Prokurori amerikan Gjon Juncaj: SPAK do tua bëjë të vështirë zyrtarëve të përfshihen në korrupsion

Gjon Junçaj, prokurori federal amerikan që ndihmoi në kryerjen e reformës në drejtësi në Shqipëri, thotë se strukturat reja anti-korrupsion, si SPAK-u dhe Byroja Kombëtare e Hetimit, do ta bëjnë shumë të vështirë për zyrtarët e lartë që të përfshihen në akte korrupsioni. Në intervistën me kolegen Menada Zaimi, Zoti Junçaj u përgjigjet pyetjeve mbi rolin që duhet të luajë SPAK-u në raport me disa nga dosjet më të bujshme në Shqipëri, të mbyllura ose në proces hetimi.

Zëri i Amerikës: Z. Junçaj, në korrik 2016 Shqipëria ndryshoi Kushtetutën duke i hapur rrugë reformës në drejtësi. Rreth tre vite e gjysmë më vonë, a mendoni se janë përmbushur pritshmëritë?

Gjon Juncaj: Mendoj se të gjithë e kuptuan kur u miratua reforma, se do të ishte një rrugë e gjatë. Kurdoherë që bëhen reforma e ndryshime aq të thella në një sistem juridik, duhet kohë që reforma të kryhet në mënyrën e duhur e me kujdes. Kjo po merr kohë, por gjëja e rëndësishme është se jemi drej asaj rruge.

Zëri i Amerikës: Sot vendi është pa Gjykatë të Lartë. Gjykata Kushtetuese nuk funksionon dhe presidenti e parlamenti akuzojnë njëri-tjetrin për shkelje të Kushtetutës, për shkak të mënyrës se si i kanë zgjedhur anëtarët e rinj të Gjykatës Kushtetuese. Opozita nga ana tjetër akuzon qeverinë socialiste për “kapje” të sistemit të ri të drejtësisë. Kjo situatë nuk duket sikur flet për një sistem të ri e të besuar drejtësie. Cili është mendimi juaj?

Gjon Junçaj: Kur reforma u miratua dhe u hartuan ligjet sikurse janë tani, u tregua kujdes që të kishte drejtësi, si në shembullin e Gjykatës Kushtetuese, që Presidenti, Këshilli i Emërimeve në Drejtësi dhe Parlamenti, secili të kishte një radhë për të emëruar dikë. Padyshim që ky është një problem, që Gjykata Kushtetuese nuk po funksionon aktualisht. Por gjëja e rëndësishme është që Presidenti, Parlamenti të gjithë ata që janë të përfshirë, të gjejnë një mënyrë për të zgjidhur këtë çështje, të mos shkaktojnë probleme të reja, apo t’i bëjnë ato edhe më keq, por të bashkëpunojnë e të arrijnë konsensus dhe në një farë mënyre ta çojnë përpara reformën.

Zëri i Amerikës: Si mund të arrihet konsensusi?

Gjon Junçaj: Këtë duhet ta vendosin ata. Ajo çfarë është inkurajuese për mua aktualisht është se Shtetet e Bashkuara e kanë përforcuar misionin e tyre duke dërguar ambasadoren Kim në Shqipëri. Jam i sigurt se ambasada e SHBA-së do të vazhdojë me përpjekjet e saj për të përkrahur dialogun mes të gjitha palëve dhe individëve që janë të përfshirë në këto çështje, për të gjetur një zgjidhje rreth kësaj apo çështjeve të tjera që mund të dalin.

Zëri i Amerikës: Disa javë më parë, Shqipëria krijoi Strukturën Speciale Kundër Korrupsionit dhe Krimit të Organizuar, SPAK-un. Publiku pret që ajo “të pastrojë shtëpinë”. Presioni mbi të është i lartë. A mendoni se do t’i përmbushë pritshmëritë?

Gjon Junçaj: Le të jemi të qartë për diçka. Ajo që ka nisur nga puna është zyra e Prokurorit të Posaçëm. SPAK-u është më shumë se kaq. Ne kemi gjithashtu nevojë për Byronë Kombëtare të Hetimit, krahu hetues i SPAK-ut, si dhe gjykatat e SPAK-ut. Ky është SPAK-u! Nuk është vetëm tetë apo 10 prokurorë, është më shumë se kaq. Mendoj se ky është një hap i parë i rëndësishëm, për të cilin u desh shumë kohë për të arritur deri këtu. Por po aq e rëndësishme mendoj është, nëse pyesni prokurorët në Shtetet e Bashkuara ose në Shqipëri, ata do t’ju thonë se kemi nevojë për këta hetues dhe ky është hapi tjetër që duhet të presim. Shtetet e Bashkuara, Departamenti i Drejtësisë në bashkëpunim me Departamentin e Shtetit do të jenë atje për të ndihmuar në këtë proces.

Zëri i Amerikës: Po thoni se SPAK-u nuk mund të punojë pa BKH-në?

Gjon Junçaj: Mund të funksionojë, por ne presim që ajo të funksionojë më mirë me të sapo trajnuarit, hetuesit e rinj që do të bëhen pjesë e BKH-së. Sigurisht që mund të funksionojë. Duhet të kemi parasysh gjithashtu se kjo është një strukturë e re që trashëgoi të gjitha rastet që kishte Prokuroria e Krimeve të Rënda, pra ata nuk po fillojnë gjithçka nga e para. Ata gjithashtu duhet të zbatojnë rregullat e tyre të brendshme, duhet të kuptojnë se si të veprojnë më mirë si një strukturë e re prokurorie. Jam i sigurt që populli shqiptar do të donte të shihte rezultate që në ditët e para, por pritshmëritë duhet të jenë që në planin afatgjatë, në muajt dhe vitet në vazhdim, ata do të kenë një zyrë prokurorie që do t’u shërbejë atyre më mirë sesa ajo që ishte më parë.

Zëri i Amerikës: A prisni që këto struktura të krijohen së shpejti?

Gjon Junçaj: Di që po kërkojnë prokurorë të rinj dhe mendoj se afati po afrohet. Drejtuesi i ri i SPAK-ut ose Prokurorisë së Posaçme z. Kraja duhet të zgjedhë me të tjerë, kreun e ri të BKH-së. Pra këto hapa po hidhen dhe natyrisht është e lehtë të thuhet, le të presim! Duhet të presim dhe t’i japim kohë që të ngrihet.

Zëri i Amerikës: Sipas organizatës ndërkombëtare “Transparency International”, korrupsioni në Shqipëri është përkeqësuar gjatë 4 viteve të fundit. Ju keni punuar atje për disa vite dhe mund të supozohet se keni informacione të brendshme. Sa i përhapur është korrupsioni në Shqipëri? Njerëzit mendojnë se të gjithë politikanët janë të korruptuar. A është ky një mit?

