Precedenti Meta/ Si u zbulua agjenti i madh i ish-Sigurimit me dosje të zhdukur, spiunoi edhe Zef Pëllumbin!


Hapja e dosjeve të ish Sigurimit të Shtetit dhe spiunët po dominojnë debatin politik që nga fundi i muajit korrik të këtij viti. Në Kuvend janë depozituar 6 nisma ligjore për lustracionin dhe hapjen e dosjeve, ndërsa do të referohen edhe dy nisma të tjera nga mazhornaca. Në seancën e fundit parlamentare u miratuan disa ndryshime në ligjin e vitit 2015 për informimin mbi dokumentet e ish Sigurimit të Shtetit, duke i hapur rrugë Autoritetit të Dosjeve që të mund të verifikojë edhe politikanët që kanë marrë më parë certifikata të pastërtisë së figurës nga komisionet Mezini dhe Bezhani. Ndryshimi ligjor u nxit nga precedenti ‘Meta’, pasi Autoriteti i Dosjeve pretendoi në korrik 2022, se Ilir Meta kishte qenë bashkëpunëtor i ish Sigurimit të Shtetit, por ligji nuk e lejonte ta verifikonte plotësisht për shkak të një klauzole të propozuar nga LSI-ja në vitin 2015, ku ndalohej me ligj verifikimi i peronave që kishin marrë më parë një certifikatë pastërtie të figurës. Një certifikatë të tillë e kishte edhe Ilir Meta.

Ish-presidenti vijon të pretendojë se nuk ka lidhje me ish Sigurimin e Shtetit dhe se sipas tij kemi të bëjmë me një manipulim dhe falsifikim nga Autoriteti i Dosjeve për interesa politike. Meta kallëzoi anëtarët e Autoritetit të Dosjeve për falsifikim dhe për një sërë veprash penale, por kallëzimi u hodh poshtë nga Prokuroria e Tiranës i pabazë. Argumenti kryesor i Metës është pretendimi se në emrin e tij nuk ka një dosje, me të gjitha elementet përshkruese, siç operohej për çdo bashkëpunëtor.
Sot Shqiptarja.com sjell një rast të pazakontë se si është zbuluar një nga spiunët më të kamufluar dhe famëkeq të ish Sigurimit të Shtetit, ndonëse dosja e tij kryesore ishte zhdukur. Bëhet fjalë për agjentin Hodo Kushi, i nderuar pas vendosjes së pluralizmit si simbol i persekutimit të regjimit komunist dhe i qëndresës. Madje u shpërblye nga pushteti i PD-së në poste të larta publike. Historie e Hodo Kushit trajtohet në librin me titull ‘Mëkatarët’ të Nazif Bezhanit, ish kryetar i Komisionit Shtetëror për Kontrollin e figurës së zyrtareve dhe personave të larta, për lidhjet e tyre me ish-Sigurimin e Shtetit.

Nazif Bezhani shkruan se gjatë verifikimit, Hodo Kushi, i dënuar me 15 vite burg si armik i popullit, rezultoi i pastër, pasi dosja e tij ishte zhdukur në mënyrë misterioze. Hodo Kushi u zbulua si spiun i Sigurimi të Shtetit rastësisht, pasi emri i tij doli në materialet e subjekteve të tjera. Me pseudonimin i ‘Penduari’, Kushi i shërbeu ish Sigurimit të Shtetit për 11 vite nga burgu në burg. Në një libër me kujtime, Nazif Bezhani e quan Kushin një ambasador të të ish Sigurimit të Shtetit.
Kushi u stërvit nga ish Sigurimi i Shtetit, kaloi teste torturash, duke depërtuar më pas në mes të të burgosurve politikë, të cilët ishin intelektualë dhe personalitete të spikatur, të konsideruar si të rrezikshëm nga regjimi. Hodo Kushi fitoi edhe besimin e priftit të mirënjohur Zef Pëllumbi, ku pas miqësimit, nisi të spiunonte mendimet e tij në organet e ish Sigurimit të Shtetit.
Pjesë nga rrëfimi i Nazif Bezhanit
“Me një ngjarje të tillë, shumë tronditëse, u ballafaqova qysh në muajt e parë të veprimtarisë të Komisionit. Lajmi bombë, që më njoftoi Arbeni i arkivit, do të mbetet në kujtesën time sa të jetë jeta. Në fakt, në atë muaj shihnim drama të çuditshme në ekranet e kompjuterëve, por jo si kjo, aq tronditëse sa e bënte të pabesueshme. Ishte historia e një agjenti të kualifikuar, i quajtur Hodo Kushi, i dënuar me 15 vjet heqje lirie, si armik i popullit. Siç provohet nga dokumentacioni i administruar, ai pranon me vullnet të plot të vihet në shërbim të organeve të Sigurimit të Shtetit, si i penduar, për të shlyer fajin e bërë, dhe e zgjedh vetë edhe pseudonimin e tij: “penduari”.
Për 11 vjet, ndonëse agjent i Sigurimit të Shtetit, i është nënshtruar torturave çnjerëzore, për të fituar besimin e të burgosurve, objekt i veprimtarisë së tij agjenturore. Për 11 vjet, ai kaloi nga burgu në burg, gjoja me dënime disiplinore, por, në fakt, me shërbime tepër speciale, të përgatitura me kujdes nga organet e specializuara të Sigurimit te Shtetit. Me përmbysjen e diktaturës, Hodo Kushi përfiton statusin e të persekutuarit politik, bile me nderime të veçanta. Ai emërohet menjëherë në funksione të larta të shtetit dhe bëhet një njeri i besueshëm e me perspektivë.
Kur në vitin 1997 u bë ndërrimi në drejtimin e shtetit, pritej që të lëvizte nga vendi edhe Hodo Kushi. Në fakt, ai lëvizi nga vendi, por me një lëvizje paralele, ndoshta më e preferuar. Kur Komisioni i dërgoi arkivit të SHISH-it emrin e Hodo Kushit, për kontrollin paraprak të figurës së tij, ai e kaloi me sukses këtë provim, sepse emri i tij nuk figuronte në asnjë vend. Por, disa ditë më vonë, më njoftuan lajmin-bombë, se Hodo Kushi figuronte si një agjent i madh i Sigurimit të Shtetit, me një aktivitet shumë të gjerë. Në fakt, dosja e tij figuron e zhdukur, pa asnjë shpjegim, pra, një zhdukje e qëllimshme dhe misterioze; por, megjithëkëtë, ai nuk i shpëtoi dot zbulimit, për shkak se shumë nga raportet e tij figuronin edhe në materialet e të burgosurve të tjerë. Janë, pikërisht, këto materiale që hodhën dritë mbi veprimtarinë e këtij agjenti.

https://shqiptarja.com/lajm/precedenti-meta-si-u-zbulua-agjenti-i-madh-i-ish-sigurimit-me-dosje-te-zhdukur-spiunoi-edhe-zef-pellumbin-ne-demokraci-u-nderua-dhe-u-shperblye-me-poste


1 Trackback / Pingback

  1. have a peek here

Comments are closed.