Zbardhet raporti/ Nuk ka datë për Shqipërinë për negociatat

Këshilli i BE në një draft raport nuk ka ende një datë për negociatat me vendin tonë. Në draft përmendet edhe pritja që “sa më parë” të nisin negociatat e anëtarësimit mes BE-së dhe Maqedonisë së Veriut e Shqipërisë, por nuk përmendet ndonjë datë se kur mund të ndodhë kjo.

Këshilli riafirmon angazhimin e tij për zgjerimin, i cili mbetet një politikë thelbësore e Bashkimi Evropian, afirmon konsensusin për zgjerimi, pasi ky është një investim strategjik në paqe, demokraci, prosperitet, siguri dhe stabiliteti në Evropë, thuhet në dokument.

Konkretisht për ecurinë e vendit në tonë në draft thuhet se: Këshilli mirëpret vendosmërinë e Shqipërisë për të përparuar axhendën e reformave të BE, e cila hapi rrugën për vendimin për të hapur negociatat e pranimit me BE në mars 2020.

Këshilli aktualisht po shqyrton kornizën negociuese për negociatat e pranimit me Shqipërinë. Shqipëria bëri një përparim thelbësor dhe është afër përmbushjes së të gjitha kushteve për të qenë e përmbushur para konferencës së parë ndërqeveritare. Duhet arritur më shumë progres mbi përparësitë e përcaktuara nga Këshilli në paragrafin 10 të konkluzioneve të tij të 25 Marsit 2020.

Këshilli i bën thirrje Komisionit të monitorojë nga afër përmbushjen e kushteve të tjera që kanë mbetur dhe të informojë Këshillin sa më shpejt në momentin që kushtet për të parën konferencë ndërqeveritare janë përmbushur.

Këshilli mirëpret faktin që ndryshimet në kodin zgjedhor u miratuan nga Parlamenti më 23 korrik 2020, në përputhje me marrëveshjen e 5 qershorit 2020, në përputhje me rekomandimet e OSBE / ODIHR.

Këshilli nënvizon se dialogu politik në vend ka nevojë të forcohet më tej, veçanërisht në reformën zgjedhore dhe zbatimin e saj. Transparenca e financimit të partive politike gjithashtu duhet të sigurohet.

Këshilli mirëpret përparimin e mirë të Shqipërisë në fushën e sundimit të ligjit, përfshirë këtu zbatimin e reformës gjithëpërfshirëse të drejtësisë, e cila ka përparuar në mënyrë të qëndrueshme, dhe në forcimin e luftës kundër korrupsionit dhe luftën kundër krimit të organizuar, ku u finalizua krijimi i strukturave të specializuara kundër korrupsionit dhe krimit të organizuar. Është e rëndësishme që rekrutimet e mëtejshme për Byronë Kombëtare të Hetimeve të ndodhin që të jetë plotësisht operacional.

Për reformat ekonomike, Këshilli vëren se para tërmetit në nëntor 2019 dhe tronditja e jashtme në vitin 2020 e shkaktuar nga pandemia COVID-19, papunësia vazhdoi të ketë rënie në nivele të ulëta rekord, eksportet u rritën dhe raporti i borxhit publik ndaj PBB-së vazhdoi të bjerë megjithëse në një nivel të lartë. Këshilli inkurajon Shqipërinë të zbatojë plotësisht udhëzimet e politikave të përcaktuara në Konkluzionet e Përbashkëta të Dialogut Ekonomik dhe Financiar, duke përmirësuar qeverisjen fiskale dhe transparencën, si dhe zbatimin e reformave strukturore efektive dhe të koordinuara mirë.

Këshilli pret me padurim mbajtjen e konferencës së parë ndërqeveritare me Maqedoninë e Veriut dhe – me kusht që kushtet të vendosura në konkluzionet e Këshillit të Marsit 2020 janë përmbushur – dhe po ashtu me Shqipërinë sa më shpejt të jetë e mundur pas miratimit të kornizave negociuese nga Këshilli.

Këshilli mirëpret angazhimin e vazhdueshëm konstruktiv të Shqipërisë në rajon, Këshilli mirëpret gjithashtu që Shqipëria vazhdon dialogun për të siguruar më të mirën në marrëdhëniet fqinjësore, të cilat mbeten thelbësore.

Për më tepër, Këshilli i bën thirrje Shqipërisë të bëjë përparim urgjent në lirinë e shprehjes dhe sigurinë e gazetarëve. Këshilli përsërit rëndësinë që ndryshimet në ligjin për mediat të jetë në përputhje me rekomandimet e Komisionit të Venecias. Këshilli gjithashtu mirëpret progresin e prekshëm të arritur në reformën e administratës publike dhe inkurajon Shqipërinë të vazhdojë me vendosmëri përpjekjet në këtë fushë /Top Channel