Grupi parlamentar i partisë Demokratike, ka zhvilluar një mbledhje ditën e sotme ku kanë prezantuar për mediat draftin paraprak që ata propozojnë për hartën e re territoriale.

Në draftin e PD-së, parashikohen 95 bashki, pra plot 34 njësi më shumë sesa janë aktualisht. Ndërkohë në draft propozohet edhe ndarja me 5 rajone në rang vendi.

“Në Korçë kanë qenë 6 bashki, propozimi është 10 bashki, ku janë shtuar Leskoviku, Vithkuq, Voskopojë dhe Pojan.

Në Vlorë nga 7 bashki janë propozuar 11, ku është shtuar Orikumi, Novosela, Lumi i Vlorës (Amantia) dhe Ksamili.

Berati nga 7 bashki bëhet me 9 bashki, janë shtuar Shpiragu dhe Otllaku.

Në Fier nga 6 bashki bëhen 12 bashki, shtohen Golem, Ardenicë, Levan, Cakran, Fratar.

Në Elbasan nga 7 bashki bëhen 10 bashki, shtohen Shpati, Bradasheshi.

Në Tiranë nga 5 bashki bëhen 9 bashki, shtohen Ndroqi, Petrela, Kashari, Dajti. Gjithashtu edhe 11 minibashkitë të kalojnë në Bashki.

Në Kurbin nga 1 bashki bëhen 2 bashki, shtohet Mamurrasi.

Ne Shkoder nga 5 Bashki behen 7 bashki, me Velipojen dhe Dukagjinin
Në Durrës nga 3 bëhen 4, është shtuar Sukthi.

Në Kukës nga 3 bëhen 5 bashki”, tha Ylli Asllani, sekretar i PD.

Objektivat e draftit të PD janë :

Rritja e përfaqësimit qytetar në vetqeverisjen vendore Shkurtimi i distancës së qytetarëve me intitucionet e njesive vendore dhe shërbimet publike. Krijimi I bashkive asimetrike në funksione dhe shërbime, si dhe në planifikimin e territorit.

Dyfishimi i financave vendore nëpërmjet ndarjes së taksave dhe shtimit të granteve.
Kthimi i zgjedhjeve të kryetraëve dhe llogaridhënies në cdo njesi administrative.
Përfaqësimi në Këshillin Bashkiak me këshilltar i cdo njësie administrative
Në përfundim:

Harta e re territoriale njësive vendore e propozuar nga PD përmban dy nivele të qeverisjes vendore:
Bashkia, niveli pare. 2. Rajoni (Qarku)

95 Bashki asimetrike, – Janë 34 njësi vendore më shumë se ndarja aktuale 61 Bashki – 50% e bashkive qendrore do të mbulojnë krahas funksioneve të shërbimeve publike e social kulturore edhe shërbimin transportit dhe të zhvillimit të territorit për bashkitë rurale. – 50 % e bashkive të tjera do të kenë funksione të kufizuara, kryesisht në kryerjen e shqërbimeve publike, bujqësore, aktivitete kulturore dhe asistencë sociale e nxitje të punësimit. Ato do ti delegojnë funksionet e menaxhimit urban tek njësitë qëndrore mbi një bazë kontratete bashkëpunimi.

2. Lidhur me nivelin e dytë PD i përmbahet konceptit evropian të rajoneve.

Ajo është e pregatitur për të ofruar dy opsionet e saj për nivelin e dytë të qeverisjes vendore
a. Fomimin e një ndarje të re Rajonale me 5 Rajone b. Tirana, kryeytet metropolitan me nje bashki qendrore dhe 14 bashki me Kopetenca te kufizuara

Ky ishte në thelb drafti paraprak i grupit të punës, i paraqitur për tu diskutuar e aprovuar prej jush të nderuar deputetë.