Senida Mesi: Meta të dekretojë zgjedhjet e pjesshme në Shkodër

Ish-zëvendëskryeministrja socialiste, Senida Mesi në një intervistë për “Gazeta Shqiptare” vlerëson si të domosdoshme nisjen e dialogut politik mes mazhorancës dhe opozitës si mënyra më e mirë për t’i dhënë vendit stabilitet politik. Ky dialog sipas saj mund të nisë pikërisht me reformën zgjedhore, e cila sipas saj duhet të kalojë edhe me dakordësinë e opozitës jashtëparlamentare.

Madje ajo shprehet se mazhoranca është e gatshme që t’i japë mundësinë opozitës që ta hartojë ajo draftin final të kësaj reforme. Sa i përket sistemit zgjedhor, deputetja socialiste shprehet e hapur për çdo lloj sistemi që sjell një përfaqësim më të mirë në Kuvend, ndërsa personalisht përkrah një sistem proporcional rajonal miks me lista të hapura. Ajo përjashton mundësinë e zgjedhjeve të parakohshme pa u finalizuar më parë reforma zgjedhore dhe ajo në drejtësi.

Lidhur me situatën në Shkodër ajo thekson se i vjen keq që këtij qyteti iu mohua ndryshimi i kërkuar për shkak të mashtrimit me deklarimin e dekriminalizimit nga ana e kryebashkiakut Valdrin Pjetri. Ndërkohë që bën me dije se shumë shpejt PS do paraqesë ndryshime në ligjin e dekriminalizimit ku parashikohet vetëm burgim për ata që bëjnë deklarime të rreme. Ndërsa për fatin e zgjedhjeve në këtë qytet, ajo thekson se Presidenti duhet të dekretojë datën e re, në të kundërt Kuvend mund të miratojë një dispozitë të veçantë që t’i japë kompetencë KQZ të përcaktojë datën e zgjedhjeve në këtë bashki.

Zonja Mesi po bëhen më shumë se 10 muaj që opozita është larguar nga parlamenti duke sjellë një ngërç politik në vend ku dy kampet kryesore politike e kanë të vështirë të komunikojnë drejtpërdrejtë. Politikanë të njohur ndërkombëtarë kanë bërë thirrje për zgjidhjen e saj sa më parë. Mendoni se do ketë një zgjidhje të shpejtë të kësaj situate dhe cila mund të jetë ajo?
Situata politike mes partive tradicionale është e pa precedentë dhe si rezultat askush nuk e ka formulën magjike apo një recetë të gatshme për mënyrën më të mirë dhe më të shpejtë të zgjidhjes së situatës. Mendoj se pavarësisht kësaj, dy janë komponentët kryesorë që nevojiten në këtë rast në interes të vendit: vullnet politik i qartë për zgjidhje dhe dialog mes të gjithë aktorëve. Megjithatë, sfida më e madhe sot në këto kushte ngërçi është udhëheqja e politikave zhvilluese dhe reformuese thelbësorë për prosperitetin e çdo qytetari dhe me qëllim që ajo që bëjmë sot t’i shërbejë gjeneratës tjetër e brezave të ardhshëm. Politika nuk është thjesht fitimi apo humbja e zgjedhjeve apo akumulimi i pushtetit sikurse mund ta shohin disa, por është shumësi procesesh dinamike me ndikim tek e ardhmja e vendit. Ndaj çdo vendim ka pasoja dhe duhet marrë shumë seriozisht. Në këtë kuptim, situata ku jemi sot nuk është vetëm thjesht ngërç politik, por ka cenuar të gjithë proceset politikëbërëse dhe vendimmarrëse demokratike. Ky, në fakt, duhet të ishte edhe shqetësimi kryesor i opozitës dhe shtysa për vullnet politik për t’u ulur në tryezë dialogu. Sepse dialogu është baza e zgjidhjes së çdo krize në politikë. Në politikë funksionojnë garat, të njohura zgjedhje dhe në zgjedhje ka fitues dhe jo fitues që jo domosdoshmërisht janë humbës. Opozita, së cilës ju i referoheni në këtë rast, jo vetëm ka humbur zgjedhjet, por ka humbur edhe pjesëmarrjen demokratike parlamentare, nëpërmjet së cilës mund të ishte pjesë e komunikimit parlamentar, ndryshimeve ligjore, vendimmarrjes politike dhe me gjerë. Ajo ka zgjedhur që përveç humbjes politike në garë, të humbasë edhe pjesëmarrjen elektorale, siç bëri me 30 qershor (e paprecedent edhe kjo) dhe në vijim të humbasë edhe elektoratin e saj. Opozita jashtë parlamentit po luan jashtë çdo principi demokratik dhe parlamentar. Këtë nuk e them unë, por e kam dëgjuar në çdo takim me politikanë ndërkombëtar.

Një mekanizëm zhbllokues në rastin konkret mund dhe duhet të jetë pikërisht rezoluta që Bundestagu gjerman ka aprovuar në lidhje me procesin integrues të Shqipërisë në BE. Vendet partnere të BE por në veçanti dhe partneri ynë strategjik, SHBA-të, kanë bërë thirrje here pas here në lidhje me gjetjen e zgjidhjes mes partive politike maxhorancë- opozitë. Një theks të veçantë këtu do i jepja reformës zgjedhore, si zgjidhja më afatgjatë dhe ligjore e ngërçit politik. Sigurisht edhe kjo kërkon gjithëpërfshirje, dialog por mbi të gjitha dakordësim mes të gjitha partive politike për opsionin më të mirë në interes të vendit dhe shqiptarëve. OSBE-ODHIR kanë bërë rekomandime shumë specifike lidhur me Reformën Zgjedhore në Shqipëri. PS-ja si partia më e madhe në vend dhe partia qeverisëse i ka bërë disa herë thirrje opozitës jashtë institucioneve demokratike dhe çdo partie tjetër politike në vend për tu ulur së bashku në një tryeze dhe për tu dakordësuar për këtë reformë. Vetëm pas këtij dakordësimi mund të shohim dhe zgjidhjen, dhe sigurisht zgjedhjet e ardhshme të zhvillohen mbi kodin elektoral të reformuar.

