Raporti i KE, komisioneri Varhelyi: Shqipëria ka treguar nivel të lartë angazhimi në luftën kundër korrupsionit! Kosovës t’i liberalizohen vizat

Eurokomisioneri për Fqinjësinë e Mirë, Oliver Varhelyi ka prezantuar në Komisionin e Europës raportin e përmbushjes së kritereve në kuadër të integrimit në BE. Varhelyi u shpreh se Shqipëria ka bërë një proces shumë të mirë, sidomos në sistemin gjyqësor ku nënvizoi se vendi ka treguar nivel të lartë angazhimi për të luftuar korrupsionin.

‘Dëshirojmë të ndihmojmë partnerët tanë në Ballkanin Perëndimor për të kaluar krizën energjetike. Vitin e kaluar 6 projekte të energjisë së rinovueshme u financuan..

Bosnje-Hercegovinës t’i jepet status i vendit kandidat. Liria e shprehjes duhet të garantohet. Këshilli i BE-së ti bëjë thirrje liderëve të Bosnje -Hercegovinës që të bëjnë reformat e duhura. Të gjithë sytë në elitën e Bosnjë-Hercegovinës. Lidershipi të themelojë sa më shpejt institucionet për të zbatuar reformat. Komisioni është i gatshëm që të ofrojë mbështetje.

Maqedonia dhe Shqipëria është bërë një hap i rëndësishëm. Është ndërmarrë mbledhja e parë qeveritare për nisjen e negociatave për të siguruar se nuk ka kohë për të humbur. Procesi i screening do të nisë dhe po ecën me ritme të duhura. Në Maqedoni vendi duhet të mbajë ritmin e duhur.

Shqipëria ka pasur rezultate të mira, në sistemin gjyqësor dhe avancim të procesit të vettingut. Vendi ka treguar nivel të lartë angazhimi për të luftuar korrupsionin dhe krimin e organziuar. Kosova ka përmbushur të gjitha kushtet për liberalizimin e vizave.’- tha Varhelyi.