Pas tërmetit të 26 nëntorit në videot e publikuara për të parë momentin e lëvizjes së ndërtesave nga tërmeti, u vu re që në qiell u shfaqte një dritë e cila ngjate herë pas here si drita e vetëtimës.

Por mediat e huaja shkruajnë se shkencëtarët kanë një hipotezë të re për të shpjeguar fenomenin misterioz, atë të dritës gjatë kohës që bie tërmet. Sipas shkencëtarëve dritat shërbejnë si paralajmërim për një tërmet të pashmangshëm.

Për shekuj, dëshmitarët okularë raportuan herë pas here teksa kanë parë një fenomen të pashpjegueshëm disa minuta para, gjatë ose pas një tërmeti, drita të çuditshme të ndritshme në qiell.

Pas një tërmeti të vitit 1888 që goditi Zelandën e Re, për shembull, pati raportime për “paraqitje të ndritshme” dhe “një shkëlqim të jashtëzakonshëm” të dukshëm për disa orë. Ata u vunë re në 1930, gjatë një tërmeti Japoni, i dukshëm deri në 70 milje larg nga epiqendra.

Në mesin e dhjetëra tërmeteve që thuhet se prodhonin drita të çuditshme, cilësitë e tyre ndryshonin shumë, njerëzit raportuan se shikonin flakë të bardha, ose flakë në ngjyrat e ylberit. Dritat nganjëherë shfaqeshin vetëm për disa sekonda, por herë të tjera ata u zbeheshin në qiell për minuta.

Burimi: Smithsonian