Harrojeni koronavirusin, shkencëtarët paralajmërojnë për një tjetër kërcënim

Ne jemi në mes të një pandemie, por ende disa ekspertë britanikë të infeksioneve po ngrejnë një pyetje frikësuese: A po harrojmë një kèrcënim më të madh ndaj njerëzimit?

Ky kèrcënim vjen nga bakteret që po mësojnë tu rezistojnë edhe mjekimeve më të fuqishme, duke vënë kështu shëndetin dhe jetët tona në rrezik.

Pyetësori është dramatik. 2985 njerëz në Angli humbën jetën për shkak të infeksioneve rezistente ndaj mjekimeve në 2018 dhe 60,788 u infektuan në total. Këto shifra tregojnë për një rritje me 10 per qind nga viti i mëparshëm.

Në katër vitet e fundit, vdèkjet si pasojë e këtyre baktereve në Britani janë rritur me 1/3ën dhe i njëjti trend vihet re në të gjithë botën. Shkencëtarët shqetësohen për një të ardhme, kur dhe sëmundje të zakonshme si gripi mund të jenë vdèkjeprurëse.