Një nga çështjet për të cilën së fundmi palët po tregojnë interes është edhe reforma zgjedhore. Mendoni se shumica qeverisëse duhet ta kalojë këtë reformë pa pëlqimin e opozitës reale, asaj jashtë parlamentare?
Sikurse shpjegova më lart, në vetvete reforma zgjedhore mund të jetë dhe zgjidhja e ngërçit politik. E patjetër si e tillë ajo duhet të përfaqësoj të gjithë aktorët politik në Shqipëri. Ne jemi të gatshëm që draftin përfundimtar ta shkruaj edhe PD-ja apo LSI-ja ose të dy bashkë, dhe nëse ajo merr pëlqimin dhe të OSBE-së dhe të partnerëve tanë ndërkombëtar, ne kemi vullnetin për ta kaluar në Kuvend për votim dhe aprovim. Reforma zgjedhore nuk është e PS-së, por është një reforme e cila prek në themel Kodin Zgjedhor. Deri tani propozimet përkatëse janë ne lidhje me: reformimin e administratës zgjedhore; adresimin e rekomandimeve për financimin e fushatës; rritjen e barazisë gjinore; sjelljen e administratës publike në fushatë dhe pasqyrimin në media. Depolitizimi nënkupton garantimin e mbajtjes së duarve larg nga administrata zgjedhore si për Partinë Socialiste, ashtu edhe për Partinë Demokratike, apo çdo parti tjetër politike në vend. Nuk mund të ketë ndryshim të praktikave me zgjedhjet, korrigjim të defekteve dhe përmirësim të standardeve të tyre pa dorëzuar plotësisht kontrollin mbi administrimin. Partia Socialiste e ka kuptuar këtë dhe është e gatshme të bëhet pjesë e këtij ‘revolucioni’ në administrimin zgjedhor. Fatkeqësisht, duket se kolegët e opozitës jashtëparlamentare nuk e kanë kuptuar ende.

Ndërkohë që opozita brenda parlamentit ka vendosur si kusht ndryshimin e sistemit zgjedhor. Është e gatshme PS që të pranojë ndryshimin e sistemit zgjedhor dhe cilin do të përkrahnit ju?
Sot Shqipëria ka një sistem elektoral proporcional në bazë qarku (12 qarqe, 12 zona zgjedhore) me lista të mbyllura të propozuara nga secila parti politike që regjistrohet për të marrë pjesë në zgjedhje. Numërimi i votave dhe përkthimi i tyre në mandate përfaqësimi në Kuvend bëhet duke përdorur metodën d’Hondt, e cila favorizon më shumë partitë ose koalicionet më të mëdha. Kështu që është shumë racionale si kërkesë dhe e thjeshtë për të kuptuar nga buron kjo kërkesë e opozitës parlamentare. Ato kërkojnë më shume shanse për veten e tyre që të jenë edhe nesër pjesë e Kuvendit të Shqipërisë. Debati më i madh që qëndron sot në Shqipëri është: A duhet të kemi lista partiake të mbyllura, pra ku deputetët në Kuvend i përcakton Partia apo lista të hapura, ku është elektorati që përmes votës përcakton se kush do e përfaqësojë në Kuvend. A duhet të kemi një sistem proporcional kombëtar, ndoshta me një korrektim të formulës, për të siguruar edhe përfaqësimin sipas zonave, por edhe duke riparë pragun për partitë e vogla. Aktualisht trendi botëror po shkon gjithnjë e më shumë drejt sistemeve proporcionale ose drejt forcimit të elementeve proporcionale nëpër sistemet mikse. Sistemi proporcional miks mund të ishte një mundësi e mirë dhe për vendin tonë, ku zgjedhjet mund të organizohen në atë formë që deputetët të zgjidhen përmes listave rajonale të hapura nëpër zona zgjedhore në mënyrë që përgjegjësia e deputetit të lidhet me një komunitet të caktuar, dhe listat e mbyllura të partisë ku elektorati voton për partinë dhe % e saj përkthehen më pas në mandate. Në këtë mënyrë të gjithë ata që fitojnë një zonë zgjedhore marrin një karrige në Kuvend dhe më pas jepen vende shtesë për të siguruar që partitë të përfaqësohen në përpjesëtim me pjesën e tyre të votave të partisë. Kjo ka një numër avantazhesh. Për dallim nga përfaqësimi i listave të partive, njerëzit ende kanë përfaqësues direkt te zonës se tyre. Megjithatë, të gjitha opsionet duhet të diskutohen përmes dialogut të gjerë dhe gjithëpërfshirës.

Ndërkohë që në korridoret politike po flitet gjithmonë e më shumë për zgjedhje të parakohshme në pranverën e ardhshme parlamentare dhe lokale. E shikoni të mundshme një gjë të tillë?

Përpara kemi shumë sfida, dhe një ndër to është edhe stabiliteti politik si kusht themelor për progresin e demokratizimin e mëtejshëm. Pa u përfunduar reformat më të rëndësishme siç është ajo e drejtësisë dhe reforma zgjedhore nuk shoh gjasa që vendi të kalojë në stërmundime dhe shpenzime nga buxheti për zgjedhje të cilat vetëm do kishin kosto për xhepat e Shqiptarëve, por nuk do të sillni asnjë risi. Mendoj që ndryshimi maksimal që mund të pritet në këto kushte janë ndryshime që vijnë si rezultat i nevojës për energji dhe shtysa të reja në qeverisje në sektor të caktuar.
Të mos harrojmë dhe një fakt, PS-ja është partia më e madhe në vend, dhe nëpërmjet parimit ‘një anëtar një votë’ u zgjodhën dhe delegatët e kongresit, punimet e të cilit do të jenë në fillim të vitit që vjen me një pjesëmarrje dhe organizim të shkëlqyer të anëtarësisë së partisë në çdo bashki. Jemi më të organizuar dhe mobilizuar se asnjëherë dhe në çdo palë zgjedhje do hynim me një avantazh të dukshëm në krahasim me çdo parti tjetër në vend. Çdo proces zgjedhor parlamentar në këtë situatë, pa përfunduar reforma në drejtë dhe pa përfunduar kodi i ri zgjedhor nuk është në dobi të Shqipërisë.

