3 mijë euro rrahja, 1 mijë djegia e makinës…”/ Rrëfimi i një bashkëpunëtori të drejtësisë në Fiks Fare

Një i ri, 26 vjeçar, rrëfeu për Fiks Fare, mënyrën si është rekrutuar nga grupet kriminale për të gjymtuar një person në Lushnjë. Ai thotë se për rrahjen do të paguhej 3 mijë euro, ndërkohë nëse objektivi do të pësonte thyerje kockash do të paguhej më shumë. Madje, porositësit i kishin kërkuar që objektivit t’i digjej edhe automjeti, ndërsa pagesa do të shtohej.

Por, megjithëse i riu ka bashkëpunuar me policinë, duke treguar ndërmjetësin, porositësin dhe objektivin, ai sërish është lënë “në mes të 4 rrugëve”, pasi policia nuk ka bërë asnjë veprim. Gjatë një ballafaqimi, inspektori i policisë i kërkon të riut që t’i dalë përpara sekserit dhe mos “të rri si i dh…”. Madje, ai i sugjeron që të lëvizë i lirë. Ndërkohë, prokuroria nuk e ka thirrur 26-vjeçarin për t’i marrë dëshminë, pasi “kanë shumë punë të tjera”.

“3 mijë euro për rrahjen, ‘bonuse’ nëse do kishte thyerje…”

26 vjeçari rrëfeu me detaje si e rekrutuan grupet kriminale për të bërë gjymtime dhe djegie makine me para’. Ai thotë se një i njohuri i tij, duke parë vështirësitë që po kalonte, i sapo kthyer me ekspuls nga emigrimi, pa punë, me një fëmijë të vogël, e ka joshur për të kryer vepra penale. Personi ndërmjetës, ose sekseri, jetonte në Durrës dhe quhej Klodian.

“Klodiani i dinte vështirësitë e mia të jetesës. Isha pa punë, me expuls nga jashtë. Me fëmijë të vogël, pa shtëpi. Ai më ofroi një ‘punë’ që duhet ta kryeja në Lushnjë. Më tha se disa të njohur të tij e kanë kontaktuar për të rrahur dhe gjymtuar një person. Duke parë vështirësitë e mia, pranova. Klodiani do më siguronte një makinë, ndërsa për rrahjen do më jepte 3 mijë euro. Nëse personit do t’i thyeja ndonjë gjë, shuma do të rritej. Gjithashtu këtij personi do t’i digjja dhe makinës dhe çmimi ishte 1000 euro. Bashkë me Klodianin u nisa në Lushnjë në fillim të muajit shtator 2022. Takuam një person tjetër, s’m’u prezantua me emër, por kishte një servis te rrethrrotullimi i Grabianit. Ky person donte që unë të rrihja një shtetas tjetër, që kishte dhënë me qira një karburant. Karburanti dhe servisi i porositësve ishin afër” pohon 26 – vjeçari.

Më tej pohon se bashkë me Klodianin (ndërmjetësin) dhe porositësin shkojnë për të parë makinën që do digjte. Ishte e tipit “Hyundai” dhe ishte parkuar te karburanti. “Më pas, më tregoi lëvizjet e personit që do të rrihja dhe do të gjymtoja. Ishte rreth 60-65 vjeç dhe aktualisht ai ishte në arrest shtëpie. Por, ai lëvizte me biçikletë dhe shkonte nga tokat. Unë do e prisja afër një nënkalimi të Unazës së Lushnjes ku s’kishte lëvizje. Për këtë do më paguanin 3 mijë euro. Ndërkohë, të njëjtët persona më treguan edhe banesën e objektivit, e cila ishte në afërsi të Stacionit të Trenit në Lushnje, një shtëpi përdhese” pohon 26 vjeçari.

“Porositësi më dha foto dhe video të objektivit, më tregoi adresat”

Në rrëfim, i riu që banon në Durrës, pohon se është nisur në Lushnjë pasditen e datës 7 shtator 2022. “Kam ikur me dyshime, pasi kam mësuar se, nëse i bëja të gjitha këto, do më paguanin vetëm 1 mijë euro dhe do më bënin presion që të bëja punë të tjera. Kam pritur afër autostradës dhe në orët e vona ka kaluar një makinë policie dhe më ka pikasur. Më kanë shoqëruar në polici dhe atje unë kam treguar të gjithë planin. Madje, ndërmjetësin, porositësit dhe objektivin. Këta më kishin dhënë foto dhe video të objektivit. Por, Policia e Lushnjes më shumë më bënte mua presion se personave të tjerë që shoqëroi, porositësit. Në prani të policëve më ka marrë Klodiani dhe më tha se ‘puna do mbaruar’. Kam të gjitha komunikimet në telefon që ma sekuestroi policia. Unë nuk i njoh me emra porositësit, por kanë një servis te rrethrrotullimi i Grabianit. Edhe emrin e objektivit nuk e di” vijoi ai.

