Shkodër, gati vaksinimi kundër kancerit të qafës së mitrës/ Hysa: Vaksinimi nis me 1 dozë për moshën 13 vjeç

Çdo vajze 13 vjec duke nisur nga kjo jave mund te paraqitet prane qendrave shendetesore per te aplikuar vaksinen kunder kancerit te qafes se mitres! Shefja e sherbimit epidemiologjik ne Shkoder Dhurata Hysa ka bere me dije se aktualisht ne kalendarin e vaksinimeve kjo vaksine eshte vetem me 1 aplikim dhe eshte e detyrueshme.

Hysa tha se vaksina ështe certefikuar dhe ka garancine prej 1 dekade ndaj nuk duhet te kete medyshje per ta aplikuar! Prej 1 jave po behet edhe trajnimi i stafit shendetesor ne menyre qe te nise sa me pare! Kete te merkure vaksina ka mberritur ne shkoder dhe pritet vetem nisja e ketij procesi ne baze edhe te kalendarit te vaksinimit! Kanceri i qafës së mitrës është një sëmundje tërësisht e parandalueshme e megjithatë, ai mbetet shkak i rëndësishëm i vdekjes nga kanceri te gratë në mbarë botën. Në Shqipëri raportohen rreth 100 raste të reja çdo vit nga Shërbimi i Onkologjisë!