Publikohen sot të dhënat e Censit, projekt ky për regjistrimin e popullsisë që u zhvillua në vendin tonë në muajt shtator-nëntor 2023. Mësohet se nga regjistrimi, rezulton se në Shqipëri jetojnë 2.412,113 banorë, konkretisht 755,950 familje, me madhësi 3.2 anëtarë. Kështu bëri me dije drejtoresha e INSTAT, Elsa Dhuli. Mbi 1 mln llogaritet të jetë numri i banesave në Shqipëri.


“Ky cens, vlerësoi në territorin shqiptar në datë 18 shtator 2023, 2 402 113 banorë, të cilët përbëjnë 755 950 familje, me madhësi mesatare 3.2 anëtarë për familje, të cilët jetojnë në 1 082 529 banesa të zakonshme. Sot, kemi kënaqësinë të prezantojmë në detaje informacionet që lidhen me këtë proces, duke treguar në të njejtën kohë, se ky cens ka arritur qëllimin për të cilin u krye, ka justifikuar investimet afatgjata, mbështetjen financiare, nevojën e përdoruesve. Kryerja e Censit për popullsinë dhe banesat, plotësuan kushtet për anëtarësim në BE. Ky Cens u realizua pas disa sfidave të ndodhura përgjatë tërmetit apo dhe pandemisë së COVID-it. Sfida të tjera u përballën, grumbullimi i numëruesve, nga jugu në veri, pavarësisht terrenit malor apo zonave të populluara”, tha ajo.

Kujtojmë se në Censin e fundit, atë të vitit 2011, në Shqipëri jetonin 2.821.977 shqiptarë, ndërkohë që shifrat, duke e krahasuar me ato sot janë 409 mijë banorë më pak. Rreth 17% është shifra e tkurrjes së popullsisë së Shqipërisë për 12 vite (2011-2023).

Numri një i INSTAT tha më tej se “të dhënat e CENSIT, janë një e mirë publike, dhe ju ofrohen hartuesve të politikave, vendimarrëseve, studiuesve, bizneseve, për ti përdorur për planifikimin zhvillimor, analizën e dukurive demografike, sociale, ekonomike dhe mjedisore, marrjen e vendimeve të rëndësishme dhe zbatimin e tyre në praktikë në dobi të shoqërisë sonë“. “Në emër të INSTAT dhe Ekipit të cens, falenderoj qytetarët për kontributin e tyre në përfundimin me sukses të këtij procesi, duke dhënë informacion për veten dhe familjarët e tyre“, tha më tej kreu i INSTAT, Elsa Dhuli.