Më tej shton se ka qëndruar vetëm një natë në polici, ku ka treguar gjithçka. “Madje, kam shoqëruar policinë te servisi, karburanti, vendin ku do bëja rrahjen. Pastaj, policia më ka lënë të lirë afër servisit të porositësve, më dhanë 4 mijë lekë të vjetra për rrugë. Më pas, s’më kanë lajmëruar për asnjë gjë. Policia më mori makinën që e kisha me qira, portofolin dhe telefonin” thotë ai.

Të nesërmen, bashkë me të riun, gazetarët e Fiks Fare shkojnë te vendet në Lushnje, ku do kryhej rrahja, te karburanti, servisi dhe shtëpia e objektivit. Fillimisht, ai çon grupin e Fiks Fare në afërsi të një nën kalimi në Unazën e Lushnjes, rrugë e cila të çon nga arat. “Këtu do të kryeja rrahjen. Te ky nënkalim” thotë ai. Vendi është një rrugë e pashtruar, ndërsa përdoret nga banorët e zonës që e dinë atë si vend për të kaluar nga tokat. “Personi do të vinte me biçikletë” vijon 26 – vjeçari. Më pas, u tregon edhe banesën e objektivit, e cila është një shtëpi përdhese në afërsi të Stacionit të Trenit në Lushnje. I riu e çon grupin e Fiksit edhe te servisi dhe karburanti, të cilat janë anës rrugës Rrogozhinë-Lushnje. Madje, u tregon edhe automjetin “Hyundai”, të cili do e digjte, automjet i cili është në pronësi të familjes së objektivit.

Gazetarët e Fiks Fare interesohen te karburanti, për të pyetur nëse kanë apo jo ndonjë konflikt të hapur. Punonjësit u tregojnë se pronari i karburantit dhe i një servisi aty pranë janë grindur. “Nuk flasin fare, janë zënë me sherr. Kjo i ka sjellë me hekur me levë, i ka nxjerrë sytë. Jo ç’je ti, ç’jam unë. U kap duke i sjellë me hu e nuk e di mirë historinë. Një të vajtur e ankuar ky (pronari i servisit) i hëngri m… e mori gruaja përsipër. Gjuajti burri, e mori gruaja e para. Ndëjti nja gjashtë muaj arreste shtëpie, doli” thonë ata.

Shefi i krimeve, “të penduarit”: Mos rri si i dh…, dilu para!  

Në rrëfimin e tij, 26 vjeçari, shprehu rezerva për sjelljen e punonjësve të Policisë së Lushnjes për hetimin e këtij rasti. Madje, ai nuk është rimarrë në pyetje apo të paktën Policia e Lushnjes të njoftonte policinë e qytetit ku ai banon.

Pas këtij rrëfimi, denoncuesi shkon në Komisariatin e Policisë së Lushnjes për të pyetur se çfarë veprimesh janë bërë. Në hyrje të komisariatit, ai takon pronarin e makinës, të cilën ia ka sekuestruar policia. Më pas, shkon te Shefi i Krimeve dhe bisedon fillimisht për makinën. Oficeri i thotë se makinën do ia japë pronarit. Ndërkohë, i riu i shpreh shqetësimin për rrezikun që i kanoset, pasi ka bashkëpunuar me policinë. Por, shefi i Krimeve i thotë “mos u bëj budalla, dilu para”. Më tej ai i thotë se si quhej porositësi, ndërsa i riu ia tregon edhe njëherë. Shefi e mëson që mos të ketë frikë dhe të vijojë të jetojë i qetë pasi “kjo gjë është bërë”. “Mos rri si i dh… Mos u bëj budalla, s’ka ndodhur ndonjë gjë. Kjo që ndodhi, ndodhi” i thotë, ndërsa nga bashkëbisedimi duket sikur shefi është “shoku” dhe jo një inspektor policie. Madje, nuk i merr asnjë të dhënë se ku jeton apo të lajmërojë policinë lokale të vendbanimit të bashkëpunëtorit.

Pas indiferentizmit të Policisë së Lushnjes, bashkëpunëtori i policisë niset drejt Prokurorisë së Lushnjes, ku kërkon prokurorin. Ai pyet fillimisht në sekretari dhe i thonë një emër prokurori. Shkon në zyrën e prokurorit dhe prokurori i thotë “s’kam kohë, do të thërras vetë”.