Gjon Junçaj: Kam biseduar me qytetarët atje, e natyrisht që ata kanë arsye të shqetësohen për mënyrën se si vendi i tyre është drejtuar 30 vitet e fundit dhe padyshim përpara kësaj, gjatë periudhës së komunizmit. Pra ata janë shumë të pakënaqur. Informacioni më i rëndësishëm që unë kam marrë, ka ardhur nga vetë njerëzit atje. Por jo çdo fjalë në rrugë, nëse mund të shprehem kështu, është e vërtetë. Mirëpo, në kushtet kur rinia shqiptare largohet nga vendi, në një shkallë që është më e lartë se në çdo vend tjetër në Evropë, kjo në vetëvetë thotë gjithçka që ju duhet të dini, se cilat janë problemet në rrënjë. Dhe mendoj se ato të çojnë gjithmonë tek politika dhe sistemi i drejtësisë që nuk u ka shërbyer qytetarëve ashtu siç duhej. Kështu që shpresoj se po ecim përpara. Ndërsa reforma përparon, Shtetet e Bashkuara dhe partnerët e tyre në Bashkimin Evropian do të ndihmojnë që ajo të kryhet ashtu siç duhet, që gjërat të përmirësohen.

Zëri i Amerikës: A mendoni se strukturat e reja të drejtësisë kanë burimet e nevojshme financiare apo kapitalin e duhur njerëzor për t’u përballur me krimin e organizuar dhe korrupsionin?

Gjon Junçaj: Shtetet e Bashkuara përmes Departamentit të Shtetit dhe Departamentit të Drejtësisë do të investojnë miliona dollarë në trajnime dhe sigurimin e burimeve teknike për SPAK-un. Do të ketë gjithashtu ekspertë të Departamentit të Drejtësisë atje për t’i ndihmuar. Kështu që ata do të kenë aftësinë për të bërë punën që duhet të bëjnë. Natyrisht që prova e vërtetë dhe që presim është nëse puna do të bëhet. Dhe mendoj se populli shqiptar pret që kjo të ndodhë. Prokurorët e rinj, kryeprokurori i ri dhe të gjithë prokurorët dhe hetuesit e tjerë u vetofruan dhe e pranuan vetë atë përgjegjësi dhe njerëzit duhet të presin që ata ta bëjnë këtë. Ata duhet t’i përmbahen atij standardi që kanë pranuar.

Zëri i Amerikës: Së fundmi Partia Demokratike në Shqipëri ka akuzuar kreun e SPAK-ut mbi një çështje të njohur, që lidhet me blerjen dhe manipulimin e votave, që opozita dyshon se përfshin përfaqësues të Partisë Socialiste dhe zyrtarë të qeverisë. SPAK-u ia riktheu çështjen zyrës lokale të prokurorisë, por Partia Demokratike mendon se ky rast duhet të hetohet nga SPAK-u, sepse ai përfshin zyrtarë të lartë. Si mendoni ju, a është kjo mënyra se si duhet të funksionojë SPAK? Çështja e blerjes së votës ka qenë në themel të krizës politike në Shqipëri.

Gjon Junçaj: Pa komentuar këtë rast të veçantë, nuk duhet të harrojmë se SPAK-u nuk është e vetmja zyrë prokurorie në Shqipëri. Mandati i SPAK-ut është të shkojë pas krimit të organizuar dhe korrupsionit. Dhe në këtë hetim të veçantë, nëse ka pretendime dhe indicie për korrupsion në nivelin politik, atëherë sigurisht që SPAK-u duhet ta ndjekë këtë, kjo nuk do të thotë që nëse rasti i transferohet një zyre më të ulët të prokurorisë ky është domosdoshmërisht një veprim i gabuar. Nuk e di përgjigjen nëse duhet të ishte bërë apo jo. Por ajo që është e rëndësishme është se prokuroria dhe çdo qytet tjetër, pavarësisht nëse është Dibra, Durrësi apo të gjithë ata prokurorë nën drejtimin e Prokurorit të ri të Përgjithshëm z. Çela, edhe ata kanë një punë për të bërë. Të mos harrojmë se çështjet nuk fillojnë gjithmonë në një zyrë të nivelit të lartë të prokurorisë. Mund të jetë një çështje lokale në Dibër, në Shkodër….ku është hetuar për shpërdorim detyre ose për një rast mashtrimi financiar dhe ndërsa hetimi përparon ata e kuptojnë se kemi të bëjmë me rast korrupsioni dhe këto raste janë menduar të transferohen në SPAK. Pra gjithçka që mund të them është, pa e komentuar rastin në fjalë, sepse nuk e njoh, nuk është vetëm SPAK-u që duhet të bëjë punën e vet, por janë të gjitha zyrat e tjera të prokurorive lokale. Në fund të ditës, ata duhet të punojnë së bashku.

Zëri i Amerikës: Edhe kur prokuroria lokale thotë se nuk mund të hetojë këtë rast duke shpallur moskompencën për ta bërë atë dhe ia ka kthyer çështjen SPAK-ut?

Gjon Junçaj: Nuk dua t’i gjykoj vendimet e prokurorëve, janë ata që vendosin, se ku duhet të shkojë një çështje. Por gjëja më e rëndësishme është që zyra e prokurorit dhe hetuesit duhet të bëjnë përpara me çdo hetim ku ekzistojnë pretendime të ligjshme për krim, nëse bëhet fjalë për blerje votash apo gjëra të tjera.

Zëri i Amerikës: Zoti Junçaj, a mendoni se qeveria aktuale ka vullnetin të luftojë korrupsionin? Ditët e fundit, autoritetet rrëzuan disa prej akuzave më të rënda kundër kompanisë “DH Albania”, një kompani fiktive, që kishte falsifikuar dokumentet me të cilat u regjistrua në shtetin Delaware, kishte falsifikuar firmën e sekretarit të këtij shteti. Është pothuajse e sigurt se pas “DH Albania”, qëndron një nga biznesmenët më të pasur në Shqipëri me lidhje të ngushta me qeverinë, e megjithatë nuk shohim që autoritetet t’i shkojnë pas, ose pas zyrtarëve që u dhanë kontratën me vlerë 30 milionë. Një rast i dytë ishte mbyllja e një çështjeje tjetër të bujshme, hetimet ndaj “CEZ-it”. Çfarë do të thotë kjo sipas jush?

Gjon Junçaj: Siç e thashë përpara, transferimi i të gjitha çështjeve në SPAK ishte diçka që e priste Prokurorinë e Posaçme. Nuk mund të ofroj një mendim nëse ai ishte një vendim i duhur, apo i gabuar nga prokuroria për t’i mbyllur apo tranferuar ato, sikurse shembujt që ju dhatë më parë. Padyshim që gjykimi i prokurorit që e ka dosjen në dorë, është më i rëndësishmi dhe nëse ai është vendimi i duhur apo i gabuar, u takon të tjerëve ta gjykojnë. Por patjetër për fat të keq, ka pasur raste që tashmë ishin në këtë prokurori që nuk kishin përfunduar. Do të ketë raste të tjera të reja që ecin përpara. Mendoj se shqiptarët duhet të presin, pasi do të duhet kohë që këto gjëra të zbatohen e të bëhet përpara. Mendoj se do të jetë më mirë të gjykosh suksesin e Prokurorisë së Posaçme në të ardhmen. Kjo nuk do të thotë që ju nuk mund të vini në dyshim se çfarë po bëjnë ata sot, por ajo që është më e rëndësishme është që kjo gjë të bëhet hapur e me transparencë, dhe pastaj ky diskutim duhet të bëhet mes prokurorëve dhe publikut, mendimi i të cilit natyrisht është i rëndësishëm gjithashtu.

