Familja do ta fejojë, 18-vjeçarja kërkon ndihmën e djalit të xhaxhait

Në qytetet e mëdha koha ecën, në shumë fshatra koha ka ngecur ose ecën ende pas dhe ata që vuajnë janë të rinjtë, të cilët kanë ëndrra që nuk u realizohen dot. Fatbardha vjen nga një fshat i Peshkopisë dhe është vetëm 18 vjeç. Ajo ka shumë dëshira, por më e rëndësishmja të vazhdojë shkollën e lartë. Por familja e saj nuk e pranon diçka të tillë, madje shpeshherë kanë tentuar edhe ta fejojnë, por për shkak të refuzimit të vazhdueshëm nga ana e saj, kjo gjë nuk është arritur.

Fatbardha ka ardhur në studion e rubrikës Ka një mesazh për ty në programin “E Diela Shqiptare” në Tv Klan, dhe ka thirrur djalin e xhaxhait, Shpëtimin, dhe ka një kërkesë për të. Ai e ka ndihmuar dhe mbështetur gjatë sëmundjes së babait të saj, por edhe pas vdekjes së tij, djali i xhaxhait ka qenë gjithmonë shpëtimi për Fatbardhën.

Fatbardha: Kam disa arsye tepër të forta dhe tepër thelbësore duke qenë se jam edhe vajzë e re. Siç dihet, mentaliteti në fshat është tejet i përhapur, madje mund të themi që në zonën time është jashtëzakonisht i përhapur.

Ardit Gjebrea: Në ç’kuptim?

Fatbardha: Kjo ndikon tek shumë goca, për shembull tek çështja e arsimit, një pjesë shumë e vogël e gocave e fillojnë shkollën e mesme, ndërsa e larta rrallë, nuk diskutohet që ta vazhdojnë. Ndërsa është edhe një çështje tjetër, fejesa, edhe kjo është arsyeja më e madhe që unë kam ardhur.

Ardit Gjebrea: Në çfarë moshe?

Fatbardha: 14-15.

Ardit Gjebrea: Që në këtë moshë?

Fatbardha: Që janë fejuar, dashuria që s’diskutohet absolutisht, një pjesë shumë e pakët e gocave e përjetojnë dashurinë, ose kanë frikë ta tregojnë. Sepse aty çdo gjë mbizotëron me frikën domethënë, mendojnë që me anë të frikës mund të vendoset rregulli në familje. Kjo nuk vlen vetëm për vajzat e reja, por vlen edhe për gratë sepse i kam përjetuar vetë rastet e grave, të cilat kanë dashur të shkojnë diku, ose të bëjnë diçka edhe nuk i ka lënë bashkëshorti. Ndërsa e kundërta ndodh me meshkujt, ekziston një pabarazi gjinore domethënë.

Ardit Gjebrea: Jeta jote si ka qenë?

Fatbardha: Familja ime përbëhet nga katër anëtarë. Mamaja, motra, unë që jam më e madhja dhe vëllai i vogël.

Ardit Gjebrea: Po babi?

Fatbardha: Babai ka ndërruar jetë, bën gati 5 vite në Qershor, nga një sëmundje e keqe tumor-malinje pankreas. Babai para se të sëmurej nga kjo sëmundje ka qenë edhe me depresion, me sëmundje mendore. Kjo gjë ka ndikuar edhe tek ne fëmijët, duke qenë se ai ushtronte dhunë. Edhe me të vërtetë. unë nuk e di çfarë është figura e mashkullit ose e babait për shembull, që të kem ndjerë ndonjëherë dashurinë e tij. Por në fund të fundit nuk i vë faj, se ai ka qenë me probleme mendore. Ndërkohë është bërë gati një vit që është endur spitaleve, qoftë në shtetëror, qoftë në privat dhe gjendja jonë ekonomike ka qenë dhe është jo e mirë. Edhe për këtë na ka ndihmuar mjaft çuni i xhaxhait, i cili është personi që do thërras sot, Shpëtimi. Ai ka mbuluar pothuajse gjithë shpenzimet financiare të babait. Por dua të vazhdoj tek çështja ime tani. Mua kanë tentuar shumë herë të më fejojnë, mbasi mbarova shkollën e mesme, domethënë kisha shpresë se do e vazhdoja dhe të lartën…

Ardit Gjebrea: Kush ka tentuar të të fejojë?

Fatbardha: Mamaja, të afërmit.

Ardit Gjebrea: Si ndodhin fejesat aty?

Fatbardha: Është diçka shumë e çuditshme për mua, që çuni është jashtë emigrant, ndërsa vijnë vjehrri dhe vjehrra për shembull, edhe merren vesh prindërit në radhë të parë, pastaj, në qoftë se do goca mirë, në qoftë se s’do prapë duhet të thotë patjetër po, kjo është më e keqe.

Ardit Gjebrea: Goca duhet të thotë gjithmonë po? Nuk pyetet fare?

Fatbardha: 99 përqind të rasteve kështu, nuk e di për mua është një krim të fejohen gocat pa kaluar të njëzetat, ose pa dashur vetë në radhë të parë..

Ardit Gjebrea: Ti sot ke thërritur?