Zonja Mesi, si e zgjedhur e Shkodrës në Kuvendin e Shqipërisë, ju keni ndjekur nga afër edhe zhvillimet që kanë ndodhur në këtë bashki në gjithë këto muajt e fundit. Ndaj mund të ndani me ne çfarë ka ndodhur që është krijuar kjo situatë në Shkodër?
Në Shkodër fituam Kryetarin e Bashkisë, por sot nuk e drejtojmë Bashkinë. Situata e krijuar pas dorëheqjes së kryetarit të shpallur fitues në Shkodër si rezultat i deklarimit të rremë në formularin e vetë-dekriminalizimit bëri që Shkodra sot të drejtohet nga e njëjta kryetare e 4 viteve të fundit, që sot është kryetare në detyrë. Më vjen shumë keq për situatën e krijuar, jo vetëm për anëtarët e PS-së në Shkodër, por edhe për qytetarët që votuan për ndryshim politik në qeverisjen e Shkodrës. Më vjen keq pasi Shkodra meritonte vizion të ri për zhvillimin e saj. Ky rast mbështet qasjen e PS-së, që si parti e madhe nuk mund të jetë peng i sjelljes së një individi, i cili duhet të japë llogari individuale para ligjit. PS-ja edhe njëherë tregoi me veprimet e saj që gjithmonë vendos të parin interesin publik dhe respektimin e ligjit. Dhe për të qëndruar tek ligji së shpejti do kalojmë për aprovim në Kuvend dhe propozimin për ndryshim në ligjin e dekriminalizimit që kush bën deklarim të rremë në vetë-deklarim të penalizohet direkt me burg. Pas vendimit të kryesisë së PS-së për shkrirjen e të gjithë strukturave në PS Bashkia Shkodër, sot pas 2-3 muajsh zgjedhje në organizatat socialiste dhe riorganizim të Partisë jemi në linjë me të gjithë partitë nëpër Bashki, duket synuar që deri në fund të vitit të kemi edhe anëtarësinë e rifreskuar dhe strukturat drejtuese. Sot jemi vetëm 2 deputetë të angazhuar deri ne nivel teknik dhe të përditshëm me riorganizimin e Partisë, ku unë në veçanti po mbuloj pjesën e qytetit. PS Shkodër ka nevojë për një ripërtëritje cilësore dhe sasiore për t’u shkëputur nga e kaluara dhe kompleksi i humbjes në ballafaqimet lokale. Për këtë po kërkojmë dhe kemi hapur portat për të rinj dhe intelektualë të shkolluar brenda dhe jashtë vendit. Të tjerë do vijnë dhe janë të mirëpritur. Koncepti progresist dhe reformator duhet të mbizotërojë, ndryshe Shkodra nuk fitohet nga e majta. Duke filluar nga viti që vjen PS Shkodër do ketë më të mirët pranë saj. Ato që duan t’i japin jo vetëm partisë, por dhe qytetit. Po punoj për të rritur frymën e ekipit edhe pse në organizimet partiake në Shqipëri një gjë e tillë është ende e vështire, por jo e pamundur.

Si do të zgjidhet çështja e zgjedhjes së kryetarit të ri të Bashkisë së Shkodrës?
Bashkisë Shkodër do të duhet t’i dekretohet një date e re zgjedhore për zgjedhje të pjesshme të parakohshme për kryetar bashkie. Deri tani kjo nuk ka ndodhur nga ana e Presidentit, i cilin është Institucioni i vetëm që ka këtë detyrë kushtetuese. E kam deklaruar dhe më parë që me këtë President apo me tjetër, Shkodra do ketë zgjedhje të parakohshme të pjesshme dhe do të ketë kryetarin e saj të zgjedhur. Në të kundërt Kuvendi mund të miratojë një dispozitë të veçantë që t’i japë kompetencë KQZ-së për të përcaktuar një datë zgjedhore për Shkodrën.
Lajmin e plote mund ta lexoni ne GSH.al: GSH.al

311 Comments

 1. I’m also commenting to let you be aware of of the cool discovery my child encountered checking your blog. She came to understand a wide variety of details, most notably how it is like to have a marvelous coaching heart to get folks easily fully grasp a variety of complicated matters. You actually did more than my desires. I appreciate you for delivering such good, dependable, edifying and also cool guidance on that topic to Evelyn.

 2. Thanks for the recommendations on credit repair on this amazing site. A few things i would tell people is always to give up the actual mentality they can buy today and pay out later. Like a society we all tend to do that for many issues. This includes getaways, furniture, and also items we would like. However, you should separate the wants out of the needs. While you’re working to raise your credit score make some sacrifices. For example it is possible to shop online to save cash or you can visit second hand retailers instead of pricey department stores regarding clothing.

