75 ditë kaos/ Si Trump mund të vazhdojë të luftojë derisa Biden të betohet, skenari për largimin nga Shtëpia e Bardhë

Kryesimi në Pennsylvania dhe Georgia i Joe Biden, është një tregues i fortë se kush do të mbizotërojë në Kolegjin Zgjedhor dhe që në fund të fundit do të zgjidhet president, por ka pak qartësi për atë se si do të shpaloset kaosi i 75 ditëve të ardhshme.

Kjo do të përcaktohet nga një përzierje e faktorëve që përfshijnë ligjet shtetërore dhe federale, Kushtetuta dhe procedurat e saj, ndërmjetësit e pushtetit në Partinë Republikane që kërkojnë dominimin, gjykatat dhe një President i furishëm që përballet me zemërimin dhe humbjen.

Presidenti Trump e ka bërë të qartë në deklaratat publike se nuk ka ndërmend të pranojë rezultatin në Pensilvani, që përfshijnë numërimin e fletëvotimeve me postë. Shtetet që fitoi Trump përfshijnë gjithashtu fletëvotimet me postë, të cilat janë duke u përmbledhur deri më sot.

Ka pasur të çara midis republikanëve në lidhje me qëndrimin fillestar të Trump për pretendimin se ai ‘fitoi’ dhe se është duke u përgatitur për një luftë të gjerë gjyqësore. Deri më tani, ka pasur qortime të përmbajtur nga senatori në pension Pat Toomey, ish-senatori Rick Santorum, të dy nga Pensilvania, dhe një pohim nga udhëheqësi i shumicës së senatit, Mitch Mçonnell, që shprehu besim në votim dhe mbështeste të drejtën e Trump për të paditur.

‘Çdo votë ligjore duhet të numërohet. Çdo fletëvotim i paraqitur në mënyrë të paligjshme nuk duhet të numërohet’ shkroi Mçonnell të premten. Familja e presidentit ka ofruar mbrojtje të zëshme.

Republikanët e Dhomës dhe Senatit kishin një zgjedhje shumë më të mirë sesa shumë prej tyre prisnin, pjesërisht duke ekzekutuar një strategji për të toleruar ‘shpërthimet’ e Trump dhe për të shmangur konfrontimin e drejtpërdrejtë me të. Shumë figura të larta ushtarake në pension me famë publike tashmë u distancuan nga Trump.

Vajza e presidentit Ivanka Trump, një këshilltare e Shtëpisë së Bardhë, mund të ketë ndikim. Ashtu si fëmijët e tjerë të Trump, ajo ka një interes familjar dhe politik në atë që ndodh, si dhe një financiar.

“Zgjedhjet e lira dhe të ndershme janë themeli i demokracisë sonë” shkroi ajo të premten.

Trump kaloi natën e zgjedhjeve në mbledhje me ish-menaxherët e fushatës Kellyanne Conway dhe Corey Leëandoëski, si dhe ish-sekretaren e shtypit Sarah Sanders, të cilët të gjithë do të luajnë një rol duke e ndihmuar atë të drejtojë gjatë muajve të ardhshëm

“Ai nuk është i verbër ndaj realitetit se cilat janë rezultatet dhe ai do të flasë me avokatët e tij dhe do të jetë shumë i sinqertë me ta” i tha CEO i Newsmax Chris Ruddy, një anëtar i Mar-a-Lago që flet me Trump, DailyMail.com.

Ai tha se mendon se Trump ka një çështje të fortë ligjore në paditë e tij zgjedhore. I pyetur se kush mund t’i sjellë lajme të këqija Trump nëse ai nuk mbizotëron, Ruddy u përgjigj: ‘Ai ka një histori të ndjekjes së këshillave të tij. Unë mendoj se ai do ta marrë vendimin e tij bazuar në atë’

Ndërsa Trump merr këshillë nga rrethi i tij i ngushtë, procesi i pamëshirshëm i numërimit dhe çertifikimit të zgjedhjeve do të vazhdojë

Ka data kryesore përtej Ditës së Zgjedhjeve në kalendarin politik që ofrojnë të paktën një kornizë të asaj që do të ndodhë

Secili shtet ka afatin e vet për numërimin dhe më pas vërtetimin e votave. Në Georgia, e cila aktualisht ka një epërsi të lehtë të Biden-it, sekretari i shtetit vërteton votën për guvernatorin më 20 nëntor. Në Pensilvani, bordet e zgjedhjeve të qarkut duhet të paraqesin kthimet në komonuelth deri në 23 nëntor

Zyrtarët në Karolinën e Veriut po parashikojnë një rinumërim pas 20 nëntorit, një proces që vetë mund të zgjasë një javë tjetër. 8 Dhjetori është afati ligjor për zgjidhjen e mosmarrëveshjeve zgjedhore.