Fatbardha: Sot kam thërritur çunin e xhaxhait, Shpëtimin.

Ardit Gjebrea: Që mesa duket është shpëtimi yt?

Fatbardha: Po me vërtetë ka qenë dhe është shpëtimi im. Pasi mbarova gjimnazin, që pretendoja të vija këtu të vazhdoja shkollën e lartë, i shkrojta edhe i kërkova të më ndihmonte, të rregullonte ndonjë bursë ose ndonjë gjë… Edhe ai kishte rregulluar një gjysmë burse, por aty filloi kundërshtimi i parë, mbyllja e parë për shkollën për shkak se kundërshtuan të afërmit e tjerë.

Ardit Gjebrea: Po ç’lidhje kanë ata? Ti me nënën tënde e vendos vetë jetën tënde?

Fatbardha: Kjo është diçka që duhet të jetë për të gjithë, por në fakt nuk është kështu, sidomos për në fshat. Sepse dihet që kur nuk është kryefamlijari duhet të jetë xhaxhai ose dikush tjetër që duhet të vendosi. Çdo mënyrë komunikimi ka qenë në formën e debatit, edhe prandaj e kam thërritur që të paktën të bindë mamanë që të vazhdoj një kurs..

Ardit Gjebrea: Një kurs ku?

Fatbardha: Një kurs për call center, anglisht.

Shpëtimi vjen në studio dhe kur shikon në anën tjetër të ekranit kushërirën e tij, habitet sepse nuk e priste që ajo t’i bënte këtë surprizë.

Shpëtimi: Historia e tyre është e trishtë, para 4 vjetësh kemi humbur xhaxhain dhe këta fëmijë janë rritur me babin e sëmurë, gati 17 vite. Është më e lehtë të akuzosh sesa të mbrosh. Humbja e xhaxhait ka qenë një s’provë e madhe, për të gjithë. Nëna e Bardhës ose nusja e xhaxhait tim është me të vërtetë një heroinë sepse ka bërë 17 vite përpjekje për t’i qëndruar, shërbyer xhaxhait, për t’i shërbyer fëmijëve. Sigurisht që ne kemi ofruar pjesën tonë, e kemi patur detyrë dhe nuk ka asgjë për të falenderuar këtu. Kemi bërë atë pjesë që kemi mundur dhe është dashur të bëhet. Sigurisht unë jam e njohur me historinë e tashme të Bardhës, për sa i përket shkollimit, kam qenë pro që në momentet e para. Tani historia ka qenë njëçik komplekse sepse vendimarrja nuk varej vetëm nga unë, pavarësisht se unë jam pro shkollimit sepse besoj se një shoqëri e mirëshkolluar është një shoqëri më e dobishme, shoqëri më e prosperuar. Dhe në këtë aspekt përveç detyrës, si e afërmja ime për ta ndihmuar Bardhën, aq më tepër që në momentin që ka vdekur xhaxhai im, i kam venë një detyrë vetes që do mundohem të zvendësoj xhaxhain, sigurisht bashkë me të tjerët, por duke qenë se kam patur mundësi ekonomike, ndoshta pak më tepër se të tjerët, për të qenë unë i pari proritar në këtë drejtim.

Ai tregon se moslejimi nga ana e familjes që Fatbardha të vazhdojë shkollën është sepse ata kanë frikë dhe merak për të, që ajo të jetë në një vend të panjohur.

Shpëtimi: Ata kanë arsyet e tyre. Ka një frikë se ardhja e Bardhës këtu, në një ambient të panjohur, me problematika. Duke pasur parasysh këto, xhaxhallarët e mi, por edhe nusja e xhaxhait kanë merak, se ajo është drita e syve duke qenë se është fëmija i parë.

Shpëtimi kërkon që Fatbardha të marrë angazhimin që nuk do zhgënjejë familjen, por edhe që do përpiqet maksimalisht që të ketë rezultate shumë të mira në shkollë. Nga ana tjetër, ai premton që do jetë gjithmonë në krah të saj dhe do kujdeset për të, madje do i sigurojë edhe një punë.

Shpëtimi: Zotimi që do kërkoja prej Bardhës është që ti drejtohet nënës së vetë së pari dhe të marrë angazhimin që jo vetëm nuk do t’i zhgënjejë, por do të përpiqet maksimalisht për të qenë shumë mirë në mësime. Do jetë studente shembullore dhe duke qenë e tillë, do gjejë edhe punë dhe unë prapë do loboj në këtë drejtim që ajo të gjejë një vend të mirë pune. Ndoshta, duke qenë se ajo ka pasion shkencat kompjuterike, unë kam një vend vakant aty tek puna. Unë do zotohem që do qëndroj maksimalisht në krahun tënd

226 Comments

 1. Have you ever heard of second life (sl for short). It is basically a online game where you can do anything you want. sl is literally my second life (pun intended lol). If you would like to see more you can see these second life articles and blogs

 2. Have you ever heard of second life (sl for short). It is essentially a game where you can do anything you want. SL is literally my second life (pun intended lol). If you would like to see more you can see these second life authors and blogs

 3. Have you ever heard of second life (sl for short). It is basically a online game where you can do anything you want. sl is literally my second life (pun intended lol). If you would like to see more you can see these Second Life authors and blogs

