Studimi i ri: Rritja e temperaturave do të shkaktojë më shumë viktima sesa të gjitha sëmundjet infektive

Rritja e numrit të vdekjeve si shkak i rritjes së temperaturave globale do të eklipsojë së shpejti numrin aktual të viktimave nga të gjitha sëmundjet infektive të kombinuara, nëse nuk bëhet diçka për të kufizuar ngrohjen globale, thuhet në një studim të ri në SHBA

Sipas studimit temperaturat në rritje janë caktuar të shkaktojnë shkatërrim të veçantë në pjesët më të varfëra e më të nxehta të botës që do të luftojnë për tu përshtatur me kushte të padurueshme, ku për pasojë do të vrasin një numër relativisht të lartë të njerëzve, thuhet në bazë të studimit.

Në një skenar mbi frenimin e gazrave me efektin serë, shkalla e vdekshmërisë globale do të rritet me 73 vdekje për 100,000 njerëz deri në fund të shekullit. Kjo pothuajse përputhet me numrin aktual të vdekjeve nga të gjitha sëmundjet infektive, përfshirë tuberkulozin, HIV Aids, malarian dhe ethet e verdha.

Humbja ekonomike nga kriza e klimës, si dhe kostoja e adaptimit do të ndihen në të gjithë botën, përfshirë në vendet e pasura.

Hulumtimi përdori një përmbledhje të madhe globale të regjistrave të viktimave dhe temperaturave për të parë se si ato lidhen, duke mbledhur jo vetëm shkaqe të drejtpërdrejta siç është goditja e nxehtësisë, por edhe lidhje më pak të dukshme, siç është një rritje e sulmeve në zemër gjatë një vale nxehtësie.

Shumë njerëz të moshuar vdesin për shkak të ndikimit në mënyrë indirekte të nxehtësisë. Është shumë e ngjashme me Covid njerëzit e prekshëm janë ata që kanë kushte ekzistuese ose themelore. Nëse keni një problem në zemër dhe bllokoheni për ditë me radhë nga nxehtësia, do të shtyheni drejt rënies. Ashtu si kur Covid po mposht një sistem të kujdesit shëndetësor, është e vështirë të tregosh se çfarë do të ndodhë kur ndryshimi i klimës do ti vërë sistemet nën presion si ai. Ne duhet të kuptojmë rrezikun dhe të investojmë për të zbutur atë rrezik, përpara se të fillojmë me të vërtetë të vërejmë ndikimet deklaroi Amir Jina, një ekonomist mjedisor në Universitetin e Chicikagos dhe bashkautor i studimit, botuar nga Byroja Kombëtare e Kërkimeve Ekonomike

Burimi: TheGuardian