Rënia e Teatrit Kombëtar dhe shkëlqimi i pushtuesve te kombit

Nga Mirela Rupa

Teari Kombëtar u shkërmoq sot, me 17.5.2020, duke zënë nën rrënojat e tij një traditë teatrale gati 100 vjecare. Ai ra përdhe, sëbashku më lotët e aktorëve që bënë karriere në atë skene. Nuk deshi t’ia dijë njeri as
për aktore e as për shtresa të ndryshme shoqërore që dolën në mbrojtje të Teatri

Ky objekt, përfaqsonte traditën tonë teatrale… Shumë vepra teatrore u luajtën nga aktore profesioniste, shumë qytetarë morën emocione dhe të qeshura nga skena e tij. Teatri kishte një lidhjë të ngushtë me
identitetin e jetës kulturore, jo vetëm të Tiranës por të gjithë Shqipërisë. Gjyshërit dhe baballarët kanë një histori me pak per t’ju treguar pasardhësve të tyre, sepse objekti të cilit mund ti referoheshin, është kthyer në grumbull mbetjesh betoni dhe druri. Në vënd të tij, do të ndërtohet një shëmtirë arkitektuore.

Projekti që do të ndërtohet në truallin e ish Teatrit Kombëtar.
Sic duket, ne nuk do vazhdojme të bëjme tradite në art, e as në kulturë, por do vazhdojmë traditën e shkatërimit dhe të shëmbjeve, barbarizmave dhe hulgantizmit.

Autorët e kësaj masakre kulturore janë përbindsha që nuk vijnë nga një shtet tjetër, nuk janë serb e as grek, por jane ata, pushtuesit e përjetshëm të kombit tonë. Janë drejtuesit tanë që i adhurojmë, nderkohë që shkelin mbi ne, janë ata që po hedhin në humnerë të ardhmen e një kombi të tërë për interesat e tyre përsonale.

Po cila është historia teatrale e kombit tonë?

Prania e ndërtimeve antike monumentale arkitektonike , në qëndrat ilire si Apoloni, Butrint, Bylis (Hekal) Nikoia (Klos) Orik Foinika (Finiq) Sofratikë (pranë Gjirokastrës) Dyrahu (Durrësi) flasin për aktivitetet e
shumëta teatrore gjatë antikitetit, të karkakterizuara nga influenca kulturore e Greqise se lashtë.

Gjatë periudhës së mesjetës, kemi përsëri aktivitete shoqërore me natyrë teatrore të karakterit folklorik. Shkodra ka një traditë të pasur të lëvizjeve teatrale, të cilat kanë filluar ne vitin 1861 nga Shkolla Fretnore, duke vënë në skenë pjesë teatrore të ndryshme. Më pas, më 1874 në Korcë, u organizuar shfaqja e parë teatrale me subjekt nga “Dasma e Lunxhërise” me trupën e nxënësve te shkollës normale “Ta Zografia” të
Qesaratit. Më 1899, u dha nga një grup shkollor në Korçë, vepra e Shekspirit, “Otello” Që nga kjo periudhë, lëvizjet teatrale janë shtuar dhe janë bërë më të pranishme për publikun.

Teatri Kombëtar është ndërtuar në vitin 1938 nga arkitekti italian Giulio Berté. Ky objekt paraqiste një fazë të rëndësishme të historisë së planifikimit urban dhe arkitekturës moderne, vecanërisht pas periudhës nga
pushtuesit otomane që nuk përfshinte koncepte të tilla në planifikimin urban. Gjaë gjithë kësaj kohe ka patur ndërhyrje të stileve të ndryshme arkitekturore dhe inxhinierike për mirëmbajtjen e tij.

Tirana pas shpalljes së saj kryeqytet, u bë qëndra e shumë aktiviteteve të rëndësishme kulturore dhe politike për të gjithë Shqipërine. Teatri Kombëtar ishte një institucionet që iu shtua disa objekteve të tjera kulturore si xhamia e Et’hem Beut, Kullës së Sahatit, Tyrbes së Kapllan Pashës, Kishës Paleokristiane të Tiranës si dhe shumë objekteve të tjera të këtij karakteri.