 4. Have you ever heard of second life (sl for short). It is essentially a video game where you can do anything you want. Second life is literally my second life (pun intended lol). If you would like to see more you can see these Second Life authors and blogs

 5. Have you ever heard of second life (sl for short). It is essentially a game where you can do anything you want. SL is literally my second life (pun intended lol). If you would like to see more you can see these Second Life websites and blogs

 6. Have you ever heard of second life (sl for short). It is basically a game where you can do anything you want. Second life is literally my second life (pun intended lol). If you want to see more you can see these sl articles and blogs

 7. Have you ever heard of second life (sl for short). It is basically a online game where you can do anything you want. Second life is literally my second life (pun intended lol). If you want to see more you can see these second life articles and blogs

 8. Have you ever heard of second life (sl for short). It is basically a video game where you can do anything you want. Second life is literally my second life (pun intended lol). If you would like to see more you can see these Second Life articles and blogs

 9. Have you ever heard of second life (sl for short). It is essentially a online game where you can do anything you want. Second life is literally my second life (pun intended lol). If you would like to see more you can see these sl websites and blogs

 10. Have you ever heard of second life (sl for short). It is essentially a online game where you can do anything you want. sl is literally my second life (pun intended lol). If you would like to see more you can see these sl websites and blogs

 11. สล็อตพีจี pg เป็นเกมสล็อต ที่เป็นกระแสที่ได้รับความนิยมและ มีความโดดเด่นมากที่สุดในตอนนี้ ถือว่าเป็นเกมสล็อตออนไลน์ ที่เป็นเบอร์ต้นๆ ของเมืองไทยเลยก็ว่าได้

 12. เกมมือถือสล็อตออนไลน์ เล่นได้ตลอด 24 ชั่วโมง สามารถเล่นได้บนมือถือ ทุกรุ่น ทุกระบบ ทั้งระบบ android, IOS หรือจะสามารถเล่นผ่านคอมพิวเตอร์ เว็บไซต์ได้เช่นกัน เพียงแค่เชื่อมอินเทอร์เน็ตไม่ว่าจะเป็น 3G/4G เท่านี้ก็สามารถเล่น สล็อตออนไลน์ มือถือ ได้เลยทันที

 13. สล็อต เกมพนัน คาสิโน ที่เป็นที่นิยม ในเหล่านักลงทุน ไม่ว่าจะรายเล็กหรือน้อย มักจะมาลองลุ้น ลองเสี่ยงดวงไปกับ เกมสล็อต ซึ่งเป็นเกมที่สามารถทำกำไร จากเงินทุนที่มีในเวลาอันสั้นได้ ในปี 2021 นี้ สล็อตจึงถือ เป็นเกมพนันที่น่าลงทุนที่สุดอย่างหนึ่ง และด้วยตัวเกมที่มีความหลากหลาย ในรูปแบบการเล่น เป็นเกมที่ เล่นง่าย และได้ เงินจริง ไม่ว่าคุณจะเป็นผู้เล่นในระดับไหน ไม่ว่าจะเป็นมือใหม่หรือนักลงทุนชั้นเซียน เว็บสล็อต เป็นแหล่งที่น่าลงทุนมาก

 14. เว็บตรงทั้งหมดในเว็บเดียวมาใหม่ล่าสุดในตอนนี้พร้อมให้บริการลูกค้าเว็บพนันสล็อตทุกคน หากคุณกำลังหา “เว็บสล็อต” ว่าจะเล่นเว็บไหนดี ถือว่าคุณหาเจอแล้วกับเว็บเรา BEO777 เว็บสล็อตยอดนิยม https://beo777.com/

 15. เกมส์สล็อตออนไลน์ ที่กำลังมาแรงด้วยตัวเกมส์ที่สวยงาม หากคุณเป็นนักเล่นสล็อต สมัครเล่นเลย PGSLOT สล็อตได้เงินจริง มีทีมงานดูแลตลอด 24 ชม. https://BEO777.COM/

 16. สำหรับผู้เล่นต้นทุนน้อย แต่อยากรับความปังที่กำลังมาแรง สำหรับค่ายเกมพีจีไม่ว่าจะเป็นสมาชิกเก่าหรือใหม่ อยากลองเล่นสล็อตออนไลน์ เพียงแค่ลงทะเบียนสมัครสมาชิกกับเรา https://BEO777.COM/

 17. เราคือเว็บที่มี คาสิโนออนไลน์แบ่งแยกชัดเจนระหว่างเกมเล่นบาคาร่า กับ โซนเกมที่เป็น สล็อตออนไลน์ ยิงปลา เพื่อให้ง่ายกับการมองเห็นของลูกค้า อีกทั้งระบบเว็บเราเป็นระบบที่ฝาก-ถอน AUTO 10-30 วินาทีทำให้ลูกค้าไม่ต้องอดใจนาน และทั้งยังเวลาเล่นเกมคาสิโน ไม่ต้องโยกเงินน่าเบื่อแบบเว็บอื่น หมดปัญหาเงินหาย หรือ ค่ายเกมส์ปิดโยกเงินออกไม่ได้ กดเข้าเล่นสามารถเล่นได้ทันที https://beo777.com/

 18. .💥#beo68 เว็บชั้นนำ เป็นเว็บที่มั่นคง 💥 แจกเครดิตฟรี 100 💯%. คลิกเลย
  สมัครฟรีๆ🆓รับยูสฟรีๆ🆓 ✅สมัครสมาชิกใหม่แจกเครดิตฟรี
  👉 https://lin.ee/VmNaPFb

 19. I was recommended this web site through my cousin. I’m no longer certain whether or not this submit is
  written via him as nobody else recognise such particular approximately my difficulty.

