“Eppur si muove” E megjithatë ajo lëviz, trill apo e vërtetë shprehja që i atribuohet Galileo Galileit?

” Eppur si muove” “E megjithatë ajo lëviz” është një frazë që i atribuohet matematikanit, fizikantit dhe filozofit italian, Galileo Galilei 1564–1642 pasi u detyrua të riformulonte pretendimet e tij se Toka lëviz rreth Diellit, datuar në vitin 1633.


Shprehja u tha se ishte shqiptuar nga Galileo Galilei kur ai u largua nga gjykata e Inkuizicionit në 1633. Ai u detyrua të abuzojë teoritë e tij astronomike (ai kishte argumentuar, siç bëri tashmë kolegu i tij Koperniku, se ishte Toka që rrotullohej rreth Diellit dhe jo në të kundërt), Galileo do t’u thoshte gjyqtarëve: “Me një zemër të sinqertë dhe besim jobesimtar, unë abuzoj, mallkoj dhe i urrej gabimet dhe herezitë e lartpërmendura”. Megjithatë, duke shtuar, në aktin e largimit: “E megjithatë ajo lëviz”, duke iu referuar Tokës.


Sipas Stephen Hawking , disa historianë besojnë se ky episod mund të ketë ndodhur pas transferimit të Galileos nga arrest shtëpie nën vëzhgimin e Kryepeshkopit, Ascanio Piccolomini në “një shtëpi tjetër, në kodrat mbi Firence”. Villa Il Gioiello, në Arcetri ishte gjithashtu shtëpia e tij.

Biografia e hershme e Galileos, shkruar nga dishepulli i tij, Vincenzo Viviani në 1655-1656, nuk e përmend këtë frazë dhe të dhënat e gjykimit të tij nuk e citojnë atë. Disa autorë thonë se do të kishte qenë modeste që Galileo të kishte thënë një gjë të tillë para Inkuizicionit .


Më 1911, shprehja E pur si muove u gjetën në një pikturë Spanjolle, e cila sapo ishte fituar nga një koleksionist arti, Jules van Belle, nga Roeselare , Belgjikë. Kjo pikturë u përfundua pas një ose dy vitesh vitësh nga vdekja e Galileos, pasi ajo është e vitit 1643 ose 1645 shifra e fundit është errësuar pjesërisht Piktura nuk është historikisht e saktë, sepse përshkruan Galileon në një birucë, por megjithatë tregon se disa variante të anekdotës ” Eppur si muove ” ishin në qarkullim menjëherë pas vdekjes së tij, kur shumë nga ata që e kishin njohur atë ishin akoma të gjallë për ta dëshmuar të vërtetën , dhe se ajo kishte qarkulluar për më shumë se një shekull para se të botohej.

Ngjarja u raportua për herë të parë në shtypin anglez në 1757 nga Giuseppe Baretti në librin e tij Biblioteka Italiane, sipas së cilës Në momentin kur Galeleo u vendos në liri, ai shikoi lart në qiell dhe poshtë në tokë, dhe, duke e vendosur këmbën e tij me forcë mbi tokë, tha më humor, Eppur si muove , domethënë E megjithatë ajo lëviz për Tokën.
Libri u botua gjerësisht në Querelles Littéraires në 1761. Debati është i hapur ende. Askush nuk mund të pretendojë bindshëm se kjo frazë ishte e Gelileos. Megjithtë ajo qëndron dhe justifikon qëndrimin e tij dhe provën që feja është detyruar ta pranojë.

4 Comments

  1. Have you ever heard of second life (sl for short). It is essentially a online game where you can do anything you want. Second life is literally my second life (pun intended lol). If you want to see more you can see these sl articles and blogs

Leave a Reply

Your email address will not be published.