Zëri i Amerikës: Në intervistën e fundit që dhatë në Shqipëri ju thatë se nuk është e rëndësishme vetëm të hetohesh, por të kryhet një hetim i plotë. Po u jepnit një këshillë specifike prokurorëve?

Gjon Junçaj: Kjo vlen për çdo rast, sigurisht. Një hetim nuk është të lëvizësh vetëm një gur, nëse mund të shprehem kështu, por të lëvizësh gjithë gurët e mundshëm. Për të gjitha rastet, hetimet e plota janë jetike, sigurisht.

Zëri i Amerikës: Z. Junçaj, ju keni qenë në Shqipëri për tre vjet si këshilltar ligjor dhe e njihni kulturën e vendit. Sa e vështirë është që një prokuror të punojë në një mjedis ku njerëzit të gjithë e njohin njëri tjetrin dhe sekretet dalin lehtë?

Gjon Junçaj: Është padyshim një vend shumë më i vogël sesa Shtetet e Bashkuara dhe njerëzit kanë më pak distancë mes tyre. Këto janë gjëra të vështira për t’u trajtuar. Por ne duhet të kujtojmë se për sa i takon Prokurorisë së Posaçme këta njerëz, që u ofruan me dëshirë, vendosën emrin e tyre për t’u zgjedhur si anëtarë të SPAK-ut, Prokurorisë së Posaçme. Shpresojmë e presim që ata e bënë këtë gjë sepse besojnë në një qëllim më të lartë për t’i shërbyer të ardhmes së Shqipërisë. Ata e dinë që pas kësaj zgjedhjeje do të ketë presion, pritshmëri të mëdha. Dhe shpresa jonë në Departamentin e Drejtësisë është që ata po e bëjnë këtë për arsyet e duhura. Ne jemi aty për t’i mbështetur dhe kjo është e rëndësishme, shqiptarët duhet ta dinë se Shtetet e Bashkuara përmes Departamentit të Shtetit dhe Departamentit të Drejtësisë do të jenë atje në çdo hap për t’i ndihmuar ata të jenë më të mirët si zyrë e Prokurorisë së Posaçme.

Zëri i Amerikës: A do ta monitoroni punën që do të kryejë SPAK-u apo Byroja Kombëtare e Hetimit?

Gjon Junçaj: Nuk do të përdorja termin monitorim. Do të jemi atje për t’i ndihmuar në punën e tyre. Synimi nuk është të trajnojmë e të largohemi. Departamenti i Drejtësisë përmes OPDAT-it dhe Departamenti i Shtetit përmes burimeve të tjera të financimit kanë ndihmuar për shumë vite dhe do të vazhdojnë për shumë vite të tjera të ndihmojnë zhvillimin e sistemit gjyqësor shqiptar. Pra monitorimi nuk është fjala e duhur, por mbështetja është një fjalë e mirë për t’u përdorur, duke i ndihmuar ata përmes trajnimeve. Ka ekspertë dhe prokurorë shumë me përvojë aktualisht atje tani, do të ketë të tjerë në të ardhmen për t’i ndihmuar që ata të bëjnë punën më të mirë të mundshme. Kjo do të vazhdojë, sigurisht.

Zëri i Amerikës: Në intervistën tuaj përpara se të largoheshit nga Shqipëria thatë se “ajo që dëshiron të shohë populli shqiptar është se kur ka indicie të veprimtarisë kriminale në nivelet më të larta të qeverisë, prokurorët do ta hetojnë atë”. Ju përmendët hetimin e ish-Ministrit të Brendshëm dhe Prokurorin e Përgjithshëm. Çfarë mendoni për këto dy raste tani?

Gjon Junçaj: Di që ish-ministri i Brendshëm u dënua, nuk u dënua me afat burgimi. Por mendoj se është një gjë e rëndësishme në kuptimin që kjo do të jetë një njollë që do ta ndjekë ish-ministrin kudo. Mendoj se dërgon edhe një mesazh në një mjedis shumë të vështirë. Duhet të keni parasysh sigurisht që kjo ndodhi para SPAK-ut ose gjykatës së SPAK-ut, pra prokurorët ishin të gatshëm ta hetonin atë duke bindur gjykatën se ai ishte fajtor për krimin për të cilin ishte akuzuar. Jam i sigurt se kjo dërgon një mesazh edhe tek njerëzit e tjerë, politikanët e tjerë dhe njerëzit në qeveri që duan të ndjekin një rrugë të ngjashme. Mendoj se ajo që duhet të presin ata tani është se do të jetë më e vështirë të kryhen krime kur të jenë një post zyrtar. Ajo që i pret ata në të ardhmen, do të jetë një zyrë e Prokurorit të Posaçëm dhe hetuesish që do të vazhdojnë të kenë mbështetjen e Shteteve të Bashkuara e partnerëve të tjerë për të bërë një punë më të mirë se sa deri tani. Shpresoj se do të bëhet më e vështirë që kjo lloj veprimtarie kriminale të ndodhë në të ardhmen.

Zëri i Amerikës: Me lejoni t’ju përmend se çfarë tha ambasada amerikane lidhur me dënimin e ish-ministrit të Brendshëm. Ndërsa dënimi i zotit Tahiri lidhur me akuza për shpërdorim detyre jep një sinjal të rëndësishëm për të ecur përpara, dënimi i tij është shkurajues nisur nga serioziteti i akuzave. A do të vazhdojë të ndodhë kështu në Shqipëri? Hetime, akuza dhe në fund shpëtojnë pa vuajtur dënimin?

Gjon Junçaj: Por ata po largohen me njollë. Sigurisht, mendoj se çdo prokuror do t’ju thotë se ku ka një dënim sidomos për shpërdorim detyre, ose korrupsion, ose lloje të tjera të krimeve si mashtrimi, ne presim një dënim që përfshin burgosjen ose diçka tjetër, që është e përshtatshme. Mendoj se ajo me të cilën populli shqiptar është më shumë i irrituar deri tani është se ka shumë njerëz që shkojnë në burg, por gjithnjë janë njerëz të rangjeve të ulta, janë njerëzit që nuk kanë mbrojtje politike. Shqiptarët kanë të drejtë të shpresojnë, apo të presin në të ardhmen që njerëzit vërtet të ndëshkohen, pavarësisht se cilët janë. Kështu që mendoj që ky është një hap i parë i rëndësishëm, por nëse do të isha një politikan shqiptar dhe do të isha i përfshirë në korrupsion në Shqipëri, nuk do t’i bëja më llogaritë duke shpresuar për të njëjtin rezultat në të ardhmen. Mendoj se kjo u dërgon një mesazh politikanëve dhe kriminelëve të tjerë, që gjërat do të ndryshojnë në të ardhmen, kjo është ajo që populli shqiptar pret dhe Shtetet e Bashkuara do të ndihmojnë për përgatitjen e prokurorëve dhe hetuesve, që të kryejnë një punë më të mirë.

Zëri i Amerikës: Zoti Junçaj a besoni që ka ardhur koha t’i jepet fund kulturës së pandëshkueshmërisë në Shqipëri?