 3. Have you ever heard of second life (sl for short). It is essentially a game where you can do anything you want. Second life is literally my second life (pun intended lol). If you want to see more you can see these sl authors and blogs

 4. Have you ever heard of second life (sl for short). It is basically a game where you can do anything you want. sl is literally my second life (pun intended lol). If you want to see more you can see these sl websites and blogs

 5. Have you ever heard of second life (sl for short). It is essentially a game where you can do anything you want. sl is literally my second life (pun intended lol). If you would like to see more you can see these Second Life websites and blogs

 6. Have you ever heard of second life (sl for short). It is basically a game where you can do anything you want. sl is literally my second life (pun intended lol). If you want to see more you can see these second life articles and blogs

 7. Have you ever heard of second life (sl for short). It is basically a game where you can do anything you want. Second life is literally my second life (pun intended lol). If you want to see more you can see these second life articles and blogs

 8. Have you ever heard of second life (sl for short). It is basically a online game where you can do anything you want. sl is literally my second life (pun intended lol). If you want to see more you can see these second life authors and blogs

 9. Have you ever heard of second life (sl for short). It is essentially a online game where you can do anything you want. Second life is literally my second life (pun intended lol). If you want to see more you can see these sl articles and blogs

 10. Have you ever heard of second life (sl for short). It is basically a online game where you can do anything you want. Second life is literally my second life (pun intended lol). If you would like to see more you can see these sl articles and blogs

 11. Have you ever heard of second life (sl for short). It is essentially a online game where you can do anything you want. Second life is literally my second life (pun intended lol). If you would like to see more you can see these Second Life articles and blogs

 12. Hey there! I know this is kinda off topic nevertheless I’d figured I’d ask.
  Would you be interested in trading links or maybe guest authoring a blog post or vice-versa?
  My website addresses a lot of the same subjects as yours
  and I think we could greatly benefit from each other.
  If you are interested feel free to send me an email.
  I look forward to hearing from you! Great blog by the way!

 13. Its such as you read my thoughts! You seem to
  grasp a lot about this, such as you wrote the e book in it or something.
  I think that you can do with a few percent to pressure
  the message home a bit, but instead of that, that is wonderful blog.
  A great read. I’ll certainly be back.

 14. What i don’t realize is in truth how you’re no longer actually a lot more
  neatly-appreciated than you might be right now. You’re very intelligent.
  You understand thus significantly with regards to this topic, produced me for my part believe it from a lot of varied
  angles. Its like men and women aren’t involved except it is one thing to do with Lady gaga!
  Your own stuffs great. Always care for it up!

 15. It’s actually a cool and helpful piece of info.
  I am glad that you simply shared this helpful information with us.
  Please stay us informed like this. Thank you for sharing.

 16. Wow, fantastic weblog format! How lengthy have you ever been running a blog for?
  you made running a blog look easy. The total look of your site is wonderful, as well as the
  content!

 17. Ahaa, its fastidious dialogue on the topic of this piece of writing here at this weblog, I have read all that,
  so at this time me also commenting at this place.

 18. I’m really enjoying the design and layout of your site. It’s a very easy on the eyes
  which makes it much more pleasant for me to come here and visit more often. Did you hire out a designer
  to create your theme? Superb work!

 19. I blog often and I genuinely appreciate your information. The article has truly peaked my interest.
  I will take a note of your blog and keep checking for new information about once a
  week. I subscribed to your Feed too.

 20. My developer is trying to persuade me to
  move to .net from PHP. I have always disliked the
  idea because of the expenses. But he’s tryiong none the less.
  I’ve been using Movable-type on numerous websites for about a year and am concerned about switching to another platform.
  I have heard excellent things about blogengine.net. Is there a way I can import all my wordpress posts into it?
  Any kind of help would be really appreciated!

 21. I’m no longer positive the place you are getting your information, but good topic.

  I needs to spend some time learning much more or understanding more.
  Thanks for wonderful information I was searching for this information for my mission.

 22. Just want to say your article is as astounding. The clearness in your post is simply excellent and i
  can assume you are an expert on this subject.

  Fine with your permission allow me to grab your feed to keep up to date with forthcoming post.
  Thanks a million and please keep up the rewarding work.

 23. Great article! That is the kind of information that should be shared
  across the web. Shame on Google for no longer positioning this
  put up higher! Come on over and visit my web site .
  Thanks =)

 24. After going over a few of the blog articles on your web site, I really appreciate
  your way of writing a blog. I book-marked it to my bookmark site list
  and will be checking back in the near future. Please check out my
  website too and tell me what you think.

 25. You are so awesome! I do not believe I’ve read through a single thing like this before.

  So wonderful to find someone with genuine thoughts on this subject matter.
  Seriously.. many thanks for starting this
  up. This website is one thing that is required on the internet, someone with a little originality!

 26. With havin so much content and articles do you ever run into any issues of plagorism or copyright infringement?
  My site has a lot of unique content I’ve either written myself or outsourced but it seems
  a lot of it is popping it up all over the web without my agreement.
  Do you know any methods to help protect against content from being stolen? I’d really appreciate it.

 27. With havin so much written content do you ever run into any problems of plagorism
  or copyright violation? My website has a lot of exclusive content I’ve either
  written myself or outsourced but it appears a lot of it is popping it up
  all over the internet without my authorization. Do you know any
  techniques to help protect against content
  from being stolen? I’d definitely appreciate it.

 28. Do you mind if I quote a couple of your articles as long
  as I provide credit and sources back to your site?
  My website is in the exact same niche as yours
  and my visitors would genuinely benefit from some of the information you provide here.
  Please let me know if this alright with you. Thanks!

 29. An intriguing discussion is definitely worth comment.
  I believe that you need to publish more about this topic,
  it may not be a taboo subject but usually people do not speak
  about these topics. To the next! Cheers!!

 30. Right here is the perfect webpage for anyone who hopes
  to find out about this topic. You know so much its almost tough to argue with you (not
  that I personally would want to…HaHa). You definitely put a new spin on a subject
  that has been written about for a long time.
  Great stuff, just excellent!

 31. Have you ever considered about adding a little bit more than just your articles?
  I mean, what you say is valuable and everything.
  Nevertheless think about if you added some great pictures or video clips to
  give your posts more, “pop”! Your content is excellent but with
  images and videos, this blog could certainly be one of the most beneficial in its niche.
  Very good blog!

 32. Hey there! Someone in my Myspace group shared this
  website with us so I came to give it a look. I’m definitely enjoying the information. I’m
  book-marking and will be tweeting this to my followers!
  Fantastic blog and fantastic design.

