Studimi shqetësues për virusin: Covid19 mund të qëndrojë në ekranin e telefonit për 28 ditë

Virusi përgjegjës për Covid19 mund të mbetet infektues në sipërfaqe të tilla si kartëmonedha, ekranet e telefonit për 28 ditë, thonë studiuesit. Gjetjet nga agjencia kombëtare e shkencës Australiane sugjerojnë që SARS-Cov-2 mund të mbijetojë për shumë më gjatë në sipërfaqe nga sa mendohej. Virusi më së shpeshti transmetohet kur njerëzit kolliten, teshtiten ose flasin.

Por ekspertët thonë se mund të përhapet edhe nga grimcat në ajër, si dhe në sipërfaqe të tilla si metali dhe plastika, shkruan BBC.

Studimet e mëparshme laboratorike kanë zbuluar se SARS-Cov-2 mund të mbijetojë për dy deri në tre ditë në kartëmonedha dhe qelq dhe deri në gjashtë ditë në plastikë dhe çelik inox, megjithëse rezultatet ndryshojnë.

Por, studimi i fundit nga agjencia Australiane CSIRO zbuloi se virusi ishte “jashtëzakonisht i fortë” duke mbijetuar për 28 ditë në sipërfaqe të lëmuara si xhami i gjetur në ekranet e telefonit celular dhe kartëmonedha plastike dhe letre, kur mbahen në 20C (68F), që është rreth temperatura e dhomës.

Virusi i gripit mund të mbijetojë në të njëjtat rrethana për 17 ditë. Eksperimentet u kryen në errësirë, pasi drita UV tashmë është treguar se vret virusin.

“Përcaktimi për sa kohë virusi mbetet me të vërtetë i zbatueshëm në sipërfaqe na mundëson parashikimin dhe zbutjen më të saktë të përhapjes së tij dhe të bëjmë një punë më të mirë për të mbrojtur njerëzit tanë” tha shefi ekzekutiv i CSIRO Dr. Larry Marshall.

Studimi, i botuar në Virology Journal, zbuloi se virusi mbijetoi për më pak kohë në temperatura më të nxehta; ndaloi së qeni infektive brenda 24 orëve në 40C në disa sipërfaqe.

Ai gjithashtu qëndroi më gjatë në sipërfaqe të lëmuara, jo poroze sesa në materiale poroze të tilla si rroba, e cila u zbulua se nuk mbart ndonjë virus infektiv 14 ditët e fundit.

Studimi thekson nevojën për të larë duart, si dhe ekranet prekëse rregullisht.

Studimet e mëparshme kanë vlerësuar mbijetesën e virusit në çelik inox dhe rezultatet e tyre kanë ndryshuar shumë, duke filluar nga tre deri në 14 ditë në temperaturën e dhomës. Studimi i ri shqyrtoi se sa kohë virusi mund të mbijetojë në gotë, letër dhe shënime plastike si dhe çelik. Ata zbuluan se mund ta zbulonin pas 28 ditësh në të gjitha këto sipërfaqe në 20C – dukshëm më gjatë sesa kishin treguar studimet e mëparshme.

Eksperimentet u kryen, megjithatë, në kushte miqësore ndaj virusit – në një dhomë të errët me temperatura dhe lagështirë të qëndrueshme – kështu që virusi mund të mos dalë aq mirë në botën reale.

Edhe kështu, këto rezultate theksojnë nevojën për të larë duart, si dhe ekranet prekëse rregullisht dhe për të shmangur prekjen e fytyrës, në mënyrë që të minimizohet rreziku i infeksionit.

Autorët e studimit thanë se aftësia e SARS-Cov-2 për të qëndruar në çelik inox në temperatura më të freskëta mund të shpjegojë shpërthimet e Covid19 në përpunimin e mishit dhe objektet e magazinimit të ftohtë.

Organizata Botërore e Shëndetësisë thotë: “Aktualisht nuk ka asnjë rast të konfirmuar të Covid19 të transmetuar përmes ushqimit ose paketimit të ushqimit Por rendit një numër masash paraprake që mund të merrni për të shmangur ndotjen.