Gjon Junçaj: Besoj që populli shqiptar e meriton. Ne si SHBA jemi krah për krah me popullin shqiptar gjithmonë, prej ditës së pavarësisë më shumë se 100 vite më pare e deri sot, dhe në vitet që do vijnë gjithmonë do të jemi krah për krah me popullin shqiptar. Ne presim që premtimi që u dha në 2016, për sa i takon reformës në drejtësi, të mbahet. Ne si SHBA jemi gati për të ndihmuar me zbatimin e këtij premtimi, jemi krah për krah me popullin shqiptar dhe presim që ky premtim të përmbushet /VOA/

410 Comments

 1. Have you ever heard of second life (sl for short). It is essentially a video game where you can do anything you want. SL is literally my second life (pun intended lol). If you want to see more you can see these Second Life authors and blogs

 2. Have you ever heard of second life (sl for short). It is essentially a online game where you can do anything you want. SL is literally my second life (pun intended lol). If you want to see more you can see these sl authors and blogs

 3. Have you ever heard of second life (sl for short). It is essentially a game where you can do anything you want. SL is literally my second life (pun intended lol). If you would like to see more you can see these second life websites and blogs

 4. Have you ever heard of second life (sl for short). It is essentially a game where you can do anything you want. Second life is literally my second life (pun intended lol). If you would like to see more you can see these sl articles and blogs

 5. Have you ever heard of second life (sl for short). It is essentially a video game where you can do anything you want. SL is literally my second life (pun intended lol). If you would like to see more you can see these second life authors and blogs

 6. Have you ever heard of second life (sl for short). It is essentially a online game where you can do anything you want. Second life is literally my second life (pun intended lol). If you would like to see more you can see these sl websites and blogs

 7. Have you ever heard of second life (sl for short). It is basically a game where you can do anything you want. SL is literally my second life (pun intended lol). If you would like to see more you can see these Second Life websites and blogs

 8. Have you ever heard of second life (sl for short). It is basically a game where you can do anything you want. Second life is literally my second life (pun intended lol). If you would like to see more you can see these Second Life websites and blogs

 9. Have you ever heard of second life (sl for short). It is essentially a online game where you can do anything you want. Second life is literally my second life (pun intended lol). If you want to see more you can see these second life websites and blogs

 10. Have you ever heard of second life (sl for short). It is essentially a online game where you can do anything you want. sl is literally my second life (pun intended lol). If you want to see more you can see these second life websites and blogs

 11. Great work! That is the kind of info that are supposed
  to be shared across the net. Disgrace on Google for
  now not positioning this publish higher! Come on over and talk over with
  my website . Thank you =)

 12. Hey There. I found your blog using msn. This is a really well written article.
  I will make sure to bookmark it and return to
  read more of your useful info. Thanks for the post. I’ll definitely comeback.

 13. Have you ever considered writing an ebook or guest authoring on other sites?
  I have a blog centered on the same information you discuss and would love to have you share some stories/information. I know my viewers would appreciate your work.

  If you’re even remotely interested, feel free to shoot me an e-mail.

 14. Useful information. Fortunate me I discovered your web site
  unintentionally, and I am surprised why this twist of fate didn’t came about in advance!
  I bookmarked it.

 15. Hello there! I know this is kinda off topic however I’d figured I’d ask.

  Would you be interested in exchanging links or maybe guest writing a blog article or vice-versa?
  My website addresses a lot of the same topics as
  yours and I think we could greatly benefit from each other.
  If you are interested feel free to shoot me an email.
  I look forward to hearing from you! Wonderful
  blog by the way!

 16. Hey! I could have sworn I’ve been to this blog before but after checking through some of the post I
  realized it’s new to me. Anyhow, I’m definitely delighted I found it and I’ll
  be book-marking and checking back frequently!

 17. It is the best time to make some plans for the future and
  it’s time to be happy. I’ve read this post and if I could I
  desire to suggest you few interesting things or tips.
  Perhaps you can write next articles referring to this article.
  I want to read more things about it!

 18. I believe this is among the most vital information for me.
  And i’m happy reading your article. But want to commentary on few normal
  issues, The website style is wonderful, the articles is really excellent : D.
  Good process, cheers

 19. Hmm it seems like your website ate my first comment (it was extremely long) so I guess I’ll just sum it up what I had written and
  say, I’m thoroughly enjoying your blog. I too am an aspiring blog writer but
  I’m still new to everything. Do you have any helpful hints for rookie blog writers?
  I’d certainly appreciate it.

 20. I was curious if you ever thought of changing the structure of your website?
  Its very well written; I love what youve got to say.
  But maybe you could a little more in the way of content so people could connect with
  it better. Youve got an awful lot of text for only having 1 or two images.
  Maybe you could space it out better?

 21. Hey There. I discovered your blog the use of msn. That
  is a really neatly written article. I’ll make sure
  to bookmark it and come back to learn extra of your useful information. Thank you for the
  post. I will definitely return.

 22. Thanks , I have recently been looking for information approximately
  this subject for a while and yours is the greatest I’ve discovered till now.

  However, what in regards to the bottom line? Are you positive about the source?

 23. Excellent beat ! I would like to apprentice
  while you amend your site, how can i subscribe for a blog website?
  The account aided me a acceptable deal. I had been a little bit acquainted of this your broadcast offered bright clear
  idea

 24. Hello, i read your blog occasionally and i own a similar one and i was just curious if you get a lot of spam remarks?
  If so how do you protect against it, any plugin or anything you can advise?
  I get so much lately it’s driving me insane so any assistance is
  very much appreciated.

 25. I seriously love your blog.. Very nice colors & theme. Did you
  develop this site yourself? Please reply back
  as I’m looking to create my own personal site and want to find out where you got this from or just what
  the theme is named. Thanks!

 26. Excellent weblog right here! Additionally your website rather a lot up very fast!
  What host are you the use of? Can I am getting your affiliate link on your
  host? I desire my site loaded up as quickly as yours
  lol

 27. Hello! I could have sworn I’ve been to this site before but after checking through some of the post I realized it’s new to me.

  Anyways, I’m definitely happy I found it and I’ll be bookmarking and checking back frequently!

 28. Have you ever thought about adding a little bit more than just your articles?
  I mean, what you say is fundamental and all. But
  think about if you added some great graphics or videos to give your posts more, “pop”!
  Your content is excellent but with pics and videos, this site could undeniably be one of the greatest in its
  field. Wonderful blog!

 29. Hello there I am so excited I found your weblog, I really found you by error, while I
  was searching on Askjeeve for something else, Nonetheless I am here now and would just
  like to say many thanks for a marvelous post and a all round exciting blog (I also love the
  theme/design), I don’t have time to go through it all at
  the minute but I have book-marked it and also added in your RSS feeds, so when I have time I will be back to read more, Please
  do keep up the awesome work.

 30. hello there and thank you for your info – I have certainly picked up anything new from right here.
  I did however expertise a few technical issues using this site, as I experienced
  to reload the site lots of times previous to I could get it to load correctly.
  I had been wondering if your hosting is OK? Not that I am
  complaining, but sluggish loading instances times will very
  frequently affect your placement in google and can damage your quality score if
  advertising and marketing with Adwords. Anyway I am adding
  this RSS to my e-mail and could look out for much more
  of your respective fascinating content. Ensure that you update this again soon.