 33. With havin so much content do you ever run into any issues of
  plagorism or copyright infringement? My site has a
  lot of completely unique content I’ve either created myself or outsourced but it looks like a lot of it
  is popping it up all over the internet without my permission. Do
  you know any solutions to help reduce content from being stolen? I’d genuinely appreciate it.

 34. Pretty nice post. I simply stumbled upon your blog and wanted to mention that I
  have really loved surfing around your blog posts. In any case
  I will be subscribing in your rss feed and I am hoping you write once more soon!

 35. Hmm it appears like your website ate my first comment (it was super long) so I guess I’ll just sum it up what
  I had written and say, I’m thoroughly enjoying your blog.
  I as well am an aspiring blog blogger but
  I’m still new to the whole thing. Do you have any tips and hints for novice blog writers?
  I’d certainly appreciate it.

 36. Hey there! I know this is kinda off topic however , I’d figured I’d ask.
  Would you be interested in exchanging links or maybe guest authoring a blog article or vice-versa?
  My website covers a lot of the same topics as yours and I think we could greatly benefit from each other.

  If you are interested feel free to send me an e-mail.
  I look forward to hearing from you! Wonderful blog by the way!

 37. Wonderful blog! Do you have any helpful hints for aspiring writers?
  I’m hoping to start my own website soon but I’m a little lost on everything.
  Would you suggest starting with a free platform like WordPress or
  go for a paid option? There are so many options out there that I’m totally confused ..

  Any suggestions? Thanks!

 38. Have you ever thought about publishing an ebook or guest authoring on other sites?
  I have a blog based on the same information you discuss and would love
  to have you share some stories/information. I know
  my visitors would enjoy your work. If you are even remotely interested, feel free to shoot me an e-mail.

 39. Hiya! Quick question that’s entirely off topic. Do you know how to make your site mobile friendly?
  My website looks weird when viewing from my iphone 4. I’m trying to find
  a template or plugin that might be able to fix this problem.
  If you have any recommendations, please share. With thanks!

 40. I was wondering if you ever thought of changing the layout of your website?

  Its very well written; I love what youve got to
  say. But maybe you could a little more in the way of content so people could connect with
  it better. Youve got an awful lot of text for only having one or 2 pictures.
  Maybe you could space it out better?

 41. Hello there! This blog post couldn’t be written any better!
  Reading through this article reminds me of my previous roommate!
  He always kept talking about this. I will forward this post to him.
  Pretty sure he’ll have a great read. I appreciate you for sharing!

 42. Woah! I’m really enjoying the template/theme of
  this site. It’s simple, yet effective. A lot of times it’s tough to get that “perfect balance” between user friendliness and visual appeal.
  I must say you’ve done a superb job with this.
  Additionally, the blog loads extremely quick for me on Safari.
  Outstanding Blog!

 43. Awesome blog! Is your theme custom made or did you
  download it from somewhere? A theme like yours with a few
  simple adjustements would really make my blog stand out. Please
  let me know where you got your theme. Appreciate it

 44. Pretty part of content. I just stumbled upon your website and in accession capital to
  claim that I get actually enjoyed account your blog posts.
  Any way I’ll be subscribing for your augment or even I success you access constantly quickly.

 45. After looking at a few of the blog posts on your web page,
  I truly appreciate your way of writing a blog.
  I saved as a favorite it to my bookmark webpage list and will
  be checking back in the near future. Please check out my
  web site as well and tell me how you feel.

 46. hello there and thank you for your info – I have certainly picked up anything new from right here.
  I did however expertise some technical issues using this
  website, as I experienced to reload the web site many times previous to I could get it to load properly.
  I had been wondering if your hosting is OK? Not that
  I’m complaining, but slow loading instances times will very frequently affect your placement in google and
  could damage your high-quality score if advertising and marketing
  with Adwords. Anyway I am adding this RSS to my email and can look out
  for a lot more of your respective interesting content.
  Ensure that you update this again very soon.

 47. I will immediately seize your rss as I can not to find your email
  subscription hyperlink or newsletter service. Do you’ve any?
  Please permit me recognise so that I could subscribe. Thanks.

 48. I am really impressed with your writing skills as well as with the layout on your weblog.

  Is this a paid theme or did you customize it yourself? Either way keep up the excellent quality writing, it is rare to see a great blog like this one today.

 49. You really make it appear really easy together with your presentation however I find this topic
  to be really one thing which I think I would by no means understand.
  It seems too complex and very broad for me. I’m taking a look forward to your next publish, I
  will try to get the dangle of it!

 50. This is very interesting, You’re a very skilled blogger. I’ve joined your rss feed and look forward to seeking more of your
  excellent post. Also, I’ve shared your web site in my social networks!

 51. Thanks on your marvelous posting! I certainly enjoyed reading it, you’re
  a great author.I will make sure to bookmark your
  blog and may come back at some point. I want to encourage yourself to continue your great posts, have a nice morning!

 52. Hello very cool web site!! Guy .. Excellent ..
  Amazing .. I’ll bookmark your web site and take the feeds also?
  I am satisfied to search out a lot of useful info here in the submit, we want work out
  more strategies in this regard, thank you for sharing.
  . . . . .

 53. I have been exploring for a bit for any high quality articles or
  weblog posts on this sort of house . Exploring in Yahoo
  I ultimately stumbled upon this website. Reading this information So i am glad to convey
  that I have a very just right uncanny feeling I came upon just what I needed.

  I most surely will make certain to don?t forget this site and provides it a look regularly.

 54. This is the perfect blog for anyone who really wants to understand this topic.
  You realize so much its almost tough to argue
  with you (not that I personally will need to…HaHa).
  You certainly put a brand new spin on a subject that has
  been discussed for years. Excellent stuff, just great!

 55. Wonderful goods from you, man. I have understand your stuff previous to and you
  are just too magnificent. I actually like what
  you have acquired here, really like what you’re stating and the way in which you
  say it. You make it entertaining and you still take care of to keep it sensible.

