Historia e Lutfije dhe Sadije Bushatit. Gruaja e Sulçabeg Bushatit

Gruaja e Sulçabeg Bushatit, i cili u dènua nga gjyqi special ne Tirane me pùshkatim. U v.ra me 5 mars 1945 ne Breg te Lumit Tirane bashke me Dom Lazer Shantojen ne nje grope , mbeten va rrhumbur

Per Lutfijen vazhdoi kalvari i vùajtjeve sidomos ai shpirteror. Perballoi nje dhimbje te dyfishte , burrin ia pùshkatuan ndersa djali i vetem detyrohet te largohet nga Shqiperia. Per nene Lutfijen ai ishte i humbur asnje lajm, asnje leter, te ndare perjete.

çdo nate nena e shkrete lutej e lutej e zemra e saj vuante por kurre nuk ia lejoi vetes tia shihnin lotet ne sy. Asnjehere nuk u ankua per fatin e saj te zi

Dhimbja tjeter ishte nusja e te birit, Sadija e cila vetem 29 vjeçe ishte me 3 femije te vegjel. Xhelali i biri i Sulçabegut ishte nje nder usheheqesit kryesor te rezistences se ar.matosur kunder pushtuesit fashist italian. Ishte i inkuadruar ne organizaten e Ballit Kombetar per rezistence kunder komunisteve. Ne shtator 1944 zgjidhet komandant i pergjithshem ndersa me 29 nentor po ate vit largohet pergjithmone jashte vendit. Me ardhjen e komunisteve ne pushtet per gruan e re Sadijen dhe 3 femijet e saj nisi kalvari i vuajtjeve

Nxirren jashte nga shtepia dhe i izolojne disa muaj ne bu.rgun e Shkodres bashke me femijet me i madhi 6 vjeç. Ne bùrg ndodheshin dhe shume familje Shkodrane si Muka, Daca , Jakova Myftija

Ja si tregon Eqeremi qe 6 vjeç kishte qene ne bùrgje. Na rriti nene Sadija plot me dashuri me dhembshuri na shkolloi por nuk na lejuan te ndiqnim shkollat e larta. Na ndoqi kudo lùfta e klasave, ishim kontigjent vetem per pune krahu. Pasi dolem nga bur.gu na erdhi per vizite Mit hat Kopliku qe kishte qene rob ne kampet e nàziste te perqendrimit. Ai na tregoi se babai jone kishte dhene ndihmesen e tij per lirimin e ro berve. Ai na solli disa rroba te babait dhe na tregoi se ai ishte gjalle

Ne femijet e njohem babain vetem nepermjet tregimeve te gjyshes, Dhembshuria per emigrantin politik ishte e madhe ai nuk na shkroi vetem te mos na bente keq. Ai jetoi emigrant dy vjet ne Itali, dy vjet ne Siri tek Hoxhe Gavoçi, ne Gjermani ne qytetin Goopingen ku vd iq ne vitin 1965 eetimes marre nga libri Kalvari i Grave ne bu rgjet e komunizmit me autore Fatbardha Mulleti Saraçi