Plani per shëmbjen e Teatrit Kombëtar ideuar nga qeveria dhe diskutuar neper media që pothuajse nje vit. Ky objekt kulturor ka qënë nën kujdesin e Ministrisë së Turzmit dhe të Kulturës. Para pak ditësh është bërë
kalimi i tij nën kujdesin e Bashkisë së Tiranës dhe me 14.05.2020 u miratua vëndimi për prishjen e tij me pretekstin se ky objekt nuk ishte i ndërtuar sipas standarteve të duhura dhe vinte në rrezik jetën e qytetarëve.
Ky vëndim, rrafshoi të gjitha ato histori suksesi të artistëve tanë, te cilët në kushte shumë të vështira, sidomos gjatë periudhës së rregjimit komunist ushtruan veprimtarine e tyre në fushën teatrale.

E theksova jo pa qëllim këtë fakt, pasi nuk ka gjë më të vështire se kur i kushtëzohet liria e frymzimit një artisti. Ky akt, nuk përdhosi vetëm figurën e trupave të ndryshme teatrale që kanë luajtur role në atë skenë,
por dhunoi dëshirën artëdashese të të gjithë qytetarëve shipëtareve. Minimalisht, ne qofte se ky objekt do të vinte në rrezikshmëri jetën e trupës teatrore, stafit administrativ dhe qytetarëve të ndryshëm, duhej te
ristrukturohej e të mbetej si muze në shënjë respekti ndaj aktiviteteve teatrale në Shqipëri

Tani nga Teatri Kombëtar ka ngelur vetëm një kujtim në fotografi, libra dhe broshura turistike… Do te kemi një atraksion kulturor më pak, guidat turistike do të heqin nga axhenda e tyre vizitimin e këtij objekti.
Zhdukja e tij është një konfuzion më tepër për të gjithe turistet e huaj, pasi Teatri Kombetar është kudo në librat e guidave turistike si një objekt kulturor me rëndesi unike. Në të gjitha shtetet e zhvilluara, teatrot janë atraksionte shumë të rëndësishme për turizmin kulturor. Përvec
kësaj, ato janë ambiente dëfryese për grupe shoqërore artdashëse që nga lashtësia.

Cfarë do te ndodhte sikur qeveria italiane do të shëmbte amfiteatrin e Verones, teatrin “La Scala” në Milano, “La Fenice” në Venecia apo teatrin “San Carlo” ne Napoli? Po sikur ne Francë, qeveria do të shëmbte teatrin
e famshëm ” Moulin Rouge” apo “Palais Garnier”. Po në Angli cili do te ishte reagimi i qytetarve nëse do ndërmerrej një akt i tillë? Ne zonën e quajtur West End në Londër numërohen 39 teatro, në të cilat janë luajtur veprat e Shekspirit dhe të shumë autoreve të tjerë që nga viti 1576 dhe frekuentimi i tyre është në masë gjatë gjithe vitit.

Kësaj here qeveria tregoi se sa pak vlerë ka për të ruajta e kulturës së kombit të vet, në një periudhë ku lulëzon injoranca dhe bizneset e paligjshme… ky I dituri rrin në heshtje e budallai ngre zërin….Cfarë
mesazhi përcolli tek brezat e rinj ky akt?

Kur do të kemi një qeveri që nuk do i cënojë interesat kombëtare? Në qoftë se do vazhdojmë të shembim një e nga një objekte të kësaj rëndësie, ne do të mbetimi një shoqëri pa identitet.

Londër, 17 Maj 2020. Mirela Rrupa, Vendlindja Shkodër, Shqipëri.

309 Comments

 1. Have you ever heard of second life (sl for short). It is essentially a game where you can do anything you want. SL is literally my second life (pun intended lol). If you want to see more you can see these second life articles and blogs

 2. Have you ever heard of second life (sl for short). It is basically a video game where you can do anything you want. SL is literally my second life (pun intended lol). If you want to see more you can see these sl websites and blogs

 3. Have you ever heard of second life (sl for short). It is basically a video game where you can do anything you want. Second life is literally my second life (pun intended lol). If you want to see more you can see these Second Life websites and blogs

 4. Have you ever heard of second life (sl for short). It is basically a online game where you can do anything you want. SL is literally my second life (pun intended lol). If you would like to see more you can see these Second Life authors and blogs

 5. Have you ever heard of second life (sl for short). It is basically a video game where you can do anything you want. Second life is literally my second life (pun intended lol). If you would like to see more you can see these sl authors and blogs

 6. Have you ever heard of second life (sl for short). It is essentially a game where you can do anything you want. sl is literally my second life (pun intended lol). If you would like to see more you can see these sl articles and blogs

 7. Have you ever heard of second life (sl for short). It is basically a video game where you can do anything you want. Second life is literally my second life (pun intended lol). If you want to see more you can see these second life websites and blogs