  I can not wait to read much more from you. This is
  actually a wonderful web site.

 56. I blog quite often and I seriously appreciate your information. The article has
  truly peaked my interest. I will bookmark your blog and keep checking for
  new information about once a week. I opted in for your Feed too.

 57. Just desire to say your article is as surprising.
  The clarity to your put up is simply spectacular and
  that i could assume you’re an expert in this subject.
  Fine along with your permission let me to grasp your RSS feed
  to keep up to date with imminent post. Thank
  you one million and please continue the rewarding work.

 58. Интернет-платформа Joycasino появилась на просторах отечественного интернета в 2014 году.
  Посетителям веб-проекта доступен сертифицированный программный продукт от проверенных
  временем производителей.

  В коллекцию цифровых продуктов входят слоты с
  барабанами и линиями, лайв-игры и прогнозы
  на спортивные события.

 59. My coder is trying to persuade me to move to .net from PHP.

  I have always disliked the idea because of the
  costs. But he’s tryiong none the less. I’ve
  been using WordPress on a variety of websites for about a
  year and am anxious about switching to another platform. I have
  heard fantastic things about blogengine.net.
  Is there a way I can transfer all my wordpress posts into it?
  Any kind of help would be really appreciated!

 60. Attractive section of content. I just stumbled upon your website
  and in accession capital to assert that I acquire
  actually enjoyed account your blog posts. Any way I’ll be
  subscribing to your augment and even I achievement you access consistently fast.

 61. What’s Happening i’m new to this, I stumbled upon this I’ve found It absolutely helpful and it has aided me out loads.
  I am hoping to give a contribution & aid other users like its helped me.
  Good job.

 62. First off I would like to say wonderful blog! I had a quick question which I’d like to ask if you don’t mind.

  I was curious to know how you center yourself and clear your head before writing.
  I’ve had a difficult time clearing my mind in getting my
  thoughts out. I truly do enjoy writing however it just seems like the first 10 to
  15 minutes are usually lost simply just trying
  to figure out how to begin. Any suggestions or hints?
  Thank you!

 63. With havin so much content do you ever run into any
  problems of plagorism or copyright infringement? My site
  has a lot of completely unique content I’ve either written myself or outsourced but it looks like a lot of it is popping
  it up all over the web without my agreement. Do you know any techniques to help prevent content
  from being ripped off? I’d truly appreciate
  it.

 64. I think this is among the most important info
  for me. And i’m glad reading your article. But should remark on few general things, The website style is wonderful, the
  articles is really excellent : D. Good job, cheers

 65. Hi there would you mind letting me know which webhost you’re using?
  I’ve loaded your blog in 3 completely different internet browsers and I must say
  this blog loads a lot faster then most. Can you recommend a good internet hosting provider at
  a fair price? Kudos, I appreciate it!

 66. My coder is trying to convince me to move to .net from PHP.
  I have always disliked the idea because of the expenses.
  But he’s tryiong none the less. I’ve been using WordPress on various websites for about a year
  and am anxious about switching to another platform. I have heard very good
  things about blogengine.net. Is there a way I can transfer all my wordpress content into it?
  Any help would be really appreciated!

 67. Definitely consider that which you said. Your favourite reason seemed to
  be at the web the simplest thing to have in mind of. I say to you,
  I definitely get annoyed whilst people consider worries that they just do not
  recognise about. You controlled to hit the nail upon the highest and also defined out the
  whole thing with no need side effect , people
  can take a signal. Will probably be back to get more.

  Thanks

 68. Everything composed was actually very logical. But, what about this?

  what if you added a little information? I am not suggesting your information is not good,
  however suppose you added a headline that grabbed a person’s
  attention? I mean Senida Mesi: Meta të dekretojë zgjedhjet
  e pjesshme në Shkodër – EETIMESTV.COM is kinda boring.
  You should peek at Yahoo’s home page and see
  how they create news titles to get people to click. You might add a
  video or a pic or two to grab people interested about everything’ve got to say.
  In my opinion, it would bring your blog a little livelier.

 69. With havin so much content and articles do you ever
  run into any issues of plagorism or copyright infringement?
  My site has a lot of exclusive content I’ve either created myself or outsourced
  but it appears a lot of it is popping it up all over the web without my agreement.

  Do you know any methods to help stop content from being
  ripped off? I’d truly appreciate it.

 70. I do not know whether it’s just me or if
  everybody else encountering issues with your site.
  It appears as if some of the text in your content are running off the screen. Can somebody else please provide feedback and let me know if this is
  happening to them too? This could be a problem with my internet browser because I’ve had this happen before.
  Cheers

 71. I’ve been surfing online more than 3 hours today, yet
  I never found any interesting article like yours. It is pretty worth enough for
  me. In my opinion, if all site owners and bloggers made good content
  as you did, the internet will be a lot more useful than ever before.

 72. Wow that was unusual. I just wrote an very long comment but after I clicked
  submit my comment didn’t appear. Grrrr… well I’m not
  writing all that over again. Anyhow, just wanted to say excellent blog!

 73. Hi there just wanted to give you a quick heads up.

  The words in your post seem to be running off the screen in Ie.
  I’m not sure if this is a formatting issue or something to do with internet browser compatibility but I thought I’d post to let you know.
  The design look great though! Hope you get the issue fixed soon. Thanks

 74. Hello my loved one! I want to say that this post is amazing, nice written and include approximately all vital infos.
  I would like to see more posts like this .

 75. Pretty great post. I simply stumbled upon your weblog and wished to say that I’ve truly loved surfing around your blog posts.

  In any case I will be subscribing in your rss feed and I am hoping you write once more
  very soon!

 76. After I originally left a comment I seem to have clicked on the -Notify
  me when new comments are added- checkbox and now every
  time a comment is added I get 4 emails with the same comment.
  Perhaps there is a way you can remove me from that service?

  Thanks!