  You’re amazing! Thanks!

 20. Hi there! Someone in my Facebook group shared this website with us so
  I came to check it out. I’m definitely loving the information. I’m book-marking and will be tweeting this to my followers!
  Wonderful blog and wonderful style and design.

 21. I do not know whether it’s just me or if everybody else encountering issues with your website.

  It seems like some of the text in your posts are running off the screen. Can someone
  else please provide feedback and let me know if this is happening to them
  too? This might be a issue with my internet browser because I’ve had this happen previously.
  Appreciate it

 22. I love your blog.. very nice colors & theme.
  Did you design this website yourself or did you hire someone to do it for you?

  Plz respond as I’m looking to design my own blog and would
  like to find out where u got this from. thank you

 23. Hi there just wanted to give you a brief heads up and let you know a few of the
  pictures aren’t loading properly. I’m not sure why but I think
  its a linking issue. I’ve tried it in two different browsers and both show the
  same outcome.

 24. After I originally left a comment I seem to have clicked the -Notify me when new
  comments are added- checkbox and from now on every time a comment is added I get 4 emails with the same comment.
  There has to be an easy method you can remove me from that service?
  Thanks a lot!

 25. The evaluation is incredibly interesting. If you would like
  to try out situs slot gacor, I love to recommend participating in about reputable situs slot deposit pulsa websites.
  As you can complete big profits each of the perks
  and get assured profits. If you would like to experience,
  you may vertical just click here in this article. The
  hyperlink is actually an online video port webpage this is frequently used among Indonesia players.

 26. Hello there! This is my 1st comment here so I
  just wanted to give a quick shout out and say I really enjoy reading
  through your posts. Can you suggest any other blogs/websites/forums
  that deal with the same topics? Many thanks!

 27. I am really impressed with your writing skills
  and also with the layout on your blog. Is this a paid theme or
  did you modify it yourself? Either way keep up the nice quality writing, it’s rare to see a great blog
  like this one these days.

 28. I don’t even know how I ended up here, but I thought this post was great.
  I do not know who you are but certainly you are going to a famous blogger if you aren’t already 😉 Cheers!

 29. It’s the best time to make some plans for the future and it is time to be happy.
  I’ve read this post and if I could I desire to suggest you some interesting things or advice.
  Maybe you can write next articles referring to this article.
  I want to read even more things about it!

 30. I do trust all of the ideas you’ve offered in your post.
  They are very convincing and will definitely work.
  Nonetheless, the posts are very short for novices.
  Could you please prolong them a little from subsequent
  time? Thanks for the post.

 31. Thanks for ones marvelous posting! I genuinely enjoyed reading it, you will be
  a great author.I will make certain to bookmark
  your blog and will eventually come back down the road. I want to
  encourage that you continue your great work, have a nice morning!

 32. What’s Going down i am new to this, I stumbled upon this I have
  found It absolutely helpful and it has helped me out loads.
  I hope to give a contribution & aid other customers like its helped me.
  Great job.

 33. Hi there! I know this is somewhat off-topic however I needed to ask.
  Does building a well-established website like yours require a lot of work?
  I’m brand new to running a blog but I do write in my diary daily.
  I’d like to start a blog so I can easily share my own experience
  and views online. Please let me know if you have any kind of recommendations or tips
  for new aspiring blog owners. Thankyou!

 34. It’s appropriate time to make some plans for the future
  and it’s time to be happy. I have read this post and if I could I desire to suggest you some interesting things or suggestions.
  Perhaps you can write next articles referring to this
  article. I desire to read even more things about it!

 35. Oh my goodness! Amazing article dude! Thanks, However I am going through problems
  with your RSS. I don’t know why I am unable to subscribe to it.
  Is there anybody having the same RSS issues? Anyone
  who knows the answer can you kindly respond? Thanks!!

 36. I just couldn’t depart your website before suggesting that I really enjoyed the usual info
  a person provide to your guests? Is gonna be back continuously in order to inspect new posts

 37. I’m amazed, I have to admit. Rarely do I come across
  a blog that’s equally educative and entertaining, and without a
  doubt, you’ve hit the nail on the head. The problem is an issue that not enough men and women are speaking intelligently about.
  Now i’m very happy I found this in my search for something regarding this.

 38. Hello There. I found your blog using msn. This is a really
  well written article. I will make sure to bookmark it and come back to
  read more of your useful info. Thanks for the post.
  I’ll certainly comeback.

 39. Receive each one of the recent live casino online video gaming just simply in the following
  webpage. Perhaps you may do agen judi live casino
  online surprisingly since there are many options of
  suppliers.

