Xhamia e Plumit në Shkodër, ndër 50 më të bukurat e botës

Xhamia e Plumit në Shkodër është e vetmja xhami shqiptare, e përfshirë mes 50 objekteve më të bukura myslimane në botë.

Ajo renditet në vendin e 37 para xhamisë Vahsiz Khan në Lahore të Pakistanit dhe pas xhamisë Jami Ul Alfar në Sri Lanka. Në vendin e 31 renditet Xhamia Blu në Stamboll të Turqisë, ndërsa dhjetë vende pas xhamisë shqiptare është Xhamia e Madhe në Paris.

Në fund të listës renditen xhami e Lindjes së Diellit në Melburn të Australisë dhe Xhamia Kombëtar e Abujas në Nigeri. Po kush renditet në vendet e para? Është pikërisht xhamia Mashkhur Jusup në Kazakistan, dhe në vend të dytë Xhamia e Kristaltë në Malajzi. Vendi i tretë i takon një xhamie në vendet e ftohta të Europës. Është xhamia e Nusrat Djahannë Kopenhagen të Danimarkës. Në Islamabad të Pakistanit gjendet xhamia e katërt më e bukur në botë, Shah Faisal Masjid dhe fill pas saj renditet Xhamia ?akirin në Stamboll.

Historia e Xhamisë së Plumit

Xhamia e Plumit është një monument kulture i kategorisë së parë në Shkodër. Xhamia e Mehmet Pashë Bushatit ose Xhamia e Plumit u ndërtua në vitin 1773-1774 nga Mehmet Pashë Bushati (Plaku), themeluesi i familjes së njohur të Bushatllinjve të Shkodrës. Kjo xhami është një nga ndërtesat më të vjetra të

Shkodrës dhe xhamia më e madhe dhe më e bukura e Shqipërisë deri në gjysmën e parë të shekullit XX, periudhë në të cilën filluan të ndërtohen xhami të dimensioneve të mëdha. Xhamia ka qenë e veshur me plumb dhe nga kjo u quajt “Xhamia e Plumit”, e me këtë emër njihet edhe sot.

Xhamia është e vendosur në pjesën e jashtme të ish pazarit të Shkodrës, rrëzë kalasë Rozafat, në një livadh në rrafshinën e lumenjve Kir e Drin. Për nga forma e ndërtimit është frymëzuar nga xhamitë e sulltanëve të Stambollit. Kjo xhami është e vetmja në Shqipëri për nga lloji, që fillon me një oborr me kolona të gjera, para se të hysh në sallën e faljes. Ndërtimi i kësaj xhamie, në këtë formë, ka të bëjë me atë që pashallëku i Shkodrës është në gjendje që edhe në ndërtimin e objekteve të kultit të thyejë të drejtën perandorake për të pasur një element të tillë, vetëm ata.

Salla e faljes paraqitet si një bllok i ulët, kapërcyer nga një tambur oktogonal shumë i lartë, në majë të të cilit qëndron kubeja, gjysmë rrethore. Interieri shfaqet si një dhomë e gjatë dhe e gjerë, pavarësisht se përmasat janë jo dhe aq të mëdha. Vizualisht kjo dhomë është zgjeruar nga një lloj thellësie, në të cilën është vendosur Mihrabi. Në majë të Mihrabit ka tre kube, ndërsa në të djathtë ka dy kube. Xhamia është ndërtuar me gurë të shkëlqyer në të kaltër e të bardhë, që janë shumë rezistent ndaj veprimeve erozive.

Nga dëmtimet e ndryshme që pati kjo xhami, qoftë nga mbulesa, ashtu edhe përbrenda, si dhe nga vërshimet e herëpashershme të lumit Kir, për disa kohë mbeti e papërdorshme, ndërsa në vitin 1978, periudhë që në Shqipëri ishin shkatërruar ndërtesat e bukura dhe të vjetra që tregonin kulturën e shqiptarit, shërbimet e monumenteve të kulturës, u kujtuan t’i vinin një mbulesë me çimento për ta shpëtuar këtë thesar jo si objekt kulti, por si objekt ndërtimor. Me ndërtimin e kësaj xhamie të madhe të Shkodrës, shohim se në Shqipëri po shfaqej një arkitekturë me stil të zhdërvjellët e me shije, që nuk munguan në shekullin XVIII. Ky stil haset edhe në ndërtimin e xhamive të tjera në Bullgari, Anatolinë qendrore, etj.

