“E duam Shqipërinë si gjithë Europa”/ Sot 29 vite nga Lëvizja Studentore e dhjetorit, ‘lufta’ e të rinjve për demokraci

Sot bëhen 29 vite nga Lëvizja e Parë Studentore në vend, nga ajo e 8 dhjetor të 1990-ës. Mijëra të rinj sypatrembur, të arsimuar dhe të vendosur, u përballën në atë kohë me sistemin e egër të komunizimit.

Si nisi e gjitha?

Më 8 dhjetor të 1990 një grup studentësh e pedagogësh të universiteteve të Tiranës, në “Qytet Studenti” u bënë iniciatorë të protestave që sollën pluralizmin, rënien e komunizmit dhe lindjen e demokracisë në vend. Natën e 8 dhjetorit 1990, rreth 300 studentë marshuan nga “Qyteti Studenti” drejt qendrës së Tiranës, ky ishte veprimi i parë i cili solli edhe reagimin e qeverisë së kohës. Fillimisht ata vendosën të bojkotonin mësimin dhe të protestonin për ndërprerjen e energjisë elektrike, kushtet e vështira ekonomike dhe kushtet e vështira që kishin studentët. Shumë studentë nga minuta në minutë i bashkoheshin protestës, por sistemi komunist u përpoq t’i ndante me dhunë atë ditë. Kjo solli edhe irrimin e tyre dhe ata menjëherë rritën edhe kërkesat ndaj qeverisë. Ata kërkuan rikthimin e pluralizmit në vend dhe dënimin e dhunuesve.

“E duam Shqipërinë si gjithë Evropa”, ishte shprehja kyçe e 8 dhjetorit, kur të rinjtë kërkuan ngritjen e sistemit të vlerave perëndimore dhe të shtetit të së drejtës, integrimin në Evropë dhe garantimin e pluralizmit politik. Për 3 ditë me rradhë studentët u shfaqën të vendosur.

Një përfaqësi studentësh e drejtuar nga Azem Hajdari, më 11 dhjetor, shkuan në Pallatin e Brigatadave, ku u takuan me presidentin e kohës, Ramiz Alinë. Në këtë takim u kërkua vendosja e pluralizmin politik, liria e fjalës dhe përshpejtimi i reformave demokratike.

Në këtë ditë Ramiz Alinë konfirmoi edhe pluralizmi politik. Partia e Parë e themeluar në vend është Partia Demokratike. Një nga momentet më të rëndësishme ishte edhe rrëzimi i bustit të Enver Hoxhës në Tiranë.

18 Comments

  1. Have you ever heard of second life (sl for short). It is basically a online game where you can do anything you want. Second life is literally my second life (pun intended lol). If you want to see more you can see these Second Life websites and blogs

  2. Have you ever heard of second life (sl for short). It is essentially a online game where you can do anything you want. sl is literally my second life (pun intended lol). If you would like to see more you can see these sl authors and blogs

  3. Have you ever heard of second life (sl for short). It is basically a video game where you can do anything you want. SL is literally my second life (pun intended lol). If you would like to see more you can see these Second Life authors and blogs

  4. Have you ever heard of second life (sl for short). It is essentially a online game where you can do anything you want. sl is literally my second life (pun intended lol). If you want to see more you can see these second life websites and blogs

  5. Have you ever heard of second life (sl for short). It is essentially a video game where you can do anything you want. Second life is literally my second life (pun intended lol). If you would like to see more you can see these sl articles and blogs

  6. Have you ever heard of second life (sl for short). It is basically a online game where you can do anything you want. sl is literally my second life (pun intended lol). If you want to see more you can see these sl articles and blogs

  7. Have you ever heard of second life (sl for short). It is basically a video game where you can do anything you want. Second life is literally my second life (pun intended lol). If you want to see more you can see these second life websites and blogs

  8. Have you ever heard of second life (sl for short). It is essentially a video game where you can do anything you want. SL is literally my second life (pun intended lol). If you want to see more you can see these sl authors and blogs

  9. Have you ever heard of second life (sl for short). It is essentially a video game where you can do anything you want. Second life is literally my second life (pun intended lol). If you would like to see more you can see these Second Life articles and blogs

  10. Have you ever heard of second life (sl for short). It is essentially a online game where you can do anything you want. sl is literally my second life (pun intended lol). If you would like to see more you can see these sl websites and blogs

Leave a Reply

Your email address will not be published.