 40. Pretty part of content. I simply stumbled upon your weblog and in accession capital to assert
  that I acquire in fact enjoyed account your weblog posts.
  Any way I’ll be subscribing on your augment and even I success you access persistently rapidly.

 41. Hi there! I know this is kinda off topic but I was wondering which blog platform are you using
  for this website? I’m getting tired of WordPress because I’ve had problems with hackers and I’m looking at alternatives for another platform.
  I would be awesome if you could point me in the direction of
  a good platform.

 42. I am really loving the theme/design of your blog.
  Do you ever run into any internet browser compatibility problems?
  A number of my blog audience have complained about my blog not operating correctly in Explorer but looks great in Safari.

  Do you have any suggestions to help fix this issue?

 43. You’re so cool! I do not think I’ve truly read through a single thing
  like this before. So wonderful to find someone with original thoughts on this subject.
  Seriously.. many thanks for starting this up. This website
  is something that is needed on the web, someone with a
  little originality!

 44. Hmm it looks like your website ate my first comment (it was super long) so I guess I’ll just sum it up what I wrote and say,
  I’m thoroughly enjoying your blog. I as well am an aspiring blog writer but I’m still new to the whole thing.
  Do you have any helpful hints for beginner blog writers?
  I’d certainly appreciate it.

 45. Great site you have here but I was curious about if you knew of
  any discussion boards that cover the same topics discussed in this article?

  I’d really like to be a part of group where I can get suggestions from other knowledgeable
  people that share the same interest. If you have any suggestions, please let me know.
  Thanks a lot!

 46. I used to be recommended this blog by my cousin. I’m no longer certain whether
  this put up is written by means of him as no one else recognise such precise
  approximately my problem. You are incredible! Thank you!

 47. It’s a pity you don’t have a donate button! I’d without a doubt donate to this
  outstanding blog! I guess for now i’ll settle for bookmarking and adding
  your RSS feed to my Google account. I look forward to
  new updates and will talk about this site with my Facebook group.

  Chat soon!

 48. Thank you for every other fantastic article.

  Where else may just anybody get that kind of information in such a perfect method of writing?
  I’ve a presentation next week, and I am on the search for such information.

 49. Hey! Do you know if they make any plugins to help with SEO?
  I’m trying to get my blog to rank for some targeted keywords but
  I’m not seeing very good gains. If you know of any please share.
  Thanks!

 50. Hello! I could have sworn I’ve been to this website before but
  after browsing through some of the post I realized
  it’s new to me. Nonetheless, I’m definitely
  happy I found it and I’ll be bookmarking and checking back often!

 51. Great work! This is the type of information that should be shared across the net.

  Shame on the seek engines for no longer positioning this publish upper!
  Come on over and visit my website . Thank you =)

 52. I all the time used to read piece of writing
  in news papers but now as I am a user of web therefore from now I am using net for
  content, thanks to web.

 53. We absolutely love your blog and find the majority of your post’s to be just what I’m looking for.
  Do you offer guest writers to write content for you?
  I wouldn’t mind publishing a post or elaborating on a lot
  of the subjects you write regarding here. Again, awesome
  web site!

 54. Does your site have a contact page? I’m having a tough
  time locating it but, I’d like to shoot you an e-mail. I’ve got some creative ideas for your blog
  you might be interested in hearing. Either way, great website and I look forward to seeing it
  expand over time.

 55. Hi! I know this is kinda off topic but I was wondering if you knew where I could get a
  captcha plugin for my comment form? I’m using the same blog platform as yours and I’m having
  problems finding one? Thanks a lot!

 56. Great article! That is the kind of information that are supposed to be shared across
  the net. Shame on Google for no longer positioning this post upper!
  Come on over and visit my website . Thanks =)

 57. Hey there this is kinda of off topic but I was wanting to know if blogs use WYSIWYG editors or if you have to manually code with HTML.
  I’m starting a blog soon but have no coding skills so I wanted to get guidance from someone with experience.

  Any help would be enormously appreciated!

 58. Heya i’m for the first time here. I found this board and I
  find It really useful & it helped me out much.
  I am hoping to present one thing again and aid others such as
  you aided me.

 59. The diagnosis is very interesting. If you need that can be played out bandar
  slot, I would advise engaged in in trusted slot pulsa tanpa potongan niche sites.
  Since you can complete big positive aspects and acquire specific pay-out odds.
  If you wish to perceive, you may right away click the link00 listed
  below. The web link may be a video video slot site that is frequently employed between Indonesian the gamers.

 60. Hi there, I discovered your web site via Google whilst searching for a similar matter, your website got here
  up, it appears good. I have bookmarked it in my google bookmarks.

  Hello there, simply become aware of your weblog thru Google,
  and located that it is really informative. I am going to be careful
  for brussels. I will be grateful when you proceed this in future.

  A lot of people shall be benefited from your writing.
  Cheers!

 61. We are a group of volunteers and opening a new scheme in our community.
  Your web site offered us with valuable information to work on. You’ve
  done a formidable job and our entire community will be grateful to you.