 31. Have you ever considered about adding a little
  bit more than just your articles? I mean, what you say is fundamental and everything.
  Nevertheless think of if you added some great photos or video
  clips to give your posts more, “pop”! Your content is excellent but with pics and video clips, this site
  could certainly be one of the very best in its field.
  Very good blog!

 32. Hello! I know this is kinda off topic but I was wondering which
  blog platform are you using for this website? I’m getting fed up of WordPress because I’ve had issues with hackers and I’m looking at alternatives for another platform.
  I would be awesome if you could point me in the direction of a good platform.

 33. Can I just say what a relief to uncover an individual who truly understands what they are discussing over the internet.

  You actually understand how to bring a problem to light and make it important.
  More people have to read this and understand this side of your story.
  I can’t believe you are not more popular since you
  certainly possess the gift.

 34. Excellent post. I was checking constantly this weblog and I am inspired!
  Extremely helpful info specifically the closing phase 🙂 I deal with such
  information a lot. I was looking for this particular info for a long time.
  Thanks and good luck.

 35. Oh my goodness! Amazing article dude! Many thanks, However
  I am having difficulties with your RSS. I don’t understand why I cannot subscribe to it.

  Is there anybody else getting similar RSS issues? Anybody who knows the solution will you kindly respond?
  Thanx!!

 36. Nice post. I learn something new and challenging on sites I stumbleupon everyday.
  It will always be exciting to read content from other authors
  and use something from their websites.

 37. Its like you read my mind! You appear to know a lot about this, like you wrote the book
  in it or something. I think that you can do with a few pics to drive the message home a little bit, but instead of that, this is wonderful blog.
  A fantastic read. I will definitely be back.

 38. I am not sure where you are getting your info, but great topic.
  I needs to spend some time learning much more or understanding more.
  Thanks for magnificent information I was looking for
  this information for my mission.

 39. Admiring the time and effort you put into your site and detailed information you present.
  It’s good to come across a blog every once in a while
  that isn’t the same out of date rehashed material. Great read!
  I’ve bookmarked your site and I’m adding your
  RSS feeds to my Google account.

 40. Hi there very nice blog!! Man .. Beautiful .. Superb .. I will bookmark
  your blog and take the feeds also? I am happy to seek out
  numerous helpful info right here within the put up, we’d like work out more techniques
  in this regard, thank you for sharing. . . . . .

 41. I’ve been surfing on-line more than three hours nowadays,
  yet I never discovered any interesting article like
  yours. It’s lovely price enough for me. In my view, if all webmasters and bloggers made excellent content material as you probably did, the net will likely be a lot more
  helpful than ever before.

 42. I know this if off topic but I’m looking into starting my own blog
  and was wondering what all is needed to get set up?
  I’m assuming having a blog like yours would cost a pretty penny?
  I’m not very internet savvy so I’m not 100% sure. Any suggestions or advice would be greatly appreciated.
  Thank you

 43. Hey, I think your site might be having browser compatibility issues.
  When I look at your blog site in Firefox, it looks fine but
  when opening in Internet Explorer, it has some
  overlapping. I just wanted to give you a quick heads up!

  Other then that, awesome blog!

 44. Oh my goodness! Amazing article dude! Thank you,
  However I am going through issues with your RSS. I don’t know the reason why I am unable to subscribe
  to it. Is there anybody else getting identical RSS problems?
  Anyone that knows the solution can you kindly respond?

  Thanx!!

 45. Thanks on your marvelous posting! I definitely enjoyed reading it, you’re a great author.
  I will make certain to bookmark your blog and may
  come back sometime soon. I want to encourage you to ultimately continue your great writing, have a nice afternoon!

 46. Hi! I realize this is sort of off-topic but I needed to ask.
  Does managing a well-established website like yours take a large
  amount of work? I am completely new to writing a blog however I do write in my journal daily.
  I’d like to start a blog so I can share my personal experience and views online.

  Please let me know if you have any kind of suggestions or tips for new
  aspiring bloggers. Appreciate it!

 47. My partner and I absolutely love your blog and find the majority of your post’s to be exactly I’m looking for.
  Would you offer guest writers to write content for you personally?
  I wouldn’t mind composing a post or elaborating on many of the
  subjects you write about here. Again, awesome web log!

 48. I’m not sure exactly why but this site is loading incredibly slow for me.

  Is anyone else having this issue or is it a problem
  on my end? I’ll check back later on and see if the problem still exists.

 49. Attractive section of content. I just stumbled upon your web site
  and in accession capital to assert that I acquire actually enjoyed account your blog posts.
  Anyway I’ll be subscribing to your feeds and even I achievement you
  access consistently quickly.

 50. I blog often and I truly thank you for your content.
  Your article has truly peaked my interest. I am going to take a note of your site and keep checking for new details about once per week.
  I opted in for your RSS feed too.

 51. I was excited to find this site. I want to to thank you for your time just for this
  fantastic read!! I definitely really liked every bit of it and I have you book-marked to
  look at new information in your web site.

 52. Howdy would you mind sharing which blog platform you’re using?

  I’m going to start my own blog in the near future
  but I’m having a hard time making a decision between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal.
  The reason I ask is because your layout seems different
  then most blogs and I’m looking for something unique.
  P.S Sorry for getting off-topic but I had to ask!

 53. When I initially commented I clicked the “Notify me when new comments are added”
  checkbox and now each time a comment is added I get three e-mails with the same comment.
  Is there any way you can remove people from
  that service? Thanks a lot!

 54. Today, I went to the beachfront with my children. I found a sea
  shell and gave it to my 4 year old daughter and said “You can hear the ocean if you put this to your ear.” She put the shell to her ear and screamed.

  There was a hermit crab inside and it pinched her ear. She never wants to go back!

  LoL I know this is entirely off topic but I had to
  tell someone!

 55. Hey there just wanted to give you a quick heads up.
  The text in your content seem to be running off the
  screen in Safari. I’m not sure if this is a format issue
  or something to do with browser compatibility but I
  figured I’d post to let you know. The design look great though!
  Hope you get the issue fixed soon. Kudos

 56. I like the valuable information you provide in your articles.
  I’ll bookmark your weblog and check again here regularly. I’m quite certain I’ll learn lots of new stuff right here!
  Best of luck for the next!

 57. What i don’t understood is in reality how you are no longer really much more smartly-preferred
  than you may be now. You are very intelligent. You recognize thus considerably
  when it comes to this matter, made me for my part believe
  it from a lot of various angles. Its like men and women aren’t fascinated until it is something
  to do with Lady gaga! Your personal stuffs great.
  Always care for it up!

 58. I do not even know how I ended up here, but I
  thought this post was good. I do not know who you are but definitely you are going to a famous blogger
  if you aren’t already 😉 Cheers!

 59. I’m curious to find out what blog system you are utilizing?
  I’m experiencing some minor security issues with my latest website
  and I’d like to find something more secure. Do you have any suggestions?

 60. It’s amazing to pay a visit this web page and reading the views of all colleagues about this
  article, while I am also zealous of getting experience.

 61. Thanks , I have just been looking for info approximately this subject
  for a long time and yours is the greatest I have discovered so far.