 77. Hello there, just became alert to your blog through Google, and found that it is really
  informative. I’m going to watch out for brussels. I’ll appreciate if you continue this in future.
  Many people will be benefited from your writing.
  Cheers!

 78. I’d like to thank you for the efforts you’ve put in writing this blog.
  I am hoping to see the same high-grade blog posts
  from you in the future as well. In fact, your creative writing abilities
  has inspired me to get my very own website now 😉

 79. With havin so much written content do you ever run into any problems of plagorism or copyright violation? My website has a lot of completely unique content
  I’ve either created myself or outsourced but it looks like
  a lot of it is popping it up all over the internet without my
  authorization. Do you know any ways to help reduce content from being stolen? I’d certainly appreciate
  it.

 80. Hi there just wanted to give you a quick heads
  up. The words in your content seem to be running off the screen in Internet
  explorer. I’m not sure if this is a formatting issue or something to
  do with internet browser compatibility but I thought I’d post to
  let you know. The layout look great though! Hope you get
  the issue resolved soon. Cheers

 81. Fantastic goods from you, man. I’ve understand your stuff previous
  to and you’re just extremely fantastic. I actually like what you’ve acquired here,
  certainly like what you’re saying and the way in which you say it.
  You make it entertaining and you still care for to keep it
  smart. I can’t wait to read much more from
  you. This is actually a terrific web site.

 82. Link exchange is nothing else however it is only placing the other person’s web site link on your page at proper place
  and other person will also do same in favor of you.

 83. I’m really enjoying the design and layout of your website. It’s
  a very easy on the eyes which makes it much more
  enjoyable for me to come here and visit more often. Did
  you hire out a designer to create your theme?

  Great work!

 84. I think that what you wrote made a bunch of sense.
  But, consider this, what if you added a little content?
  I ain’t suggesting your information isn’t good, but suppose you added a post title
  that grabbed people’s attention? I mean Senida Mesi: Meta të dekretojë
  zgjedhjet e pjesshme në Shkodër – EETIMESTV.COM is
  kinda plain. You could look at Yahoo’s front page and note how they
  create post headlines to get viewers to click. You might add a video or a related
  picture or two to grab readers interested about everything’ve
  got to say. In my opinion, it could make your posts a little livelier.

 85. I am not positive where you are getting your info, but great topic.
  I must spend a while studying much more or understanding more.
  Thank you for magnificent information I was on the lookout
  for this info for my mission.

 86. I have been surfing online more than 4 hours today, yet I never found any interesting
  article like yours. It’s pretty worth enough for
  me. In my view, if all web owners and bloggers made good content as you did, the net
  will be a lot more useful than ever before.

 87. I’ve been browsing on-line more than 3 hours these days,
  but I never discovered any interesting article like
  yours. It is lovely worth enough for me. In my view, if all web owners and bloggers
  made just right content material as you did, the net will probably
  be much more useful than ever before.

 88. На веб-ресурсе Frank можно получить бездепозитный
  приз в формате фриспинов. Вращения
  доступны в топовых аппаратах.
  Правила получения бонуса подробно описаны
  на сайте – в разделе «Акционные предложения».
  Получить бездепозитный бонус можно по
  промокоду, вписав его в специальное окно.
  Кроме бездепа, новичкам доступен бонус за стартовый
  депозит. Помимо денег, при пополнении счета пользователям могут предоставляться фриспины.

 89. Write more, thats all I have to say. Literally, it seems as though you relied on the video to make your point.
  You clearly know what youre talking about, why waste your intelligence on just posting
  videos to your weblog when you could be giving us something informative to read?

 90. Hey there, I think your site might be having
  browser compatibility issues. When I look at your
  blog in Ie, it looks fine but when opening in Internet
  Explorer, it has some overlapping. I just wanted to give
  you a quick heads up! Other then that, great blog!

 91. Do you mind if I quote a couple of your articles as long as I provide credit and
  sources back to your site? My blog is in the
  very same niche as yours and my users would genuinely benefit from a lot of
  the information you provide here. Please let me know if this ok with you.
  Thanks a lot!

 92. Having read this I thought it was extremely informative.

  I appreciate you taking the time and effort to put
  this informative article together. I once again find myself spending way
  too much time both reading and posting comments. But so what,
  it was still worth it!

 93. You really make it appear really easy along with your presentation however I find this
  topic to be really one thing that I feel I would never
  understand. It kind of feels too complex and extremely broad for me.
  I’m taking a look ahead to your subsequent publish, I’ll try to get the dangle of it!

 94. Spot on with this write-up, I actually believe this website needs a lot more attention. I’ll probably be back again to read through more, thanks for the
  advice!

 95. I’m impressed, I must say. Seldom do I encounter a blog that’s equally educative and amusing, and let me tell you,
  you have hit the nail on the head. The issue is something which too few men and women are speaking
  intelligently about. I’m very happy that I came across this in my search for something relating to this.

 96. Во время создания личного кабинета следует вводить правдивые персональные идентификаторы.
  Это надо для быстрого прохождения проверки перед стартовым выводом выигранных денег.
  Создать личный кабинет могут только посетители веб-проекта, которым исполнилось восемнадцать лет.
  Активация нескольких профилей запрещена.
  Если обнаружат нарушение этого пункта правил,
  учетные записи попадают под временные блокировки.

  Если произошла утеря идентификатора, его можно установить,
  указав регистрационный email и следуя всплывающим инструкциям.

 97. Thank you for another excellent post. The place else may
  just anybody get that kind of information in such a perfect means of writing?
  I’ve a presentation next week, and I am at the search for such information.

 98. Hey! I understand this is somewhat off-topic however I had to ask.

  Does operating a well-established website like yours take a lot of work?
  I am completely new to operating a blog but I do write in my diary every day.
  I’d like to start a blog so I will be able to share my own experience and feelings online.
  Please let me know if you have any suggestions or tips for new aspiring blog owners.

  Thankyou!