 62. Just desire to say your article is as surprising. The
  clearness in your post is simply spectacular and i
  could assume you’re an expert on this subject.
  Well with your permission let me to grab your feed to keep updated
  with forthcoming post. Thanks a million and please keep up the enjoyable work.

 63. Hi to every body, it’s my first pay a quick visit of this website; this web site consists of remarkable and actually fine information in favor of visitors.

 64. Wow! This blog looks exactly like my old one! It’s on a entirely different subject but
  it has pretty much the same page layout and design. Superb
  choice of colors!

 65. I am now not sure the place you’re getting your
  info, however great topic. I needs to spend a while finding out more
  or working out more. Thank you for wonderful information I was looking for this information for my
  mission.

 66. Your analysis is extremely interesting. If you wish that can be played out slot gacor, I recommend participating in about trustworthy slot online blogs.

  Because you can gain big benefits and get guaranteed pay-out odds.
  If you would like which might be enjoyed, you may heterosexual
  click the link below. The web link is actually a port webpage that
  will be often used between Indonesia the gamers.

 67. I know this if off topic but I’m looking into starting my own weblog and was curious what all is needed
  to get setup? I’m assuming having a blog like yours would cost a pretty penny?

  I’m not very web smart so I’m not 100% sure.
  Any suggestions or advice would be greatly appreciated.
  Many thanks

 68. Hello to all, how is the whole thing, I think every one
  is getting more from this web page, and your views are good
  in support of new users.

 69. Really interesting critique. If you wish to execute poker on the net, a lot more my site since there are many gaming system.
  Upon Indonesia, this original match on this occasion agen judi online terpercaya.

 70. Your articles is extremely incredibly good. If you want information regarding lotto, a lot
  more my own site. Between online gambling gamers in Indonesian this kind
  of game is referred to as bandar togel terpercaya.
  We certainly have lots of tips about the agen judi togel online.

 71. obviously like your website however you need to take a
  look at the spelling on several of your posts. Several of them are rife with
  spelling issues and I to find it very troublesome to inform
  the reality however I will definitely come back again.

 72. whoah this blog is fantastic i like studying your posts.

  Stay up the good work! You already know, many individuals are
  looking round for this information, you can aid them greatly.

 73. Ahaa, its good dialogue about this piece of writing here at this weblog, I have read all that,
  so now me also commenting at this place.

 74. I wanted to thank you for this fantastic read!!
  I definitely enjoyed every bit of it. I have got you saved as a favorite to look at new stuff you post…

 75. I would like to thank you for the efforts you’ve put in penning this site.

  I’m hoping to check out the same high-grade content by
  you later on as well. In truth, your creative writing abilities has encouraged
  me to get my own, personal blog now 😉

 76. Hey I know this is off topic but I was wondering if you knew of
  any widgets I could add to my blog that automatically tweet my newest twitter updates.
  I’ve been looking for a plug-in like this for quite some time
  and was hoping maybe you would have some experience with something like this.

  Please let me know if you run into anything.
  I truly enjoy reading your blog and I look forward
  to your new updates.

 77. I absolutely love your blog and find a lot of your post’s to be just what I’m looking for.
  can you offer guest writers to write content in your case?
  I wouldn’t mind producing a post or elaborating on most of the subjects you write in relation to here.
  Again, awesome web site!

 78. Everything is very open with a clear explanation of the challenges.
  It was definitely informative. Your website is extremely helpful.

  Thanks for sharing!

 79. Hello there, just became alert to your blog through
  Google, and found that it’s really informative.
  I am gonna watch out for brussels. I’ll be grateful if you continue this {in future}.
  Lots of people will be benefited from your writing. Cheers!

 80. You really make it seem so easy with your presentation but I find this topic to be really something that I think I
  would never understand. It seems too complicated and extremely broad for me.

  I am looking forward for your next post, I’ll try to get the hang of it!

 81. Hi there, I think your web site could be having browser compatibility problems.
  When I take a look at your blog in Safari, it looks fine however when opening in I.E., it’s got some overlapping issues.
  I just wanted to provide you with a quick heads up! Besides that, fantastic site!

 82. Hey there, You have done an excellent job. I will definitely digg it and personally suggest to my friends.
  I’m confident they’ll be benefited from this website.

 83. It’s difficult to find well-informed people for this topic, however,
  you sound like you know what you’re talking about!
  Thanks

 84. Hello, i think that i saw you visited my site so i came to “return the favor”.I’m trying to find things to improve my
  website!I suppose its ok to use a few of your ideas!!

 85. I’m impressed, I must say. Seldom do I encounter a blog that’s both educative and
  interesting, and let me tell you, you’ve hit the
  nail on the head. The issue is something which not enough
  people are speaking intelligently about. I’m very happy that I
  stumbled across this in my hunt for something concerning this.

 86. Thanks for your personal marvelous posting!
  I actually enjoyed reading it, you happen to be a great
  author.I will be sure to bookmark your blog and will often come
  back in the foreseeable future. I want to
  encourage you to continue your great job, have
  a nice afternoon!