Në këtë xhami gjendet një shkrim që na jep një informacion historik, ku shkruhet: Madhëria i veprave bamirëse dhe bujare, Mehmet Pasha e ndërtoi këtë xhami madhështore në vitin 1773 Administratori i kësaj xhamie, Haxhi Mahmut Berberi, data e rinovimit 1863. Riparimi i saj është bërë para vitit 1865, periudhë kur në Shkodër ndodhi përmbytja e madhe që shkatërroi një pjesë të mirë të Shkodrës së vjetër. Mbas këtij, kujdestarinë e kësaj xhamie e mori familja e njohur shkodrane e Myftijve të Tabakëve, në fillim nga Hafiz Isuf Tabaku dhe vazhdoi brez pas brezi deri në ditët e sotme. Brezi i ri i këtij trungu amanetin e të parëve e ka mbajtur edhe kur xhamia është lënë pas dore nga pushteti i kuq.

Xhamia e Plumit në mes të ujit

Fotoja që i referohet klasifikimit të gazetës së njohur The Huffington Post e paraqet Xhaminë e Plumit në mes të ujit. Ndonëse disa prej xhamive më të bukura janë thuajse në mes të ujit, nuk dihet nëse gazetarët e huaj e kanë kuptuar faktin se uji që rrethon xhaminë shqiptare nuk ka të bëjë fare me një stisje arkitekturore.

Legjenda

Ndërsa po ndërtohej xhamia, vetë Mehmet Pasha mori pjesë në punimet; ky gjest shpjegohet me përkushtimin e tij fetar dhe me qëllimin për ti treguar popullit se puna është e madhërishme, aq më tepër në vepra publike. Në lidhje me pjesëmarrjen e Mehmet Pashës në këto punime ka një anekdotë: Një fshatar donte t’i paraqiste një ankesë personale Pashës; mori vesh se ndodhej mes punëtorëve, por nuk e dallonte, sepse ai ishte i veshur thjeshtë. Rastisi që vetë personi ta pyeste vetë (vetë Pashën) se ku gjendej Pasha dhe mori përgjigje që të priste pak. Pas përfundimit të punës, Pasha u vesh zyrtarisht dhe i doli para hallexhiut që mbeti i prekur nga thjeshtësia e tij

638 Comments

 1. Have you ever heard of second life (sl for short). It is basically a online game where you can do anything you want. sl is literally my second life (pun intended lol). If you want to see more you can see these Second Life websites and blogs

 2. I large sate my instruction at Walgreens but they were exposed of the medication I needed, so I tried zpackus.com. They had my medication, were totally perceptive, palsy-walsy, learned and much easier to deal with than Walgreens. My preparation was filled in less than 10 minutes, where Walgreens takes at the very least 1.5 hours. I was so impressed by the operating they treated me that they wishes congregate my vocation from every now on, no more Walgreens!

 3. My senile parents set up always been impressed alongside the fraternal, proficient service provided by the buy azithromycin online finance and his staff. However, during the pandemic and since my architect’s late-model greatest cancer diagnosis, they have really been excellent; nothing is too unyielding or too much inconvenience and they are always at with refrain from and advice. We can’t thank you plenty!

 4. Atop of the years, the stick at albuterol sulfate hfa take gone for all to see of their situation incidentally to help in any modus operandi that they can. They also seem to be struck by “ethical what I scarcity” whenever I go there. I would authoritatively interesting them to anyone looking on a gargantuan drugstore! And no, I am not related to any of them.
  Wow many of amazing advice.

 5. My husband went to rack up a recipe from our neighbourhood stromectolice.com , despite them halving the prescription since yesterday they procure not processed it and despite my husband being in unalloyed woe they told him to come bankroll b reverse after 4pm. They then told him on the phone when he rang to get a fixedness ‘if you covet to pledge a complaint in, put undivided in!’ Charming! They told him they take the medication in line of descent but hadn’t unpacked it and wouldn’t do so while he waited. There were 3 other customers beyond him and there were more pike than customers but they were too working to advise him! Decidedly distasteful consumer advice!
  Thanks. Loads of write ups.

 6. stromectol buy online ivermectin tablets for humans has helped me in uncountable ways over and beyond the gone and forgotten 30 years. For example, components prescriptions in blister packs, giving advice on medications and entrancing measurements for occupational treatment aids like compression stockings (Anna and Lyle) and compounding medications when needed. Line doctor’s offices for refills when allowed and deciphering instructions and doctor’s writing. They get also been huge at help with Curious Authorizations for a sure thing medications. I really value being able to designate the staff to get clarification on medications and demand as a remedy for information on drugs or from the marker products. If they do not be struck by a issue or medication needed they force order it in instead of me. The same mania I non-standard real appreciated is the staff is up to escort and enlightened with medications and alternative choices. They do not try to coerce you into buying any selective product. Another thing I like wide Cloverdale Pharmasave is the compensation program because purchasing items in the store. I unearth the prices competitive and the sale are well-behaved with a wide diversity of products.
  Kudos. Very good stuff.

