Kishin bërë “namin” me vjedhje makinash në Itali që arrinin vlerën 1 milion euro, në pranga shqiptari

Dy persona mes tyre dhe një shqiptar kanë rënë në prangat e Policisë Italiane.Gjatë dy viteve të fundit ata kishin vjedhur 14 automjete kompanie, në provincat mes Monzas dhe Brianza dhe asaj të Milanos, me një vlerë totale prej një milion eurosh, shkruan Lecco Notizie.

Të hënën më 19 shtator, karabinierët e stacioneve të policisë te Settimo Milanese dhe Cornaredo (në provincën e Milanos) ekzekutuan një urdhër paraburgimi të lëshuar nga gjyqtari hetues i Gjykatës së Milanos, me kërkesë të prokurorit vendas, kundër dy personave (një Italian dhe një shqiptar, të dy banues në provincën e Milanos), të dënuar më parë, për krimin e vjedhjes së rëndë dhe pastrimit të parave, të kryera në provincat e Milanos dhe Monza Brianza.

Dispozita rrjedh nga aktiviteti hetimor i nisur në shtator 2020 nga një delegacion i Prokurorisë Publike të Milanos pas identifikimit të autorëve të vjedhjes së një furgoni të ndodhur në Cornaredo. Ky ngjarje, tashmë në muajin maj, kishte çuar në ekzekutimin e një urdhri të mëtejshëm të kujdestarisë ndaj 6 subjekteve për të njëjtin lloj krimi.

Vjedhjet e bëra edhe në mes të ditës

Nga hetimet e detajuara, të kryera edhe nëpërmjet aktiviteteve teknike, u konstatua se grupi kriminal kishte dy mënyra të ndryshme operimi. Në të shumtën e rasteve mundi që brenda pak minutash të zëvendësonte njësinë origjinale të kontrollit të motorit me një të dekoduar nga automjetet e parkuara rregullisht dhe tjera duke i larguar automjetet brenda kompanive dhe gjatë orarit të punës, duke përfituar nga fakti se drejtuesit e mjeteve gjatë dërgesave kanë lënë në bord çelësat e makinave.

Të gjithë të arrestuarit akuzohen për 14 episode të vjedhjes së 16 furgonëve dhe 1 makine, pothuajse të gjitha të kryera në Milano, në zonat midis Quinto Romano dhe Baggio, për një vlerë totale prej rreth 1 milion euro.

Gjatë hetimeve, në mars 2021, Karabinierët kishin gjetur 4 furgona në një magazinë në Rosate (në perëndim të Milanos), të gjithë prototipe të pa regjistruar ende, të vjedhura disa ditë më parë brenda një kompanie në Assago.

Konfirmimi i mëtejshëm i hetimeve u bë i mundur falë arrestimit të tre personave të kapur në flagrancë për veprën e pastrimit të parave në një kasolle në lagjen Quinto Romano, e cila u konstatua si qendra e çmontimit të automjeteve të vjedhura nga grupi kriminal ku hynin dhe nuk dilnin më, mbi 35 automjete të gjitha të ardhurat nga vjedhja.

Dy të arrestuarit, janë mbyllur në burgun e San Vittores, dhe ndaj tyre rëndojnë edhe 47 akuza të tjera perfshirë për pastrim parash, sepse automjetet e vjedhura u dërguan në një kasolle në Milano nga ku bëheshin operacionet e nevojshme për të bërë të pamundur gjurmimin.