Sot ditelindja e Qemal Draçinit, simbolit te luftes ndaj komunizmit ne Shkoder

Përkujtojmë sot në ditën e lindjes Qemal Draçinin. Qemal Draçini ishte kritik, studiues, publicist, lëvrues i poezisë e i prozës dhe mësues shqiptar. Lindi në Shkodër, më 6 mars 1922.

Ndoqi studimet në Firence për juridik, 1941 – 43. Më 1945 punoi si mësues i letërsisë, ekonomisë politike dhe drejtësisë në Tiranë, në institutin “Donika Kastrioti”

Pastaj vazhdoi edhe në Shkodër në Gjimnazin e Shtetit, ndërsa më vonë në Mininstrinë e Arsimit e Kulturës për hartimin e teksteve shkollore me Aleksandër Xhuvanin, Dhimitër Shuteriqin e Sterjo Spassen.

U arrestua më 1946 mbas lëvizjes së Postribës. Vdiq në burg nga torturat më 10 tetor 1947. Dosjet e deklasifikuara të operacionit BGFIEND tregojnë se Qemal Draçini preu damarët, pasi pa dëshminë e shkruar me gjak të Musine Kokalarit.

Foto Arkiv Vendi i Dëshmisë dhe Kujtesës©️

3 Comments

  1. Have you ever heard of second life (sl for short). It is essentially a game where you can do anything you want. sl is literally my second life (pun intended lol). If you would like to see more you can see these second life articles and blogs

Leave a Reply

Your email address will not be published.