Me dëbimin natën dhe me një vendim urgjent të mësuesit turk Harun Çelik në një ditë pushimi si 1 janari, Shqipëria iu bashkua shteteve që kanë probleme të theksuara me zbatimin e të drejtave të njeriut që kanë bërë të njëjtën gjë, si Pakistani, Afganistani, Taxhikistani, Bosnja dhe sëfundmi Kosova.

Kërkesa për mbylljen e shkollave të rrjetit Gylen dhe ekstradimin e mësuesve të tyre në Turqi, të cilët qeveria e atje i akuzon të gjithë për pjesëmarrje në një tentativë ushtarake për rrëzimin e qeverisë, e cilësuar si grush shteti, ka qenë edhe ndaj Shqipërisë.

Madje, në jo pak raste më parë, diplomatë turq, në një gjuhë aspak diplomatike kanë kërkuar nga shteti shqiptar këtë gjë.

Me një situatë të ngjashme u përball edhe ish-ministri i Jashtëm i Shqipërisë, Ditmir Bushati, ku homologu i tij turk me një gjuhë aspak diplomatike tha se Shqipëria duhej të mbyllte shkollat e të ekstradonte mësuesit turq.