 87. Hello! This is kind of off topic but I need some advice
  from an established blog. Is it very hard to set up your own blog?
  I’m not very techincal but I can figure things out pretty fast.
  I’m thinking about creating my own but I’m not sure where to begin. Do you have
  any points or suggestions? With thanks

 88. Heya i’m for the first time here. I came across this board and I find It
  truly useful & it helped me out a lot. I hope
  to give something back and aid others like you helped me.

 89. Howdy would you mind stating which blog platform you’re working with?
  I’m planning to start my own blog soon but I’m having a hard time
  deciding between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal.

  The reason I ask is because your design seems different then most blogs and I’m looking for something unique.
  P.S Sorry for getting off-topic but I had to ask!

 90. We are a group of volunteers and starting a new scheme in our community.

  Your web site provided us with valuable info to work on. You’ve done a formidable job and our whole community will be thankful to you.

 91. I am really impressed with your writing skills as well as
  with the layout on your blog. Is this a paid theme or did you customize it yourself?
  Either way keep up the nice quality writing, it is rare to see a great blog like this one these days.

 92. Have you ever thought about including a little bit more than just your
  articles? I mean, what you say is fundamental and all.
  But think of if you added some great graphics or video clips to give your posts more, “pop”!
  Your content is excellent but with pics and video clips, this
  website could definitely be one of the very best in its niche.
  Fantastic blog!

 93. That is really interesting, You are an overly skilled blogger.

  I have joined your rss feed and sit up for in search of extra of your wonderful post.
  Also, I’ve shared your site in my social networks

 94. An impressive share! I’ve just forwarded this onto a friend who
  has been conducting a little research on this. And he actually
  bought me breakfast simply because I found it for him…
  lol. So allow me to reword this…. Thanks for the meal!!
  But yeah, thanx for spending time to discuss this topic here on your blog.

 95. Hi, I do believe this is a great website. I stumbledupon it ;
  ) I’m going to revisit once again since I book marked it.

  Money and freedom is the greatest way to change, may you be rich and continue to guide others.

 96. Hey just wanted to give you a quick heads up. The
  text in your post seem to be running off the screen in Opera.
  I’m not sure if this is a formatting issue or something to
  do with web browser compatibility but I thought I’d post to let
  you know. The design look great though! Hope you get the issue fixed soon. Kudos

 97. Hey! I just wanted to ask if you ever have any trouble
  with hackers? My last blog (wordpress) was hacked and I ended up losing months
  of hard work due to no data backup. Do you have any solutions to prevent hackers?

 98. Hi there! Would you mind if I share your blog with
  my facebook group? There’s a lot of people that I think would really enjoy your content.

  Please let me know. Thanks

 99. Hey! Would you mind if I share your blog with my facebook group?
  There’s a lot of folks that I think would really appreciate your content.
  Please let me know. Thank you

 100. Its like you read my mind! You appear to know
  a lot about this, like you wrote the book in it or something.
  I think that you could do with some pics to drive the message home
  a little bit, but instead of that, this is fantastic blog.
  An excellent read. I will definitely be back.

 101. Hey! I just wanted to ask if you ever have any trouble with hackers?
  My last blog (wordpress) was hacked and I ended up losing months of hard work due to no data backup.
  Do you have any methods to protect against hackers?

 102. Greetings, There’s no doubt that your website may be having internet browser compatibility
  issues. Whenever I take a look at your blog in Safari, it looks fine however, when opening in I.E.,
  it’s got some overlapping issues. I just wanted to give you a
  quick heads up! Apart from that, wonderful blog!

 103. We stumbled over here by a different page and thought I might check things out.

  I like what I see so i am just following you.
  Look forward to looking over your web page repeatedly.

 104. What’s up, for all time i used to check website
  posts here early in the break of day, because i like to find
  out more and more.

 105. I don’t even know how I ended up here, but I
  thought this post was great. I do not know who you are but definitely you are going
  to a famous blogger if you are not already 😉 Cheers!

 106. I was suggested this blog by means of my cousin. I am no longer sure whether or not this publish
  is written by means of him as no one else understand such unique approximately my problem.
  You’re wonderful! Thanks!

 107. I think this is among the most important information for me.
  And i’m glad reading your article. But want to remark on some general things, The web site style is perfect,
  the articles is really nice : D. Good job, cheers

 108. Do you have a spam problem on this site; I also am a blogger,
  and I was wondering your situation; many of us have created some nice
  methods and we are looking to swap solutions with other folks, be sure to shoot me an e-mail if interested.

 109. I like the helpful info you provide in your articles.
  I’ll bookmark your blog and check again here regularly. I am quite certain I’ll learn plenty of new stuff right
  here! Best of luck for the next!

 110. Hi there! This is my first comment here so I just wanted to give a quick shout out and say I genuinely enjoy reading your blog posts.

  Can you recommend any other blogs/websites/forums that go over the same topics?
  Appreciate it!

 111. Hello this is kind of of off topic but I was wondering if blogs
  use WYSIWYG editors or if you have to manually code with HTML.
  I’m starting a blog soon but have no coding experience so I wanted to get advice from
  someone with experience. Any help would be greatly appreciated!

 112. I don’t know whether it’s just me or if everybody else encountering issues with your website.
  It seems like some of the written text on your posts are running off the screen. Can someone else please comment and
  let me know if this is happening to them too?
  This may be a problem with my browser because I’ve had this happen previously.