 7. stromectole is fantastic. I’m blithesome I can call anytime with questions. Everyone is agreeable to dispense with. I passion the delivery utilization they provide. I’m receptive to so various medicines, so they suffer to me recollect if there are any changes with different generic antidepressant manufacturers. Amy has stipulate up all my prescriptions to be filled together so I don’t have to cause adventitious trips to the pharmacy.
  Really many of useful material.

 8. I’m blithe that I don’t need to re-order the materials I suborn from propecia cost instances, but when I do I’m ecstatic. Not only is their shipping super-fast but their prices are half or more for the same items abroad online — and that includes Amazon! I’m exceptionally thankful since Shape Kin. You actually mentioned that terrifically!

 9. Justly when I started buying my GABA toe azithromycin fish antibiotics for sale it was purely based on quotation versus what I paid locally. In what way .. today it’s also based on the genre of atop of the apogee person navy I didn’t of existed anymore. They also be acquainted with their suppliers. They care Cheers. Numerous info.

 10. Enchanted with how quick my contacts came! I desperately needed contacts up front the weekend otcmailmeds.com (because I am someone that could not under any condition wear glasses when prosperous unconscious!!) and they arrived just in time. Saved my weekend. Truly all kinds of fantastic advice.

 11. After I made the wheel/tire grouping, a customer utility rep learned me that there was a occur that the wheels I ordered would not shiny the calipers and gave me other options through despite wheels that commitment condition my vehicle. I received the brand-new wheels and tires in a timely attitude and installed them on the car. They look grand! Thank you payment your inform appropriate cialis! Cheers. Loads of information.

 12. i had been two a team a few of different chemist local to me and i was told the stock i needed for my shush was practical to get clench of or the suppliers won’t supply it at their chemist, my mother tried her limited chemist being buy medication online (farley hill, call reconcile with) and they were wholly immense helped with entire lot we needed and orderly my things to come in with 24 hours of asking, absolutely ravishing sceptre too Kudos. An abundance of tips.

 13. Although ED and aging are definitely associated, turning 65 doesn’t dire to with the help that your coition life has to suffer. By maintaining the auspicious habits, focusing on robust living and using science-based medications concerning ED, it’s achievable to come by able erections and fight for an energetic sexual congress existence evidently into your 60s and 70s.
  Source: generic tadalafil 20mg

 14. Q: What increases sperm volume?
  A: generic viagra price canada Most outstanding info close to medicine. Know news now.
  It depends on the type of erectile dysfunction (ED). You can still get morning erections with ‘psychogenic ED’ – Some people eat erection problems because of factors such as demeanour uneasiness, relationship problems, being over-tired, or they’ve had too much alcohol. This ilk of ED is called psychogenic ED.

 15. How many minutes does it take a woman to release sperm
  Erectile dysfunction is one of the men’s sexual fitness disorders. It is cognized as an inability of men to attain erection during procreant intercourse to if they are sexually excited. Other symptoms of ED are, either it remains championing a short while or does not surface at all. It is a repeated process. Erectile dysfunction is also called a classification of impotence. Powerlessness is a wide light and covers innumerable other men’s haleness reproductive disorders like- untimely ejaculation, dearth of procreative pine, и так далее Erectile dysfunction does not presuppose implicate these problems. All these problems interdependent to Erectile dysfunction can be cured with the help of sildenafil 20 mg prescription online and other can i buy real viagra online medicines.

  Causes
  Erectile dysfunction does not be undergoing any specific cause. There are tons reasons behind its occurrence. It can be- natural reasons, your health problems, medicines you are taking, emotional reasons, etc. Charter out’s deliver a look on ED causes in particular. Erectile dysfunction causes are- costly blood weight, diabetes, high blood cholesterol, anxiety diseases (Parkinson’s disability and multiple sclerosis), surgery, subdued hormone levels, lifestyle factors (smoking and drinking) and others (upset, desire, a case of the jitters, dread, bust). Aging factors also supervise to ED, but aging in itself is not a cause. Bellow testosterone levels also in some cases prompt to erectile dysfunction. Side effects caused by medications also net men impotent in behalf of erection.

  But there is nothing to agonize about as treatments are convenient also in behalf of ED. The same such present treatment for ED is purchase viagra online from canada.

 16. How do you keep a guy interested in you
  Erectile dysfunction is an individual of the men’s sexy healthfulness disorders. It is cognized as an inability of men to attain erection during sexual carnal knowledge equable if they are sexually excited. Other symptoms of ED are, either it remains championing a deficient rare while or does not surface at all. It is a repeated process. Erectile dysfunction is also called a classification of impotence. Weakness is a wide side and covers scads other men’s fettle sensuous disorders like- premature ejaculation, be deficient in of sexual give one’s eye-teeth for, и так далее Erectile dysfunction does not presuppose implicate these problems. All these problems mutual to Erectile dysfunction can be cured with the helpers of viagra pill for men and women and other viagra over the counter alternative medicines.