 8. Have you ever heard of second life (sl for short). It is essentially a online game where you can do anything you want. sl is literally my second life (pun intended lol). If you would like to see more you can see these Second Life websites and blogs

 9. Have you ever heard of second life (sl for short). It is basically a video game where you can do anything you want. Second life is literally my second life (pun intended lol). If you would like to see more you can see these Second Life authors and blogs

 10. Have you ever heard of second life (sl for short). It is essentially a online game where you can do anything you want. Second life is literally my second life (pun intended lol). If you would like to see more you can see these second life articles and blogs

 11. Placed directive 2 weeks ago pacific waiting. After numerous messages and phone calls, which were not at the beck any fettle answered. http://www.pharmduck.com were spirited enough to disposed to a take away my payment. I am irritable to the insufficiency of communication. If there was a invest in, light-complexioned broad, but defence my queries. Apprehend fit never act again.

 12. As a practicing physician in Hibbing MN in the service of three years, when I recommended a pharmacopoeia, I was looking for status employment, and at times in person attention. The alone dispensary in Hibbing that provided this steadily was hfa ventolin. Not solitary was their staff profoundly knowledgeable, they were decidedly close and caring. When a passive needed personal attention, they were continually there to present the active principle of quality, in addition to unequaled in the flesh care. This is a rare calibre in this period and age. Not just is Baron’s the wealthiest pharmaceutics in Hibbing, I hankering that their model would be the canon of be keen on in this fatherland, but due to multiple factors it is no greater than a fading picture of the nearby that should be enjoyed sooner than patients as yearn as it lasts. Hibbing is very convenient to include such a pharmacy.
  Terrific info. Appreciate it.

 13. In at one particular circumstances the stave at $15 ventolin went out of reach of and beyond the call of duty. In 2010 I was in Langley Statue the hospital pharmacy could not contribute a particular medication. When I called from my apartment from the clinic to Cloverdale Pharmasave Christine the pill roller said, “Oh no problem I befall to be coming up to the health centre today, I wishes top up the prescription and drop crazy the medication to the hospital.” Wow, what a assistance that was as I had no everybody to pick up the medication and accomplish it to the hospital.
  Thank you, Great information.

 14. Ordered goods stromectolice that were “in assortment”. No updates after purchase owing 2 weeks. Contacted them, area layout present will be sent out. Rhyme week later no farther notification. Not able to perplex immediate refund as just now systemization has been shipped but no further updates on tracking available. Requested refund and nullify package put in Aus dispatch system. Filler inert to returned so no refund. Extremely frustrating process and undisturbed not resolved.
  You reported that terrifically!

 15. It was span to discover Dr Cheng’s handle and stromectol for sale ivermectin for humans amazon sermon in your latest issue of Mollycoddle Connection. Our puppy, Charlie was sold to us with a mean cough. Two different vets treated him with antibiotics and charged me from $300.00 still Charlie kept coughing outstandingly unacceptably in the beforehand mornings. Finally the breeder figured unconfined our upstart’s diagnosis and sent me to Cheng.
  Very good stuff. Thanks!

 16. Ordered goods stromectole.com that were “in stock”. No updates after realize owing 2 weeks. Contacted them, component order available inclination be sent out. Rhyme week later no farther notification. Not able to get adjacent refund as now systemization has been shipped but no further updates on tracking available. Requested refund and nullify bundle list in Aus post system. Point placid to returned so no refund. Bloody frustrating process and still not resolved.
  Thanks. Lots of facts.

 17. I appreciate the exalted service that kamagrapls.com provides in behalf of my patients. They need the extra mile to better patients afford their medications, and they also tender the mammoth putting into play of delivery. Once, they delivered a medication to a assiduous of mine on a weekend that lived 40 miles away. Awesome knowledge. Regards.

 18. Nothing but reliable things to say wide the staff. They are the most professional and delicious people to see to with buy cialis daily online. The staff have seen me in another home outside of the apothecary, and they recognized me and came and talked to me. They made me feel in one’s bones like it isn’t just a duty transaction. I proclivity them all. Fantastic posts. Cheers.

 19. over the counter asthma inhaler – I bought some compression sock no size info they were mountainous had to gain them but as I tried on one set of two impotent to return them. if there had been some decent size info I would entertain never bought. No people to state to alone “bots” and have to hold on up 15 obligation days for my refund. i wasted money on shipping and returning. upon I had know reviews in advance of I purchased You’ve made your position extremely nicely..

2 Trackbacks / Pingbacks

 1. what can you not eat on keto diet?
 2. asia gay dating

Leave a Reply

Your email address will not be published.