Zbulimi i parë i formimit të embrionit në një fazë të hershme mund të ndihmojë në zgjidhjen e misterit të defekteve kongjenitale.


Shkencëtarët kanë bërë një zbulim të rëndësishëm në studimin e zhvillimit embrional, duke kapur për herë të parë një fazë të hershme të formimit të embrionit që mund të ndihmojë në zgjidhjen e misterit të defekteve kongjenitale të lindjes tek njerëzit.

Studiuesit nga Universiteti i Queensland në Australi kanë përdorur një teknikë inovative për të shqyrtuar zhvillimin e embrioneve të thëllëzave, duke përdorur proteina fluoreshente për të ndriçuar qelizat brenda embrionit të vogël dhe duke regjistruar momentet e tij të hershme të formimit. Kjo teknikë u lejoi ata të shohin qelizat si ato organizonin veten rreth një strukture mbështetëse bazuar në proteina, duke shfaqur format e para të zemrës dhe të shtyllës kurrizore, të njohura si ‘tub nervor’.

Një aspekt i veçantë i këtij zbulimi është ngjashmëria e zhvillimit të embrionit të thëllëzës me atë të embrionit njerëzor në fazat e hershme të rritjes, duke hapur mundësi për të kuptuar se si gabimet e hershme në zhvillimin e këtyre qelizave embrionale mund të çojnë në defekte kongjenitale të lindjes në njerëz.


Dr. Melanie White dhe ekipi i saj kanë përdorur gjenetika inxhinierike për të krijuar embrionet e thëllëzave të cilat prodhojnë një proteinë fluoreshente të quajtur Lifeact, e cila u lidh selektivisht me citoskeletin e aktinës në qelizat embrionale. Ky përdorim i proteina fluoreshente u bë i mundur përmes implantimit të gjenit të Lifeact në embrionet e gjalla të thëllëzës, duke lejuar për një shikim të detajuar të formimit të citoskeletit të aktinës dhe të strukturave të tjera të hershme të qelizave.

Në një deklaratë për zbulimin e tyre, Dr. White theksoi se kjo ishte hera e parë që një ekip ka kapur me sukses citoskeletin e aktinës në qelizat embrionale, duke lehtësuar kështu studimet e tyre për koordinimin e lëvizjeve dhe organizimit të qelizave gjatë zhvillimit embrional.

Për shkak të mundësisë së studimit të këtyre zhvillimeve të hershme në embrionet e thëllëzave, shkencëtarët tani kanë një model të avancuar për të studiuar dhe kuptuar zhvillimin njerëzor në mënyrë që të identifikojnë më mirë shkaqet dhe trajtimet e defekteve kongjenitale të lindjes. Kjo mund të përmirësojë ndjeshmërisht trajtimet e ardhshme mjekësore dhe të ndihmojë në parandalimin e problemeve shëndetësore që lidhen me defekte kongjenitale si defektet e zemrës dhe tubi nervor.


Zbulimi i shkencëtarëve australianë paraqet një hap të rëndësishëm përpara në fushën e biologjisë zhvillimore dhe shëndetit publik, duke hapur rrugën për studime më të thella që mund të ndikojnë në shëndetin dhe mirëqenien e njerëzve në të ardhmen.//DailyMail