Kombi skandinav po përgatitet për një të ardhme apokaliptike, duke pretenduar se pandemia e fundit, ndryshimet klimatike dhe lufta në Ukrainë e bënë këtë masë thelbësore. Qeveria e Norvegjisë nënshkroi një marrëveshje me katër vende private për të ruajtur 30,000 tonë drithë në 2024 dhe 2025.


Ministri norvegjez për bujqësinë dhe ushqimin, Geir Pollestad, tha: “Ndërtimi i një rezerve të paparashikuar të drithërave ushqimore ka të bëjë me përgatitjen për të pamendueshmen”. Ministri i financave të vendit Trygve Slagsvold Vedum shtoi: “Duhet të ketë një nivel shtesë sigurie në rasti i ndërprerjeve të mëdha në sistemet e tregtisë ndërkombëtare ose dështimi i prodhimit kombëtar Kjo është një pjesë e rëndësishme e punës së qeverisë për të forcuar gatishmërinë kombëtare.

Norvegjia do të largojë grurin nëpër objektet ekzistuese në pronësi të kompanive. Tre nga këto kompani do të ruajnë të paktën 15,000 ton këtë vit. Qeveria norvegjeze tha se kompanitë e përfshira mund të investojnë në objekte të reja dhe të vendosin vetë se ku do t’i ruajnë furnizimet e urgjencës, por ata duhet ta vënë në dispozicion drithin kur është e nevojshme nga shteti.


Vendi synon të krijojë furnizime deri në vitin 2029, me synimin për të grumbulluar rreth 82,500 ton fitim deri në fund të dekadës, të cilat do të jenë të mjaftueshme për të ushqyer 5.6 milionë shtetasit e Norvegjisë për tre muaj, nëse lind një krizë. Kjo vjen mes frikës në rritje Lufta e Tretë Botërore po afrohet. Në të vërtetë, Norvegjia ngriti një komision për të vlerësuar gatishmërinë e saj për një emergjencë, e cila çoi në grumbullimin e grurit, pasi Rusia pushtoi Ukrainën në vitin 2022. Njoftimi i Norvegjisë vjen pas paktit midis Vladimir Putin dhe Kim Jong-un të Koresë së Veriut për të ndihmuar vendet e njëri-tjetrit. në rast se një komb bie nën sulm.

Edhe pse është e paqartë se si do të duket kjo ndihmë, presidenti rus e quajti atë një “përpjekje për të zgjeruar bashkëpunimin e tyre ekonomik dhe ushtarak dhe për të çimentuar një front të bashkuar kundër SHBA-së” dhe përcakton se “ndihma reciproke” do të jepet “në rast të agresionit ndaj njërës nga palët”.