Biden do të krijojë lëvizje më të papërshtatshme duke u sjellë gjithnjë e më shumë si i nominuari i zgjedhur siç duhet – siç bëri me një fjalim të së enjtes, kur filloi të fliste në një konferencë duke u përqëndruar te koronavirusi. Sa më shumë që ai flet për axhendën e tij, kabinetin e tij dhe ekipin e tij, aq më shumë ai do të marrë aurën e presidentit të ardhshëm.

Shërbimi Sekret duke dërguar agjentë shtesë për ta mbrojtur atë është vetëm një nga shumë lëvizjet që do ta nxisin atë për të shkuar lart. Kryetarja e Dhomës Nancy Pelosi, u bë e para zyrtare e parë e lartë që e quajti atë ‘president i zgjedhur’

Trump mund të kërkojë ta kundërshtojë këtë me veprimet e tij, por presidentët gjithmonë kanë pasur të drejtë të vazhdojnë veprimet gjatë një tranzicioni presidencial

Çdo lëvizje ‘presidenciale’ nga Biden mund të detyrojë shkëputjen, nëse Trump i drejton shumicën e komenteve të tij në strategjinë e tij ligjore gjithnjë e më të dëshpëruar dhe ankesat për numërimin e votave

Ky është një disavantazh që gjithmonë i takon sfiduesit në një rinumërim ose situatë të diskutueshme zgjedhore, edhe kur ekziston një sfidë e ligjshme

Një e panjohur e madhe para zgjedhjeve ishte nëse protestat apo dhuna në rrugë do të luanin një rol në votim. Ata nuk e bënë. Por demonstrimet masive mund të ndikojnë në numërimin, ose edhe të shërbejnë për të prishur fletët e votimit në një situatë ekstreme. Trazirat e ‘Brooks Brothers’ të vitit 2000 ndihmuan në ndalimin e numërimit në Florida.

Tashmë kishte protesta jashtë objekteve të numërimit në Detroit dhe Arizona. Nëse mbështetësit e Trump dhe Biden besojnë se po keqtrajtohen dhe dalin në rrugë, kjo mund të çojë në skena kaotike, të cilat Trump mund të kërkojë ti shtojë narrativës së tij për numërimin e zgjatur

Megjithatë, Trump nuk mund ta mbajë pushtetin si një njeri i vetëm në Shtëpinë e Bardhë. Nëse ai ka humbur mbështetjen edhe të Mike Pence dhe kabinetit të tij, ekziston një mundësi tronditëse: ata e heqin atë përmes Amendamentit të 25-të, duke e parë të papërshtatshëm për të kryer detyrat e zyrës.

Ata do të duhet të përdorin kompetencat e Seksionit IV të ndryshimit, i cili përshkruan se si presidenti mund të hiqet nga detyra nëse është i paaftë dhe nuk largohet vetë.

Nënkryetari dhe ‘një shumicë ose e zyrtarëve kryesorë të departamenteve ekzekutive ose të një organi tjetër siç mund të parashikojë Kongresi me ligj’ duhet ti shkruajnë të dy presidentit pro tempore të Senatit dhe Kryetarit të Dhomës, duke thënë se ” Presidenti nuk është në gjendje të kryejë kompetencat dhe detyrat e zyrës së tij

Zyrtarët kryesorë të departamenteve ekzekutive normalisht do të nënkuptojnë sekretarët e kabinetit.

Kështu që të paktën tetë nga 15 anëtarët më të vjetër të kabinetit të presidentit së bashku me nënkryetarin duhet të bien dakord që një president duhet të hiqet përpara se ndonjë plan të shkojë përpara.