”Burrneshat” kanë qenë pjesë e traditës sonë shqiptare me shekuj. Gra që sakrifikuan për familje e për hirë të mendësisë patriarkate.

Kristine Nrecaj dhe Birthe Templin, kanë realizuar një dokumentar që i kushtohet pikërisht Burrneshave tona, shkruan Kultplus

Për mbi 600 vjet, të ashtuquajturat ”Burrnesha”, kanë jetuar në Shqipëri: vajza që zgjedhin të jetojnë si burra dhe marrin rolin e kokës patriarkale të familjes.


Bedrie Brahim Gosturani është njëri prej tyre. Ajo takohet me Adele, një shqiptare e re, e cila merret me këtë traditë në kërkim të identitetit të saj.
Bedrie Brahim Gosturani (61) lindi një vajzë. Sot ajo jeton si burrë në malet veriore shqiptare. Ajo është një e ashtuquajtur Burrnesha

Tradita e Burrnesha-s e kishte origjinën më shumë se 600 vjet më parë në fshatrat malorë në veri të Shqipërisë: Nëse nuk do të kishte pasardhës mashkull, një vajzë u zgjodh të jetojë si burrë dhe të sigurojë familjen.
Burrneshat betohen për virgjërinë e përjetshme, të mos martohen dhe të marrin rolin shoqëror të burrit. Por disa shërbyese të zeza zgjedhin të jetojnë një jetë tjetër përveç Burrnesha për arsye të tjera, të tilla si shmangia e martesës së detyruar, ose shpëtimi nga kufizimet dhe kufizimet që lidhen me modelin e roleve tradicionale të një gruaje në Shqipëri.

Kjo e fundit ishte e vërtetë edhe për Bedrien: ajo nuk mund ta imagjinonte martesën ose të pranonte kufizimet që lidhen me jetën e një gruaje në Shqipëri. Kjo është arsyeja pse ajo vendosi të jetojë si burrë qysh në moshë të re.


Adele (26) i njeh shumë mirë kufizimet shoqërore dhe pritjet ndaj grave në Shqipëri: rregullisht gruaja e re nga kryeqyteti Tiranë duhet të justifikojë që nuk është martuar akoma.

Në kërkim të identitetit dhe emancipimit të saj, Adele merret me traditën e Burrneshave. Prandaj, ajo takohet me Bedrie, nga i cili dëshiron të mësojë më shumë rreth jetës së tij si ”Burrnesha”. Bedrie është krenare për historinë e jetës së saj, të cilën pëlqen ta ndajë edhe me të tjerët.

Dokumentari tregon takimin e dy grave që vijnë nga botë shumë të ndryshme dhe megjithatë kanë shumë gjëra të përbashkëta.

Në dokumentar përpos tingujve të pianos, dëgjohen edhe ca tinuj çiftelie, për ti dhënë më shumë jetë e kuptim dokumentarit, që i dedikohet traditës së shqiptarëve. Tingujt e çiftelisë janë luajtur nga Hava Bekteshi.

Dokumentari është i realizuar nën regjinë e Kristine Nrecaj dhe Birthe Templin. Ky dokumentar për herë të parë është dhënë në Berlin si premierë. Kurse, kësaj radhe për herë të parë do të shfaqet në ArteTv.

Bashkangjitur gjeni linkun e trailerit të dokumentarit. KultPlus.com