 99. It’s remarkable to go to see this website and reading the views of all colleagues regarding this article, while I am also eager of getting know-how.

 100. Hello there! This article could not be written much better!
  Going through this article reminds me of my previous roommate!

  He always kept preaching about this. I most certainly will forward this information to him.
  Pretty sure he’s going to have a great read.
  Thanks for sharing!

 101. Hiya! I know this is kinda off topic but I’d figured I’d ask.
  Would you be interested in exchanging links or maybe guest authoring a blog post or vice-versa?

  My website covers a lot of the same topics as yours and I think
  we could greatly benefit from each other. If you might be interested feel free to send
  me an email. I look forward to hearing from you!
  Fantastic blog by the way!

 102. After looking at a few of the blog articles on your site, I honestly appreciate your way of writing a blog.
  I book-marked it to my bookmark website list and will be checking
  back in the near future. Take a look at my web site as well and tell me how you feel.

 103. I know this if off topic but I’m looking into starting my own blog and was curious what all is required to get set up?

  I’m assuming having a blog like yours would cost a pretty
  penny? I’m not very internet savvy so I’m not 100% positive.
  Any tips or advice would be greatly appreciated.

  Thanks

 104. Thanks , I’ve recently been looking for
  info about this subject for a while and yours is the
  best I’ve discovered till now. However, what in regards
  to the bottom line? Are you certain about the supply?

 105. Great goods from you, man. I’ve have in mind your stuff prior to and you’re simply too excellent.
  I really like what you’ve got right here, really like what you’re
  saying and the best way by which you are saying it. You’re making it entertaining and you continue
  to care for to stay it smart. I can’t wait to read far more from
  you. That is really a wonderful web site.

 106. Hi, just required you to know I he added your site to my Google bookmarks due to your layout. But seriously, I believe your internet site has 1 in the freshest theme I??ve came across. casibom

 107. Spot on with this write-up, I honestly believe this website needs a
  lot more attention. I’ll probably be back again to read
  more, thanks for the info!

 108. hello there and thank you for your information – I’ve definitely picked up
  something new from right here. I did however expertise several technical points using this web site,
  as I experienced to reload the site a lot of times previous to I could get it to load properly.
  I had been wondering if your hosting is OK? Not that I’m complaining,
  but slow loading instances times will very frequently affect your placement in google and could damage your high-quality score if advertising
  and marketing with Adwords. Well I’m adding this RSS to my e-mail and could
  look out for much more of your respective interesting content.
  Make sure you update this again soon.

 109. Just desire to say your article is as surprising.
  The clarity in your submit is simply excellent and that i can think you are an expert in this subject.
  Fine along with your permission allow me to snatch your feed to stay updated with coming
  near near post. Thanks a million and please continue the enjoyable work.

 110. Great post. I was checking constantly this weblog and I’m inspired!
  Very helpful info particularly the final part 🙂 I care for such info a lot.
  I used to be looking for this certain info for a long time.
  Thank you and best of luck.

 111. We are a gaggle of volunteers and opening a brand new scheme
  in our community. Your web site provided us with helpful info to work on. You’ve
  done an impressive job and our whole neighborhood will probably
  be thankful to you.

 112. Greetings from Florida! I’m bored at work so I decided to check out your blog on my iphone during lunch
  break. I really like the info you provide here and can’t wait
  to take a look when I get home. I’m surprised
  at how fast your blog loaded on my cell phone .. I’m not even using WIFI,
  just 3G .. Anyhow, superb blog!

 113. Having read this I believed it was rather enlightening. I appreciate you taking the
  time and effort to put this article together.

  I once again find myself personally spending a significant amount of
  time both reading and leaving comments. But so what, it was still worthwhile!

 114. Hey just wanted to give you a quick heads up. The text in your content
  seem to be running off the screen in Ie. I’m not sure if this is a formatting issue or something to do with
  browser compatibility but I figured I’d post to let you know.
  The style and design look great though! Hope you get the problem solved soon. Thanks

 115. Hello, Neat post. There’s an issue along with your site in web explorer, could check this?

  IE nonetheless is the marketplace leader and a good component to people
  will miss your fantastic writing due to this problem.

 116. I want to to thank you for this excellent read!!
  I definitely enjoyed every little bit of it. I’ve got you
  saved as a favorite to look at new things you post…

 117. Holymoly that’s crazy man! Thank you so much I
  really appreciate for this man. Can i give my secrets on change your life
  and if you want to have a glance? I will definitly
  share info about how to become a millionaire I will be the one showing values from now on.

 118. naturally like your web site but you need to take a look at
  the spelling on quite a few of your posts. Several of them are rife with spelling problems
  and I find it very bothersome to inform the reality however I will surely come back again.

 119. Hello! I understand this is kind of off-topic however I had to ask.
  Does building a well-established website such as yours take a massive amount
  work? I am brand new to operating a blog but I do
  write in my diary every day. I’d like to start a blog so
  I can share my personal experience and feelings online.
  Please let me know if you have any suggestions or tips for new aspiring bloggers.
  Appreciate it!

 120. I got this web site from my pal who shared with me about this web site and at
  the moment this time I am browsing this website and reading very informative articles or reviews at
  this place.

 121. I used to be suggested this web site via my cousin. I’m no longer sure whether or not this publish is written by way
  of him as no one else realize such certain about
  my trouble. You are wonderful! Thank you!

 122. I think that what you published made a bunch of sense.
  However, think about this, suppose you added a little information? I am not suggesting your
  content is not good, however what if you added a post title to
  maybe grab folk’s attention? I mean Senida Mesi: Meta të dekretojë zgjedhjet e pjesshme në Shkodër – EETIMESTV.COM is kinda plain.
  You should peek at Yahoo’s front page and watch how they create article headlines to get viewers
  interested. You might add a video or a picture or two to grab readers excited
  about what you’ve got to say. In my opinion, it could bring your blog a little livelier.

Leave a Reply

Your email address will not be published.