  Cheers

 113. Superb blog! Do you have any hints for aspiring writers?
  I’m planning to start my own website soon but I’m a little lost on everything.
  Would you advise starting with a free platform like WordPress or go for a paid option?
  There are so many options out there that I’m totally overwhelmed ..
  Any ideas? Thanks!

 114. I really like your blog.. very nice colors & theme.

  Did you make this website yourself or did you hire someone to do
  it for you? Plz answer back as I’m looking to construct my own blog and
  would like to find out where u got this from. many thanks

 115. Today, while I was at work, my cousin stole my iPad and tested to see if it can survive a
  twenty five foot drop, just so she can be a youtube
  sensation. My apple ipad is now broken and she
  has 83 views. I know this is completely off
  topic but I had to share it with someone!

 116. At this time it sounds like Movable Type is the top blogging platform out there right now.

  (from what I’ve read) Is that what you’re using on your blog?

 117. magnificent publish, very informative. I ponder why the other specialists of
  this sector don’t understand this. You should proceed your
  writing. I’m confident, you’ve a huge readers’ base already!

 118. Greetings from Los angeles! I’m bored at work so I decided
  to browse your site on my iphone during lunch break. I really like the
  knowledge you provide here and can’t wait to take a look when I get home.
  I’m shocked at how quick your blog loaded on my mobile ..
  I’m not even using WIFI, just 3G .. Anyhow,
  superb site!

 119. Hello there! This is my first visit to your blog!
  We are a team of volunteers and starting a new project in a community in the same
  niche. Your blog provided us useful information to work on. You have done a outstanding job!

 120. I’ve been exploring for a little bit for any high quality articles
  or weblog posts on this sort of area . Exploring in Yahoo I finally stumbled upon this site.
  Reading this information So i am satisfied to exhibit that I’ve an incredibly good uncanny feeling
  I discovered exactly what I needed. I such a lot indisputably will
  make certain to do not fail to remember this website and provides it a glance on a continuing basis.

 121. This design is spectacular! You definitely know how to keep a reader entertained.

  Between your wit and your videos, I was almost moved to start my
  own blog (well, almost…HaHa!) Great job. I really loved what you had
  to say, and more than that, how you presented it.
  Too cool!

 122. Nice post. I was checking constantly this weblog and I’m inspired!
  Very useful information particularly the final section 🙂 I take care of such information a lot.
  I was looking for this certain information for a very lengthy time.
  Thanks and good luck.

 123. I’m not sure where you are getting your info, but good topic.

  I needs to spend some time learning more or understanding more.
  Thanks for excellent information I was looking for this information for my mission.

 124. Greetings! This is my 1st comment here so I just wanted to give a quick shout out and
  tell you I genuinely enjoy reading your articles. Can you suggest
  any other blogs/websites/forums that go over the same topics?
  Many thanks!

 125. Do you have a spam issue on this site; I also am a blogger, and I was curious about your situation; we
  have created some nice procedures and we are looking to exchange methods with others, be sure to shoot
  me an email if interested.

 126. I am really enjoying the theme/design of your blog. Do you ever run into any internet browser compatibility problems?
  A number of my blog readers have complained about my website not working
  correctly in Explorer but looks great in Chrome.
  Do you have any ideas to help fix this issue?

 127. Very great post. I just stumbled upon your blog and wished to mention that I
  have really enjoyed browsing your blog posts. In any case I will
  be subscribing to your feed and I hope you write again very soon!

 128. Greate pieces. Keep posting such kind of info on your blog.
  Im really impressed by it.
  Hi there, You have performed an incredible job. I’ll definitely digg it and personally recommend to my friends.

  I’m sure they’ll be benefited from this website.

 129. Today, I went to the beachfront with my children. I found a sea shell and
  gave it to my 4 year old daughter and said “You can hear the ocean if you put this to your ear.” She placed the shell to
  her ear and screamed. There was a hermit crab inside and it pinched her ear.

  She never wants to go back! LoL I know this
  is entirely off topic but I had to tell someone!

 130. I am curious to find out what blog platform you happen to be working with?

  I’m experiencing some minor security issues with my latest blog and I’d like
  to find something more secure. Do you have any suggestions?

 131. Good day! Do you know if they make any plugins to protect against hackers?
  I’m kinda paranoid about losing everything I’ve worked
  hard on. Any suggestions?

 132. You actually make it seem so easy with your presentation but I find this matter to be really something
  that I think I would never understand. It seems too complicated and
  very broad for me. I am looking forward for your next
  post, I’ll try to get the hang of it!

 133. My developer is trying to persuade me to move to .net from PHP.

  I have always disliked the idea because of the expenses.
  But he’s tryiong none the less. I’ve been using Movable-type on various websites for about a year and am concerned about switching to another platform.
  I have heard very good things about blogengine.net.
  Is there a way I can transfer all my wordpress content
  into it? Any kind of help would be greatly appreciated!

 134. you are really a just right webmaster. The web site loading velocity
  is amazing. It seems that you are doing any distinctive trick.
  Also, The contents are masterpiece. you’ve done a great process on this subject!

Leave a Reply

Your email address will not be published.