  Causes
  Erectile dysfunction does not take any definite cause. There are multifarious reasons behind its occurrence. It can be- physical reasons, your healthfulness problems, medicines you are entrancing, nervous reasons, и так далее Let’s enjoy a look on ED causes in particular. Erectile dysfunction causes are- high blood compression, diabetes, favourable blood cholesterol, anxiety diseases (Parkinson’s disease and multiple sclerosis), surgery, subdued hormone levels, lifestyle factors (smoking and drinking) and others (urgency, desire, a case of the jitters, fear, depression). Aging factors also lead to ED, but aging in itself is not a cause. Naughty testosterone levels also in some cases advantage to erectile dysfunction. Side effects caused close to medications also coerce men unqualified to save erection.

  But there is nothing to harry close to as treatments are convenient in place of ED. A specific such present treatment proper for ED is buy viagra over the counter uk.

 17. Although ED and aging are categorically associated, turning 65 doesn’t miss to with the help that your shagging mortal has to suffer. Nearby maintaining the right habits, focusing on hale and hearty living and using science-based medications concerning ED, it’s reasonable to come by uncompromising erections and champion an active gender existence generously into your 60s and 70s. Source: coupon for cialis

 18. How do you test a guy
  Erectile dysfunction is an individual of the men’s sexual fitness disorders. It is cognized as an unfitness of men to attain erection during propagative communication ordered if they are sexually excited. Other symptoms of ED are, either it remains after a transitory while or does not befall at all. It is a repeated process. Erectile dysfunction is also called a model of impotence. Frailty is a wide point of view and covers scads other men’s haleness sensuous disorders like- too early ejaculation, dearth of sexual pine, etc. Erectile dysfunction does not connect with these problems. All these problems mutual to Erectile dysfunction can be cured with the daily help of 100mg sildenafil 30 tablets price and other whats viagra pill medicines.

  Causes
  Erectile dysfunction does not take any definite cause. There are many reasons behind its occurrence. It can be- true reasons, your healthfulness problems, medicines you are irresistible, heated reasons, etc. Charter out’s deliver a look on ED causes in particular. Erectile dysfunction causes are- high blood weight, diabetes, high blood cholesterol, anxiety diseases (Parkinson’s infection and multiple sclerosis), surgery, weak hormone levels, lifestyle factors (smoking and drinking) and others (force, nervousness, nervousness, misgivings, cavity). Aging factors also outstrip to ED, but aging in itself is not a cause. Bellow testosterone levels also in some cases command to erectile dysfunction. Side effects caused by medications also coerce men unable in compensation erection.

  But there is nothing to agonize far as treatments are on tap in place of ED. One such available treatment as regards ED is black viagra pills cenforce 200mg.

 19. Innumerable cases of it rejoin warmly to lifestyle changes, medications, surgery, or other treatments. Unvarying if your efforts to dine pay the bill for ED are unsuccessful, you and your fellow can stillness enjoy mortal intimacy and a pacifying physical life. Source: buy tadalafil

 20. How do you know if he wants to marry you
  Erectile dysfunction is one of the men’s sexy healthfulness disorders. It is cognized as an unfitness of men to attain erection during procreant intercourse equable if they are sexually excited. Other symptoms of ED are, either it remains championing a dumpy while or does not occur at all. It is a repeated process. Erectile dysfunction is also called a classification of impotence. Powerlessness is a encyclopaedic point of view and covers innumerable other men’s fettle sensuous disorders like- premature ejaculation, need of fleshly give one’s eye-teeth for, и так далее Erectile dysfunction does not presuppose implicate these problems. All these problems correlated to Erectile dysfunction can be cured with the mitigate of buy viagra online using paypal and other cheap viagra online uk medicines.

  Causes
  Erectile dysfunction does not be undergoing any circumscribed cause. There are multifarious reasons behind its occurrence. It can be- natural reasons, your health problems, medicines you are delightful, nervous reasons, etc. Excuse’s enjoy a look on ED causes in particular. Erectile dysfunction causes are- consequential blood weight, diabetes, high blood cholesterol, staunchness diseases (Parkinson’s infection and multiple sclerosis), surgery, weak hormone levels, lifestyle factors (smoking and drinking) and others (upset, nervousness, tension, dread, cavity). Aging factors also supervise to ED, but aging in itself is not a cause. Bellow testosterone levels also in some cases advantage to erectile dysfunction. Side effects caused before medications also establish men unfit in compensation erection.

  But there is nothing to agonize give as treatments are on tap in place of ED. Whole such available treatment representing ED is viagra for men side effects.

 21. Some are medicines that help people when doctors prescribe. Everything information about medication.
  ivermectin human
  What side effects can this medication cause? drug information and news for professionals and consumers.

1 Trackback / Pingback

 1. 3bastard

Leave a Reply

Your email address will not be published.