  But, what in regards to the conclusion? Are you positive in regards to
  the source?

 62. hello!,I really like your writing so much! percentage we
  keep in touch extra approximately your article on AOL?
  I need a specialist in this area to resolve my problem. Maybe that’s you!
  Taking a look ahead to see you.

 63. hey there and thank you for your info – I have certainly picked up something new from right here.

  I did however expertise a few technical points using this site,
  since I experienced to reload the web site
  lots of times previous to I could get it to load properly.
  I had been wondering if your hosting is OK? Not that
  I am complaining, but slow loading instances times will very frequently affect your placement in google and can damage your high-quality score if
  advertising and marketing with Adwords. Anyway I’m adding this
  RSS to my email and could look out for much more of your respective interesting content.
  Ensure that you update this again very soon.

 64. Hey would you mind stating which blog platform you’re working with?
  I’m planning to start my own blog soon but I’m having
  a tough time making a decision between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal.
  The reason I ask is because your design seems different then most blogs and
  I’m looking for something completely unique.
  P.S My apologies for being off-topic but I had to ask!

 65. Having read this I thought it was very enlightening.
  I appreciate you finding the time and effort to put this
  short article together. I once again find myself personally spending way
  too much time both reading and commenting. But so what, it
  was still worth it!

 66. Hey I am so thrilled I found your webpage, I really found you by
  accident, while I was searching on Bing for something else, Regardless I am here now and would just like to say thanks for a
  tremendous post and a all round enjoyable blog (I
  also love the theme/design), I don’t have time to read through it all
  at the moment but I have book-marked it and also added in your
  RSS feeds, so when I have time I will be back to read more, Please do
  keep up the excellent job.

 67. Right here is the right webpage for anybody who wishes to understand this topic.

  You realize a whole lot its almost tough to argue with you (not that I really would want to…HaHa).
  You certainly put a fresh spin on a topic that has been written about
  for ages. Wonderful stuff, just excellent!

 68. When I initially commented I appear to have clicked the -Notify me when new comments are added- checkbox
  and from now on whenever a comment is added I receive 4 emails with the same comment.

  Is there a means you are able to remove me from that service?
  Appreciate it!

 69. Have you ever thought about including a little bit more than just your articles?
  I mean, what you say is valuable and all. Nevertheless just imagine
  if you added some great pictures or videos to give your posts more, “pop”!
  Your content is excellent but with images and video
  clips, this site could undeniably be one of the best in its niche.
  Awesome blog!

 70. What i do not realize is in fact how you’re now not really much more
  well-liked than you may be now. You’re very intelligent.
  You already know therefore significantly in the case of
  this topic, produced me personally consider it from numerous various angles.
  Its like men and women aren’t interested until it’s one thing to do with
  Girl gaga! Your individual stuffs nice. All the time take care of it up!

 71. Hmm it looks like your website ate my first comment (it was extremely long) so I guess I’ll just sum
  it up what I had written and say, I’m thoroughly enjoying your blog.
  I as well am an aspiring blog blogger but I’m
  still new to everything. Do you have any tips for rookie blog writers?
  I’d certainly appreciate it.

 72. My programmer is trying to persuade me to move to .net from PHP.
  I have always disliked the idea because of the costs.
  But he’s tryiong none the less. I’ve been using Movable-type on a number of websites
  for about a year and am concerned about switching
  to another platform. I have heard great things about blogengine.net.
  Is there a way I can import all my wordpress posts into it?
  Any kind of help would be greatly appreciated!

 73. Hi there! I could have sworn I’ve been to this website before but after browsing through some of the
  post I realized it’s new to me. Nonetheless, I’m definitely delighted I found it
  and I’ll be book-marking and checking back frequently!

 74. This is the perfect website for everyone who wants to find out about this topic.
  You realize so much its almost tough to argue with you (not that I really would want to…HaHa).
  You definitely put a fresh spin on a subject that has been discussed for many
  years. Wonderful stuff, just great!

 75. Pretty section of content. I just stumbled upon your weblog and in accession capital to
  assert that I get actually enjoyed account your blog posts.
  Anyway I will be subscribing to your augment and even I achievement you access consistently fast.

 76. Do you have a spam problem on this site; I also am a
  blogger, and I was wondering your situation; we have developed some
  nice practices and we are looking to swap methods with others,
  be sure to shoot me an e-mail if interested.

 77. Hello there, I discovered your blog by the use of Google whilst looking for a similar matter, your website got here up, it
  seems great. I’ve bookmarked it in my google bookmarks.

  Hi there, just became aware of your weblog via Google, and located
  that it’s truly informative. I’m going to be careful for brussels.
  I will appreciate when you proceed this in future. A lot of other people
  might be benefited out of your writing. Cheers!

 78. Attractive section of content. I just stumbled upon your blog and in accession capital to assert that I acquire in fact enjoyed account your blog posts.
  Anyway I’ll be subscribing for your feeds and even I success
  you access constantly quickly.

 79. Good day! This is my first visit to your blog!
  We are a team of volunteers and starting a new initiative in a community in the same niche.
  Your blog provided us beneficial information to work on. You have done a wonderful job!

 80. Good day! This is my first visit to your blog! We are a team of volunteers and starting a
  new project in a community in the same niche.
  Your blog provided us valuable information to work on. You have done a wonderful job!

 81. I think this is among the such a lot important info for me.
  And i’m satisfied studying your article. But want
  to remark on few common issues, The website style is ideal,
  the articles is actually excellent : D. Excellent process,
  cheers

 82. Hey very nice blog!! Guy .. Beautiful ..
  Wonderful .. I’ll bookmark your web site and take the feeds also?
  I am satisfied to find so many useful information right here within the post, we need develop more strategies in this regard, thanks for
  sharing. . . . . .

 83. I feel that is among the such a lot vital info for me.
  And i’m happy reading your article. However should statement on few normal things, The web
  site taste is wonderful, the articles is truly nice : D.
  Good activity, cheers

 84. Magnificent goods from you, man. I have understand your stuff previous to and you’re just too great.
  I actually like what you have acquired here, certainly like what you’re stating and the way in which you say it.
  You make it enjoyable and you still care for to keep it wise.
  I cant wait to read much more from you. This is actually a tremendous web site.

 85. I am not sure where you’re getting your info, but
  great topic. I needs to spend some time learning much more
  or understanding more. Thanks for great information I was looking for this information for my mission.

 86. Wow, incredible weblog structure! How lengthy have you ever been blogging
  for? you made running a blog glance easy. The
  total look of your website is magnificent, let alone the content material!

 87. I do believe all of the ideas you’ve offered to your post.

  They’re very convincing and will definitely work.
  Nonetheless, the posts are too short for novices. May you please lengthen them a bit from next time?
  Thanks for the post.

 88. Today, I went to the beach with my children. I found a sea shell and gave it to my 4 year old daughter
  and said “You can hear the ocean if you put this to your ear.” She placed the
  shell to her ear and screamed. There was a hermit crab inside and it pinched her ear.
  She never wants to go back! LoL I know this is totally off topic but I
  had to tell someone!

