Hej nadano mi imię Bartek. Poprzez Kredyty dopniesz miesięczny budżet. Na czas dzisiejszy moim miejscem bytowania jest znane miasto Brzeg. Kredyty w Polsce- pomoc pełnomocnika dla niewiele zarabiających.

Leave a Reply

Your email address will not be published.