Ja pse Krishtlindjet festohen me 25 dhjetor!

Me 25 dhjetor, 9 nga 10 familje festojë Krishtlindjet pa e ditur kuptimin e vërtetë të festës. Të gjithë i njohin ngjyrat që lidhen me këtë festë, stolitë e kuqe dhe jeshile, bredhi dhe parqet e zbukuruara. Por, origjina e saj vazhdon dhe mbetet një mister.

Edhe pse krishterët festojnë lindjen e Krishtit  me 25 dhjetor, data e lindjes së tij nuk dihet ende ekzaktësisht . Në fillim të 300 viteve të krishterimit, kremtimi i lindjes së Krishtit zakonisht  bëhej në 6 janar.

Sipas krishterimit të sotëm, ishte rreth vitit 273, momenti kur kisha vendosi  që solstici dimëror ishte koha më e përshtatshme për të nderuar djalin e Perëndisë. Në vitin 336 pas Krishtit, Perandori Kostandin shpalli Krishtërimin si fe zyrtare, perëndimorët e kësaj feje zyrtarizuan festimet e 25 dhjetorit si lindja e Krishtit.

25 dhjetori është edhe dita e një feste tjetër. Në këtë datë festohet gjithashtu ditëlindja e hyjnisë indo-evropiane Mithra, perëndesha e dritës dhe besnikërisë.

20 Comments

  1. Have you ever heard of second life (sl for short). It is basically a game where you can do anything you want. sl is literally my second life (pun intended lol). If you would like to see more you can see these Second Life articles and blogs

  2. Have you ever heard of second life (sl for short). It is basically a online game where you can do anything you want. Second life is literally my second life (pun intended lol). If you would like to see more you can see these sl authors and blogs

  3. Have you ever heard of second life (sl for short). It is basically a video game where you can do anything you want. Second life is literally my second life (pun intended lol). If you want to see more you can see these second life authors and blogs

  4. Have you ever heard of second life (sl for short). It is essentially a online game where you can do anything you want. SL is literally my second life (pun intended lol). If you would like to see more you can see these Second Life websites and blogs

  5. Have you ever heard of second life (sl for short). It is essentially a online game where you can do anything you want. Second life is literally my second life (pun intended lol). If you would like to see more you can see these sl authors and blogs

  6. Have you ever heard of second life (sl for short). It is basically a game where you can do anything you want. Second life is literally my second life (pun intended lol). If you would like to see more you can see these Second Life authors and blogs

  7. Have you ever heard of second life (sl for short). It is basically a video game where you can do anything you want. Second life is literally my second life (pun intended lol). If you want to see more you can see these second life articles and blogs

  8. Have you ever heard of second life (sl for short). It is basically a game where you can do anything you want. Second life is literally my second life (pun intended lol). If you would like to see more you can see these second life websites and blogs

  9. Have you ever heard of second life (sl for short). It is essentially a video game where you can do anything you want. Second life is literally my second life (pun intended lol). If you would like to see more you can see these second life websites and blogs

  10. Have you ever heard of second life (sl for short). It is basically a game where you can do anything you want. Second life is literally my second life (pun intended lol). If you would like to see more you can see these Second Life websites and blogs

Leave a Reply

Your email address will not be published.