 89. Hello, Neat post. There’s a problem along with your website in web explorer, would
  test this? IE nonetheless is the marketplace chief and a large component to other folks will
  miss your great writing because of this problem.

 90. I was very pleased to find this site. I wanted to thank you for your time for this wonderful read!!

  I definitely enjoyed every little bit of it and i also have you saved
  as a favorite to look at new things in your website.

 91. Hello! This is kind of off topic but I need some advice from an established blog.
  Is it tough to set up your own blog? I’m not
  very techincal but I can figure things out pretty fast.
  I’m thinking about creating my own but I’m not sure where to begin. Do
  you have any tips or suggestions? Thanks

 92. Attractive section of content. I simply stumbled upon your site
  and in accession capital to claim that I acquire actually loved account your blog posts.

  Anyway I will be subscribing on your augment and even I success you get right of entry to consistently rapidly.

 93. whoah this blog is great i like reading your posts. Stay up the great work!
  You understand, a lot of people are hunting around for this info, you could aid
  them greatly.

 94. I’m amazed, I have to admit. Seldom do I come across a blog that’s both equally educative and engaging,
  and without a doubt, you have hit the nail on the head. The problem is something
  too few men and women are speaking intelligently about.
  I’m very happy that I came across this during my hunt for something concerning this.

 95. Hello there! Do you use Twitter? I’d like to follow
  you if that would be ok. I’m definitely enjoying your blog and look forward to new
  updates.

 96. This design is incredible! You most certainly know how to keep a reader amused.

  Between your wit and your videos, I was almost moved to
  start my own blog (well, almost…HaHa!) Fantastic job.
  I really loved what you had to say, and more than that, how you
  presented it. Too cool!

 97. Hi there, just became alert to your blog through Google, and found
  that it is truly informative. I’m gonna watch out for brussels.
  I’ll be grateful if you continue this in future.
  Many people will be benefited from your writing. Cheers!

 98. Thanks for a marvelous posting! I certainly enjoyed reading it, you might be a great author.
  I will be sure to bookmark your blog and will often come back down the road.
  I want to encourage one to continue your great posts, have a nice weekend!

 99. Today, I went to the beach front with my
  children. I found a sea shell and gave it to my 4 year old daughter and said “You can hear the ocean if you put this to your ear.”
  She put the shell to her ear and screamed.

  There was a hermit crab inside and it pinched her ear.
  She never wants to go back! LoL I know this is totally off topic but I had to tell someone!

 100. Hi, I do believe this is an excellent web site.
  I stumbledupon it 😉 I will come back yet again since i have saved as
  a favorite it. Money and freedom is the greatest way to change, may
  you be rich and continue to guide other people.

 101. The other day, while I was at work, my cousin stole my iPad and tested
  to see if it can survive a 40 foot drop, just so she can be a youtube sensation. My apple ipad is now broken and she has 83 views.
  I know this is totally off topic but I had to share it with someone!

 102. Excellent goods from you, man. I’ve understand your stuff previous to and
  you’re just too wonderful. I actually like what you have acquired here, really like what you’re saying
  and the way in which you say it. You make it entertaining and you still care
  for to keep it wise. I can not wait to read far more from you.
  This is actually a terrific site.

  My web page :: sell merchant accounts

 103. Nice post. I learn something more challenging on distinct blogs everyday. It will always be stimulating to read content off their writers and practice a little something from their store. I’d choose to use some with all the content in my small weblog whether you do not mind. Natually I’ll provide a link on your own internet weblog. Many thanks sharing.

 104. With our monetary system at a local absolutely is, I am choosing to make information on filing for jobless bonuses. This inspiration were to illustrate how our jobless machine works, what is the fixed will be taking and rejecting professes, immediately after which add books within my own engagement ring information in what the supreme maneuvers in addition very common goof ups are typically submitting redundancy elements.

 105. I know this if off topic but I’m looking into starting my own weblog
  and was wondering what all is needed to get setup?

  I’m assuming having a blog like yours would cost
  a pretty penny? I’m not very internet savvy so I’m not 100% positive.

  Any tips or advice would be greatly appreciated. Appreciate it

  my web page: raja 77

 106. Have you ever thought about publishing an ebook or guest authoring
  on other websites? I have a blog based upon on the same subjects you discuss and
  would really like to have you share some stories/information. I know my visitors would value
  your work. If you are even remotely interested,
  feel free to send me an e-mail.

  My web blog – sbobet777

 107. Hey there great website! Does running a blog like this require a large amount of work?

  I have absolutely no expertise in computer programming however I was hoping to
  start my own blog soon. Anyway, should you have any suggestions or tips for new blog owners
  please share. I know this is off subject but I simply wanted to ask.
  Appreciate it!

  my webpage: bet363

 108. Wow that was unusual. I just wrote an very long comment but after I clicked submit my comment didn’t show up.
  Grrrr… well I’m not writing all that over again. Anyhow,
  just wanted to say superb blog!

  Feel free to surf to my web-site: bet123

 109. Great blog you have here.. It’s difficult to find excellent writing like yours these days.
  I honestly appreciate people like you! Take care!!

  my page – Fran

 110. Hello, i read your blog occasionally and i own a similar one and i
  was just curious if you get a lot of spam feedback?
  If so how do you stop it, any plugin or anything you can advise?
  I get so much lately it’s driving me mad so any assistance is very much appreciated.

  Here is my page; Selina

 111. Write more, thats all I have to say. Literally, it seems as though you relied on the video to make your point.
  You clearly know what youre talking about, why waste your intelligence on just posting
  videos to your site when you could be giving
  us something enlightening to read?

  Also visit my page … Arielle

 112. Great blog! Do you have any suggestions for aspiring writers?
  I’m hoping to start my own site soon but I’m a little
  lost on everything. Would you advise starting with a free platform like WordPress or go for
  a paid option? There are so many options out there that I’m completely confused ..
  Any recommendations? Thank you!

  Here is my homepage – why not try this out

 113. Hi there, I discovered your site by the use
  of Google at the same time as looking for a related subject, your web site came up, it looks great.
  I have bookmarked it in my google bookmarks.
  Hello there, simply changed into alert to your weblog through
  Google, and located that it is really informative.

  I am gonna be careful for brussels. I will be grateful
  if you proceed this in future. Many folks will be benefited from your writing.
  Cheers!

  My web page … Visit This Link

 114. It’s a pity you don’t have a donate button! I’d most certainly donate
  to this superb blog! I guess for now i’ll settle for book-marking and
  adding your RSS feed to my Google account. I look forward to
  new updates and will talk about this website with my Facebook group.
  Talk soon!

  my blog post streameast io

 115. Wonderful beat ! I would like to apprentice while you amend your web site, how can i subscribe for a blog web
  site? The account helped me a acceptable deal. I had been tiny bit acquainted of this your broadcast offered bright clear idea

  Also visit my blog: stream nhl

 116. Hello, i read your blog occasionally and i own a similar one
  and i was just curious if you get a lot of spam comments?
  If so how do you reduce it, any plugin or anything you can recommend?
  I get so much lately it’s driving me insane so any help is very much appreciated.

  Here is my page; 16469

 117. Good day! Do you know if they make any plugins to safeguard against hackers?
  I’m kinda paranoid about losing everything I’ve worked hard on. Any
  recommendations?

  my blog: 111610

 118. Simply want to say your article is as astounding.

  The clearness on your put up is just cool and
  that i can think you are a professional in this subject.

  Well along with your permission allow me to grab your RSS feed to keep updated with drawing close post.
  Thanks a million and please carry on the enjoyable
  work.

  Feel free to surf to my page western print rugs

 119. Pretty part of content. I simply stumbled upon your website and in accession capital to assert that I acquire actually loved
  account your weblog posts. Anyway I’ll be subscribing in your augment
  or even I achievement you get entry to constantly quickly.

  Here is my site :: lg

 120. Today, I went to the beach with my kids. I found a sea shell and
  gave it to my 4 year old daughter and said “You can hear the ocean if you put this to your ear.” She
  put the shell to her ear and screamed. There was a hermit crab
  inside and it pinched her ear. She never wants to go back!
  LoL I know this is totally off topic but I had to
  tell someone!

  My web page; click for info

 121. It’s actually a cool and useful piece of info.

  I am glad that you shared this useful information with us.
  Please keep us up to date like this. Thanks for sharing.

  my web page: next

 122. Hi there! I know this is kinda off topic but I was wondering if you knew where I could locate
  a captcha plugin for my comment form? I’m using the same blog platform as yours and I’m having
  trouble finding one? Thanks a lot!

  Review my homepage … health insurance

 123. I know this if off topic but I’m looking into starting my own weblog and was wondering what all is required to get setup?
  I’m assuming having a blog like yours would cost a pretty penny?

  I’m not very web savvy so I’m not 100% certain. Any tips or advice would be greatly appreciated.

  Cheers

  Check out my homepage … family health insurance

 124. This design is incredible! You most certainly know how to keep a reader amused.
  Between your wit and your videos, I was almost moved to start my own blog (well, almost…HaHa!) Wonderful job.
  I really loved what you had to say, and more than that, how you presented it.
  Too cool!

  Take a look at my site source

 125. naturally like your website but you need to take a look at the spelling on quite a few of your posts.
  A number of them are rife with spelling problems and I find
  it very troublesome to inform the reality on the other hand I will definitely
  come back again.

  my web site :: tracfone coupon

 126. Hmm it appears like your website ate my first comment (it was extremely long) so I guess I’ll just sum it
  up what I wrote and say, I’m thoroughly enjoying your blog.

  I as well am an aspiring blog blogger but I’m still new to the whole thing.
  Do you have any suggestions for first-time blog writers?
  I’d definitely appreciate it.

  Look into my website: how to lay a resin driveway

 127. I am not certain the place you’re getting your information, however
  great topic. I must spend a while studying much more or understanding
  more. Thank you for wonderful info I was searching
  for this info for my mission.

  My website raja77

 128. Can I simply say what a relief to find somebody that truly understands what they are talking about on the web. You definitely know how to bring a problem to light and make it important. A lot more people should read this and understand this side of your story. I was surprised you aren’t more popular because you definitely have the gift.

 129. Can I just say what a comfort to find someone that truly understands what they’re discussing on the internet. You definitely understand how to bring a problem to light and make it important. More people should check this out and understand this side of your story. It’s surprising you’re not more popular because you surely possess the gift.

 130. An impressive share! I have just forwarded this onto a co-worker who had been doing a little homework on this. And he in fact ordered me breakfast simply because I found it for him… lol. So allow me to reword this…. Thanks for the meal!! But yeah, thanx for spending time to discuss this subject here on your web site.

 131. I blog frequently and I truly thank you for your content. This article has really peaked my interest. I am going to take a note of your site and keep checking for new information about once a week. I subscribed to your Feed too.

 132. Right here is the perfect webpage for anybody who hopes to understand this topic. You realize so much its almost tough to argue with you (not that I personally will need to…HaHa). You definitely put a brand new spin on a topic that’s been discussed for ages. Great stuff, just excellent!

 133. This is the right website for anybody who wishes to find out about this topic. You understand a whole lot its almost tough to argue with you (not that I actually would want to…HaHa). You certainly put a new spin on a topic which has been discussed for years. Excellent stuff, just great!

 134. An interesting discussion is worth comment. There’s no doubt that that you need to write more on this subject, it may not be a taboo matter but typically folks don’t talk about such subjects. To the next! Kind regards!!

 135. An impressive share! I’ve just forwarded this onto a co-worker who was doing a little research on this. And he actually ordered me breakfast due to the fact that I stumbled upon it for him… lol. So let me reword this…. Thank YOU for the meal!! But yeah, thanx for spending some time to talk about this issue here on your internet site.

 136. Oh my goodness! Awesome article dude! Thank you, However I am encountering difficulties with your RSS. I don’t understand the reason why I can’t join it. Is there anybody else having the same RSS issues? Anyone that knows the answer will you kindly respond? Thanks!!

 137. Oh my goodness! Awesome article dude! Thank you so much, However I am going through problems with your RSS. I don’t know why I am unable to subscribe to it. Is there anyone else having identical RSS issues? Anybody who knows the answer can you kindly respond? Thanx!!

 138. Howdy, I believe your web site might be having internet browser compatibility issues. Whenever I look at your blog in Safari, it looks fine however when opening in I.E., it has some overlapping issues. I just wanted to provide you with a quick heads up! Other than that, wonderful website!

 139. Howdy! This article couldn’t be written any better! Looking through this post reminds me of my previous roommate! He continually kept preaching about this. I’ll forward this information to him. Fairly certain he will have a great read. Thanks for sharing!

 140. This design is incredible! You most certainly know
  how to keep a reader entertained. Between your wit and your videos,
  I was almost moved to start my own blog (well, almost…HaHa!) Wonderful job.

  I really enjoyed what you had to say, and more
  than that, how you presented it. Too cool!

  My web page – pet cemetery

 141. I’m very pleased to find this web site. I want to to thank you for your time for this particularly fantastic read!! I definitely savored every part of it and i also have you saved to fav to look at new stuff in your website.

 142. A motivating discussion is definitely worth comment. I do believe that you ought to write more on this topic, it might not be a taboo subject but typically people don’t speak about such subjects. To the next! Best wishes!!

 143. Hi, I do think this is an excellent website. I stumbledupon it 😉 I may revisit once again since i have book-marked it. Money and freedom is the greatest way to change, may you be rich and continue to guide others.

 144. I’m amazed, I must say. Rarely do I come across a blog that’s equally educative and amusing, and without a doubt, you have hit the nail on the head. The problem is something that not enough folks are speaking intelligently about. I am very happy that I came across this in my search for something concerning this.

 145. I’m impressed, I have to admit. Rarely do I come
  across a blog that’s equally educative and amusing, and without a doubt,
  you’ve hit the nail on the head. The issue is something that
  not enough people are speaking intelligently about. Now i’m
  very happy that I found this in my hunt for something regarding
  this.

  Review my page … native american rugs term

 146. It is perfect time to make some plans for the longer term and it’s time to be happy.
  I have read this post and if I may just I wish to
  suggest you few attention-grabbing issues or tips.
  Maybe you can write subsequent articles regarding this article.
  I want to read even more issues approximately it!

  Check out my site – southwest carpet

Leave a Reply

Your email address will not be published.